Tuesday, August 12, 2008

Sotši - 10. voor

Pärast puhkepäeva tulid mängijad tagasi areenile väga võitluslikus meeleolus ja vaid kaks partiid lõppesid viigiga.
Tulemused siis järgnevad:
Kamsky - Jakovenko viik Grischuk - Wang viik Cheparinov - Aronian 0-1 Svidler - Karjakin 0-1 Gashimov - Al-Modiahki 1-0 Gelfand - Ivanchuk 1-0 Radjabov - Navara 1-0

Mõlemad viigipartiid olid küll vägagi võitluslikud, aga mitte just üleliia huvitavad.
Cheparinov - Aronian partiis mängiti päris pikalt teooriat, kus Cheparinov aega ei tahtnud eriti kulutada. Mingi hetk viis Aronian partii teooriast kõrvale ja hakkas omama. Tegi tsentris paar lüket ja sai suure ruumilise ülekaalu, lõhkus Chepa etturistruktuuri ja sai siis tugevad pessid d3, e4 mis tahtsid kangesti lippu minna. Abi ei olnud ka sellest et laual olid eri värvi odad. Lõpuks ei olnud Chepal enam midagi d-etturi lipustumise vastu teha ja tuli alistuda.
Svidler - Karjakin oli äärmiselt huvitav partii. Svidler kahis avangus pessi ja seejärel ratsu kahe pessi eest. Aga Karjakin oli kuidagi eriti surutud seisus ilma ühegi aktiivse nuputa. Ei saagi aru kas/kus Svidler eksis igatahes ajapikku sai Karjakin nuppe välja vahetatud ja nuppe aktiviseeritud ning kui lõpuks Svidleri aktiivne lipp õnnestus välja vahetada tuligi üsna pea valgel alla anda.
Gashimov - Al-Modiahki oli ünsa terav sitsiilia partii.














Sellises seisus oleks aga Katari maletaja pidanud La5 asemel lööma enne f6-le (Kui valge lööb lipu, siis selle saab Og5 tulega tagasi). Valge lihtsalt lõi ratsuga e7, ja peale La1 Kd2, Lb2, g4 (ei lase Vxg2), Lc3 Vxf3 ja valge kuningas põgeneb ära ja Rf5 ähvarduse vastu polnud kaitset.
Gelfand - Ivanchuk partiis sai iisraellane avangust väga hea seisu mille järel Ivanchuk kahis lipu oda+vanker+2 pessi eest. Valge sai aga väga tugeva rünnaku.



Selles seisus leidis Gelfand ilusa plaani: 27.Oxe5 dxe5 28.Rxh6+!!! gxh6 29.Lxe5 Vd6 30.Lh5 Od7 31.e5 Oe8 32.Lf3 Vdd8 33.Lf5 Og7 34.Lg4 Of7 35.e6 Vf8 36.Vxf7 Vxf7 37.exf7+ Kxf7 38.Ld7+ 1-0
(järgneb vältimatu vankrikaotus: Kui Kg8 siis ld5/ kui Kf8 siis Ld6+ koos Lc6/Ld5 ja kui Kg6/f6 siis Lc6 tuli)






Radjabov - Navara partii oli väga ühepoolne. Radjabov sai Sitsiilia kaitses kohe avangus kaksikodad ja andis küll ühe neist ära aga sai selle eest kauge vabaetturi. Partii lõppes seisus:





Mustal pole enam pääseteed. Vankrit e7 lüüa ei saa jätku
de Ve8, Oc4+ Kh8, Vd1 tõttu.








Loodame sama võitluslikku mängu ka järgnevatest voorudest, sest tabel on väga tihe:

Vaadeldamiseni!
Uku

No comments: