Saturday, August 9, 2008

Nädala Maletaja

Malemaailmas toimuvad parasjagu igasugused suuremad ja väiksemad turniirid. Selle nädala alguses lõppes Ungaris Paksi linnas 6. Gyorgy Marxi memoriaal. See on üks väheseid mälestusturniire, mis ei peeta maletaja auks. Gyorgy Marx oli füüsik, Ungari teadusakadeemia liige, tegeles peamiselt tuumafüüsikaga. Paksis on Ungari ainus tuumaelektrijaam ja seepärast korraldatakse seal iga aasta maleturniiri. Väga loogiline ju. Sellel korral osalesid GM-i osas siis järgmised suurmeistrid:
Maxime Vachier-Lagrave (2681), tema on põhjus, miks sellest turniirist üldse rääkida;
Gabriel Sargissian (2660), kes on viimasel ajal rohkem silma paistnud kaotustega;
Ferenc Berkes (2645), kohalik ja suht tundmatu tüüp, kuid reiting on tal päris korralik;
Daniel Stellwagen (2616), noor hollandlane, arenguruumi on veel;
Alexander Beliavsky (2606), kogenud suurmeister, kel vanust juba üle 50;
Peter Acs (2544), tuli 2001. aastal juunioride maailmameistriks, pärast seda pole millegagi hakkama saanud eriti.
Turniir toimus double round robin süsteemis e. kõik mängisid omavahel kaks korda läbi. Võitjaks tuli Vachier-Lagrave, kes kogus 8 punkti 10-st, võitis Stellwagenit kaks korda ja Sargissiani ja Acsi korra. Sellega on noormees Vaadeldaja poolt ära teeninud tiitli „Nädala maletaja”.

Nimi: Maxime Vachier-Lagrave
Sündinud: 21. oktoober 1990, Prantsusmaa
Tiitel: GM
FIDE reiting: 2681
Koht maailma edetabelis: 39.
Koht Prantsusmaa tabelis: 2.















Poiss pole veel 18 täis saanud, kuid juba on tal märkmisväärsed saavutused nagu 2007. aasta Prantsusmaa meister (võitis Tkachievit tiebreakis), 1. koht Lausanne’i noorte tähtede turniiril (finaalis võitis 3-1 Wang Yued), 2. koha jagamine 2007. aasta Corus B-turniiril ning mitmeid medaleid maailmameistrivõistlustelt noorte vanuseklassides. Suurmeistriks sai ta 14 aasta ja 4 kuu vanuselt, 2005. Hetkel on ta mitteametlikus reitingutabelis juba ületanud 2700 piiri ning asub maailmas 30. kohal.

Siin on üks kombinatsioon tema mängust. Valge alustab ja matt nelja käiguga.


Vachier-Lagrave vs Alberto David, Paris, 2004

Eile algasid Pekingis 29. olümpiamängud. Juba avatseremoonia läks maksma umbes 100-300 miljonit dollarit, kuid Hiina jaoks on mängud kindlasti tähtsam kui raha. Tänases programmis on põhiosa sõudmisel. Eesti sportlastest jõudis Andrei Jämsä eelsõidust veerandfinaali. Olümpiastardi tegid täna ka Jüri Jaanson-Tõnu Endrekson, kes said samuti edasi. Soovime edu neile play-offides!

2 comments:

Anonymous said...

Turu on LAHE!!

Anonymous said...

Kas lahenduskäik on selline:
Lg7+ O:g7
h:g7+ K:h7
g8(L)+ V/O:g8
V:h4++


Võiksite rohkem ülesandeid panna.