Thursday, January 28, 2010

Algas Kerese mälestusturniir

Tallinnas Malemajas mängiti täna selle aasta GM-turniiri 1. voor. Võistlejaid on 10, keskmise reitinguga 2478. Mängitakse ringsüsteemis ajakontrolliga 90 min partiile + 30 sekundit iga käigu eest. Auhinnafond on väga korralik: jagamisele läheb 2000 eurot, millest võitja saab 800. Marek Kolk on teinud turniiri erilehe.

1. vooru sündmused:

Kanep - Külaots 1/2

Partii algas mõlemapoolsete kavaldamistega. Pärast võitluslikku avangut leppisid suurmeistrid 11. käigul viiki. Kaido väitis ise, et ta ei prognoosinud loosi õigesti, kuid jäi lõpptulemusega rahule: "Hea partii. Vigu ei olnud."

Sulskis - Neiksans 1-0

Leedu suurmeister on väga kompromissitu võitleja, kokkuleppelisi viike ta kellegagi ei tee. Turniiri organisaator Hendrik Olde rääkis täna, et mõned aastad tagasi Kerese turniiril oli GM Miezisel vaja viimasest voorust ära minna, et Norra liigas mängida, kuid Sulskis ei olnud enne partiid viigiga nõus. Miezis läks siis lihtsalt minema. Täna mängis Sulskis oma vastase üle ja natuke aega vähemvankriga käike teinud Neiksans andis lõpuks alla.

Starostits - Šiškov 1-0

Läti IM Starostits kogus malemaailmas tuntust 2007. aasta Vandoeuvre'i Openil, kui ta nõudis kohtunikult oma vastase Anna Rudolfi koti konfiskeerimist. Artikkel. Siia turniirile tuli Starostits GM-normi täitma, eestlane Šiškov üritab aga saada IM-normi. Tänane partii kulges valge dikteerimisel ja lõppes ilusa taktikaga.

Seeman - Smirnov 1-0

Eestlaste tänase ainsa võidu tõi koju Seeman. Keskmängus laveeriti rahulikult ja aeglaselt. Vahepeal manööverdas Tarvo järjest seitse käiku ratsuga. Siis oli mõlemal alla kahe minuti aega ja järsku on turniiri kohtunik Hendrik Olde tulemust fikseerimas. Smirnov seletas midagi, et tal oli 38 sekundit ja ta ei mõtelnud nii kaua. Olde aga näitas, et kellad on õige süsteemi peal ja midagi muud teha ei ole. Ka Tarvo arvas, et Smirnov jäi lihtsalt korraks tukkuma.

Volodin - Sepp 1/2

Päeva kõige viimasena lõppenud partii tõi huvitava lõppmängu. Volodja oli kogu mängu pressinud, aga Olav võitles ja võitles. Tekkis selline seis:


Valge hakkas nüüd otsustavalt lippu minema. 1. h6 Kh3 2. h7 g3 Siin oletasin ma, et valge võidab pärast 3. Kg7, kuid muutsin oma arvamust kui kogenud lõppmängude ekspert Hendrik Olde ütles mulle ühe variandi. Siis me sellele rohkem tähelepanu ei pööranud, kuna Volodin käis 3. Vc1? ja nüüd läks mäng viiki, sest 3. ...g2 4. Kf6 Kh2 5. Ke6 g1L 6. Vxg1 Kxg1 7. Kd6 järel hakkab musta vanker korda-mööda etturite taga käima. Kui valge läheb kuningaga aga seitsmendale reale, siis korjatakse ettur ära ühes tulega. Mängujärgses analüüsis näitas Olav ise, et 3. Kg7 olekski võitnud, sest h-ettur lipustub tulega.

Homme mängitakse kaks vooru (kell 10.00 ja 16.00). Live-mängud koos jutukaga on üleval http://www.maleliit.ee/toma/.

2 comments:

Anonymous said...

Loodaks ka järgmiste voorude kohta sarnaseid ülevaateid!! Tänud ette.

Anonymous said...

Külaots võitis täna heas stiilis.