Wednesday, January 6, 2010

Kamsky ja Almasi jagasid esikohta Itaalias

Kümme maletajat võtsid uue aasta vastu Itaalias, mängides 52. Reggio Emilia võistlust. Esikohta jäid ringsüsteemis turniiril jagama Gata Kamsky ja Zoltan Almasi 6,5 punktiga. Punktiga jäid maha itaallased Fabiano Caruana ja Michele Godena.

Enne viimast vooru juhtis Almasi Kamsky ees punktiga, kuid ameeriklane suutis nende omavahelise partii võita, mis tagas talle ka lõpus parema koefitsendi. Gata Kamsky, kes ei ole pärast 2007. aasta Maailma Karika võitu tipptaset näidanud, pääses turniirile viimasel hetkel pärast venelase Malakhovi loobumist. Eelmise aasta ebaõnnestumiste hulka kuulusid tal kindel kaotus kandidaatide matšis Topalovi vastu ning reitingu langemine alla 2700. Ka nüüdset Reggio Emilia turniiri (keksmine reiting 2624) võitu ei saa väga tähtsaks pidada. Loomulikult on Kamsky oma võidu üle rõõmus, nagu ta ilmselt oli ka 1986. aastal, kui võitis 12-aastasena Ilmar Raua mälestusturniiri.

Kindlasti tasub silma peal hoida ungarlasel Zoltan Almasil. 1993. aastal tuli ta Bratislavas U-18 maailmameistriks. Sellelt turniirilt tõi pronksmedali koju Kaido Külaots, kes omavahelises mängus Almasit võitis. Samal aastal sai Almasi aga juba suurmeistriks. Ta on seitsmel korral tulnud Ungari meistriks, viimati 2008. aastal. Uues FIDE edetabelis on Almasi 26. kohal reitinguga 2710, mis on siimaani ka tema kõrgeim ELO.


Pildil on Kamsky ja Almasi turniiri viimase vooru ajal. Nende omavaheline mäng oli väga huvitav. Hispaania avangus kahis Kamsky 17. käigul kvaliteedi ja sai otsustava positsioonilise ülekaalu. Kamsky - Almasi, 2009.

3 comments:

Anonymous said...

Külaots võitis on palju öeldud, Almasi ajas täielikus võiduseisus vastase kuninga ja lipu segamini :-)

Anonymous said...

Sa tarkpea katsu kõigepealt selline seis saada, kus Almasi üldse midagi segamini ajaks.

Anonymous said...

Algseis noh