Sunday, January 24, 2010

Kas maletajad on FIEd?

Ärkasin juhuslikult hommikul ja kuulsin lõiku skyplusi hommikuprogrammist. Värsked ajalehed Kivisaar ja Märx. Teema oli mõni nädal tagasi õhus ja noh... on siiani.

Kui player ei toimi, siis siit saate faili alla laadida.

53 comments:

Anonymous said...

Positiivseid maleuudiseid viimasel ajal vist ei olegi?

Anonymous said...

Kui vaadata Maleliidu suhtumist Eesti parimatesse maletajatesse, siis jääb küll mulje, et maletajaid peetakse tihtipeale mingiteks FIE-deks, kes vaadaku ise, kuidas hakkama saavad, kuidas ise Eestit esindama saavad jne. Naljakas näpuviga on see FIDE FIE-ga segiajamine. Huvitav, kes selle tegi?

Anonymous said...

kas Rapla kiirturniir 30.01 toimub? kui toimub, siis millisel aadressil ja mis kell?

Anonymous said...

Kui ka mõni eestlane mängiks Wijk aan Zees B-turniiril, siis oleks ka võimalik vahendid leida. Soomlastel mängib esindaja Wijk aan Zees. Seega pole sinna võimatu jõuda.

Ottomar Ladva tuli kahekordseks Euroopa meistriks ja vahendid leiti.

Karm reaalsus on see, et raha on vähe ning selle väljavõitlemiseks on vaja tulemusi maailmatasemel ning head avalikku mainet, et oleks sponsorile midagi pakkuda. Kui raha oleks palju, siis võiks Eesti maletajaid kasvõi ümbermaailmareisidele saata, kuid paraku nii pole. Maleliidu suhtumine või mittesuhtumine seda reaalsust ei muuda.

Maleliidul oli ka projekt, et Aleksander Halifman oleks jäänud koondise treeneriks vähemalt kuni eelmise aasta võistkondliku EM-ini. Kahjuks selle torpedeerisid tippmaletajad ise kolme suurmeistri kirjaga, peale mida sponsor loobus. Seega pole põhjust ainult Maleliitu süüdistada. Eesti male on ühine projekt ning igal malega seotud inimesel oma osa mängida, et asi hästi läheks. Ning oleks aeg mõista, et igal tegevusel on tagajärjed.

Anonymous said...

Nii tore on ajada igasugu sponsorite eemaldumisi või muid enese ebaõnnestumisi suurmeistrite kirja, putshistide tegevuse või mille iganes muu kaela. Ära hakkab juba tüütama selle libajutu leierdamine.

Anonymous said...

Kui piisavalt kaua leierdada, siis võib-olla saadakse ka lõpuks aru.

Elu ei tööta nii, et tulemusi pole vaja, käitun võistlustel kuidas tahan, ajakirjandusse kirjutame negatiivseid artikleid, tülitseme omavahel, sõimame oma sponsoreid ning siis pole rahul, et raha pole ning see on veel Maleliidu ebaõnnestumine. Nii ei hakkagi kunagi raha tulema.

Anonymous said...

Kelle kohta see viimane kommentaar käis? Tegevjuhi?

Anonymous said...

No mis halamine see jälle käib, et maletajad ise süüdi, et raha ei ole. Vaadake peeglisse head juhatuse liikmed. Kui te ei ole suutnud ühtegi arvestatavat rahastajat leida (samas nõuate seda mingitelt uutelt juhatusse kandideerijatelt) siis on teie töö tulemus olnud ebarahuldav ehk s.tt
Ja milleks seda raha tänasel päeval liit enam vajab? Olen kindel, et suurim mure on Olde palga ja autokulude pärast - malele vilistate niikuinii ja jätate FIE maksud maksmata ikka!
Las nüüd tegevjuht ka pingutab natuke ja leiab mõned toetajad, kes tõsiselt malet armastavad.

Anonymous said...

Päris huvitav lugemine siin selle maleliidu teemadel juba pikemat aega.
Tahtsin lihtsalt teada, kas maletajatel pole ettekujutust, kes tekkinud puuduste pärast peaks vastutama? Kui siinseid kommentaare lugeda siis on süüdi maletajad (eriti tippmaletajad) ise ja muidugi need kes kritiseerida julgevad.
Paraku lugege oma põhikirja ja muid dokumente. Vastutama hakkavad ikka juhatuse liikmed (eriti esimees) ja tegevaparaat.

Anonymous said...

Peeglisse peab vaatama rohkem inimesi kui ainult juhatus. Või õigemini... Juhatus on paljuski oma või oma firma rahadega kinni maksnud MK senise korraldamise, sõidu üleeelmisele EM-ile, sõidu eelmisele olümpiale koos Halifmani ettevalmistusega, sõidu Hiinasse, nädalalõputurniiride sarja, Eesti meistrivõistlused ja andekamate noorte ettevalmistuse.

Kus on tulemused ja avalik maine, et oleks võimalik rahastajaid leida? Äkki keegi siis ütleb mis on need sõnad millegi juhatus peaks minema mõne sponsori juurde, et ole hea toeta malet.

Eesmärk pole juhatus ja maletajaid vastandada, kuid jällegi Eesti maleelu on ühisprojekt ning põhjust peeglisse vaadata on kõikidel osapooltel.

Anonymous said...

.... iseäranis juhatusel ja Oldel

Anonymous said...

Loen praegu EML 2008.aasta majandusaasta aruannet - no mitte ei leia rida kus oleks juhatuse liimete annetused malesse 2007. ka ei olnud???
Millest pasundad pisike anonüüm?

Anonymous said...

Õpi suhtlema suur anonüüm. Siis võib-olla keegi vastab.

Anonymous said...

Jah, eks need niiöelda annetused ja projektid on seni läinud enamjaolt juhatuse esimehe isikliku heaolu tagamiseks. Õnneks ajad muutuvad ja ootamatult leiab ka Olde, et temalt nõutakse töötegemist - aga see pole minul ju veres vastab ta ja laseb maleliidu viimaste sentide seljas viimsest mäenukist liugu.
Head libisemist!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Kui vaid teataks kes maksis MK korraldamise deposiidi 10,000 eurot omast taskust ning keeldus seda isegi Maleliidu bilanssi kohustusena panemast. Saaks natuke naerda.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Marek said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Rahuneks äkki maha, saaks oma isiklikest antipaatiatest lahti ning mõtleks natuke suurema pildi üle?

Anonymous said...

Selliste avalduste peale võiks juba hakata uurima, et kelle IP-aadressilt need on tulnud. Kuskilt jookseb mõistlikkuse piir läbi ja teise inimese varguses süüdistamine on juba teisel pool piiri.

Anonymous said...

Millist inimest siin varguses süüdistatud on? Jutt on oma isikliku heaolu tagamisest male arengu arvel - s.t. et saada palka ebamõistlikus suurusjärgus ajal kui elementaarsed tasud FIDEle on tasumata.
Tänasel päeval on missioonitundest vaja rabada

Hendrik Olde said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Marek said...

"- s.t. et saada palka ebamõistlikus suurusjärgus"

Äkki siis avaldad selle numbri ka teistele? Aga kui sa ei oska seda öelda, siis mis õigusega sa lahmid siin?

Anonymous said...

Kahjuks ei ole neid palganumbreid avalikustatud ja tuginen üksnes majandusaasta aruandest tulenevatele arvudele. Selle baasil julgen teha järelduse ka summade suurusest.
Ei taha kedagi süüdistada varguses vaid räägin vahendite ratsionaalsest kasutamisest male heaks!

Anonymous said...

Hendrik Olde palga on kinnitanud kogu juhatus ja süüdistus laristamises on seega süüdistus kogu juhatuse pihta.

Ning kogu Maleliidu personal kaasa arvatud Hendrik Olde pole juba 3 kuud palka saanud ning seega tehaksegi tööd missioonitundest.

Anonymous said...

Kui praeguste kommentaaride pärast maailma karikas korraldamata jääb, sest otsustajad saavad viidata järjekordsetele omavahelistele konfliktidele, siis tahaks tõesti teada kes nende kommentaaride taga on. Korduvalt on soovitatud praegu kultuurselt käituda, sest on olulised hetked. Tark oleks ruttu vabandada.

Anonymous said...

Kui MK korraldamata jääb, siis kindlasti mitte nende kommentaaride pärast.

Anonymous said...

Seda tasub loota. Kuid ikkagi tundub hämmastav, et kas tõesti maletajatel pole piisavalt mõistust saamaks aru, et saetakse oksa millel ise istutakse. Ikka väga kaugele liigutud Kerese traditsioonist ning viimane aeg oleks hakata sinnapoole tagasi liikuma kui ei taheta oma ala tulevikku ära rikkuda.

Anonymous said...

Vaevalt jah, et keegi otsustaja või rahadeeraldaja, kelle otsus on maailma karika osas määrav, regulaarselt Vaadeldaja kommentaare loeb. Või üldse malega seonduvaid uudiseid ja kommentaare ükskõik kust loeb. Oot-oot, aga kas see maailma karikas mitte juba "läinud" ei pidanud olema?

Anonymous said...

Et hakkaks JÄLLE intriigi kruttima?Ei ole läinud kuna suudeti veel viimane ajapikendus suure vaevaga välja rääkida, aga lähipäevil läheb lõplikult kui läbimurret ei tule ja seega võiks ometi olla ilma tülideta üks pere kasvõi natuke aega. Ning ehk see saab siis harjumuseks.

Kaarel said...

noo kurat küll.. otsustage ükskord ometi ära, kas maailmakarikas on läinud või mitte?! mitte ärge pasundage asja eest teist tagant...

sest ma tean inimesi, kes teab inimesi. nii, et kokkuvõttes, kõigile suureks üllatuseks, võin ma kasulik ka olla...

Marek said...

Oh, Kaarel :D Kuna ma tean sind, siis ma vist võin eeldada, et ma tean inimest, kes teab inimesi, kes omakorda teavad inimesi ... Pole paha.

Kaarel said...

aga kuna ma tean sind siis ma tean inimest, kes teab inimest, kes teab inimesi, kes teab inimesi :P

Anonymous said...

Natuke huumorit kulub siia väga ära. Tak derzhat, poisid:) Kõik pole veel lootusetu.

Kaarel said...

ma ei tea... tundub siin jah veidi liigseks lahmimiseks minevat.

Anonymous said...

Oh Kaarel, see mäng on üle sinu pea, sest maailma karikas läheb väidetavalt maksma kaks miljonit eurot. See on suur raha.

Anonymous said...

Küsiks siis ketserliku küsimuse - hea küll, viiakse Tallinnas läbi maailma karikaturniiri üks etappidest. Ja mis siis? Mis siis sellest ühekordsest üritusest ikkagi muutub edaspidi eesti noormaletajate jaoks, mis muutub eesti tippude (4-5 paremat mees -või naistäiskasvanut) jaoks?
Mis pärast saab? Aga äkki ei muutu midagi?
Äkki läheb nii nagu iluuisutajatel.
Igas klassis on 1-2 esindajat, selleks, et EMV medalile tulla tuleb lihtsalt kohale tulla ja uisud jalga panna. Uisutajatel on ainult Tallinnas kaks halli, meil on üks malemaja (mille ruumide üürimine osutub mõne rahajagajatest kaugemal seisva ja seetõttu nõrgema klubi jaoks liiga kalliks), meil on üle kümne aga alla kahekümne aktiivselt töötava maleklubi, aga veel rohkem on neid, mis on surnud või kuidagimoodi vegeteerivad. Kas sellest, kui Vasjuki kuulutatakse korraks üleuniversumiliseks malepealinnaks, muutub Vasjuki malehuviliste edasises elus midagi?
Vasjuki malehuviliste jaoks muutus tõepoolest. Ostap ja Vorobjaninov said korraliku koslepi ja mälestus sellest nahatäie andmisest soojendas malehuviliste südant kuni nende surmani...

Ehk läheb meil ka niimoodi. Ees seisab valik - kas uskuda Vasjuki lubajate lubadusi või varuda hoopis nende tarbeks sulgesid ja tõrva?

Marek said...

Eks ta ole selline nokk kinni saba lahti küsimus. Samas, ega me enne teada ei saa, kui ei korralda :D

Mis kindlasti kaasneb, on maleinimeste kaasamine projektidesse, katuseüritused, ajakirjanduse suurem huvi. Kas sellest kõigist ka nii palju kasu on, kui me sooviks, on iseasi.

Teiseks on karikas ja olümpia ühes projektis, nagu aru saan. Oht seisab selles, et kui Eesti loobub, siis edaspidi on veel raskem FIDE-lt mingit suuremat võistlust siia saada, sest meid ei usaldata. Aga rahvusvahelist maleelu oleks Eestisse väga vaja. Kas see peaks just karikas ja olümpia olema, on iseasi ... võimalik, et seda on liiga palju, aga keskendudes asinult Eesti sisse võime valusalt maailmast eemalduda.

Sellised siis minu kiired mõtte, hetkel ma nagunii ei jaga ööd ega mütsi, sest aju on otsustanud magama minna ... varsti vast läheb keha ka :D

Anonymous said...

Mis, karikas ei saa nii müstilist rulli nõuda ju?! Või küsivad FIE-d tõesti nii suuri "teenustasusid"?

Anonymous said...

Lugege veel viimaseid uudiseid FIE-de kohta: http://www.e24.ee/?id=216348 "Füüsilisest isikust ettevõtja ehk FIE on Eestis väljasurev ettevõtluse liik, ütles Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsiooni (EVEA) president Marina Klaas."
Üsna teemakohane artikkel. Kaastunne FIE-dele.

Anonymous said...

Sama hästi võiks küsida, et milleks meile Kultuuripealinn 2011 projekt või milleks üldse kunagi midagi korraldada.

Male on kahtlemata kultuuri osa ning seetõttu sobiks maailma karika korraldamine kultuuripealinna projekti sisse väga hästi. Eesti tippude jaoks tähendaks see võimalust pista rinda maailma tugevaimatega ning edu korral teenida väga märkimisväärseid auhinnarahasid. Kui see ei pane rohkem pingutama siis ei pane üldse mitte miski.

Lisaks on maailma karika korraldamine eelduseks 2016. aasta maleolümpia korraldamisele, mis oleks igati Paul Kerese 100. sünnipäeva vääriline tähistamine ning oma parimaid poegi võiks meeles pidada. See oleks juba ka motivatsioon päris noortele olla selleks ajaks tipptasemel, et esindada oma riiki kodusel olümpial.

Samuti pole Eestis vist üldse kunagi organiseeritud sellist üritust kuhu tuleb kohale esindajaid umbes 150-st riigist. Oleks päris hea reklaam ka Eesti riigile. Ning kasusid on kindlasti veel.

Need üritused pole tõesti väga odavad, kuid peaksid olema seda väärt, et neid korraldada.

Anonymous said...

Kui maailma karika eelarve on väidetavalt kaks miljonit eurot, siis palju see olümpia veel maksma läheks? On selle ürituse Eestis korraldamine üldse reaalne?

Anonymous said...

Olümpia pole väga oluliselt kallim, sest auhinnafond pole nii suur. Tegemist on teist tüüpi sündmusega. Kindlasti pole eelarve nii suur, et see Eestile üle jõu käiks.

Anonymous said...

Mida tähendab "Olümpia pole väga oluliselt kallim"? On see siis MK kahest miljonist eurost kaks, kolm, neli, viis või veel enam korda kallim?

Praegu muudkui taotleme igasugu rahvusvahelisi suurüritusi, aga tavalise maletaja või maleklubi juhi jaoks on tegu justkui põrsaga kotis. Ürituste mastaapsust, eelarvet ja muud asjadega kaasnevat võiks eelnevalt palju enam maleüldsusele selgitada.

Nii suurte projektide puhul võiks isegi olla eraldi koduleheküljed, kus üleval kogu üritustega seotud info. Miks soovitakse asja Eestis korraldada, kui palju see maksma läheb, kes on projekti juhtimisega seotud inimesed ja millised on nende tööülesanded, kes on võimalikud toetajad, milline on igasugu läbirääkimiste hetkeseis, kas deposiidid on tasutud, lisaks loomulikult varasemate võistluste ajalugu jne. Selliste kodulehekülgede olemasolul oleks üritusi usutavasti ka kergem promoda ja toetajatele müüa. Koduleheküljed võiksid olla mitmes keeles, näiteks eesti/inglise/saksa/vene.

Lihtne on muidugi vastata, et selliste kodulehekülgede loomiseks pole resursse, aga kui juba seda väikest resurssi ei ole, siis pole ilmselt põhjust uskuda, et tegeliku ürituse läbiviimiseks vajaminevad suuremad ressursid tühja koha peale tekkiks.

Anonymous said...

Vastav info tuleb omal ajal kui see ürituse korraldamisele kaasa aitab. Selles infos pole midagi salajast, kuid praktilistel kaalutlustel on veel vara. Kui üritused toimuvad, siis ei pea enam kaua kannatama ning see kas nad toimuvad selgub lähipäevil.

Ei tavamaletajat ega klubijuhti ei tohiks nende ürituste toimumine kuidagi negatiivselt mõjutada ning selle pärast pole vaja muretseda. Raha ürituste korraldamiseks ei tuleks muu maleelu arvelt.

Konreetseid küsimusi võib postitada ka Maleliidu juhatuse ajaveebi.

Anonymous said...

See ajaveeb on küll üks informaatiivne koht. Kas sellise infohulga ja kirjutiste ilmumissageduse juures seda üldse veel keegi jälgib?

Anonymous said...

mina sain kõigevägevamalt meilile isikliku vastuse, kui küsimuse sinna postitasin, nii et tasub küsimus sinna ajaveebi üles panna küll. selline "vaikne vesi, sügav põhi" veebileht.

TM Tartust

Anonymous said...

Ahsoo, et küsimustele vastatakse nagu eraviisiliselt, mitte selleks loodud ametliku kanali vahendusel. Imelik.

Anonymous said...

Luureandmed näitavad, et on asutud närviliselt tõmblema ning ilmselt jätkub venitamistaktika. Tõenäoliselt otsitakse õigustusi, et miks paari viimase aastaga on viidud male sellisesse seisu nagu ta on ja miks ikkagi ei saa korralda MK võistlust.

Samuti tundub, et tegelikult Maleliidule midagi ette heita pole ja isegi varasemaid pseudosüüdistusi ei saa esitada. Kui süüdistused oleksid olemas, oleks need ammu võimalikult suure käraga välja käidud.

Seetõttu on võimalik variant, et järjekordselt üritatakse kokku koguda viie klubi hääled ja korraldada erakorraline koosolek. Sellega on võimalik aega venitada ning koosolekul saaks ka organiseerida tõsise konflikti ja sopaloopimise ning sellega leitakse põhjus miks ikkagi malele ei saa raha anda. Ei pruugi olla mingit tähtsust kas süüdistustel on ka mingit alust. Piisab hästi emotsionaalsest konfliktist.

Kuna praegune juhatus kavatseb positiivse lahenduse mitteleidmisel Eesti male huvide eest seismisel lõpuni välja minna olgu selleks vahendiks andmekaitse inspektsioon, õiguskanstler, ajakirjandus või kohus ning ei vaata vaikselt kuidas Maleliit maksejõuetuks muutub, siis on võimalik ka uus katse juhatus välja vahetada.

Ning siin ei võitle juhatus oma koha pärast juhatuses, vaid Eesti male tuleviku nimel. Praegu otsustatakse pikaks ajaks ära kas male pääseb suuremate rahade juurde või tehakse malest spordiala mille alaliit on maksejõuetu, millel on lõputute konfliktide maine ja millest kõik normaalsed inimesed eemale hoiavad ning millele piisab minimaalsetest vahenditest.

Seetõttu veel kord soovitus, et inimestel kes hoolivad Eesti male tulevikust tasub olla üks pere ning hoiduda omavahelistest konfliktidest. Ning kui ülalkirjutatu tundub paranoiline, siis praegu käib võitlus ürituste korraldamise nimel mille eelarved ulatuvad kümnetesse miljonitesse kroonidesse. See ei ole väike raha.

Elu ise näitab kuidas asjad lahenevad. Kes pole asjaga seotud seadku ennast tugitoolis mugavalt sisse ja vähemalt nautigu etendust.

Anonymous said...

Eesti Male ei olegi vewel uppunud:

Paul Kerese mälestusturniir, Tallinn 28.01.-03.02.
http://www.maleliit.ee/tabelid/2010/Keres/

Anonymous said...

Luureandmed :-)) Päris hea huumorinurgake teil siin Vaadeldajas.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Kristjan Sander said...

Tüüpiline, et kõik need tarkpead, kes teavad, kui palju maksab maleolümpia, kuidas Maleliidult küsimusi küsida ning omavad "luureandmeid", kirjutavad kõik anonüümselt.

Minul puudub usaldus ükskõik kelle suhtes, kes ei julge oma jutule alla kirjutada.