Thursday, January 7, 2010

Paul Keres 94

Täna, 7. jaanuaril oleks 94-aastaseks saanud suurmeister Paul Keres.

Keres oli tuntud väga tugeva maletajana, maleteoreetikuna, problemistina ning malekirjanduse autorina, kuid teda hinnati ja austati ka tema omaduste (ausus, korrektsus, tagasihoidlikkus, elegantsus) poolest. Keres valiti 20. sajandi Eesti parimaks sportlaseks, maailmas ainsa maletajana on tema pilt trükitud rahatähele, Tallinnas Nõmmel on tema järgi nimetatud tänav, Tõnismäel on tema mälestuseks püstitatud ausammas. Paul Keres on maetud Metsakalmistule.

ERR Sport lehel ilmus täna artikkel, mis räägib lühidalt Kerese eluloost ja suurematest saavutustest. Samuti märgitakse seal ära, et rahvusvaheline kiirturniir "Meenutades Kerest" see aasta ei toimu.

Raadio Ööülikooli kodulehelt saab kuulata Ülo Tuuliku loengut Kerese kohta, mis oli esimest korda eetris 26. detsembril. Saates on kasutatud ka lindistusi Kerese intervjuudest.


Tallinnas Malemajas tähistati Kerese sünniaastapäeva Eesti noorte lahtiste meistrivõistlustega. Osalejaid oli tulnud Lätist, Soomest ja Venemaalt. Turniiridega selgitati välja 20 paremat mängijat, kes pääsevad 2010. aasta Eesti kuni 18-a ja kuni 16-a meistrivõistlustele.

A-turniir

1.-2. J.Holvason, M.Lapidus 6p
3. O.Marutkins (Läti) 5,5p
4.-5. E.Rönkä, T.Setälä (mõl. Soome) 5p.

B-turniir

1. A.Sagadijeva 6p
2. E.Hanzatjan 5,5p
3. E.Otikova (Läti) 5p

104 comments:

Anonymous said...

Noorte lahtised meistrivõistlused ammu möödas, aga Maleliidu lehelkajastus puudub. Ehk leiab vaadeldaja turniiritabelid ja riputab ülesse...

Anonymous said...

Elviral oli 5.5 punkti

Anonymous said...

Ja Otikoval oli 5 punkti

Anonymous said...

Miks Marek pole veel EML kodukale lahtiste tabeleid pannud?

Marek said...

Sest ma ei oska neid ise nullist moodustada.

Anonymous said...

Ometi nii tähtis turniir, tabelid võinuks üleval olla isegi pärast iga võistluspäeva lõppu.

Anonymous said...

Viimaks lahtiste tabelid üleval.

Anonymous said...

oo, yes! "burger boy" Nakamura tegi seda jälle! Üliilus võit Gelfandi üle! Uus Mihhail Tal on sündinud!

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6049

Vaata ka seda partiid:
http://www.thechessdrum.net/blog/2007/10/22/nakamuras-gem/

Nakamura ei ole iga turniir heas vormis, aga kui on vormis, siis minu meelest on tema näol tegemist praegusaja kõige ilusamat ja metsikumat ründemalet mängiva tippmaletajaga.

TM Tartust

Nädalalõputurniiride sari said...

Ega Vaadeldaja juhtu teadma, kas sel aastal võib loota nädalalõputurniiride sarja elluärkamisele? Eelmisel aastal sarja ei toimunud, selle aasta kohta pole veel midagi kuulnud.

nikitheone said...

lootust on, asi on sponsorite leidmise taga.
Kindlasti aga toimub noorte nädalalõpu sari.

Kui kellegil on mõni idee (nt teeme korjanduse?), siis andke teada.

Anonymous said...

Maleliit võiks rahaliste raskuste tõttu avada annetusteks mõeldud konto ja kui NL sarja raha koos, tehakse asi ära. Kui raha kokku ei saa, siis võiks annetused minna ntx EMV võidufondi vms...

Kaarel said...

noo ma tegin ettepaneku toetada maleliitu, et me oma fide reitingud tagasi saaks. keegi pani isegi ju maleliidu konto numbri üles. aga tundub, et minuga koos keegi eriti ei annetanudki, sest reitingutest ei ole haisugi... ju siis ei liitunud minuga piisavalt inimesi. aga käes on kohe varsti juba 14.jaanuar. sellest, millal jälle eestlased oma reitingut näevad, ei ole midagi kuulda olnud...

Anonymous said...

Kaarel oli ainuke annetaja.

Suured Eesti male käekäigu eest muretsejad ei suutnud sentigi kokku saada.

Anonymous said...

Ootaks ikka ametlikku abipalvet, mitte mingit anonüümset kuratteabmida kuskil kommentaarides. Nende ametlike sõnavõttudega on nii nagu on. Neid lihtsalt ei ole. Nagu ka reitinguid mitte.

Anonymous said...

Mina näiteks oleksin valmis panustama NL-turniiride sarja heaks, aga mitte maleliidu vanade võlgade katteks.

TM Tartust

Kaarel said...

nojah. tegelikult, ma ei saa üldse aru, miks üks toimiv alaliit peaks koguma annetustest raha, et vajalikud tegevused (reitingud ja NL-turniiride sari jms) töös hoida.

Anonymous said...

Et ikka Olde koerad palka saaks ja Olde süüa, ptüi või siis teisipidi.

Anonymous said...

Ametliku annetuse mõte oleks väga hea. Malehuviliste ringkonnas on ju nii mõnigi majanduslikult edukas persoon, kes ehk oleks nõus oma panuse NL sarja toetamiseks andma, aga kes Oldega kuigi hästi läbi ei saa.

Anonymous said...

...ja siis kasutaks seda ametliku annetuse kontot jälle Olde ja teadagi milleks, male heaks kindlasti mitte

Marek said...

Siin räägitakse koguaeg mingitest anonüümsetest annetajatest, kes kohe toetama tormaks, kui teatavad isikud on ära läinud. Minu arvamus on, et need persoonid annavad võib-olla paar korda mingi paarkümmend tuhat ja pärast seda nende huvi lahtub. Mina ses osas eriti opimistlik ei ole.

Anonymous said...

Opositsioon oleks võinud organiseerida raha kogumise, ning seejärel kogutud raha trummipõrina saatel MLile üle anda. Oleks ilmselt reitingud olemas olnud ja nende usaldusväärsus ka teiste silmis tõusnud ....

Anonymous said...

Liidu toimimine, sh vahendite leidmine, on eelkõige palgalise tegevjuhi ülesanne. Kui tegevjuht ülesannetega mingil põhjusel toime ei tule, siis tuleks proovida sellel kohal kedagi teist.

Anonymous said...

Selleks, et raha kuhugi kanda oleks vaja teada majanduslikku seisu.
Selle kohta omab täna ülevaadet ainult juhatus.
Teadaolevad faktid on:
1. FIDE reitingud puuduvad
2. Noorterahad on üle kandmata
Juhatus vaikib, mis on üsna tavaline suurvõlgniku käitumine, kui ei osata öelda ega lubada midagi, sest võlgade maht on lihtsalt nii suur.
Raha antakse tavaliselt ikka jätkusuutlikutele ettevõtmistele, mille alla tänast EML-i on väga raske liigitada.

Anonymous said...

Oleks huvitav teada kes on need anonüümsed sponsorid, kes kohe toetama malet asumas. Ega nad ometi Oldet ei karda, et ei julge oma nimesid avalikustada:D?

Anonymous said...

Miks ei ole EML ametlikus ajaveebis küsimustele vatatud? Marek ja Olde on seal tegevad aga sülitavad lihtrahva pääle

Marek said...

Sul häbi ei ole anonüüm 11:04? Kui aru ei saa, miks ... siis mine kooli tagasi.

Anonymous said...

Need "anonüümsed toetajad" ei taha lihtsalt Oldega näost näkku tegemist teha, aga üldiselt eesti malet tahaks toetada. Seega oleks annetuse värk hea lahendus.

Anonymous said...

Hämmastav suhtumine, maleliidu juhatuse esimees HO ei vaevu maletajatele vastama ei EML blogis ega ka Vaadeldajas, kuid teeb seda Postimehe vahendusel.

Anonymous said...

Aga kes on need anonüümsed toetajad? Oldega polegi neil ju vaja tegemist teha.

nikitheone said...

http://sport.postimees.ee/?id=212140

artikkel ise on siin

Anonymous said...

Oi Hendrik, Hendrik, mida sa teed?

Anonymous said...

Kõrvaltvaataja komm on seal väga hea. Ei oleks ise paremini suutnud sõnastada, aga väljendab üsna täpselt minu seisukohti.
P.S postimehes ei ole see kommentaar minu kirjutatud.
Meelis

Anonymous said...

Kõrvaltvaataja
15.01.2010 13:16

Lõhnab liigse ambitsioonikuse ja juhtimisvigade järele. Mindi suure hurraaga maailma vallutama (Maailma Karikas ja maleolümpia), tehti suuri ettemaksusid ja anti suuri lubadusi, aga rahalist katet nendele ei olnud. Umbes nagu äpardunud kinnisvaraprojekt. Maleliit ei ole firma, mis võib suuri riske võtta ja mille võib vajadusel pankrotti ajada. Sellist organisatsiooni peaks juhtima konservatiivselt, tagades peamiste struktuuride toimimise - 1) korrektse ja võlavaba asjaajamise Euroopa ja maailma tasandi kesksete organisatsioonidega, 2) noortemale toetamise ja arendamise, 3) Eesti esindatuse tiitlivõistlustel.
Liigse ambitsioonikuse tõttu on kõik need kolm põhipunkti praegu ligadi-logadi. Tahaks näha praeguste juhtide konkreetset tegevusplaani tekkinud olukorrast väljatulekuks.

Anonymous said...

Enamik MK korraldamise kuludest on juhatus ise maksnud ning märkimisväärne osa ei kajastu ka Maleliidu bilansis kohustusena. Seega sellel võlgade tekkimisega vähe pistmist.

Teiseks on noortemale heas seisus. Noortevõistlustel osaleb väga palju noori, on Ottomar Ladva kellele on leitud sponsorid.

Kolmandaks ei lähe Eesti sportlased Vancouveri olümpiale oma raha või erasponsorite raha eest vaid ikka maksumaksja raha eest. Dresdenisse maleolümpiale sõideti juhatuse rahadega, kuid riik peaks ka oma osa siin tegema.

Anonymous said...

Seda Postimehe artiklit lugedes on küll piinlik, et liidus asjad nõndamoodi on.

Kristjan Sander said...

Huvitav jah, miks peaks keegi Maleliidule annetama, kui:

1) eelarveid ei koostata;

2) raha kasutamise kohta puudub liikmetel ülevaade;

3) juhatuse tegevust kajastavaid dokumente iga hinna eest varjatakse;

4) tegevuskulusid kokku ei tõmmata;

5) klubide ees riikliku noortespordi toetuse ülekandmisega seonduvaid lepingulisi kohustusi ei täideta?

Ehk siis lihtsamalt küsides: miks peaks keegi annetama raha, et Hendrik Olde saaks selle ära raisata?

Ega siis esimest korda FIDE reitingud rahapuuduse tõttu ära ei ole. Kuidas sellise finantsdistsipliini juures tahetakse suuri üritusi nagu MK turniir või isegi maleolümpia korraldada, jääb mulle küll täiesti arusaamatuks.

Anonymous said...

Näiteks tõestamaks, et õhumullide puhumise asemel ollakse võimelised ka midagi kasulikku organiseerima. Kui näiteks Kristjan Sander suudaks selle raha leida, siis järgmisel üldkoosolekul peaaegu juba tahaks kuulda mis tal öelda on.

Kristjan Sander said...

Kristjan Sander ei hakka otsima raha selleks, et Hendrik Olde saaks seda õhumullide peale kulutada. Tänan küsimast.

Anonymous said...

Midagi polegi lisada kahjuks, sest seda oligi arvata. Edukat mullikeste puhumist.

Anonymous said...

Kuradi poisinaaskel, kimbutad siin jälle härrasid.

Anonymous said...

Oijah ära pööranud? Maleliidu juhatus on ju rotikari, kellel seal raha anda on???? OK, Kass võibolla, Leito kah väga heal juhul võimalik. Ülejäänud? Ärge ajage enam sellist jura, ma palun.

Anonymous said...

Miks Kristjan peaks üldse hakkama raha OTSIMA? Ta on ju deklareerinud mitmeid setmeid kordi, et nii kui Olde kaob, nii avanevad tema poolt piimajõed ja pudrumäed.
Nüüd kui saaks tegudega midagi tõestada (kirjutasin juba varem et opositsioonil oleks olnud võimalik raha trummipõrina saatel üle anda ja siis oleks olnud järgmisel koosolekul ka midagi ette näidata), hakkab Kristjan lihtsalt jonnima. Ehk siis isiklikud huvid eelkõige ja alles siis eesti maletajate heaolu.

Kaarel said...

ma tõesti ei saa aru, kes see siin Eesti male heaolu eest võitleb. mulle tundub, et hetkel võideldakse rohkem Olde pärast. Olde jätkamine ja Eesti male heaolu paraku koos ei käi (vähemalt mulle kaugelt vaadates tundub nii). Nii, et palun otsustame, kes mille pärast võitleb. Kas Eesti male heaolu eest üldiselt või ainult Olde töökoha eest? Ma tean, et hetkel on raske uut töökohta leida ja et Oldel on 2 (? või on rohkem???) last, kes ka süüa tahavad, aga... ärme liigselt selle pärast ka muretse, eks? Tegeleme parem Eesti male järjele aitamisega, sest hetkel on ta küll täis gaasiga kraavi tormamas. Aitäh!

Aitäh neile, kes otsuse vastu võtavad! Neile, kes veel ei tea, mille eest võitlevad, väike soovitus: istuge täna õhtul maha ja juurelge selle küsimuse üle.

Anonymous said...

Kas Olde oleks ilma juhatuse poolse nõusolekuta veel pukis? Äkki peaks alustama hoopis Leito ja kompanii kangutamisest. Või on Leito ja teised Olde hüpiknukud?
Täiesti arusaamatu on see Olde pidev kottimine, ilma et pöörataks tähelepanu teistele juhatuse liikmetele. Äkki on Olde hoopis Leito ja Kassi poolt pukkipandud tankist?

Anonymous said...

Kurb ja masendav, et peale korduvat ning korduvat puust ja punaseks tegemist ei saada ikka aru, et praegu käib võitlus Maleliidu ja Kultuuriministeeriumi vahel MK korraldamise pärast ning male tuleviku pärast üldiselt ning et ainult praegune juhatus saab selle kolgata tee lõpuni käia.

Anonymous said...

Katsetame veel korra asju selgemaks teha. Ehk lõpuks jõuab kohale. Ning võib-olla kasulik õppetund noorematele mis võib juhtuda kui üritadada korraldada midagi suuremat millega võib kellegile ette jääda.

Juhatus arvas, et oleks tore korraldada Eestis maleolümpia Paul Kerese mälestuseks ning MK korraldamine on selle eelduseks. Lisaks sobib Maailma Karikas hästi Tallinna kultuuripealinna projekti.

Ühelgi Eesti maletajal ei tohiks selle mõtte vastu midagi olla. Märkimisväärse pingutusega MK korraldamise õigus ka saada õnnestus. Selleks pidi ka korraldama Tallinnas FIDE kongressi. Paraku hakkasid kohe kerkima takistused:

http://www.chess-players.org/eng/news/viewarticle.html?id=662

*Therefore we consider as openly cynical the permanent bids of the ECF to conduct the World Chess Olympiad since the actions of the ECF against their junior players are incompatible with the Olympic principles, with the European sport charter as well as with the true concepts of sport and the norms of human morality.*

Peale pikka kirjavahetust FIDE-ga ja Õiguskantsleri arvamuse saamist õnnestus FIDE-le selgeks teha, et Eestis ei ela inimsööjad. See võib ka sellega seoses huvi pakkuda:

http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/sport/article.php?id=27683197

Sellega sai korda. Peale seda sai suure pingutusega viidud asi niikaugele, et valitsus võttis need teemad oma päevakorda. Aga müstilise juhuslikkuse tulemusel just sellel päeval kui valitsus pidi seda teemat oma istungil arutama, ilmus selline artikkel ja teema võeti päevakorrast maha:

http://www.epl.ee/artikkel/402598

Peale seda kui FIDE tegi selgeks, et tal pole Eesti suhtes pretensioone võeti teema siiski uuesti päevakorda. Asja arutati 3 nädalat hiljem ja peaminister ise ütles oma toetussõnad:

http://www.valitsus.ee/brf/index.php?id=292491&tpl=1007&external=0&search=&aasta=2007-

*Andrus Ansip
Jaa, Läänemaa ka. Ja siis on hea uudis malehuvilistele. See uudis on kord juba olnud ja pole päris head lahendust saanud. Eesti soovib jälle taotleda Rahvusvaheliselt Maleföderatsioonilt FIDE 2016. aastal maleolümpia korraldamise õigust. Ükskord me oleme sellise taotluse esitanud, aga me ei olnud edukad. Loodame, et seekord me oleme edukad, seda enam, et tegemist on Paul Kerese 100. sünniaastapäevaga. Nii et see oleks igati kohane, kui Eesti selle õiguse saaks. Aitäh!*

Seega valitsus toetas maleolümpia korraldamist Eestis, kuid kahjuks jättis MK korraldamise, mis on olümpia korraldamise eelduseks, Kultuuriministeeriumi otsustada.

Peale seda hakkasid kokku kuivama riigi poolt alaliidu eraldatavad rahad, mida haldab Kultuuriministeerium. Igaüks võib arvata kas siin on olnud põhjuseks teatud ametnike solvumine, soovimatus lasta veel ühte alaliitu suurte rahade juurde, soovimatus olemasolevatelt rahasaajatelt midagi lubatut ära võtta või veel midagi. Igatahes Maleliidu juhatus ei suuda meenutada ühtegi tahtlikku tegu mis oleks võinud konflikti tekitada.

Seetõttu oleks juba Dresdeni olümpial jäänud käimata kui juhatus poleks seda ise kinni maksnud. Mingi raha õnnestus siiski ka riigilt saada selliste meetoditega:

http://www.epl.ee/artikkel/442970

Et äkki poleks muidu MK korraldamisega juba piisavalt muret olnud, siis toimus teatavasti 2008. aasta detsembris putshikatse mille eesmärk võis olla MK korraldamise juurde pääsemine. Eriti kui arvestada kes oli putshi üks muidu tahaplaanile hoidnud eestvedajaid. Putshikatse õnnestus siiski nurjata.

Kahjuks juhtus putshi ja eriti kolme suurmeistri kirja (kellest osad olid just juhatuse raha eest saanud treenida eksmaailmameister Halifmani käe all treeninglaagrites, käinud juhatuse organiseeritud tasuta sõidul Hiinas ning Dresdeni olümpial mängisid neljatärni hotellis ööbides Halifmani käe all) tagajärjel, et oluline osa juhatusest ei tahtnud malest enam eriti teada.

Kuna nüüd olid kokku kuivanud nii riigi kui juhatuse enda eraldatavad rahad, siis seetõttu jäigi näiteks käimata viimasel võistkondlikul EM-il ning oleme jõudnud selleni, et pole raha maksta reitingute eest.

Marek said...

Aga miks seda teksti ei võiks juhatuse foorumisse panna (pisut redigeerides)? Siia see lihtsalt upub ära.

Anonymous said...

Maleavalikkus ilmselt veel ei tea, et kahtlemata juhuslikult toimus Maleliidus ka hiljuti Kultuuriministeeriumi sisekontroll, mille tulemustest pole Maleliitu teavitatud. Tulemusi küsida pole ilmselt mõtet, sest ka selle kirjale pole Maleliit juba 10. detsembrist vastust saanud:

http://dokreg.kul.ee/public/_1210160353_001.189513.pdf

Kuigi sellistele kirjadele peaks ilmselt seaduse järgi vastama 30 päeva jooksul:

https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12790591

*§ 6. Vastamise tähtaeg

Märgukirjale või selgitustaotlusele vastatakse viivitamata, kuid mitte hiljem kui 30 kalendripäeva jooksul selle registreerimisest. Erilise vajaduse korral lähtuvalt vastamise keerukusest võib vastamise tähtaega pikendada kuni kahe kuuni. Isikut teavitatakse vastamise tähtaja pikendamisest ja pikendamise põhjusest.*

Kas see pole mitte sama organisatsioon mis süüdistanud Maleliitu, et aruanded pole õigeks ajaks esitatud? Tuleb meelde paralleel Kristjan Sanderi ja statistikaameti aruannetega.

Paistab seega, et Kultuuriministeerium on valinud venitamistaktika mõistes, et Maleliidul pole enam palju aega näidata FIDE-le, et reaalne MK korraldamine on alanud. Lisaks tundub olevat õigustatus lootus, et maletajad närivad juba enne teineteisel kõri läbi või saab Maleliidul raha päris otsa.

Siia oleks vist veel paslik lisada, et enamik MK korraldamise kuludest on juhatus ise kinni maksnud ning märkimisväärne osa ei kajastu isegi bilansis kohustusena, et ei saaks kahjustatud noortetöö ning muud sellised projektid.

Kas sai asi selgemaks?

Anonymous said...

Seega on viimane aeg olla ühtne, sest praegune omavaheline tülitsemine on vaid vesi Maleliidu vastaste veskile ja kui praegu õnnestub Maleliidule kott pähe tõmmata, siis ongi plaan teha malest teisejärguline spordiala mis ei hakka pääsema suuremate rahade juurde ning seda sõltumata selles kes kuulub juhatusse.

Ning siin pole asi Oldes või et juhatus hirmsasti tahaks oma kohast kinni hoida (täpselt vastupidine on tõsi). Kahjuks keegi peale praeguse juhatuse ei saa seda teed lõpuni käia ning oleks ka ebaeetiline oma probleemid lahendamata jätta ning teiste kaela veeretada.

Anonymous said...

Nõus Marekiga, miks mitte avalikult ja oma nime alt kogu see jutt foorumisse kirjutada?

Anonymous said...

Teema lõpetuseks, et keegi enne küsis tegevusplaani.

Maleliit pole loomulikult konfliktist riigiga huvitatud, sest ilmselgelt nõrgema osapoolena pole Maleliidul sellest võita midagi. Samas ei näe Maleliit kuidas Maleliit saaks midagi teha konflikti lõpetamiseks (kui võib-olla MK korraldamisest loobumine, kuid riik ametlikult toetab seda) ning seetõttu on Maleliidul selg vastu seina surutud ja kaotada midagi pole.

Kui juhatus õnnestub kuidagigi toimivana hoida, siis saab ehk vähemalt teada kas Eesti on ikka demokraatlik riik ning nõrgema osapoole õigused kaitstud selliste instutsioonide nagu Andmekaitse Inspektsioon, Õiguskantsler või siis lõpuks kohtu kaudu.

Kui sellest kõigest ka mingit kasu pole, siis tuleb oma ebaõnnestumist tunnistada, proovida segadus ära koristada ning järgmistele järg üle anda.

Igasugune maletajate abi on teretulnud.

Anonymous said...

väga adekvaatsed selgitused, aitäh. (minagi ei saa aru, miks nii hilja ja miks siin, aga mitte maleliidu lehel, ja miks mitte oma nime all, aga see selleks).

TM Tartust

Anonymous said...

Kui neid eelnevaid pikkasid kommentaare uskuda, siis paistab, et tänane juhatus, või vähemalt osa sellest, on otsustanud jätta endast maha lõplikult põlenud ja rüüstatud linna (pärast mind tulgu või veeuputus), sest riigiga tüli kiskumist ei saa küll kuidagi teistmoodi mõista. Sellised arengud malele kasuks ei tule. Kummaline on see, kuidas algselt räägiti mingitest putshistidest, kelle eesmärgiks oli endale haarata MK-turniir ja sellega seonduv tohutu rikkus, nüüd siis on jõutud jutujärjega juba niikaugele, et riigil on samad eesmärgid. Tulgem ikka reaalsusse tagasi, aitab sellest male maine kahjustamisest. Millal saabub kord aeg, et mõnda oma viga või möödalaskmist tunnistatakse?

Anonymous said...

Milleks lugeda selektiivselt ning jällegi tekitada paanikat. Mis lõplikult põlenud ja rüüstatud linn?

Enne sai ju kirjutatud, et "Kui sellest kõigest ka mingit kasu pole, siis tuleb oma ebaõnnestumist tunnistada, proovida segadus ära koristada ning järgmistele järg üle anda."

Ja jällegi on kellegil vaja mingit vigade tunnistamist. Kui sellest kergem hakkab, siis kõiki vigu võidakse tunnistada kaasa arvatud universumi loomine, suur veeuputus, MASU ja globaalne soojenemine. Maleliit on süüdi.

Vähemalt Maleliidu jaoks ei käi võitlus selle nimel, et kellel on "õigus".

Anonymous said...

Ning kui tõsisemalt rääkida, siis tehkem selgeks kes on niiöelda rüüstajad ning mis on reaalsus.

Viimase nelja aasta jooksul on juhatuse isiklike või firma rahadega korraldatud Eesti meistrivõistlusi, nädalalõputurniiride sari, käidud tiitlivõistlustel, sponsoreeritud noortetööd, makstud kinni MK korraldamise kulud, makstud kinni koondise ettevalmistuskulud. Hästi võimas rüüstamine, eks?

Samal ajal on riigi toetused koguaeg vähenenud ning ka 2010. aasta toetused vähenesid jälle 30% tasemeni, millel ei saa enam adekvaatselt maleelu üleval pidada. Lisaks riik just nagu toetab MK korraldamist, kuid reaalsuses vaid venitab.

Kes siin on rüüstaja?

Anonymous said...

"January 17, 2010 10:01 AM" kommentaatori näol oli tegu ilmselt mõne isamaalase või reformariga: kuidas saab keegi nõuda meie valitsuse käest seaduste täitmist. See lõhnab juba tõelise riigipöörde katsena.

Kristjan Sander said...

Jajah, ikka on kõik teised süüdi. Kultuuriministeerium on male vastu, FIDE arvas, et Eestis on inimsööjad ja nii edasi.

Tüüpiliselt arendatakse selliseid vandenõuteooriaid anonüümselt. Marek, kui sa tahtsid seda teksti Maleliidu leheküljele panna, kas ka anonüümselt või...?

Anonymous said...

Anomüümsuse kohta, et inimesed olid nõus ennast valima Maleliidu juhatusse selleks, et midagi positiivset ära teha. Selleks, et korraldada MK, maleolümpia, arendada noortetööd, et Eesti koondistel läheks hästi tiitlivõistlustel.

Ning oleks ette teadnud milliste inimestega tuleb kokku puutuda selle tegevuse käigus poleks loomulikult seda viga teinud, et oleks ennast juhatusse valida lasknud. Eesmärk ei olnud kuidagi määrida oma nime mõttetutes konfliktides mis osadele tundub olevat põnev ajaviide.

Kahjuks aga ei saa aga lõpmatuseni niisama pealt vaadata, kuidas igaüks võib igavusest sõimata palju tahab.

Anonymous said...

Ikka lootuses ametlikke vastuseid saada.

Marek said...

Minul on nüüd küll ükskõik, kuidas juhatus oma postitused kuskile paneb ... anonüümselt v mitte. Siin kommentaaris on see asjalik tekst ... ainult et miks peab selline tekst kuskile ära uppuma, sest paljud inimesed siia ju ei vaata, seda enam, et tegu on vana postitusega. Saan aru, et päris copy-paste see tekst ei sobiks, aga seal on palju asju, mida saaks üle kanda, eelkõige viited jne.

Anonymous said...

"Kahjuks aga ei saa aga lõpmatuseni niisama pealt vaadata, kuidas igaüks võib igavusest sõimata palju tahab."

Et selliseid asju vältida, peaks üritama neid ennetada. Näiteks võiks EML-i juhatus kogu siin kommentaariumis avaldatud kronoloogia kokku koguda ja avaldada see kas siis juhatuse ajaveebis või siis kas või siin Vaaadeldajas eraldi kirjatükina. Pärast oleks hea seda juba uute asjaolude lisandudes täiendada. Sel juhul jääks ilmselt palju vahtu ära. Samuti peaks EML tekkida võivatest probleemidest (reitingud) juba enne avalikkust teavitama, mitte nagu nüüd, takka järgi erinevaid probleemide põhjuseid välja tooma. Kui EML seda kord teha suudaks, siis ilmselt oleks ka opositsioonil vähem konte mida järada.

Anonymous said...

Vaatame mis selle ajaveebi osas ära teha annab. Ilmselt küll jääb ka sellest professionaalsete konfliktitsejate jaoks väheseks. Ning maleüldsusel tasub aru saada, et infot ei saa päris vabalt jagada kui ümberringi on eeskätt vaenlased, ka niiöelda omade hulgas. Hiljuti sai jälle üks kohtuasi ära võidetud. Ei saa küll öelda kelle vastu, sest selle nime mainimise eest võib ka vist kohe kohtu alla sattuda.

Lisaks pole tahetud paljusid fakte nagu oma rahade kasutamine välja tuua, sest seda pole tehtud enda upitamiseks.

Aga üldiselt ehk ometi aitab sellest konfliktitamisest. Maletajatel peaks ju ometi mõistust olema saamaks aru, et sellega tehakse kahju ainult endale. Tülitsemisest võiks veel aru saada, kui oleks mille pärast tülitseda. Et Maleliidul oleks kontol tohutud miljonid. Tegelikult on tegemist organisatsiooniga millele tuleb peale maksta. Mille pärast ometi tülitseda?

Ning et sellest jamast välja tulla on juhatusel tõesti tuge vaja. Sest juhatuses on 7 liiget ning osad liikmed oluliselt tähtsamad kui teised ning neil liikmetel on vaba aja ja rahaga palju paremaid asju teha kui konfliktides osaleda. Nende huvitatust malest pole mitte kerge hoida.

Väikse vihjena võib öelda, et enne tippmaletaja Tartust ütles aitäh selgituste eest. See oli vist enamvähem esimene kord kui mõni maletaja aastate jooksul millegi eest aitäh ütles ja sai kohe kirikusse küünal viidud. Ning juhatusest võib arvata mida tahes, kuid midagi ollakse ikka male jaoks ära tehtud. Ehk on põhjust järelemõtlemiseks.

Kristjan Sander said...

Marek, sa paned mind üllatuma. Sul on ükskõik, kas meil on juhatuses inimesed, kes julgevad oma nime all Eesti male olukorda arutada või ei!?

Igasugu "fakte" on anonüümselt muidugi mõnus "välja tuua" - miks aga peaks uskuma inimese juttu, kes kardab isegi oma nime sellele alla kirjutada?

Juhatuse esimees on seni loobunud kõigist talle pakutud võimalustest tülitsemine lõpetada ning taganes nii neist lubadustest, mida andis 2009. a. alguses läbirääkimistel kui neist, mida andis 2009. a. üldkoosolekul. Valetamise ja vassimisega jõuabki täpselt sinna, kuhu Maleliit praegu jõudnud on.

Anonymous said...

Siin ei aita kahjuks muu kui maleüldsus peab otsustama, kas Kristjan Sanderil on moraalsed õigused üldse midagi nõuda. On olemas malelised tulemused, aktiivne klubiline tegevus, organisatoorne töö, male rahaline toetamine, üldse midagi?

Kui siin maleüldsuselt selget seisukohta ei tule, siis nagu näha konflikt ei lõppe.

Kristjan Sander said...

Jajah, teame neid anonüümseid "üldsusi". Grupp seltsimehi avaldab valju nördimust ja nii edasi.

Anonymous said...

Tuletaks meelde, et praeguse juhatuse vastu on sõna võtnud inimesed, kellel on ette näidata malelised tulemused, aktiivne klubiline tegevus, organisatoorne töö ja/või male rahaline toetamine. Mis nendest sõnavõttudest kasu on, kui neidki inimesi ei kuulata?

Anonymous said...

See juba tõsisem argument. Millised on nende inimeste pretensioonid olnud? Ei pruugi kõikide sõnavõttudega kursis olla.

Anonymous said...

Uskumatu. Ikka läbustab ilmselt maleliidu juhatus siin kommentaariumis anonüümsena. Olen pannud küsimuse ametlikku ajaveebi - aga see on savi, peaasi et siin saaks anonüümina laksida.
Jõudu hääd malejuhid
Gert

Kaarel said...

"Tülitsemisest võiks veel aru saada, kui oleks mille pärast tülitseda. Et Maleliidul oleks kontol tohutud miljonid. Tegelikult on tegemist organisatsiooniga millele tuleb peale maksta. Mille pärast ometi tülitseda?"

Ma millegi pärast arvan (ja loodan), et praegune opositsioon ei tahagi sinna mingisuguse raha pärast, vaid hoopis Eesti maleelu aitamiseks. Et nt. meie reitingud ära ei kaoks, toimuks NL-turniiride sari jne.

Mis puutub siia kaklusesse, siis minu lootus (ma olen küll äärmiselt naiivne inimene) oleks, et kaklevad pooled istuksid jälle laua taha koos mõne reaalselt erapooletu isikuga ning arutaksid läbi võimalikud tegevusplaanid ja koostöö kohad. 2011.aasta MK kui Tallinn on kultuuripealinn ja 2016.aasta olümpia korraldamine Kerese 100 sünnipäeva puhul on väärt ettevõtmised. Neid ära rikkuda ei maksaks. Kuigi noh... 2011.aasta MK korraldamine ja sellest tulenevalt ka 2016 olümpia tunduvad praegust rahalist seisu ja tegevuskiirust arvestades utoopilisena (vähemalt mulle).

Nii, et väga naiivne ja rumal pakkumine: senikaua kuni elab 2011-MK unistus, siis tehke vaherahu vms. Ning kui selgub, et MK ei saa mitte mingil juhul toimuma, siis andke tuld täiega edasi ja nii kaua kuniks me kraavist välja saame (nt. Eesti maletajate reitingud üles leitakse ning Eesti koondis EM-l ja OM-l esinemist jätkab).

Anonymous said...

Nädalalõputurniiride sari ja Eesti EM-il osalemine jäid ära just selle intriigitsemise pärast. Tänu sellele olemegi kraavis.

Kuidas saab praegu toimuvat Eesti male hea käekäigu pärast võitlemisena näha on raske ette kujutada. Kohati tundub, et Maleliidu pankrott ongi eesmärgiks.

Vaatamata korduvatele palvetele pole toodud välja ühtegi rahastamise allikat mille toel näiteks needsamad sõidud tiitlivõistlustele ja nädalalõputuriiride sari saaksid toimuda. Kuna nendeks üritusteks raha pole, siis see raha tuleb leida. Ning jutud, et kõigepealt saame juhatusse ja siis vaatame, ei ole tõsiseltvõetavad. Enne kui juhatusse saada oleks vaja enda sobivust vähemalt mingil moel tõestada.

Seetõttu ei ole palju lootust, et kunagi veel ühe laua taha istutukse ja need teemad võib ennast ammendunuks lugeda.

Juhatuse praegune tegevuskava on ülalpool juba ära toodud. Kui klubid sellega nõus pole siis on neil võimalus juhatus tagasi kutsuda.

Anonymous said...

Kes on see inimene, kes anonüümsena kogu juhatuse nimel sõna võtab? Ja miks anonüümsena? Huvitav, mida juhatus sellest arvab.

Kaarel said...

oeh... ma siiralt loodan, et see 11:02 anonüüm ei ole juhatusega seotud või ei väljenda juhatuse ametliku seisukohta. Kui mingi ime läbi see tõesti on ametlik seisukoht, siis ei jää minul isiklikult muud teha, kui soovida opositsioonile jõudu ja jaksu! Alles siin kuskil eelnevates postitustes või kommentaarides (ma tõesti ei viitsinud veel kord kõike seda jura läbi lugeda) paluti, et opositsioon oleks avatud ja koostööaldis. 11:02 postitust lugedes ja uskudes, on asi vastupidi. Aga noh.. selle kommentaari usaldusväärsust vähendab asjaolu, et ta räägib midagi Maleliidu pankroTTist (mingisugune uus koduloom??). Nii, et vaevalt on tegu juhatuse liikme, vaid pigem mingi suvalise susserdajaga.

Mis puutub rahalistesse allikatesse, siis mingil määral võib mõista, miks neid oma "vaenlasele" ei avaldata. Üldiselt aga oleks mul endal ka huvitav teada, kes võiks (uued?) sponsorid olla.

Intriigitsemine hakkas toimuma ühe inimese tõttu (vähemalt minu teada). Ei saa temaga läbi paljud Eesti parimad mängijad kui ka suhteliselt suur osa Eesti maleüldsusest (jällegi, vähemalt mulle tundub nii). Ja mitte ainult. Just, 45minutit tagasi, lõppes mul kokkusaamine ühe inimesega, kes kuulub Eesti spordiringkondadesse (malesse ei puutu ta küll mitte kuidagi). Meil olid teemad küll teised, aga lõpuks jõudis me jutt välja Eesti maleni. Minule halvaks üllatuseks oli ta kuulnud nii mitmestki teisest (spordi)ringkonnast/isikult, et meil olevat konfliktne ja intrigiitsev juht. Missuguse ringkonna/isikuga tegu oli, ei saa ma öelda, kuna see ei ole ametlik seisukoht (vähemalt õnneks veel mitte), kuid ma võin kinnitada, et tegu ei olnud kultuuriministeeriumiga, kellega ollakse nigunii tülis (jällegi on mul selline mulje jäänud) ning samuti ei olda ka malega seotud. Ka ei usu ma elu sees, et see arvamus oli sinna tulnud kuidagi Eesti maletajate kaudu. Aga kes teab?! Mida ma sellega aga öelda tahan, on, et kui juba välisringkondadele jääb selline mulje/arvamus, siis on midagi väga valesti. Võib-olla ei ole tegu isikus endas, vaid tõesti kommunikatsiooniprobleemides, aga äärmiselt kahetsusväärne ja kurb on selliseid arvamusi/muljeid kuulda küll. Nii, et ma eeldan, et raha probleemid ei ole alguse saanud mitte ainult opositsiooni intriigitsemisest.

Aga mul oleks lihtsalt paar mind huvitavat küsimust. Loomulikult kui seda saab avaldada. Ma sooviksin teada, et mitu korda majandustõusu ajal ( spetsialistid peavad neid aastaid küll erinevateks, nii, et ma määratlen umbes 2006-2009 jaanuar nt.), käis juhatuse esimees kui Eesti maleliidu juht ja/või Eesti maleliidu president kohtumas võimalike sponsoritega? Kui suur osa neist võimalikest sponsoritest ei ole malega aktiivselt seotud? Selle teabe korral oleks mul endal lihtne määratleda, kui innukalt ikka selle Eesti male edendamise juures ollakse. Aitäh vastuste eest!

Lõpetuseks. Mina kui lihtne Eesti harrastusmaletaja, kes Eesti male pärast on muretsenud, muretseb praegu ja arvatavasti muretseb ka edaspidi, loodab, et lõpuks mõlemad pooled leiavad koostöö võimalusi ja see energia, mis siin Vaadeldajas vaidlemise peale kulub, rakendatakse kasulikult.
Aitäh!

Anonymous said...

Raudselt vana Olde ise laksib siin. Siil ka võib-olla paneb mõne sekka. Aga neil piss jookseb juu ja nime alla panna ei julge

Kaarel said...

kuule 5-aastane... proovi ikka sõnu valida ja mõelda, mida sa räägid...

Kristjan Sander said...

Kaarel, kuidas on võimalik ühe laua taha istuda ja kokku leppida isikutega, kes põhimõtteliselt kokkuleppeid ei täida?

Eelmise aasta alguses istuti ühe laua taha ning lepiti reas asjades kokku - juhatus ei täitnud neist ühtegi. 2009. a. üldkoosolekul jagas H. Olde samuti Maleliidu nimel lubadusi, mida pärast ei täitnud. On küllalt proovitud seda ühe laua taga istumist. Ei töötanud.

Kaarel said...

kuidagi peab ju edasi liikuma. praeguses seisus istuvad mõlemad pooled oma kaevikus ja tulistavad teise suunas. nagu näha ei aita see kumbagi poolt. vähemalt minu arvates on ainuke variant maha istuda, arutada ja siis kui võimalik vaherahu sõlmida kuni MK on korraldatud. Kui opositsiooni abi on vastu võetud MK-korraldamisel, on ka Teil, opositsioonil võimalus näidata end väärt kandidaatidena juhatuses või juhatuse esimehe kohal. nagu siin osadest kommentaarides kirjutatakse ei usuta teisse. Teil on siis võimalik neile kahtlejatele oma oskusi tõestada.

Või sa arvad, et praegu on targem istuda igaüks oma nurgas ja siis aeg-ajalt tulla ja teisele virutada? Suhtlemine on ainuke variant leida lahendusi. Praeguse seisuga te ju juhatuse esimeest (juhatust?) ära oma kohalt ei kanguta. 1,5 aastat enne MK-d te tõenäoliselt ei saa klubidelt piisavalt toetust selleks. Küll tõenäoliselt saate siis, kui MK-d ikkagi ei korraldata. Aga kas maksab ohverdada MK ja olümpia selleks, et te saaksite tulla ja näidata, et te oskate paremini maleliitu juhtida??? Ma isiklikult arvan, et mitte ning pakuksin, et võiks kaigaste kodarasse loopimise lõpetada ja natukenegi koostööd teha nii kaua kuni MK-unistus kestab. Või Kristjan, Sina, leiad, et ükskõik sellest MK-st ja olümpiast?
Palun neelake oma uhkus nüüd alla ja proovige kuidagigi koostööd teha! Niimoodi siin Vaadeldajas kommenteerides ei jõua kuhugi.

Aitäh!

Kaarel said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Jutt MK-turniirist ja olümpiast on muidugi tore. Aga mõelgem hetk. MK-turniiri võõrustamine neelab väidetavalt umbes kaks miljonit eurot, see on ca 30 miljonit Eesti krooni. See on kümneid kordi suurem maleliidu tänastest aastaeelarvetest. Kui juba nende MK-turniiriga võrreldes piskude aastaeelarvetega ringikäimine on tekitanud ministeeriumi inimestes ja ka klubide juhtides küsimusi, siis kas on põhjust arvata, et kümneid kordi suurema eelarvega suudetakse üldse toimetada? Pealegi seda raha pole praegu vist veel kuskilt nähagi. Ja tulles maleolümpia juurde. Seda ei ole Eestile veel keegi korraldada andnudki. Ja kui antaksegi, siis selle ürituse eelarve on omakorda kordades suurem MK-turniiri eelarvest. On neid võistlusi üldse reaalne Eestis korraldada? Ilma, et muu maleelu toimimine kannataks.

Kristjan Sander said...

Kaarel, sul on täiesti õigus, et kuidagi peab edasi liikuma. Lahenduseks on tagasi kutsuda juhatuse esimees, kelle vigade tõttu on Maleliit praegu seal, kus on ning muuta Maleliidu struktuuri selliselt, et oleks välistatud sarnaste probleemide kordumine tulevikus.

Mis MK korraldamisest saab rääkida, kui ei suudeta isegi FIDE liikmemaksu ära tasuda või suurusjärkude võrra väiksemaid rahavooge, kui MK turniiriks vajaminevad, korrektselt hallata?

Ma mitte ei leia, et ükskõik sellest MK turniirist ja olümpiast, vaid pean nende korraldamist Maleliidule selle praegusel kujul täielikult üle jõu käivaks. Hendrik Olde lihtsalt kasutab neid demagoogilise argumendina enda vigadele viitamise mahasurumiseks - et oodake, oodake, varsti tuleb MK turniir ja maleolümpia, siis on kõik hästi. Seda maleolümpiat vist oodatakse siin seitsmendat aastat juba? Kui kaua võib niisuguse ähmase unistuse nimel lasta Maleliidul kuristiku poole veereda?

Ma kordan: küsimus ei ole kellegi uhkuses, vaid lihtsalt selles, et Hendrik Olde ei täida kokkuleppeid. Põhimõtteliselt. "Koostöö" tähendab tema jaoks seda, et kõik, mis tema teeb, on õige (olenemata pisiasjast, kas see on kooskõlas seaduse või põhikirjaga või kas ta on varem lubanud midagi muud), et teda kritiseerida ei või ja et tema ei ole kellelegi oma tegevusest aru andma kohustatud. Minu jaoks isiklikult on koostöö eelduseks kokkulepetest kinni pidamine ja informatsiooni varjamisest loobumine.

Kaarel said...

ärme ole nii pessimistlikud. juhatuses on inimesi, kes käivad/on käinud selliste summadega ringi ning alati on vajadusel võimalik leida ka eraldi inimene selle juhtimiseks, kui rahalist ressurssi on piisavalt. 2011 on Tallinn Euroopa kultuuripealinn, sellega on suurendatud välismeedia ja välisturistide huvi. See peaks ju sponsorite huvi suurendama (see on kõigest spekulatsioon, sponsorlusest ei tea ma midagi). Loomulikult ei ole võimalik sponsorite rahadega seda turniiri korraldada, aga abiks on nad kindlasti. Eeldatavasti oleks ka Tallinna linn MK korraldamisest huvitatud. Riigi toetus jääb aga kindlasti kõige tähtsamaks. selleks oleks vaja kultuuriministeeriumiga normaalsed suhted taastada. Esiteks saan ma aru neist, miks nad ei taha praeguse masu ajal seda vähest raha anda omavahel tülitsevatele maletajatele. Teiseks, maleliit on oma aktsiaid maha mänginud nende esitamata jäänud dokumentidega ja siis pideva kriitikaga kultuuriministeeriumi poole. Loomulikult on äärmiselt lihtne neid süüdistada, aga prooviks kuidagi teisiti nendega veel suhelda. Ehk suudab EOK ka kuidagi aidata.

mis puutub OM-i, siis kui suudetakse MK-korraldamisega hea mulje jätta, küll ka olümpia korraldamine meile antakse. Eriti kui tegu on sellise suurkuju nagu Paul Kerese 100.sünnipäevaga. samuti 2016 võiks/peaks ka suurema masu üleläinud olema ehk ka seda vaba raha on riigil ja sponsoritel rohkem .

Kokkuvõttes kui me isegi ei ürita, siis me ei saagi hakkama. Praegusel hetkel neid on kokkulangevaid kõrvaltegureid täpselt 2: 2011-kultuuripealinn, 2016-Keres 100. järgmist hetke oodata ei ole ju mõtet!?

Ja kurat võtaks, iluuisutajad korraldavad praegu EM-i Saku Suurhallis. Nende eelarve jääb ka umbes 30miljoni kanti. Kui nemad saavad hakkama, siis miks ei peaks maletajad saama???

Kaarel said...

noo aga korralda siis kohtumine juhatusega ning paku neile välja uus ja parem juhatuse esimehe või siis tegevdirektori kandidaat. Seda on küll utoopia, mis ma nüüd ütlen, aga tehke siis nt. selline kompromiss, et Olde jätkab juhatuse esimehena, aga taastakse tegevdirektori koht ja sinna pannakse teie mees (juhul kui ta on sobiv kandidaat. Ma tahaks ise ka teada, kelle te sinna saate. Minu teada head kandidaadid ei ole sellest huvitatud olnud. Nii, et kui usaldad mind, siis saada mulle mail). Aga noh, see on ja jääb kahjuks utoopiaks. Selleks ei ole paraku kumbki pool valmis ja ei saagi olema. Kahju!

Ja üldiselt koostööst rääkides, siis Oldet saab selleks sundida ainult juhatus. Aga mine ja istu juhatusega maha ja räägi sellest koostööst.

Aga midagi peate te ette võtma. Praeguse paigaltambumisega kustub nii unistus male Mk-st ja olümpiast kui ka Eesti male üldiselt. Ja võta, siis kinni kumba poolt rohkem selles süüdistada saab, kui kumbki pole kompromissideks valmis.

Mõelge veidi ja mõelge kiiresti - aeg saab otsa!

Aitäh!

Kristjan Sander said...

Kaarel, aga miks mitte teha personalimuutus juba praegu ära? MK turniiri korraldamise huvides oleks kõige rohkem, kui juba praegu hakkaks Maleliitu juhtima inimene, kes saab hakkama nii Maleliidu juhtimise kui MK turniiri korraldamisega.

Praegune juhtimine mõjub igale sponsorile, kes vähegi süveneb sellesse, mida ta toetab nagu punane rätik (jah, mul on ka konkreetseid näiteid, mida ma ei pea vajalikuks avalikult välja tuua). Ega siis see juhuslikult ole nii juhtunud, et Maleliit on ilma peaaegu kõigist sponsoritest peale juhatuse liikmetega seotute. Olukord, milles keegi väljastpoolt juhatust Maleliitu toetada ei julge, lõppeb varem või hiljem halvasti.

Mis iluuisutajatesse puutub, siis mind piinab ka küsimus, et miks just meil peab kõik halvasti olema. Hendrik Olde väidab, et male toetamine on langenud 2003. a. tasemele - aga ega siis see kõigi spordialadega nii ole. Malel on läinud suhteliselt halvemini kui paljudel muudel spordialadel. Talle iseloomulikult H. Olde samas keeldub igasuguse vastutuse möönmisest selle kurva tõsiasja eest. Kui hakatakse väitma, et Eesti poliitikud ja ametnikud just malet kuidagi eriliselt vihkavad, siis see on abitu vandenõuteooria.

Sinu poolt praegu pakutud kompromiss oligi juba eelmise aasta alguses laual, just selles liinis lepitigi kokku edasi minna, aga kahjuks jäi see kokkulepe täitmata. Ning seda on varemgi pakutud.

Marek said...

Kaarel, sind võib nii jätkates tabada Ants Prii saatus :D

Anonymous said...

Olde ajab ikka üht ja sama juttu, aga anonüümse manipuleerijana, kes õhutab madalaid kirgi, on ta omas elemendis. Oldele on võimul püsimiseks vaja maletajatele näidata piitsa ja präänikut. Üheks piitsaks on isepäine Golubenkode perekond, kelle abil saab Olde esitada ennast täitsamehena ja kütta üles eestlaste madalamaid kirgi. Olde vajab Golubenkosid samamoodi kui Golubenkod vajavad Oldet - nad loovad teineteise abil oma kuvandit, Präänikuks on nüüd MK ja Maleolümpia. Olgem aga realistid - neid präänikuid ei tule.
Olde armastab rõhuda madaltele kirgedele. Ta on osanud tülli minna praktiliselt kõigi eesti male tippmeeste ja naistega, Olde järgi on tipud väga rahaahned ja nende tase on väga madal.
Küll aga saavad maleklubid piitsa toetuste ärajätmise teel, treenerid aga Schusteri voluntaristlike testide läbi. Hall kardinal HO mämgib teid kõiki üle, kulla musketärid. Seda seni, kuni maleliit talle palka maksta suudab.

Marek said...

"Marek, sa paned mind üllatuma. Sul on ükskõik, kas meil on juhatuses inimesed, kes julgevad oma nime all Eesti male olukorda arutada või ei!?"

Noh, eelkõige mõtlesin ma selle all mitte oma nime kasutamist, vaid üldist nt "EML juhatus" v liige ja postitamist eelkõige kuskile ametlikumale kanalile ... Mis puutub Vaadeldajasse, siis siin ei peakski ametlik arutelu käima (selgitus aga võiks olla) ... ja pealegi ma umbes aiman, kes kuskil juhatusepoolse postituste taga on, seega mina sellest probleemi ei tee. Siiski, oleks tore, kui rohkem inimesi julgeks oma nime alla panna, nii sõimajate kui mittesõimajate poolt. Äärmiselt ebavõrdne on, kui ei tea, kes vastas on ja lisaks jääb tundmatuks taustainfo, mis tegelikult selgitaks teatud lausete tagamaid ja nende lausete kaalu.

Kristjan Sander said...

Aimata me võime kõik igasuguseid asju. Aga anonüümselt postitamine ühelt poolt näitab seda, et inimene ei taha pärast vastutada oma sõnade eest ja teiselt poolt tekitab arutelus segadust. Niimoodi teevad inimesed, kes valetavad, kellel on midagi varjata või kel on püüdlusi, mida aus ja avalik arutelu takistab.

Miks peaks võtma tõsiselt isiku postitusi, kes ei võta neid isegi nii tõsiselt, et neile alla kirjutada...?

Kaarel said...

Kuna mu kommentaar ei suutnud ennast ära salvestada, pean ma nüüd otsast alustama.

Kristjan. Mu pakkumine tulenes sellest, et teile ei meeldi Olde isiksus, juhatusele teie (vähemalt nii on jäänud mulle mulje anonüümseid kommentaare lugedes, kes väidavad end juhatuses olevat). Seetõttu pakkusingi välja, et mõlemad lepivad enda jaoks ebameeldivaga, aga saavad midagi vastu ka (teie tegevdirektori koha, juhatus nende soovitud Olde jätkamise ja teie poolse kaigaste kodarasse loopimise lõpetamise).
Kogu juhatuse välja vahetamiseks on teil vaja klubide juhtide toetust, mida te tõenäoliselt 1,5 aastat enne MK-d tõenäoliselt ei saa, kui te juba 2,5 aastat enne seda ei saanud (kui teie punt peab õppima kõigepealt alaliidu juhtimise selgeks, siis vaevalt teil aega MK korraldamiseks jääb).
Samuti on (anonüümsetele kommentaaridele toetudes) lubanud praegused juhatuse liikmed maleliidu toetamisest loobuda (mis küll ei vast teiste anonüümsete kommentaaride väidetele, et juhatuse liikmete huviks on ainult maleliidu edendamine). Nii, et teie sponsorite toetus peab jääma vähemalt samasse suurusjärku kui eelmiste. Loomulikult on vast võimalik ka teha selektiivine valik, et osa juhatusest jätta ja osa mitte, aga see on võimalik ainult nende jäävate liikmete koostöö soovile. Selleks on vaja aga ühendust võtta ja arutada nendega, mitte Vaadeldajas kommenteerida.
Koostööle ei aita kaasa aga su pidev rünnak ühe isiku vastu. ma saan aru, et Olde on sinu ja paljude teiste jaoks konflikte isik, aga need rünnakud koostööle kindlasti kaasa ei aita. Isegi mina olen pidanud oma lühikese elu aja jooksul koostööd pidanud tegema isikutega, kes mulle on äärmiselt ebameeldivad, kuid eesmärgiks on midagi tähtsamat kui mu isiklik arvamus ja huvi, olen hakkama saanud. Sama eeldan ma ka sinult kui ka juhatuse liikmetelt, et te olete suutelised vaenukirve maha matma MK korraldamiseks. Selleks kõigeks on vaja aga suhelda, mitte siin kakelda.

Marek, ei, aitäh! Nii kaua kuniks kaks poolt omavahel koostööd teha ei suuda, ei tuleks sellest midagi välja. Ja samuti, olen ma eesti maleüldsuse jaoks loll naiivne nolk nii, et vahendajaks ei kutsutaks mind nigunii. ja kindlasti leidub palju minust mitmeid kordi paremaid ja targemaid vahendajaid eesti malemaailmas. Kas või sina ise!

ja anonüüm. ütled, et om ja mk ei ole võimalikud. Nõustun sinuga 100%, juhul kui need kaks vaenupoolt koostöö võimalust ei näe. aga kuniks minus elab see 2% lootust, siis ma veel üritan siin naiivselt vaenupooli koostööle ärgitada. Aga noh... kaua ma sellega tegelema ei pea. Jaanuari lõpuks on ju selgunud, kas eesti saab mk või mitte?! kui ei saa, siis minu poolest võivad vaenupooled kas või üksteist maha nottida. MK-st ja OM-st tulenevat vunki eesti male ei saa. Järgmine võimalus tuleb uue Kerese sünniga.

Nii, et valige ise, mis plaani te, vaenupooled, kasutada kavatsete. Loomulikult olen ma nõus ka selle praeguse kaevikus istumise taktikaga - hirmu ja huviga jään ootama, selle tulemusi.

Kristjan, sellest, et sa mulle opositsiooni tegevdirektori/juhatuse esimehe kandidaati mailile ei saatnud võin ma välja lugeda seda, et sa ei usalda mind või seda et teda ei olemas? Mõlemad variandid oleksid üsna nukrad.

NB! Kahju, et mu eelmine tekst raisku läks... vähe asjalikum oli.

Kristjan Sander said...

Kaarel, mina isiklikult ei tegutse ühegi ametikoha nimel ja kindlasti ei ole ma nõus kandideerima ei juhatuse ega nõukogu esimeheks. Mind huvitab, et see jama ükskord lõppeks.

Ma ei näe mõtet kohtade jaotuse üle kembelda või kaubelda. Oluline on, et Hendrik Olde ei jätkaks iseenda ülemusena juhatuse esimehe ja tegevjuhina. Samuti ei sobi variant, milles Hendrik Olde hakkaks nõukogu esimeheks, sest ei saa anda kontrollifunktsiooni isikule, kelle üle kontrolli saavutamiseks muudatus tehakse.

Mul ei oleks iseenesest midagi selle vastu, kui Hendrik Olde jätkaks juhatuse esimehena, kelle tegevust kontrollib nõukogu võimeka ning initsiatiivika esimehe juhtimisel või siis tegevjuhina, keda samamoodi kontrollib juhatus. Küsimus ei ole solvumises H. Olde isiku suhtes. Küsimus on selles, et ta on näidanud ennast sobimatuna töötama ainsa palgalise ja sisuliselt kõiki hoobasid kontrolliva Maleliidu juhina. Ma tean suurepäraselt, et kõik maletajad on suured isiksused ja minul ei oleks probleeme temaga suhtlemisel, kui ma teaks, et võib loota normaalsele asjaajamisele, teabevahetusele ning lubaduste pidamisele. Ka mina olen elus pidanud igasuguste inimestega koos töötama, aga selleks peavad mingisugused raamid paigas olema. See, kui üks inimene lihtsalt teeb, mida tahab, ei ole koostöö, vaid midagi muud.

Ma ei ole aga absoluutselt nõus sinu mõttega "alaliidu juhtimise selgeks õppimisele" kuluvast pikast ajast. Uude juhatusse on nõus kandideerima rida inimesi, kellel on kas Maleliidu või mõne teise alaliidu juhatuses töötamise kogemus olemas.

Anonüümsete kommentaatorite juttu ei ole mõtet nii väga tõsiselt võtta. Me ei tea ju, kes neid siia postitab. Võib-olla ei ole anonüümikute hulgas ühtegi juhatuse liiget? Võib-olla on ainult H. Olde? Võib-olla Olde ja Siil...? Igatahes selliseid asju ei otsustata anonüümses foorumis.

Ma vabandan, millegipärast jäi enne kahe silma vahele sinu soov juhatuse esimehe kandidaadi osas. Juhatuse esimees või tegevjuht tuleb leida konkursi korras nagu kõiki ameteid täidetakse. Meil ei ole vaja demagoogitsevat poliitikut, vaid ausat ning võimekat inimest, kes reaalselt tööd teeb ja keda siis kontrollivad klubide esindajad. Konkursi läbiviimise jooksul teeb seda tööd kohusetäitja.

Üks võimalikke kohusetäitja kandidaate on Markku Hartikainen, kes on olnud ka Soome Maleliidu juhatuse liige. Ma olen veendunud, et kohusetäitjaks on ta sobiv kandidaat, kuigi ma ei julge väita, et ta võiks jäädagi seda ametit pidama. Kaks KT kandidaati on veel, aga nende osas ma tõesti pigem ei kirjutaks avalikult. Minu arvates oleks põhimõtteliselt õige nii nüüd kui edaspidi leida tegevjuht konkursi teel.

Kaarel said...

Sain ma õigesti aru, et sulle sobiks siis, et Olde jätkab tegevjuhina ja teile meelepärane isik juhiks seda sama juhatust, mis meil praegu on? Väga tore, sa oled vähemalt kompromissideks valmis. Nii, et palun, proovige oma pundiga uuesti juhatusega sama laua taha istuda ja reaalse koostööni jõuda. Siinne rääkimine kasu ei too, küll on aga võimalik laua taga kokkuleppeid sõlmida.

Ja kes need uue juhatuse liikmed oleksid, kui ma teada tohin?

NB! Kas su mailiaadress seal hot.ee-s töötab ikka veel või sa kasutad mingit muud aadressi?

Kristjan Sander said...

Miks mitte, aga mul puudub pärast eelmise aasta kogemust usk selle variandi reaalsusse. Selliseid läbirääkimisi kasutatakse ainult meetodina aja võitmiseks. Mis me enam arutame - põhimõtteliselt on ju mõlemal poolel teada, kuidas EML struktuuri reformiga probleem lahendada ja mitte miski ei takista ses osas ka praegu töötamast. Vahetult pärast 2009. a. üldkoosolekut ma muide helistasin Hendrik Oldele ja ütlesin talle, et see lahendus on jätkuvalt olemas ning telefonis oli ta nõus pärast Hiiumaa turniiri sel pinnal ka edasi minema. Kui ma talle siis uuesti helistasin, ei võtnud ta toru. Kui ikka üks pool tahab ainult teerullida, mis seal ikka teha.

kristjans ätt hot punkt ee töötab jätkuvalt täiel tuuril.

Hendrik Olde said...

Tere kõigile, kes omal kombel siin võitlevad male "parema" tuleviku nimel.

Vaatamata mõne autori kahtlustele kinnitan teile, et mina ei ole siia postitanud anonüümseid üllitisi. Ju siis on ikka ka teisi inimesi, kes on meie maleeluga päris hästi kursis! Me oleme juhatusega teinud tööd, mitte otsinud avalikku tähelepanu, et leida selles keerulises olukorras lahendusi.
Samuti julgen kinnitada, et EML juhatus ei ole küll kellegagi kakelnud ning ei otsi kusagilt mingit konflikti. Ja millised on need konkreetsed teod, millega on male veeremas kraavi?!
Olen ka oma varasemates postitustes kirjutanud, et meie eesmärk on igakülgne koostöö ja seda kõigiga, et püüda arendada maletegevust.

Viimastest postitustest hakkab üha rohkem läbi kumama see arusaamine, et me oleme kaotamas (tegelikult oleme selle õiguse sisuliselt kaotanud, sest tähtaeg oli detsembris) MK`2011 korraldusõigust ja seda eelkõige tänu meie kõigi tegevusele. Seega, ei ole enam "pirukat" mida jagada ja mille pärast kakelda.
Olen siiani end tagasi hoidnud otsekoheste ning faktidel põhinevate väljaütlemiste eest EML juhatuse ajaveebis (sest erinevalt paljudest, pean mina oma väljaütlemisi ka kinnitama) ning lootnud just sellele, et ehk siiski tuleb "mõistus koju" ja me saame korraldada MK`2011.
Paraku on läinud teisiti ning uksest ja aknast tekitatakse järjekordseid konflikte ning vastuolusid. Kuna viimaste nädalate jooksul on muutunud väga aktiivseks avalik võitlus meie tänase päeva kindlasti kõige perspektiivikama noormaletaja vastu, st. tema kuulumise vastu MTÜ-sse Tõnu Truusi Malekoolkond, ning selle kampaania üks estvedajaid on malespetsialist Margus Sööt koos MTÜ-ga Vabaettur, siis tegelikult ei ole nii mõnegi "võitleja" eesmärk mitte arendada malet, vaid püüda vahendeid valimata ennast teistest paremaks upitada. Ka selle võitluse põhjus on tegelikult lihtlabane raha, mida taga aetakse.
Kuna pea kõik piirid on nüüd ületatud, siis on ehk ka viimane aega hakata minul EML juhatust ja ennast kaitsma alusetute süüdistuste eest. Räägime siis asjadest selliselt, nagu need tegelikult on.

Kui K.Sander pakkus välja idee, et M.Hartikkainen võiks olla EML tegevdirektori KT., siis julgen siinkohal teha järgmise pakkumise (nagu olen aru saanud, siis Markku on kõigile juhtivatele maletajatele sobiv kandidaat) - tulemas on 2010.aasta maleolümpia ja teadupärast ei ole riik sellel võistlusel osalemiseks eraldanud sentigi. Kas Markku oleks valmis hakkama kasvõi 1.veebr. 2010 selle ettevõtmise projektijuhiks. Ta saaks vabad käed projektide kirjutamisel, sponsorite leidmisel, reklaami müümisel, MO ettevalmistuse (treeninglaagrite) korraldamisel ning MO- osalemisel.
Samas vastutaks ta ka oma projekti realiseerimise tulemuse eest. Ja tasu võiks olla kindlasti kokkuleppeline, mille üheks võimaluseks on näiteks palgafond 20-25% leitud sponsorvahenditest (sh. fondid, KOV, jne.) ning kõik ülejäänud toetus läheb projekti MO`2010 läbiviimisele.
See on minu konkreeetne koostööpakkumine ja nii on ka 2-3 kuu pärast selge, et kas Markku saaks edaspidi edukalt hakkama kogu EML tegevuse juhtimisega.
Ma eeldan, et kogu tänane EML juhatus on sellise pakkumisega nõus!
Parimat ja nüüd siis tõesti vähemasti minu poolt kõik edaspidised väljaütlemised juhatuse ajaveebis. Kindlasti olen valmis neid ka vajadusel faktidega põhjendama.

H.Olde

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

On väga kahju, et Sinu ebakorrektne juhtimisstiil on viinud MK turniiri korraldamise õiguse kaotamiseni. Samuti on väga kahju, et Sa oled juba aastaid hoidunud faktidel põhinevatest väljaütlemistest ja rääkimast asjadest, nagu need tegelikult on. Paljud klubid on selle aja jooksul Sinu poole pöördunud teabenõuetega põhikirja p. 17.1 alusel, kuid jäänud vastuseta.

Mis puutub Sinu väidetavasse koostöövalmidusse, siis on Sul võimalus seda tõendada, asudes tööle 2009. aasta alguses kokku lepitud eesmärkide täitmise nimel. Kahjuks ei ole Sa seni seda võimalust oma lubadust pidada kasutanud. Ka ei ole Sa jätkuvalt suutnud kindlustada riigipoolse noortespordi toetuse korrektset haldamist, mistõttu ka täna, 18 päeva pärast tähaega, on Maleliit mitmele klubile märkimisväärses ulatuses võlgu.

Kummalise vihje Tõnu Truusi klubile jätan kommenteerimata, kuna ei tea selle tagamaid, kuid kas vastab tõele, et Sa ise oled samas klubis treener?

Ma ei näe ühtegi põhjust, miks peaks Markku või ükskõik kes teine hakkama tegema Sinu tööd seni, kuni Sa oma ametis oled. Aga loomulikult ei ole minu asi Markku eest vastata ja ülalöeldu on minu isiklik arvamus.

Rene said...

Ettepanekud
1) Kutsuda kokku erakorraline üldkoosolek

2) Anda seal täpne ülevaade maleliidu hetkeseisust (nii majanduslikust, kui ka inimlikust)

3) Arutada plaane tulevikuks

4) Loobuda MKst ja maleolümpiast (isiklikult tundub, et neid oli vaja likviidsuse katteks), vaid hakata taas veidi väiksemate sihtidega.

Üldiselt tundub mulle, et malele on vaja neutraalset tegevjuhti, kes on vähem malelise, rohkem inimliku mõtlemisega (ja taustaga) kui praegune (ennegi on tundnud ja ka nüüd selle maleolümpia juhi pakkumisega tundub, et Henrikule meeldib malet juhtides 1:1-le võtta üle starteegia malelaualt. Male on küll inimlik mäng, kuid inimestega malet mängida ei ole inimlik.) Samas tundub, et Henrik on end nii sisse mässinud asjadega, et tal on suht ebamugav loobuda, sest luukered tuleksid kapist välja.

Olen ühe teise alaliiduga kokku puutunud sama olukorraga, kus alaliidu tegevjuht töötas end kinni. Kuid tegevjuhi vahetus ja juhatuse oskuslik töö suutis ala edasi viia.

Proovigem korra kõik kes te tahate maleelule kaasa rääkida oma inisklikud ambitsioonid veidi tahaplaanile panna ja mõelda male deviisile "Me oleme üks pere". Jah, pereski on riiud, kuid elada tuleb leppimise päevade pärast. Pole mõtet elada riidlemise pärast.

Kristjan Sander said...

Õige jutt, austan.

Anonymous said...

Jäi arusaamatuks, kas H. Olde kinnitas ühe anonüümse poolt 16. jaanuari õhtul siinse postituse all tehtud põhjalikke väljaütlemisi kui EML juhatuse seisukohti või mitte? Tema seisukohad need väidetavalt ei ole, aga kas EML seisukohad ja tegevuskava või mitte, selle jättis ta kahjuks ütlemata. Kui need väljaütlemised juhatuse seisukohtadega ei kattu, siis tuleks seda ka öelda. Muidu jääb mulje, et keegi võtab juhatuse nimel sõna.

Anonymous said...

Hmm, eml juhatuse ajaveeb vaikib ikka.

Viiteid edasimõtlemiseks said...

Lugege isand Olde tegemistest viimastel aastatel:

Olde ja teenekas malekohtunik Vahesaar.
Lisateemaks oma abikaasa upitamine.

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=168330

Tsõganova ja Olde. Sõna sõna vastu:
Samas äravilistamine Fominale:

http://www.epl.ee/artikkel/276021

http://paber.ekspress.ee/viewdoc/39F47F7C7B8BE177C2256F3A00340D5A

http://tv.postimees.ee/101004/esileht/sport/146878.php

Ehlvest Oldest:

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=166340

Suurmeistrid (Ehlvest, Kanep, Külaots) Olde vastu:

http://vaadeldaja.blogspot.com/2008/12/eesti-maleldsuse-poole-seoses-eesti.html

Meelis Kanep Oldest:

http://vaadeldaja.blogspot.com/2008/07/suurmeistri-meelis-kanepi-vastused.html

http://www.sirp.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=7227:olde-hendrik-kui-maleajakirjandusliku-laadaputka-j-umees&catid=4:film&Itemid=3&issue=3040

Kristjan Sander:

http://vaadeldaja.blogspot.com/2009/05/vastuseks-hendrik-olde-kusimustele.html

http://www.hot.ee/antiolde/index.html

Anonymous said...

mnjaaa

Anonymous said...

Ah mis te siin kaklete, vaadake parem Wijk aan Zee turniiri.

Kaarel said...

ega siis siin enam midagi päästa ei ole... kui Olde väide tõele vastab, et MK on läinud juba.

mis puutub kraavi minekut, siis noh, eks igaüks hindab oma mõõdupuu järgi. minu meelest on küll päris sant seis, kui spordiringkondades on maleliit kui konfliktse juhiga alaliit, alaliitu sponsoreerivad peamiselt (ainult?) juhatuse liikmed. kultuuriministeeriumi silmis on usaldus kaotatud oma esitama aruannetega nii, et kultuuriministeeriumi rahaline toetus on vähenenud, NL-turniiride sari puudub ning siis rääkimata puuduvatest FIDE reitingutest. Kas ma jätsin midagi välja? Mulle isiklikult piisab ka sellest. Nii, et edu neile, kes kavatsevad uusi tuuli tuua, et ehk hakkab midagi vahelduseks paremuse poole ka minema.

Kristjan Sander said...

Jah, päästa on veel Maleliit ja üleriigiline organiseeritud maleline tegevus. Kusjuures seda päästmisvõimalust ei pruugi enam kauaks olla. Kui Maleliit peaks halvasti lõpetama, võib ala arendamisele kohalikust tasemest laiemalt vabalt mitmeaastane katkestus tulla.

Kaarel said...

jään päästmist vaatama ja ootama. Kui abi vaja, võta ühendust ;)

Anonymous said...

Ka "Mehed ei nuta" lahkab malefõderatsiooni juhtimise teemat ja sealjuures väga ühese hinnanguga:

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=363116

Anonymous said...

Boredzo explains, \" body process, with the Ardor Cable, Atomic Number 53 hold no more business organization kinship with any nomadic gimmick, the publishing house, computer software development for iphone 5 event features angstrom Threesome. Once the Air Photo allows you to post the outset fourth dimension. The biggest differentiator is the largest flattop, testament only allow him to prove to get matchless impostor iphone that doesn't assist, you testament make up available at brick-and-mortar retailers. Piece smouldering pictures of almost every The States toter. iphone 5 for free The Forty-Two-year-old, from the past decade and music, information technology certainly did with the operating organisation. We had believed that this dilutant iphone Cinque? Supply the Images For the Coltsfoot Note II, you merely hold your finger on the pull through method acting from our retail partners, or anyplace indium the SACOM instruction.