Monday, December 21, 2009

Uku Valner kaitses Tallinna mv-l tiitlit


Sel korral kirjutas Tallinna meistrivõistlustest kokkuvõtte Vaadeldaja lugeja. Eelturniiri tabelit näeb
siit ja turniiri erileht on siin.
Aasta viimase turniirina välja reklaamitud London Chess Classic seda siiski ei olnud. Eestis küttis aasta viimastel nädalatel kirgi Tallinna meistrivõistlused males. Seekordsele tšempionaadile pidi lunastama pääsme eelvõistluselt.

Turniir leidis aset detsembri teisel ja kolmandal nädalavahetusel. Sellises formaadis turniire ei kohta Eestis just tihti. Võistluse jälgimine oli tehtud huvilisele äärmiselt mugavaks. Mänge sai jälgida otse , interneti vahendusel. Mugav inimene seega kodust pakasega nina välja pistma ei pidanud. Kuigi korraldaja üritas kohale meelitada pealtvaatajaid küpsiste ja kohviga, ei kohanud turniiri saalis just üleliia huvilisi. Ise käisin kohal vaid turniiri viimasel nädalavahetusel, kust peale enda leidsin uudistamas vaid Turu. Malemaja esimese korruse saalis istus ka S. Ivanov, aga teda näis pigem huvitavat kinnine sitsiilialaadne seis, mida ta endamisi järjest põrnitses, mitte ülal toimunud malelahing.

Kohe turniiri algul haaras enda kätte juhtohjad Sander Kukk. Ta teravaid ja võitluslikke mänge, ning suutis tihti kaalukausi enda kasuks kallutada. Pärast esimest nädalavahetust juhtis turniiri nelja punktiga viiest Sander, lähimad jälitajad jäid poole punkti kaugusele. Üllatuslikult oli juba kaks kaotust saanud Ilja Vovk, kes sinnamaani oli soosik, Vaadeldajas toimunud küsitluse järgi. Esimese asetusega Sergei Zjukinile ei paistnud olevat oluline, kas viik teha kaheksandal või kümnendal käigul.
Pildil Sander Kukk ja Uku Valner 2008. aasta Karksi Ratsu turniiril (foto: Tuuli).

Pärast viiepäevast pausi jätkusid põnevused. Paistis, et Sander ei võta enam liigseid riske, ja tegi kolm kiirviiki järjepanu. Samal ajal hakkasid hoogu minema Uku Valner ja Ilja Vovk. Enne viimast vooru olid ees 5,5 puntiga Sander ja Uku ning minimaalsel kaugusel jälitasid Sergei ning Ilja. Pärast mitmetunnist madinat lõpetasid Sander, Uku ja Ilja kuue punkti peal. Võitja pidi vastavalt juhendile selguma ringsüsteemis kiirmale turniiril. Kusjuures ajakontrolli vähendati 25 minuti pealt 15 minutile. Sama ajakontroll oli Ukule toonud hiljuti edu ka Eesti kiirmale MV-l, kus ta lõpetas hõbedal. Pärast kahte esimest mängu oli võitja selgunud. Teist aastat järjest tuli Tallinna meistriks Uku Valner. Viimases, väga võitluslikus partiis võitis Sander Iljad ja jõudis hõbedale.

Tundub, et Eestis on järjekordne maleaasta lõppenud... aga ei lähenemas on matš Turu vs. Kukk. Ootan sealt kindlasti kõva lahingut.

Seniks rahulikku jõuluaega.

K.Alasoo

7 comments:

sass said...

Turu vs Kukk matshist tuleb ka live ülekanne. See peaks toimuma 30. detsembril algusega kell 15.00.

täpsem informatsioon lähipäevil.

Anonymous said...

Kui Eesti meistri tiitli ja EMV teise kohaga kaasneb osavõtt Maleolümpiast, siis missugused eelised/soodustused/täiendavad malelised võimalused kaasnevad Tallinna meistri tiitliga? Tallinna meister on ju Tallinna parim maletaja. Tallinn on aga umbes 1/3 Eestimaast, malelises mõttes (arvestades Tallinnas elavate matletajate suurt hulka ja kõrget kvalifikatsiooni) enam kui pool Eestimaast

Anonymous said...

Tasuta bussisõit?

Rene said...

Tallinna meister peaks saama endale aastaks vähemalt isikliku käikude kirjutaja ehk nn mängudesaatja.

Turu said...

Hea töö, Kaarel. Me vist peame kaaluma sinu kaasamist Vaadeldaja autorite hulka.

Anonymous said...

Oleks teadnud et tasuta kohvi ja küpsised oleks ehk isegi end kohale vedand.

uku said...

kusjuures kohvi oli isegi mõnusalt kange... See oligi mu edu saladus - kuskil 6 tassi mängu kohta:P