Wednesday, December 9, 2009

Maailma Karikas: Finalistid selgunud

Hantõ-Mansiiskis toimuv Maailma Karikas on jõudnud lõpusirgele. Jäänud on mängida veel finaal, kus kohtuvad omavahel Boris Gelfand ja Ruslan Ponomariov.

Gelfand on siiamaani näidanud väga tugevat ja kindlat mängu. Kui esimeses kahes voorus võis tema vastaseid pidada selgelt nõrgemateks, siis kolmandas voorus kohtus Iisraeli suurmeister maailma parima naismaletaja Judit Polgariga. Esimeses partiis realiseeris Gelfand enametturiga lõppmängu, teises partiis suutis aga Polgar valgetega hea rünnaku saada ja lõpetas mängu ilusa taktikaga. Kiirpartiides pidi Polgar siiski tunnistama kaotusnumbreid 0,5-3,5. Gelfandi järgmine vastane oli Maxime Vachier-Lagrave, noor ja andekas prantslane. Matš oli väga tasavägine: pärast seitset viiki sai Gelfand teises välkpartiis võidu, mis oli ka otsustava tähtsusega. Veerandfinaalis alistas Gelfand kiirpartiides 9. asetusega Dmitry Jakovenko ning poolfinaalis võitis ta veidi üllatavalt Sergey Karjakinit koguni 2-0. Teises mängus läks Karjakin mustadega võitu üritama, kuid jäi ise rünnaku alla ja sai mati.


                                                                                          Boris Gelfand (2758)

7. asetusega Ponomariovi jõudmine finaali on olnud palju märkamatum. Kolmes esimeses ringis alistas ta vastavalt El Gindy, Akobiani ja Motylevi. Siis sattus talle vastu prantslane Etienne Bacrot, kes oli 3. ringis võitnud suitsetamise tõttu mängule hilinenud Wang Yued. Sellest kirjutas oma blogi artiklis "Juhtum hiinlastega" lähemalt Lembit Vahesaar. Ponomariovi vastu oli aga Bacrot pidevalt raskustes ning pääses tihti napilt viigiga. Ühe kiirpartii sai ukrainlane siiski võidetud. Ka veerand- ja poolfinaalis näitas Ponomariov, et ta on ohtlik just kiirpartiides. Vugar Gashimovi vastu tuli võit 3,5-1,5 ja Vladimir Malakhovi vastu 4-2.


                                                                                   Ruslan Ponomariov (2739)

Finaalmatš koosneb neljast tavamale partiist. Kui need lõppevad viigilise üldskooriga, mängitakse neli kiirpartiid ja vajadusel kuni 10 välkpartiid. Kui võitja pole ka siis selge, otsustab selle armageddon.

Kes võidab Maailma Karika?

7 comments:

Anonymous said...

Pakun, et Gelfand võidab, tema senised tulemused on olnud tunduvalt veenvamad, kui Ponomarjovil.

Anonymous said...

Pono on viimasel ajal head mängu teinud. Tuleb põnev finaal.

Ülar said...

Turu, su arvamus, et Karjakin läks teises partiis vägisi võitu üritama, ei kannata kriitikat. Gelfand mängis ta üle sisuliselt juba avanguga ja sai väga veenva võidu.

Anonymous said...

Karjakin lihtsalt eksis teises partiis rängalt (16. ...h6?) pärast 16. ...Rf8 oleks tal normaalne seis olnud.

Turu said...

Ma vaatasin programmiga mängu ja arvasin, et Karjakini probleemid said alguse pärast 15. ...Oxb4. Seal seisus oleks ta võinud rahulikuma käigu 15. ...exd4 ka teha, mis tundub mustale vähem ohtlik. Kuna Karjakinil oli aga võitu vaja, siis oletasin, et ta valis teravama, riskantsema variandi.

Samas kui Ülar ütleb, et must oli üle mängitud juba avangus, siis ma seda ka usun. Ülar tunneb avanguid väga hästi ja oskab partiile parema hinnangu anda.

Anonymous said...

Pono on ju kunagi end kuidagi märkamatult isegi FIDE meistriks sebinud, pole see üllatav midagi. Tegelikult ka tema vastased on väga tugevad olnud - Gashimov ju praagu maailmas 6., Akobian üks USA parimaid maletajaid, Motylev, Malakhov ja Bacrot ka ka kõigile teada kui väga tugevad maletajad. Yue vastu oli tal küll õnne, sest teatavasti on selle hiinlase käes mitte-kaotava mängija rekord.

Kaarel said...
This comment has been removed by the author.