Friday, December 25, 2009

Kõo valla jõuluturniir vol II

Jõulu ajal jõuluturniirist!

Ei mäletagi, millal viimati kiirmalet mängisin. Turniiri organisatoorsest poolest oskaks kindlasti paremini kirjutada Tuuli, sest põhitöö tegi ära tema onu Rein Vahtra. Läbi aastate on korraldus olnud väga mõnus - kiire paarimine, korralikud auhinnad, hea mängukoht ning tasuta söök ja jook. Oli kuulda, et mõni mees oligi turniirile pirukate, saiakeste ja kohvi järgi tulnud. Reitingufavoriitidest olid kohal Kanep, Seeman, Kanep, Vorobjov. Seega Kanepit oli üle ühe mängija, aga nii palju kuuski kui sellel turniiril, ei ole ma kunagi näinud. Koos Andres Kuusega loendasin seitse kuuske, põhimõtteliselt igas nurgas. Kuused olid ehitud peamiselt õuntega ja vähemalt ühest neist oli masu ajal korralik amps võetud.

Enne esimest vooru tundus mulle, et teadustaja Elmaste ütles, et sain medali. Tegelikult, selgus, et mängin Medariga. Kiire mõttetöö tulemusena meenus, et Turu mainib teda üsna palju oma postitustes, aga Medari mängust kahjuks palju ei teadnud. Noormees suutis avangus mitu tempot kaotada ja peagi jäi tal lipp kitsikusse. Kanep – Medar 1-0

Teise vooru vastane oli Trohhelev. Teda teadsin kui väga tihket mängumeest. Sel suvel tegi ta simultaanis minu vastu möödaminnes viigi ja lapsepõlves olen talle kiirmales kaotanud. Avangut mängis ta ootuste kohaselt kindlalt. 1. E4 c5 2. C3 , valisin skeemi, mida olin näinud partiis Shevtschenko - Shiskov 2003 Eesti MV. Idee seisneb selles, et must vahetab valgeväljalised odad ja likvideerib sellega valge potensiaalse kuningarünnaku. Kahjuks täpset käikude järjestust ei mäleta, sest tükk aega manööverdasime edasi-tagasi ja mingi hetk vastane lihtsalt pendeldas kuningaga väljade g1-h1 vahel. Mingid probleemid siiski suutsin tekitada ja kusagil 30-nda käigu ringis pani vastane kvaliteedi ette. Trohhelev – Kanep 0-1

3. voor Kanep – Peebo 1-0 . Kalle Peebo sai just 60- aastaseks ja Gerdi ennustuse kohaselt hakkab ta edaspidigi väga edukalt veteranide auhinda küttima. Mängu stiilit sarnane Trohhelevile, aga peaks olema natukene kõvem mängija. Peebole olen samuti vähemalt korra välgus kaotanud. Avangus otsustasin juba neljandal käigul lipud vahetada ja mängida natukene soodsamat lõppmängu. Terve partii omasin kerget initsiatiivi, mille kella näidikute kaasabil vormistasin võiduks.

4. voor Vorobjov – Kanep 0-1 . Kuna oleme Paveliga peaaegu ühevanused, siis lapsepõlves sai omavahel päris palju mängitud. Tartu Spordikooli kasvandikena võistlesime koos sadadel turniiridel. Kindlasti oli tal võimalus jõuda Eesti male tippu, aga asjaolude sunnil valis ta targema tee. Meenuvad Jevgeni Kaljundi sõnad : „ Pavel sa mängid nagu Olav Sepp , võid saada tugevaks mängijaks!” Kuigi ma Sepa loomingust suurt ei teadnud, tundus see kõva kiitusena, sest Sepp võitis Lauku ja Lauk oli minu arvates päris hea mängija. Minule selliseid komplimente ei tehtud ja nii ma ei saanudki aru, millised mu eesmärgid võiksid males olla. 2001 aastal mängisin Hispaanias noorte MM-l ja alles siis mainis Tuuli treener Jüri Sammul, et saan kindlasti suurmeistriks. Üllatus missugune! Tagantjärgi vaadates polegi teab, mis imelik, tänapäeval on ju kõik suurmeistrid. Tõsi, mitte just väga paljud eestlased... OK, selgus, et partii Vorobjoviga oli minu jaoks turniiri oluliseim. Avangust ta suurt midagi ei tahtnud, kuid peagi tekitas ise teravusi, mis oli mulle muidugi mokka mööda.

Vorobjovi viimane käik 21. d3-d4!? väärib kahtlemata tähelepanu. Valge kahib etturi ja loodab b1-h7 diagonaalil musta etturit g6 kimbutada.

21... cd juba siin lootsin, et valge läheb väikese triki ohvriks. 22. Od3 Rde7 ainuke käik 23. Lc2 Le6 24. cd? viga, nüüd on isegi Rb4 mustale hea, aga kuna lootsin, et valge jätkab valel teel, siis Rd4

25. Og6+ ?? hallutsinatsioonid, valge lootis muidugi 25...Rg6?? 26. Vd4! ebaülevaatliku seisuga, järgnes lihtsalt 25...Lg6! ja mustal on vigur üle. Järgmise 5 käigu jooksul eemaldasin laualt veel valge ratsu ja vankri ning kolme vähemviguriga seisus vastane alistus.

5. voor Kanep – Seeman ½ . Kuigi algne plaan oli võita, tekkisid mul kohe avangus probleemid. Nimelt suutsin juba 10. käiku ligi 5 minutit mõelda (kogu ajakontroll oli 15 min). Sellise tobeduse peale pidasin targemaks viiki pakkuda.

6. Voor Lelumees – Kanep 0-1. Seegi vastane on vana tuttav. Lapsepõlves mängisid Lelumees ja Lehiste grünfeldi avangut, mis veelgi huvitavam, nad vist lausa uurisid seda! Brait tegi mitmeaastase mängupausi, aga nüüd on ta suures males tagasi! Pärast partiid ütlesin, et kerge ei olnud ja Brait arvas, et ega raske ka ei olnud. Selle vooru ajal oli esimest korda suuremat kära kuulda. Võsu oli müstilisel kombel kohtunik Elmaste läpaka taha sattunud, seletas kõva häälega, et tema ju oskab ja pani paarimisprogrammi ilma salvestamata kinni :D

7. Kanep – Kanep ½. Nime järgi eeldasin, et vastaseks on sugulane ja pakkusin viiki.

8. Abozenko – Kanep 0-1. Ei ole küll suurem asi pedagoog, aga asi millest ma aru ei saa, miks vastane nii kiiresti mängib? Niikui tal mõte tekkis, liikus käsi malendi juurde... Kui mulle veel õpetati, et hoia käed tagumiku all, siis antud juhul tuleks vist kasutada teipi, liimi, käeraudasid vms. Igasugune välgu tampimine tuleks järgi jätta, kasvõi väe võimuga välkmale ära keelata. Seda muidugi juhul kui noormaletajal on huvi areneda.

9. Kanep – Ruus 1-0. Tõeline üllatusvastane. Ruus mängis avangut andekalt ja oleks võinud aktiivse mänguga initsiatiivi haarata. Õnneks sudis ta keskmängus ilma plaanita ja sain parema seisu.

Siin käis Ruus ettevaatamatult 19...Vd7?? ja pärast 20. b4! Vc8 21. bc oli ratsust ilma. 20...Rb3 peale oleksin jätkanud 21. Kb2! ja musta ratsu on nüüd b3-l kinni.

Esikolmik 1. Kanep M. 8p 2. Seeman 7,5p 3. Kanep S. 7p

        Edaspidi üritan oma liistude juurde jääda ja partiianalüüse postitada.

        Ilusat jõulu!

16 comments:

Anonymous said...

Kanep – Kanep ½. Nime järgi eeldasin, et vastaseks on sugulane ja pakkusin viiki.

Segaseks jääb, et kui Kanep mängis valgetega ja Kanep mängis mustadega ning Kanep on Kanepi sugulane ja Kanep pakkus Kanepile viiki, siis kumb Kanep mängis ikkagi valgetega ja kumb Kanep mängis mustadega? Ja üleüldse, miks pakkus Kanep Kanepile viiki? See on lausa ennekuulmatu, et Kanep mängib valgetega ja Kanep mängib mustadega ning Kanep on Kanepi sugulane ja Kanep pakkus Kanepile viiki...

Rene said...

Suur tõenäosus, et kuna Kanep mängis 6. ja 8. voorus mustadega, siis 7. voorus oli Kanep valgetega.

Samas ei tea kuidas Kanep mängis 6. ja 8. voorus, seega võis olla nii, et mängisid mõlemad kas mustade või valgetega.

Kokkuvõttes suurt vahet pole. Lugu iseenesest hea ja Kanepil pole vaja oma liistude juurde jääda.

Anonymous said...

Kommentaator Rene on lausa geenius, sest kuna Kanep mängis 6. ja 8. voorus mustadega, siis 7. voorus oli Kanep valgetega! :-)))

JanuskieZ said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Simo Runnel said...

Kanepi esimene partii oli vist juba Vorobjoviga. 1992 Uusi B-turniiril ennustasin, et esimeseks tuleb Vorobjov, aga juba esimeses voorus sai ta kaotuse Kanepilt, keda nägin esimest korda. Vorobjov jättis turniiri pooleli, Kanep veel auhinda ei saanud, mina jagasin L. Õunmaaga 3.-4. kohta Jevstignejevi ja Reimaa järel. Viies oli Karba. Tulemused pandi ka ajalehte, aga vigaselt. Auhinnafondi pandi A-turniiri osavõtumaksust raha juurde ja minu auhind oli 15 krooni, mille eest kästi osta raamat "Paul Kerese maleülikool", mis maksis poes täpselt nii palju.

Kui Vorobjov esimest päeva trenni tuli, pandi ta mängima esimesena minuga ja mäng läks vahelduva eduga. Minul oli 3. järk.

Anonymous said...

väga hea lugu Meeliselt ja nostalgiline kommentaar Simolt. mulle meenub ka kunagine Uusi mälesturniir, aasta oli siis vist 1962 (täpselt ei mäleta, Hruštšovi sula oli igatahes juba alanud), kui ma tulevase rsm Kanepiga esimest korda mängisin. mina olin meetrine, tema poolemeetrine. sain enametturiga lõppmängu, aga lasksin lolli etturiläbimurde läbi, mille järel oli seis kaotatud. seniajani on kahjutunne hinges ja seniajani on Volpert ainus rsm, keda ma võitnud olen.

tippmaletaja Tartust

Anonymous said...

hea kirjatükk kanepilt ja ootaks edaspidigi analoogseid postitusi. huvitav on lugeda.

Anonymous said...

Kirjatükk on hea. See et Kanepi vennakesed peaaegu alati kokkuleppeviike harrastavad on aga häbiväärne.

Anonymous said...

Jeeeez, õnnetu ja kibestunud kommentaator, kahju kohe sinust.

Anonymous said...

Suurt osa poksi raskekaalu maailmameistritiitlitest enda valduses hoidvad Ukraina vennakesed Klitškod on lubanud teineteise vastu mitte astuda. Pole vist põhjust malevendadele Kanepitele etteheiteid teha, et nad teinekord omavahel väga tapelda ei viitsi ja viiki mängivad. Pigem üritab keegi kibestunud kommentaator siin jälle eimillestki asjatult intriigi kiskuda.

Anonymous said...

Need Kanepi vennaksete viigid ei lõhna kõige paremini. Meelis teeb neid selle pärast, et nõrgem vend vahel parema koha ja veidi raha saaks. Ilus see ei ole. Tõeline suurmeister läheks endast nii palju nõrgema maletaja vastu alati võitma.
Kui meil oleks maletotalisaaror, siis võiks Kanepite viigi peale traha panna ja päris hästi teenida...
Aga jah, "juriidiliselt" on kõik korrektne...

Anonymous said...

Raske meditsiiniline juhtum.

Marek said...

Mina olen küll Kanepeid kordades omavahel mängimas näinud ja kohe üsna "veriselt". Mina panustaks Kuuskede viigi peale.

Anonymous said...

Mareki sõnal on kaalu.

Ülar said...

Varem kõik imestasid, et miks Kanep kunagi Kanepiga viiki ei tee. Alati võidab lõpuks ära, isegi halvast seisust.
See võis neil üks esimesi viigipartiisid olla... Aga keegi otsustas just nüüd iriseda.

Anonymous said...

Irwww jah, minu arust oli ka nii... nagu Ülar ütles.