Saturday, May 2, 2009

Nalchikus sai esikoha Aronian

Venemaal Nalchiku linnas toimunud 4. Fide Grand Prix' turniiri võitis Levon Aronian 8,5 punktiga 13-st. Armeenlane alistas viimases voorus Peter Leko, kes jäi koos Vladimir Akopianiga jagama 2.-3. kohta.

Nalchik on 275 000 elanikuga linn Kaukaasia regioonis, mis jääb umbes 100 km kaugusele Gruusia piirist. Pärast oktoobrirevolutsiooni, aastal 1921. kuulutati Nalchik Kabardi-Balkaaria pealinnaks. Linn sai oma nime jõe järgi, mille kallastel ta asub. Kohalikus keeles tähendab sõna "nalchik" väikest hobuserauda. Malekeskusena on linn tuntud ka varem, 2008. aastal toimus naiste MM just seal. Mäletatavasti leidis samal ajal aset ka Venemaa-Gruusia poliitiline konflikt, mistõttu Gruusia naismaletajad loobusid võistlusel osalemisest. Paar päeva tagasi lõppenud Grand Prix' etappi see sündmus aga enam kuidagi ei mõjutanud.

Aronianile oli see juba teine esikoht selles sarjas, ta võitis ka Sochis toimunud etapi. Lisaks nendele tulemustele oli mees parim ka Amberi kiir- ja pimemaleturniiril.

Nimi: Levon Aronian
Sündinud: 6. oktoober 1982, Yerevan, NSVL
Tiitel: GM
FIDE reiting: 2754
Koht maailma edetabelis: 6.
Koht Armeenia tabelis: 1.



Aastal 2006. juhtus temaga Torino maleolümpial huvitav intsident. Nagu viimasel ajal tavaks on saanud, peetakse enne puhkepäeva maha korralik Bermuuda pidu. Klubisse oli tulnud ka noor ja kena Austraalia maletaja Arianne Caoili, kes varsti oli juba koos Aronianiga tantsupõrandal. Nad olid üksteist teadnud juba väikesest peale ja tantsus ei olnud midagi romantilist. Sellest hoolimata jäi see silma armukadedale GM Daniel Gormallyle (2554), kes oli siis Inglismaa meeskonna liige. Pikemalt mõtlemata läks ta Aronianile kallale ja virutas talle rusikaga. Seda aga märkasid kohe teised armeenlased, kes omakorda Gormallyle kallale läksid. Suuremaks kakluseks siiski ei läinud; asi lahenes sellega, et inglane visati ööklubist välja. Järgmine päev saadeti Gormally lennukiga tagasi kodumaale. Aroniani hilisem kommentaar oli, et klubis juhtunu oli üsna tühine asi ja ta ei olnud sellest häiritud. Olümpial võitiski ta oma järgmise mängu ning Armeenia sai kuldmedali.

Sellest ajast peale on Aronian ja Arianne Caoili kogu aeg lähedasemaks saanud ja eelmisel aastal olid nad juba paar. Neiul on ka oma kodulehekülg ja siin on mõned pildid temast:

4 comments:

sass. said...

Vaadeldaja, palun ära muutu Õhtuleheks.

Timo. said...

Aga see ongi ju Turu kirjutamis stiil , mis muudab lugemise põnevaks :D , iial ei või teada millest ta võib jälle kirjutada :D .

sass. said...

Ei lihtsalt, et Õhtulehe spordiuudised on a'la suurelt kirjutatud KAIA KANEPI ja siis kahel leheküljel kirjutatud mis riideid ta võistlustel kannab :)

Muidugi, et Turu võib kirjutada mida tahab, minu paha.

Anonymous said...

Väga hea ülevaade Turu poolt: näitab et ka maletajatele pole miski inimlik võõras.
Muidu arvatakse, et maletajad on viie sentimeetriste prillidega nohikud, kes oma hotelli toast ei julge väljagi minna.