Thursday, April 30, 2009

10. Lembit Olli mälestusturniir

Lembit Oll (23.04.1966-16.05.1999) on üks tugevamaid Eesti maletajaid läbi aegade.
L. Olli X mälestusturniiri puhul andis Eesti Maleliit välja raamatu "Lembit Olli malelugu". Autoriks on Ülar Lauk. Tore raamat, hästi tehtud.
Kõik vene keelt mõikavad inimesed küll natukene naersid, kui lugesid algust ("po morde" on õige, mitte "po mordu"), aga see selleks. Raamatus on kirjas, et ta viimane turniir oli jaanuas/veebruaris Nova Gracis. Gm Švõrjov aga ütles mulle, et paar päeva enne Olli surma toimus Tallinnas veel mingi turniir. Kas Kerese mälestusturniir või mingi meeskondlik. Igastahes mängis Oll viimases voorus esimesel laual Švõrjoviga. Oll võitis.

Nüüd turniiri juurde. Nalja sai siis, kui teises voorus mängisid Švõrjov ja Makin. Makinil oli vanker rohkem (mõlemal ka lipp ja etturid peal), kuid ta tegi valekäigu. Švõrjov hakkas nõudma võitu, seletades midagi, et Ukraina meistrivõistlustel anti võit vms. Kolm kohtunikku (Võsu, Kolk ja Truus) üritasid küll vastupidist väita, aga Igor vaidles neile vastu. See kõik viis aga vaese Makini nii endast välja, et ta pani varsti oma üleliigse vankri ette ja lõpuks kaotas ka veel.

Teine naljakas lugu juhtus siis, kui mängiti partii Kovaljov - Moltšanov (vt diagrammi). Valgel on 2 etturit üle, aga must annab igavest tuld. Moltšanov siis rahulikult andiski oma igavest tuld, aga tegemist oli 8 vooruga (kell oli miskit pool neli juba) ning ilmselt oli Võsul kõht tühi (või kurk kuiv, ei tea mina). Igastahes hakkas ta kõigepealt karjuma Truusi peale, et too käike ei loe. Varsti lepiti viiki, peale mida hakkas Võsu karjuma Moltšanovi peale ja siis ka Kovaljovi peale.

Ise sain turniiril neljanda koha ja olen täitsa rahul sellega. Kahjuks kaotasin Kovaljoviga viigilise vankrilõppmängu (2vs1 ühel tiival), aga rahul olen sellega, et võitsin Vovki ja hoidsin Danilovi vastu viigi ära.
Näitan ka oma kolmanda vooru võidupartii Raugu vastu (sest see on ainukene, mida ma kasvõi kuidagi mäletasin, samas demonstreerin ka uut partiide näitamisprogrammmi)

X. Lembit Olli mälestusturniir (3)
Rauk, T - Kunitsõn, N



PS! Esimesel pildil võib näha Ülar Laugu raamatut, teisel pildil L. Olli mängimas oma viimast mängu ning kolmandal on pilt kutsest L. Olli matusele...

Ahjaa, nädalalõpusarja auhinnad peaks saama klubide mv ajal....




2 comments:

sass. said...

Kelle käest sa selle keskmise pildi said? Taolisi vanemaid pilte tahaks rohkemgi näha :)

nikitheone said...

Pilt on saadud ühelt salajaselt allikalt.
Kellel on igasugu pilte, võib neid julge mulle meilile saata. teeme koos maleelu põnevamaks :) (nikitheone ät gmail.com)