Wednesday, April 29, 2009

Mängustiil males võimaldab inimesi identifitseerida

Vahendab meile novaator.

Nagu iga spordiala harrastajatel, on ka igal malemängijal oma kindel mängustiil. Mõned eelistavad mängida positsiooniliselt, teised aga kasutavad erinevaid taktikaid. Mängustiil mõjutab iga tehtud käiku.

Londoni Birkbecki kolledži teadlased Mark Levene ja Trevor Fenner püüdsid sellest lähtudes välja uurida, kas arvuti suudaks mängija ära tunda vaid tehtud malekäike jälgides, kirjutas Technology Review.

4 comments:

Anonymous said...

Tundub suht pointless mõte olevat. Ainus asi mille järgi arvuti identifitseerida oskab on avangu repertuaar. Originaalartiklis toodud näited, et kramnik kipub eelistama kaksikodasid ja Kasparov püüab vastasele tekitada kaksikettureid on küll suht jura. Pigem on asjad ikka vastupidi, Kasparovi repertuaaris on palju mänge kus ta ohverdab kaksikodade nimel palju materjali. Samas kui Kramnik on ju teada rohkem positsioonilise mängijana ja tema eesmärk võib küll olla vastasele kaksiketturite tekitamine. Kasparov pigem tekitab endale kaksiketturid et rünnakuks liine avada ja a-sümmeetrilisi seise tekitada.

nikitheone said...

ei tea kas just avangute järgi, sest seal oli öeldud, et nad uurisid 23-35 käiku.

Aga lahedam oleks, kui nad oleksid saanud uurida malestiili seost iseloomuomadustega.

Anonymous said...

Kaksikodad on samuti postisioonimängu osa ... miks ainult etturistruktuur ? Tähtis pole ju niivõrd etturid, kuivõrd millised väljad õnnestub endale hõivata ja mis nendega teha annab ...

Indrek said...

Mis puudutab viidatud artiklis Indrek Kuuse kommentaari, siis on aus märkida, et konsulteerisin enne oma arvamuse avaldamist Peep Narusbergiga, kes sellest teemast minust palju rohkem teab.