Tuesday, May 1, 2012

Kaido Külaots: Euroopa meistrivõistlused Plovdivis


EMist on juba omajagu aega mööda läinud. Malehuvilised juba ilmselt mõtlesid, et seekord jääb ilmselt ülevaade ära. Läks siiski teisiti.
Turniiri lõppedes väga suurt tahtmist kirjutada ei olnud. Kui sa ikka teed turniiri teises pooles malelise harakiri, siis mida sa ikka kostad selle peale? Lisaks ütles kunagi Mihhail Tal, et pärast turniiri ei olegi vaja kohe mängitud partiisid kommenteerima tõtata. Las nad natuke lebavad sahtlis, muljed natuke settivad ja siis saab juba toimunust objektiivsema pildi.
Igatahes, nüüd tuli tunne, et võiks sellest suurvõistlusest siiski midagi kirja panna. Et malerahvas ei peaks leppima hinnangutega kuskilt eemalt, vaid saaks kätte ka osaleja enda muljed ja arvamused.
Selle aasta meeste EM toimus Bulgaaria suuruselt teises linnas Plovdivis. Kaugeltki esimest korda ei toimu kontinendi suurturniirid selles linnas. 2003 sügisel mängis Eesti koondis siin Euroopa võistkondlikel (kui tulevad paremad ajad, siis saab jälle sellel põneval turniiril mängida). 2008 mängisin Plovdivis Euroopa individuaalsetel. Ja kellel on eriti pikk maleline mälu, see tuletab meelde, et ka 1983 toimusid siin Euroopa võistkondlikud. Üldse tundub Balkani piirkonnas huvi male ja maleturniiride korraldamise vastu kindlalt üle keskmise olevat.
EMi näol on muidugi tegemist openiga, mille sarnast teist ei ole. Piisab sellest kui nimetada, et kohal oli 15 maletajat, kelle reiting oli 2700+. Ilmselt peamine präänik, mis sedavõrd palju tugevaid maletajaid kohale ajab, on pääsmed maailma karikale. Sinna sai otse 23 esimest. Maailma karikal on lisaks aule ja kuulsusele mängus natuke raha. Lõppenud meeste EM ise läheb aga ajalukku sellega, et tema auhinnafond oli madalam kui veidi aega tagasi Türgis toimunud naiste analoogilise võistluse oma!! Hämmastav ja paradoksaalne, kuid tõsi. Loomulikult see teema tõstatus ning väga tõsiselt on kaalumisel auhinnafondi miinimumi seadmine EMi tulevastele korraldajatele. Ilmselt saab see esialgu olema ca 150 tuhat eurot.
Ajalukku läks turniir veel nii mõnelgi põhjusel. Esmakordselt esitati nõudmisi maletajate riietusele. Naistel tohtis ülevalt lahti olla ainult mingi kindel arv pluusinööpe, mehed ei tohtinud voorule ilmuda plätudes ja auklikes sokkides jne. Ei kuulnud, et selle miini otsa keegi oleks astunud, ukselt kedagi tagasi ei saadetud. Ilmselt riietumisega siis probleeme ei ole.
Küll aga said nii mõnelegi saatuslikuks teised uuendused. Nulltolerants mängule hilinejate suhtes väga uus enam ei ole (kuigi pälvib ikka ja jälle tõsist kriitikat), kuid kannatajaid oli ikkagi küllaga. Mitmesaja osalejaga massturniiril on selle rakendamise otstarbekuse kohta kindlasti küsimusi. Kuulsaim hilineja oli Aseri superstaar Šahrijar Mamedjarov, kes jõudis laua juurde 10 sekundit pärast 8. vooru algust. Järgmises voorus juhtus temaga järjekordne fopaa - ta leppis oma vastasega viiki 20. käigul, sest seis ei olevat enam olnud huvitav. Preemiaks kandsid kohtunikud tabelisse tulemuse 0:0. Nimelt keelas võistluse juhend viiki leppimise enne 40. käiku ilma kohtuniku nõusolekuta. Omapärane oli aga see, et nulle pandi ka siis, kui vastased olid enne 40. käiku 3 korda seisu korranud ja protokollid allkirjastanud. Selgus, et ka siis pidi kohtunikult viigi fikseerimiseks luba küsima. Igatahes, kohtunikud olid turniiril kenasti pildil.
Mina läksin turniirile mõõduka optimismiga. Eelmisel aastal Prantsusmaal olin kogunud +4 ning maailma karikalt jäin eemale vaid mitte väga kõrge performance´i tõttu. Nüüd, Bulgaariasse minnes, ei tundunud mulle, et peaksin kehvema tulemuse tegema. Võimaluste piires, mis minu käsutuses, olin korralikult ette valmistunud.
Ja tõepoolest, turniiri esimese poole kohta saab öelda ainult positiivseid sõnu. Asjad laabusid väga ilusti.
Esimene voor oli nagu jätk Gibraltari turniirile. Toona mängisin mäletatavasti viis viimast partiid naismaletajate vastu. Nüüd sain siis vastaseks koduseinte toel mängiva Iva Videnova. Naiste EMil Türgis oli ta just mõned väga head võidud saanud. Mäng õnnestus viia positsioonilisse vette, kus valge jõudis sihile mustast märksa kiiremini.
Teises voorus juhtus nii, et jäin punktiste grupi esimese poole viimaseks. Tänu sellele sain vastaseks kreeklase, kelle reiting oli vägagi tilluke, kuid kes oli esimeses voorus end ületanud. Kiiresti tekkis lauale skeem, milles vastasel ilmselt suuremaid kogemusi ei olnud. Ta hakkas kuninga eest lükkama ettureid, kuid üsna pea selgus et rünnaku asemel garanteerib see ainult valge enda kuninga kroonilise nõrkuse. Tegelikult oli pärast tüüpilist edasilüket e6-e5 mustal juba soliidne ülekaal.
Kolmandas voorus tuli arusaadavalt juba väga korralik vastane, Iisraeli suurmeister Roiz. Eelmine aasta oli ta Gibraltaril saanud minuga võrdselt punkte. Kui mõni arvab, et neljaratsu avang on üks igavamaid, mis maleteoorias eksisteerib, siis peaksid nad veelkord selle partii üle vaatama. Vastane valis harvaesineva jätku 4... Oc5 ja üsna pea tekkis seis, mis oli meile mõlemale uus ja looming laua taga võis alata. Peagi kahisin etturi ja arvestasin, et musta mahajäämus arengus pakub piisavat kompensatsiooni. Ilmselt see nii ka oli, kuigi millelegi enamale valge ilmselt ei pretendeerinud. Kui algas konkreetne taktikaline osa, siis valis aga must vale käikude järjekorra, mille tagajärjel valge sai ilusa löögiga otsustava ülekaalu. Musta vigurid olid patis ja lõpuks jäi ka kuningas mativõrku.


On ilmselt loomulik, et selline võit turniiri algfaasis annab ülejäänud turniiriks kõvasti indu juurde.
Neljandas voorus sain vastaseks Prantsusmaa 2700+ suurmeistri Vachier-Lagrave´i. Murdsin üsna kõvasti pead, et milline avang valida. Vastane on tuntud kõva teoreetikuna, kes võtnud mitmed skalbid supersuurmeistritelt. Eelmine aasta võitis ta ka Magnus Carlsenit ennast.
Vastane üllatas natuke esimesel käigul ja kolmandal käigul juba päris kõvasti. Ootasin erinevaid asju, aga mitte Nimzoindiat. Mõtlesin aga välja huvitava mooduse kuidas vastase ettevalmistatud radadelt kõrvale hiilida. Vachier ei leidnud üles kriitilist vastust ja üsna pea olid mustal juba kõik mugavused. Hakkasin juba otsima kuidas saaks initsiatiivi arendama hakata. Vastasel õnnestus siiski hädapidurit tõmmata ja partii lõppes kolmekordse seisukordusega (muuseas, enne 40. käiku).
Viiendas voorus tuli vastu Dmitri Jakovenko. Väga soliidne Vene suurmeister. Kui natuke ette rutata, siis koguni nii soliidne, et käseoleva EMi võitiski just tema.
Minul olid temaga aga õiendada vanad arved. Vaja oli võtta „revanš” Hantõ-Mansiiski olümpial juhtunu eest. Nimelt olin seal pärast avangut saavutanud täieliku võiduseisu kahe enamettturiga. Ometi suutsin kuidagimoodi järk-järgult selle seisu viigiks mängida.
Nüüd kasutasin värsket ideed poolmeranis. Üllatuslikult tundus Jakovenkole see uudis olevat, sest aega kulutas ta avangus palju. Kulutas ta seda aga tulemuslikult, sest kõik ainukesed käigud leidis ta üles. Varsti ajasin aga kahjuks hoopis mina õige käikude järjekorra sassi. Olin seni käike teinud automaatselt ja ilmselt ei olnud aju veel tööle lülitunud. Jäin isegi surve alla, kuid ennast siis kokku võttes õnnestus oht likvideerida ning ajakontrolliks surnud viik peale mängida.
Kuuendas voorus oli minu vastaseks Mihhail Kobalia Venemaalt, kellele olin 5 aastat tagasi Dresdeni EMil üsna masendavalt valgetega kaotanud. Sedapuhku õnnestus mustadega probleemid kiiresti lahendada ning varsti ei leidnud vastane midagi targemat kui hakata seisu kordama. Objektiivselt ei olnud ka minul veel põhjust kordamisest keelduda.
Sellega sai siis EMi esimene pool läbi. Ja vägagi lootusrikkalt minu jaoks. Partiides olid sündmused enamasti olnud minu kontrolli alla, energiat ja tahtmist oli. Kõik näis korras olevat. Vabale päevale võis optimistlikult vastu minna.
Järgnev on aga kahjuks nagu stsenaarium kõige hirmsamast õudusfilmist.
Seitsmendas voorus sain loosiga vastaseks Vladimir Akopjani. Kindlasti väga kõrge klassiga maletaja, hetkel Armeenia teine number pärast Aronjani. 1999 kaotas Las Vegase MMil alles finaalmatšis.
Tekkis vanaindia kaitse, kus must valis veidi kõrvalisema liini. Olin aga sellega tutvunud ja initsiatiiv oli kindlalt minu poolel. Siis leidsin plaani väga perspektiivika etturikahinguga. Valge ülekaal kasvas iga käiguga. Ühel hetkel ei jäänud mustal üle muud, kui anda ära kvaliteet, kuigi valgel oli täiesti võimalik seda ka mitte vastu võtta. Kuid ka nii oli valgel peagi täielik võiduseis. Ainuke asi, mis segas, oli ajapuudus, kuid kontrolliga, kus iga käik annab juurde 30 sekundit, pidanuks sellise seisu punktiks vormistamine olema ainult väike näpuharjutus. Minu jaoks ta paraku seda ei olnud. Siis, kui punkt oli vaja lihtsalt tasku pista tegin ma uskumatu käigu, millega magasin maha musta ainukese aktiivse idee. Ja nii kurb kui see ei ole, pärast seda muutus võiduseis täiesti lootusetuks seisuks. Nagu mulle hiljem teravmeelselt märgiti, siis oleks selle partii loomuliku lõppemise korral mul juba olnud rohkem punkte kui ma turniiri lõpuks kogusin...


Edasi sain vastaseks Iisraeli suurmeistri Ilja Smirini. Ettearvatult tekkis lauale sitsiilia kaitse. Usun, et meil mõlemal on selles avangus päris palju kogemusi. Ka oleme sitsiiliat omavahel juba varem mänginud - 2002 ja 2004 a Aeroflotil.
Arenes pingeline mäng scheveningeni variandis, kus seisuhinnag püsis enam-vähem võrdse piires. Kui mõlemal hakkas aega väheks jääma, siis valis valge üsna riskantse jätku, millele ma leidsin õige vastuse. Aega oli aga vähe ja pinge säilis ning tarvis oli leida veel mõned täpsed käigud. Kahjuks aga ma 35. käigul sellega toime ei tulnud. Valisin käigu, mille peale oli valgel olemas hämmastav geomeetriline motiiv. Kaugelt ei näinud me seda kumbki. Kui see aga lauale ilmus, siis selgus, et mustal puudub igasugune kaitse ja partii saigi kohe otsa. Ometi oli mustal olemas 35. käigul 2 võimalust, pärast mida oleks valge olnud väga suurte probleemide ees...
2 sellist kaotust on muidugi suur löök. Siiski tundus mulle järgmise partii alguseks, et suudan ennast kokku võtta, sellest august välja tulla ja vana hooga tagasi saada. Tõesti, partii algus Ungari mängija Tamas Fodoriga just sellest paistiski kinnitust andvat. Sain valgetega Cambridge-Springsi variandis suure ülekaalu. Peagi oli musta kuningas üsna lootusetult kompromiteeritud. Ja siis paraku mängisin liiga sirgjooneliselt, jättes märkamata kaitseidee, millega must sunnib peale lipuvahetuse. Valgel oli paremus ka seejärel, kuid väga raske oli leppida asjaoluga, et matt jäi panemata. Tagatipuks tegin veel väga impulsiivse etturikahingu 40. käigul (ärge kunagi kontrollkäigul muutke kardinaalselt seisu iseloomu, kui te ei suuda käike lõpuni arvestada) ning siis tuli juba kaitsta veidi halvemat seisu. Selleks aga mind ei jätkunud kahjuks.
„Pikk vangerdus” oli tõsiasi. Samuti oli tõsiasi see, et eesmärk, mida ma siia turniirile saavutama tulin, enam püütav ei olnud. Maailma karika rong oli minu jaoks jaamast lahkunud.
Loomulikult oli kaheks viimaseks vooruks nüüd hoopis raskem leida motivatsiooni, et endast kõik anda.
Eelviimases sain vastu Gruusia rahvusvahelise meistri. Tema grünfeldi käsitlus valgetega oli väga omapärane. Kui aga ilmnes, et mingeid sügavamaid mõtteid valge käikude taga tegelikult ei olnudki, siis oli mustal juba laual väga komfortne seis. Materjal oli küll võrdne, kuid musta oda hoopis perspektiivikam. Kui selline seis anda noorele (või miks mitte ka vanale) Karpovile, siis ei tahaks valgetega kindlasti mitte keegi mängida. Mina aga ilmselt ei pingutanud enam piisavalt palju, lasin läbi vankrite vahetuse ja seejärel jäi ressursse juba ilmselgelt väheks.
Ja viimase vooru vastane tuli Austriast. Austria mängijatega tuleb ettevaatlikkus avangus kasuks, sest juba mitmendat aastat on nende treeneriks Ungari malelegend Zoltan Ribli, kes neid olulistel tiitlivõistlustel saadab ja kahtlemata muuhulgas väärtuslikke avangusoovitusi jagab. Eelmise aasta EMil Prantsusmaal olin just mina sellegipoolest austerlaste hirm ja tegin neil selja prügiseks üldskooriga 3:0. Pidasin ennast selgeks favoriidiks seegi kord. Avangust sain väikese, kuid stabiilse paremuse. Läksin seejuures kõrvale Jakovenkoga partiist, sest Ribli oli seal ilmselgelt tugevduse üles leidnud.
See, kuidas ma aga siis keskmängu läbi viisin, ei pea küll vastu mitte mingile kriitikale. Muidugi kiitma peab ka vastast, ajapuuduses mängis ta üllatavalt sitkelt ning suutis säilitada enametturi, mille kahimisega ma lootsin vastast rööpast välja ajada. Kui ma nägin, et võitu enam kuskilt ei paista, siis ei leidnud ma enam ka hädapidurit üles ning ajakontrolliks oli seis täiesti läbi. Pärast 40. käiku üritasin kõigest väest mingeid ressursse otsida, kuid seis oli selle jaoks ikka liiga kehv. Vastane kulutas küll palju aega, kuid leidis ikkagi üles ühe paljudest võiduplaanidest. Tuli ulatada käsi ja EMile selline nukker punkt panna.
Pärast lõppu oli küll tunne, et nüüd läks veel ilmselt 100 reitingupunkti ka. Hiljem üllatuseks vaatasin, et tegelikult läks 10. Eks see ole ka tõestus, et esimeses pooles sai korralikku tööd tehtud
Uskumatu turniir. Ja uskumatult palju andis ta materjali analüüsiks. Jääb üle teha õiged järeldused, et järgmised turniirid läheks juba teisiti. Nii, nagu läks siin turniiri esimene pool!
Nagu juba mainitud, siis Euroopa meistri tiitel läks Venemaale. Jakovenko näitas viimasest voorus tõelist Vene iseloomu ja võitis senist turniiri ainuliidrit, prantslast Laurent Fressinet´d. Prantslasele jäi siiski lohutuseks hõbe. Pronksi sai Vladimir Malahhov samuti Venemaalt.
Tahan lõpetuseks tänada pöidlahoidjaid, kellele vähemalt esimeses pooles õnnestus pakkuda positiivseid emotsioone. Samuti suured tänud EMTÜle, kellel oli võimalik osavõttu rahaliselt toetada. Ja aitäh ka Maleliidule kavatsuse eest toetada minu osalemist EMil.

Kaido Külaots

Euroopa meistrivõistluste erileht: http://www.eicc2012.eu

No comments: