Monday, February 1, 2010

Kerese mälestusturniir - viies päev: Olav Sepp täitis GM-normi!

Tänase päeva põhisündmuseks oli muidugi , et Olav Sepp täitis kolmandat korda GM-normi. Palju õnne! Et aga vahepeal on normi jaoks vajalike partiide arv tõstetud 27-le, tuleb see veel üks kord täita. Nüüd aga lühidalt, mis toimus kuuendas ja seitsmendas voorus.

6. voor

Starostits-Volodin 0-1

Starostits seekord avangus ei eksperimenteerinud, partiis jõuti lahkvärvi odadega seisu, mis ilmselt oleks pidanud viigiga lõppema. Starostits aga hakkas võidule mängima ja sattus halvemusse. Otsustav viga oli 41. d7??, mis jättis lihtsalt viguri ette.

Sulskis-Smirnov 1-0
Seekord kulges mäng Leedu suurmeistri osavõtul suhteliselt rahulikult, ilma kahinguteta. Sulskis üritas parema etturistruktuuriga lõppmängus vastast üle mängida ja see õnnestus: Smirnovi viimane käik oli 36. ... Vd4-e4+? (parem oli 36. ... Vd8 või Vd1) ja pärast 37. Kd3 selgus, et must ei saa kuidagi vältida üleminekut kaotatud etturilõppmängu.



Neiksans-Šiškov 0-1
Viimaks sai ka Šiškov punkti. Neiksansi kahing 13. Rxe5 tundus küll ohtlik, kuid juba paar käiku oli Šiškovil lihtsalt enamvigur, mille ta ära realiseeris.

Külaots-Sepp 0-1
Liidrite omavaheline kohtumine, mis kujunes üsna dramaatiliseks. Et Kaido oli eelmine voor kaotanud, ei olnud tõenäoline, et siit tulnuks kiirviik. Valged said paremuse, kuid ajapuuduses jättis Külaots viguri ette ja pidi leppima teise järjestikuse nulliga. Suurmeister käis siin 31. Le2, mis kaotas 31. ...Vxf3 järel ratsu. Selles seisus oli võimalik võtta 31. Vxb5, sest 31. ... g4 ei tööta: 32. Le1 Vxf3 33. Lxg3 Vxg3 34. Kf2 ja must vanker on kinni püütud.



Kanep-Seeman 1-0

Huvitav mäng eri poolde vangerdamisega. Kuskil Seeman aga eksis ja jäi etturist ilma. Arvuti peab pahaks 22. ... b6, mille asemel soovitab 22. ... Oh3 või Og4 ideega Re6.

7. voor

Sepp-Sulskis ½
Kiirviik, mis tõi Sepale GM-normi.

Smirnov-Kanep ½
Smirnov mängis valgetega Trompovskit pretensioonitult (5. Od3 asemel oleks aktiivsem olnud kohe 5. c4) ning jõuti seisu, kus kummalgi poolel polnud midagi erilist ette võtta ja nii lepitigi viiki.
Seeman-Starostits 1-0
Seeman sai valgetega juba avangus paremuse ning võitis taktikalise löögiga etturi: 17. Rxb7! Vxb7 18. Oxe7 Vexe7 19. Oxc6. Kõige selle jaoks oli valge aga palju aega kulutanud, tema kellal oli alles u. 40 sekundit musta tunni vastu. Nii püüdis Starostits võimalikult palju veel probleeme tekitada, aga Tarvo tuli ajapuuduses nendega toime.




Volodin-Neiksans 0-1
Avangus oli Volodin sunnitud viima oma oda g1-le, f2-etturi taha ja jäi hiljem etturist ilma. Siis aga läks hulk nuppe vahetusse, ning et kõik etturid olid samal tiival, paistis, et tuleb viik. Pärast Volodini viga 52. Va4?? ( võis käia näiteks 52. Oe2 ) kaotas aga valge forsseeritult musta matiähvarduste tõttu.

Šiškov-Külaots 0-1
Tundub, et Külaotsal läks korda Šiškovi avangus üllatada. Igatahes oli 10. 0-0-0 asemel parem 10. Rge2, mis hoiab etturistruktuuri tervena. Šiškov sattus järk-järgult üha passiivsemasse seisu. 30. f4? vabastas musta ratsule tugeva välja e4, mille poole ta ka hakkas liikuma. Ratsu küll ei jõudnud oma sihtpunkti, sest juba järgmine käik lubas valge tal b3-l endale kahvli anda.

Enne eelviimast vooru juhib Sepp 6 punktiga 7-st. Järgnevad Sulskis, Kanep ning Külaots 4,5 punktiga jt. Tabel.

2 comments:

Anonymous said...

Palju õnne Olav Sepp!

Anonymous said...

Kahju et viimaste voorude ülevaadet enam ei ilmunud.