Sunday, February 14, 2010

IPPOLIT - kloon või revolutsioon?

Selle postituse põhiteemaks on ka juba varem Vaadeldajas käsitlemist leidnud Rybka-IPPOLIT vastuolu, kus anonüümsed programmeerijad tegid avalikuks Rybkast tugevama programmi, millele järgnes Rybka autori süüdistus, et tegemist on kopeeritud koodiga. Enne seda aga lühike ülevaade vahepeal ilmunud olulisematest maleprogrammidest.

Stockfish 1.6s - Stockfish 1.6 täiendatud versioon, mis on praegusel hetkel tugevaim tasuta programm (kui välja arvata kahtlase päritoluga IPPOLIT ja selle edasiarendused)


Bright 0.5c ja Spark 0.3a - programmeerija Allard Siemelinki tasuta programmid. Mõlemad on väga tugevad taktikas, olles selles valdkonnas võrdsed Rybka 3-ga ja teistest programmidest üle. Nende puuduseks on aga ühedimensioonilisus, mille tõttu Bright ja Spark päris tipp-programmidele siiski tunduvalt alla jäävad. Kumb nendest kahest sarnasest programmist tugevam on, sõltub arvutist - mida uuem arvuti, seda tõenäolisem, et Spark on parem.

Komodo/Doch 1.0 - Täiesti uus programm, mille eesmärgiks on võimalikult inimesele sarnane stiil. Selleks on meeskonda kaasatud GM Larry Kaufman, keda Vaadeldajas varem on ka mainitud. Esialgu on Komodo umbes samal tasemel kui selle stiililine vastand Bright, aga potentsiaali on. Seda enam, et Kaufman töötas ka Rybka meeskonnas.


Väljas on ka mitmeprotsessoriline Fritz 12 versioon, kuid sealt mingit erilist edasiminekut pole oodata. Lisaks on Fritz alates 11 versioonist muutunud sarnaseks Rybkale.



Nüüd aga selle postituse põhiteema juurde. Mäletatavasti kuulutati arvutimales välja "oktoobrirevolutsioon" ja väideti, et Rybka on troonilt kukutatud. "Revolutsionääride" koduleht on siin. Sellele järgnes Rybka autori Rajlichi avaldus, kus ta ütles, et IPPOLIT on Rybka kloon. Nii keelati kõigis tähtsamates arvutimale foorumites isegi IPPOLITi ja kõigi selle tuletiste (neid on palju: RobboLito, Igorrit, Ivanhoe ja Firebird/Жар-птица) nimede mainimine. Ent süü tõestamise kohus on teatavasti süüdistaval poolel ja kuna Rybka meeskonnalt ei ole siiamaani ilmunud ühtegi konkreetset fakti või argumenti, siis olukord muutus ja näiteks talkchess.com foorumis tekkis eraldi alafoorum ainult nende programmidega seotud teemade jaoks ja samuti võib seal nüüd vabalt arutada turniiride tulemusi vastavate programmide osavõtul.

Enne, kui edasi minna, sellest, mida kujutavad endast kõik mainitud versioonid.
RobboLito on esialgse IPPOLITi parandatud versioon, Igorrit on RobboLito mitmeprotsessoriline versioon, mis on vist ainukene maleprogramm, millel on oma hümn ja viis. Ivanhoe ja Firebird on Igorriti versioonid, mis võimaldavad analüüsides näha mitut varianti. Nende autoriteks on erinevad inimesed ja Firebird on natuke tugevam. Nagu näha on kogu see jaotus natuke segadust tekitav.

Põhiküsimus on siiski, kas IPPOLIT on Rybka kloon või mitte. Need kes toetavad esimest varianti toovad järgmised asjaolud:
1) on kahtlane, et tundmatud programmeerijad kohe esimese korraga saavad hakkama maailma tugevaima programmiga;
2)Rybka ja IPPOLITi arenduste seisuhinnang on tihti väga sarnane, samuti nende poolt valitud käigud;

3)mida pikem ajakontroll, seda võrdsemaks muutuvad mõlema programmi tulemused (kiires ajakontrollis on Firebird kindlalt maailma parim)

Teise poole argumendid on:
1) Rybka jääb igasugustes testides oma väidetavale kloonile alla;
2) See, et mõlema programmi eelistused on sarnased, on tingitud lihtsalt faktist, et mida tugevamad programmid, seda rohkem teevad mõlemad ainuõigeid otsuseid, mistõttu sarnasus kasvab;

3) tulemused kolmandate programmidega on erinevad: Firebird domineerib HIARCSi ja Stockfishi üle rohkem kui Rybka, vastupidine on olukord Naumiga, kus Rybka on näidanud paremaid tulemusi.

Et võimalus programme testida on igaühel, siis püüdsin ka ise võrrelda erinevate programmide ja IPPOLITi väga paljude erinevate versioonide tulemusi WM-testi lahendamisel, mis koosneb sajast positsioonist, mis on jagatud kolme kategooriasse, 38 pika variandiga kombinatsiooni, 36 positsioonilist kahingut ja 26 lõppmänguseisu. Iga positsiooni jaoks antakse 30 sekundit. Tulemused olid järgmised:
K, P ja E all on õigesti lahendatud positsioonide arv vastaval kombinatsioonide, positsiooniliste kahingute ja lõppmängude kategoorias. Kursiivis number on keskmine aeg. 100 positsiooni on muidugi väga väike number, aga mingi ettekujutuse ikka peaks saama. WM testi saab alla laadida siit.

Sellises olukorras on raske otsustada, kummal poolel on õigus. Mis on aga kindel, on et arvutimales on tõepoolest toimunud revolutsioon: isegi, kui Firebird jt. osutuvad kloonideks, on nende programmide kood avalik, millest võivad ideid saada teiste programmide autorid (ja on juba saanud, Stockfishi autor tunnistas RobboLito ideede kasutamist Stockfish 1.6-s).

Siin tasub veel ära märkimist, et ka Rybka ise pole kloonimise kahtlustest vaba. Niipea, kui kunagi sai avalikuks programmi Fruit kood, tõusis Rybka reiting 3 nädalaga 600 punkti ja valmis sai kunagine edetabelite liider
Rybka 1.0. Rajlich ise on väitnud, et ta kasutas ainult ideesid. Rybkast veel niipalju et Rybka 4 väljalaskmist on veel edasi lükatud - uus tähtaeg on aprillis.

2 comments:

Anonymous said...

Põnev tekst! Kust seda FireBirdi saab alla laadida?

Tarmo said...

FireBirdi koduleht: http://www.chesslogik.com/FireBird.htm