Thursday, February 25, 2010

Linarese esikoht Topalovile

Linarese tippturniir toimus 13.-24. veebruarini Andaluusias, Hispaanias. Kui eelmisel aastal oli veel kaheksa osalejat, siis seekord oli mängijaid kõigest kuus. Poole punktiga edestas teisi Veselin Topalov, teine oli Grischuk ja kolmas Aronian.


Enne viimast vooru oli tabeliseis väga põnev. Näiliselt püüdmatus kauguses olnud Topalov oli just kaotanud Grischukile ja mõlemal oli võrdselt 5,5 punkti. Viimases voorus kohtusid omavahel Vallejo Pons-Grischuk ja Topalov-Gelfand. Esimene partii oli sitsiilia Najdorfi variant, kus valge sai hea seisu. Grischuk leidis siiski kaitsevõimalused ja lõpuks pidi Vallejo viigi forsseerima. Topalov-Gelfand mängisid vene avangut, milles Gelfand jäi rünnaku alla ja kaotas kvaliteedi. Mõni aeg hiljem aga ei leidnud Topalov midagi paremat, kui see tagasi anda. Partii läks lõppmängu, mille bulgaarlane ilusti realiseeris.


Siin seisus võidab ainult üks käik: 1. Va5! 1. Kc8 järel võtab must c5-etturi ära. 1. ...Vc2 2. Kb7 Vb2+ 3.Kc8 Ke7 4.c7 Ke8 5. Vxa2! Vxa2 6. Kb7 1-0

Partiis Aronian-Topalov päästis bulgaarlane keerulise positsiooni.


Aronianil on valgetega justkui suurepärane seis, kuid järsku paneb Topalov ootamatult ratsu ette 1. ...Rd6! 2. Rxd6 a3 3. Va2 Oxe2 4. Vxe2 Oxe5 5. Rc4 Ob2 ja valge peab viguri tagasi andma, et ettur lippu ei läheks.

Lõpptulemused:

1. Topalov 6,5p
2. Grischuk 6p
3. Aronian 5,5p
4.-6. Gelfand, Gashimov, Vallejo-Pons 4p

Vaadeldaja lugejatest pakkus Topalovile võitu 64%, Grischuk ja Aronian said võrdselt 16% ja üks hääl läks ka Gelfandile. Täpsed ennustustulemused olid põhjustatud küsitluse hilinemisest. Arvatavasti oleks Topalov nii või teisiti rohkem hääli kogunud.

Paari kuu pärast on juba tulemas ka MM-matš Anandi ja Topalovi vahel. Kuigi viimased tulemused võivad olla petlikud, tundub Topalov minu arvates tugevam olevat ja ma usun, et tal on hea šanss tiitel võita.

2 comments:

Anonymous said...

Topalov on ikka võimas.

Anonymous said...

Te mänge ikka vaatasite?

Topa mängis just suht nõrgalt. Esimeses ringis võitis nii mõnegi kaotatud seisu. Anandi vastu sellise mänguga ei saa, sest vana tiiger karistab ära.