Tuesday, February 2, 2010

Carlsen võitis Coruse


2010. aasta Wijk aan Zee turniir lõppes Magnus Carlseni võiduga, kui temaga koos esikohta hoidnud Kramnik kaotas eelviimases voorus Anandile. B-grupi võitis noor ja lootustandev Anish Giri, C-grupis kogus kõige rohkem punkte hiinlane Li Chao.

Oma viimase vooru partii Caruana vastu märkis Carlsen enda blogis, et kui ta oli keskmängus leidnud hea plaani, eksis ta jämedalt variantide lugemises ja pidi vastumängu säilitamiseks etturi kahima. Vähemetturiga ratsude lõppmäng oli nii tema kui ka Caruana arvates ilmselt võrdne. Tänu viigile kogus Carlsen lõpuks 8,5 punkti. Pool punkti vähem said Kramnik ja Shirov, kellest viimasel jäi väga vähe puudu, et Carlsen kinni püüda. Shirov mängis valgetega Domingueze vastu, kus kogu partii ajal oli laual terav ja kombinatsioonirohke seis. Lõpuks Dominguez murdus ja eksis:


Kuubalane oli just käinud Og7 ja pakkus viiki. Shirovil oli kellal ainult umbes 10 sekundit ja ta oli nõus. Hiljem selgus aga, et valge võidab kiirelt pärast 1. b4! Must ei tohi lahkuda a5-d8 diagonaalilt, sest muidu tuleb Vd8+ 1. ...Lc7 2. La8+ Of8 3. Vf1 ja oda ei saa enam kuidagi kaitsta.

B-grupis juhtus aga hoopiski midagi ootamatut. 11. voorus mängisid omavahel noored Wesley So ja Anish Giri. Giri oli mustadega kahinud kaks vigurit, kuid valge oli kõik ohud ära kaitsnud ja vaja oli veel viimased nupud välja vahetada. So, kes ei olnud isegi ajapuuduses, eksis aga rängalt:


Valge viimane käik oli 1. Re2??, millele järgneb lihtsalt kahekäiguline matt. 1. ...Vf1+! ja So alistus.

C-grupis sai võitja Li Chao ühe punkti niimoodi:


Kuigi valgetega mänginud Li Chaol on parem seis, ei osanud ta oodata, et Ray Robson 1. ...Lf5?? käib. Järgnes 2. Lh8#

Tallinnas lõpeb homme Kerese mälestusturniir. Enne viimast vooru on Olav Sepp endale juba esikoha kindlustanud. Teise koha eest võitlevad suurmeistrid Kanep, Külaots ja Sulskis. Viimased kaks mängivad ka omavahel.

No comments: