Friday, February 5, 2010

Turunurk #42

Eelmisel nädalavahetusel mängisime kaardimängu nimega "Ring Of Fire". Minu käigu ajal pidin mõtlema mingi grupi (nt. Eesti maletajad, puuviljad, limonaadisordid jne) ja iga inimene pidi ütlema ühe liikme, mis sinna gruppi sobib. Ütlesin: "Geomeetrilised kujundid". Minu kõrval oli Kanza, kes kohe vastas: "Kolmnurk". Edasi jõudis kord Tarvo kätte, kes nuputas ja ägises veidi. Kui Niki hakkas juba ütlema, et aeg on täis, siis hüüdis Tarvo: "Kandik!"

Lisaks kaardimängudele on viimasel ajal palju tegemist olnud treenerikutse saamisega. Jaanuari lõpus korraldas Maleliit kolmepäevase koolituse, kuhu mind lähetas K. Külaotsa Malekool. Koolitusel osales veel palju inimesi, nende hulgas Niki, Truus, Toomas Mihkelev, Fomina, Liebert, Karba, Ann Narva, Lehemets, Rainer Selge, Veingold, Rainer Raud, Tiina Raud, Heike Sander, Viive Tutt, Glušakova, Haitin, Aivo ja Hugo Hommik, Anastassia Golubenko, Zainetdinova jt. Kui me Nikiga kohale jõudsime, siis esimene lektor Marek Kolk ütles, et ilma minuta ta poleks alustada saanud. Marek rääkis malereeglitest ja erilisematest juhtumitest. Tal olid mõned seisud ka suurel ekraanil, kuid kuna pilt värises, siis otsustas Marek natuke projektorit kruttida. Kui ta aga paari nupu peale vajutas, käis äkki kõva plaks ja enam ei näinud me üldse pilti. Õnneks oli ta enne siiski demonstreerinud ühte seisu:


Mustal kukub käigul olles aeg. Milline on partii tulemus?

Mina arvasin, et punkt läheb valgele, sest mustal on aeg läbi ja valgel matistamiseks ka materjali on. Selgub aga, et tuleb arvestada kõiki määrustepäraseid käike. Musta ainus võimalik käik on 1. ...Kxe7. Seega on partii tulemus viik, sest valged ei saa mängu määrustepäraste käikudega võita.

Õhtul pani Margit Brokko-Olde kõiki rühmatööd tegema teemal "Kuidas kaasata lapsevanemaid maletegevusse".

Järgmine päev algas ebameeldiva üllatusega. Jüri Schuster teatas, et tema räägib ainult vene keeles. Õnneks oli abivalmis Niki, kes oli varajase rongiga Rakverest sünnipäevalt tulnud, nõus viieliikmelisele grupile sünkroontõlget tegema. Mingi hetk hakkas Schuster rääkima Bobby Fischeri eluloost ja probleemidest. Seda kuuldes tõusis Veingold püsti ja ütles vihaselt: "Kas te ise ka usute, mida te räägite? Te ei tea mitte midagi!" Schuster üritas vastata: "Sanja, rahune..." Veingold käratas: "Palun teietage mind!"

Järgnes Ülar Laugu ettekanne ajaloost ja Ottomar Ladva treenimisest internetis. Ajaloo osas oli ta välja toonud palju vähemtuntud fakte ja lugusid. Eriti meeldisid talle erinevates maades meisterdatud malekomplektid, mida ta ka meile piltidena tutvustas. Hiljem tutvustas ta, kuidas maletreenerid saavad internetis oma õpilasi juhendada. Ta näitas, kuidas saab kasutada ICC-d ja Playchessi. Samuti selgitas ta, mis on Ottomari ülesanded ja tegevused. Ülar tõi ka mitu partiinäidet: väga populaarse lõppmängu Volodini ja Sepa vahel, kuid ka alloleva Eesti noorte meistrivõistlustelt pärit Ladva ja Heinmetsa mängu:


Päris partiis olid seis ja värvid küll veidi teistsugused, kuid idee oli analoogne. Must eksis ja käis 1. ...Kc7?? Umbes aasta aega tagasi toimunud partii järel oli Tõnn ka pettunud, et ta nii tuntud seisus vea tegi. Valge võitis pärast 2. Va8! kohe.

Edasi jätkus koolitus Karmen Viikmaa ja Andres Kuuse ettekannetega. Karmenil oli tohutu palju infot ja slaide teemal "Male kultuuris.", seetõttu oli tema loeng kindlasti kõige tempokam. Ta ütles alguses, et male filmides ei mahtunud üldse tema loengusse ja ka maalikunstist pidi olema vaid üks näide. Lõpus võttis aga kohe sõna vahepeal lektoritoolilt auditooriumi hulka sulanud Marek Kolk, kes tegi märkuse: "Aga sa näitasid kahte maali!" Kuusk rääkis hommikul Eesti majandusest. Kõigepealt tegi ta pika sissejuhatuse maailmamajandusse. Siis rääkis ta Eesti majandusest, tõestades et Eesti majanduse langemises ei ole süüdi Andrus Ansip ja Eesti Maleliidu rahaprobleemides ei ole süüdi Hendrik Olde. Kuna teema oli huvitav ja lõpus tekkis ka palju küsimusi, juhtus paratamatus - Kuusk ületas aja.

Viimane loeng oli väga võimas, Raul Rebane oli kahtlemata parim esineja. Kui Niki pärast tema käest materjale küsima läks, siis ütles Rebane, et ta ei jaga neid. Järelikult tuleb lugeda tema raamatut: "Gerd Kanter. 15 sammu võiduni."

Täna toimus malemajas ka kirjalik treenerieksam, mis koosnes üldainete ja male osast. Olin bioloogia, pedagoogika ja psühholoogia osaks valmistudes läbi lugenud õpiku "Spordi üldained I tase". Sellegipoolest tulid testi mitu küsimust, millele ma üldse vastust ei teadnud. Siiski sain 14 küsimust 20-st (70%) õigesti valitud (test oli nagu miljonimäng: igal küsimusel oli neli vastusevarianti ja ainult üks õige vastus), vaja oli 60% saada. Males oli suurem osa ülesannetest lihtsad, paraku eksisin kahe kohtunikuküsimusega. Ilmselt jäid mul Marek Kolgi materjalid õppimata. 18 20-st oli tulemus ja seega 90%. Kahe osa peale oli protsente kokku vaja saada 160, mis mul ülinapilt ka õnnestus. Oleks üks küsimus siit-sealt vale olnud, siis tulnuks läbikukkumisega leppida. Nüüd peaks paari nädala jooksul tulema tõend, et Indrek Turu on I taseme maletreener.

Homme algab malemajas Eesti MV valikturniir. Täna tuletasime Marko Laignaga, kes see aasta külmetuse tõttu turniiril ei osale, meelde tema eelmise aasta partiid Jezoviga.


Partii oli Vaadeldajas juba eelmine aasta pärast turniiri, kuid tookord jäi ebaselgeks, kuidas must lipu peale sai. Nüüd aasta aega hiljem tuleb välja tõde. 1. h6 Kb2 2. Kd2 a3 3. h7 a2 4. h8L a1L Nüüd näitab arvuti matti 12 käiguga 5. Lb8+ Ka3 6. La7+ Kb2 7. Lb6+ Ka3 8. Lxc5+ Ka2! ja siin tuli ka aasta tagasi analüüsitud Jezovi eksimus 9. La5+? Kb1 ja viik.

2 comments:

Anonymous said...

Jezov käis tõesti 2.Kd2??

Marek Kolk said...

Nu vot ... malereeglid on petlikult lihtsad, me kõik omast arust teame neid ... kuni selle hetkeni, kus tuleb midagi otsustada või millelegi vastata. Minu andmetel vastas päris mitu inimest lihtsatele küsimustele valesti. Keegi seletaks mulle lahti, miks näiteks välkmales seisu kolmekordse kordumise reegel ei kehti? :-D Rõhutasin mitu korda, et kehtib ... iseasi kuidas seda praktikas kasutada.

Indrek (aga ka teised treenerid), sulle aga väike meeldetuletus, et kui peaksid treeneritööd alustama, siis pead arvestama, et lastele õpetatud valed faktid võivad neile külge jääda pikaks ajaks. Ka mängijad võiksid olulisemaid reegleid siiski teada (une pealt). Iseasi probleem on see, et meil ka paljud kohtunikud kipuvad kergelt eksima ja nii see asi süveneb.