Saturday, February 13, 2010

John Nunni ülesannete kogu (4)

Taverneri ülesandes oli tegemist käigupuuduse motiiviga, mille märkis ära ka üks vastaja. Lahendus oli 1. Vh1!. Mustal on 19 reeglipärast käiku, kuid kõigile järgneb kohene matt.

Tänane ülesanne on aastast 1863 ja selle autor on John Brown (paremini tuntud kui J.B. Bridportist). Ta oli Inglise üks varasemaid komponeerijaid, kes spetsialiseerus miniatuuridele ja kolmekäigulistele mattidele. 1865. välja antud raamat Chess Strategy: A collection of the most beautiful chess problems composed by 'J. B., of Bridport' sisaldab 174 ülesannet, millest suurem osa ongi kolmekäigulised. Seekord lahendamiseks toodud kompositsiooni seal ei ole, kuigi see on väga efektne.

                                                Ülesanne 4 – J.B. of Bridport, 1863


                                                                  Matt kahe käiguga

6 comments:

Anonymous said...

Tundub, et Oe4.
RR

Anonymous said...

Hea artikkel http://www.parnupostimees.ee/?id=221015

Anonymous said...

Aitäh Kaidole tõesti positiivse artikli eest. Just selliste lugudega on võimalik malele toetajaid ja sponsoreid leida.

Jürgen said...

loodame, et Külaots suudab oma reitingu nende Prantsusmaa turniiridega üle 2600 tõsta, potentsiaali ju on. maleolümpia meeskond on tegelikult päris kobe. Sepp on üliheas vormis, ilmselt on mängu tõsiselt käsile võtnud ja mängib 2500+ tasemel. Kerese turniiril mõjus mulle natuke üllatavalt ausalt öeldes, kui kindlalt Kanep oma 2500+ reitingutaseme välja mängis. mul oli jäänud mulje, et ta ei võta enam malet üliväga tõsiselt, aga võta näpust. Volodini puhul on 2500 piir ainult aja küsimus, tagant tulevad (väikese vahega küll, aga see-eest hoogsalt) Ladva, Lapidus ja miks mitte ka Valner. viie aasta perspektiivis ei ole tegelikult võimatu, et olümpiakoondis (s.h varu) koosneb ainult 2500+ mängijatest. ja 7-8 aasta perspektiivis pole ka võimatu, et tekivad uued 2600+ mehed.

Anonymous said...

Selleks ajaks on kõik siinsed mängijad juba unustanud misasi see reiting üldse on.

Jürgen said...

Jaani partii on viimane, mis 7. voorus kestab. 89 käiku tehtud, Jaan hoiab hammastega viigist kinni, mõlemal minut mõtlemisaega. Loodame, et kaamlinahast vöö ei purune.