Tuesday, February 16, 2010

Finantskriis Eesti males - põhjused EML või Eesti majanduses?

Järgmine esitlus pärineb samuti EML poolt läbi viidud treenerite koolituselt.

Ettekande autoriteks on Karmen Viikmaa (TÜ majandusteaduskonna doktorant) ja Andres Kuusk (TÜ majandusteaduste magister ning TÜ teadur).

177 comments:

Anonymous said...

Kuidas puudutab majanduslangus treenerite koolitust?

Anonymous said...

Millegist peab ju koolitusel rääkima ja pole lihtne lektoreid leida.

Anonymous said...

Minu arvates väga hea, et leiti uue generatsiooni ettekandjad. Oleks ajast-aega ainult samad lektorid, ei saaks meie, mittetreenerid, kuidagi nendest huvitavatest ettekannetest osa. Nüüd aga lausa lust ennast rikastada ja täiendada. Tänan Vaadeldajat ja kiidan tegijaid!

Anonymous said...

Vaadake mida vietnamlased Aeroflotil teevad.

Anonymous said...

Ja pole Aeroflotil ei ühtegi reitinguga ega reitinguta Eesti maletajat.

Anonymous said...

Uus juhatus on hea mõte. Varsti tuleb Eesti rikaste uus edetabel. Ca esimesele 20-le on mõtet juhatuses kohta pakkuda (ehk kohe kindla hinnaga müüa?! ka kuumaks pole paha mõte).

Muidugi on uule juhatusele vaja varakult selgitada, et kui nad riigilt ja sponsoritel raha hankida ei suuda, siis peavad puudu jääva oma taskust leidma. Ainult nii saab praeguse juhatuse taseme, ületamiseks peab veel kübaratrikki ka tegema.

Ja valijad peavad hoolega vaatama, kelle taskud veel pungil on. Maletajad on ju eriliselt leidlikud, garanteeritult on varsti näpud põhjas.

Kui veidi tõsisem toon võtta, siis tulevased juhatuse liikmed peaks olema näidanud end mingi klubi ülesmäge viimisega. Ei saa hakkama klubiga, vaevalt siis ka liiduga.

Anonymous said...

Noor vietnamlane võitiski Aerofloti ja pistis 21 000 euri tasku.

Anonymous said...

Ehlvesti partii on Aeroflotil jälle üks vooru viimaseid. Pole tal lihtne naiste vastu, võitleb taas viigi nimel.

Kristjan Sander said...

Millistele klubidele, mis ulatuses ja mis põhjusel on EML hetkel võlgu 2009. a. noortespordi toetust, mille lepingujärgne maksetähtaeg oli 31.12.2009?

Kas EML juhatuse esimees Hendrik Olde töötab või on viimase aasta jooksul töötanud Tõnu Truusi Malekoolkonna maleklubis ja kui jah, siis millises ametis?

Lugupidamisega,

Kristjan Sander

Anonymous said...

Siin all esitab KS Oldele sellise küsimuse?! Peldikuseinale kirjanike majas ei tahtnud seda küsimust kirjutada? Sama loogiline ju.

Anonymous said...

Kristjan, palju sulle makstakse selle eest?

nikitheone said...

1. Palun mitte postitada antud teemasse mitte puutuvaid materjale siin (eelkõige mõtlen järjekordseid Olde-teemalisi poste, selleks on arvamuse avaldamise rubriik).
2. Kristjan, suurema tõenäosusega vastatakse sulle, kui sa pöördud ametlikult (ajaveeb/meil) vms.

Anonymous said...

Jah Kristjan, miks sa üldse vaevud. Täiesti kindel, et vastuseta jäävad nii sinu kui ka teiste küsimused. Ei oma tähtsust, kus sa need esitad.

Anonymous said...

Respekt Nikile. Sellised tulebki siit minema lüüa.

Kristjan Sander said...

Esitasin samad küsimused juhatuse leheküljel http://maleliidujuhatus.blogspot.com/ 4.-5. veebruaril. Vastust pole siiani saanud.

Anonymous said...

Mõni mees on ikka väga ülbe või siis kas tõesti makstakse selle eest? Terve mõistus võiks öelda, et küsida võib enda klubi kohta. Maleliidu suhted teiste klubidega on Maleliidu ja nende klubide vaheline asi.

Ning veel eriti ülbe on küsida kus keegi teine inimene töötab ning oodata mingit vastust. Pole üldse Sanderi asi.

Kristjan Sander said...

Igal klubil on õigus küsida Maleliidu juhtimise kohta, mu anonüümne sõber. See on kirjas nii põhikirjas kui seaduses. Nii Maleliidu võlad kui selle juhatuse esimehe võimalik huvide konflikt puutuvad Maleliidu juhtimisse ja on vägagi iga liikme asi.

Ning loomulikult on puutuvus olemas ka käesoleva teemaga - et millest ikkagi on tingitud EML finantsraskused.

Anonymous said...

Pöördu siis juba ruttu kohtu poole kui põhikirjas ja seaduses kirjas. Las kohus otsustab millistele küsimustele peab vastama. Muidu kindlasti sellistele küsimustele keegi vastama ei hakka.

Kristjan Sander said...

Eks ma siis pea esitama samad küsimused kas "Eesti Päevalehe" või "Postimehe" kaudu. Ma ei tahaks seda teha, aga kui ikka juhatus oma kohuseid muidu ei täida, mis mul muud üle jääb.

Anonymous said...

Edu.

Marek said...

Minu meelest ajaveebis ei tohiks ikkagi vastamisest loobuda. Võiks vastata kasvõi seda, et sellist vastust ei saa anda. Loomulikult küsimused siin keskkonnas on suhteliselt natukene vastu taevast, sest siinne keskkond ei ole maleliidu juhtidele siduv.

Riskin minna tülli, aga see nägude järgi vastamine ei ole just eriti veenev.

Unknown said...

Tubi Marek, et julged kritiseerida juhatuse ajaveebis toimuvat!
Tunnen juba tükk aega muret kuidas osad küsimused ja küsijad lihtsalt välistatakse juhatuse poolt.
Kultuursest juhtimisest on asi vääääga kaugel.

Anonymous said...

Ei saa aru sellest Kristjan Sanderi lõputust kottimisest. Andke tema küsimustele vastused ja ongi rahu maa peal. Praegu nagu ise tahetakse seda pidevat tülitsemist.

Kristjan Sander said...

Ütleks veel nii palju, et formaalne vastus, milles sisaldub ainult vastamisest keeldumine, ei ole samuti vastus. Ma julgen väita, et nii küsimused Maleliidu võlgade kui juhatuse esimehe kõrvaltööde kohta klubides on kõigiti asjakohased Maleliidu juhtimist puudutavad küsimused.

Juhul, kui kardetakse tundliku info väljatilkumist ja sellega Maleliidu kahjustamist, siis selle jaoks on konfidentsiaalsuslepingud. Ma ei ole enda teada esitanud küsimusi valdkondade kohta, mida võiks pidada Maleliidu ärisaladuseks, käimasolevate läbirääkimiste kohta vms., aga kui tõesti peaks vastuses mõni niisugune fakt sisalduma, siis ma olen loomulikult nõus kohustuma selle enda teada jätma.

Anonymous said...

Väga hea. Vaielgem see selgeks kellel ja mida on õigus küsida. Kristjan Sanderile vastamise mõte jääb arusaamatuks, sest jääb arusaamatuks mida Kristjan Sander nende vastustega teeb.

Samuti vastad ühe küsimuse ära, tuleb 10 uut. Juhatusel on vaja Maleliitu juhtida ning mitte lõpmatuseni küsimustele vastata.

Kristjan Sander said...

Seda, kellel ja mida on õigus küsida, võib igaüks põhikirjast lugeda. Siin ei ole mitte midagi selgeks vaielda.

Liikmete huvi selle vastu, kuidas organisatsiooni juhitakse, on loomulik ja ma ei näe vajadust seda põhjendama hakata.

Anonymous said...

See vaidlus peaks vist olema mitte Vaadeldajas vaid juhatuse ajaveebis. Kuna sinna vastuseid ei tule, siis ei saa ka vaielda.
Muidugi Kristjan võiks ka enne vaadata juuresoleva esitluse 19ndat lehekülge, kus on toodud "kuumemad" pealkirjad ja siis esitada endale küsimuse, kas sellised male kajastused ajakirjanduses on head või halvad. Aga tema küsimused just provotseerivad selliseid pealkirju.

Kristjan Sander said...

Selliseid pealkirju provotseerib minu küsimustele vastamata jätmine. Mul oleks väga hea meel, kui neid saaks esitada mitteavalikult ning saada sama moodi ka vastuse.

Kahjuks aga eelmine kord, kui ma esitasin juhatuse liikmetele e-kirja teel küsimused, mida mul ei võimaldatud üldkoosolekul esitada, pidin ootama rohkem kui aasta aega, et vastuseid saada ning need tulid lõpuks ikkagi avalikku kanalit mööda - H. Olde intervjuus "Vaadeldajas". Klubide ja juhatuse ametliku suhtluskanali loomises lepiti 2009. aasta alguses ka kokku, aga H. Olde ei ole seda kokkulepet täitnud. Niisugustes tingimustes ei ole midagi parata, et avalikkuse ette jõuavad teemad, mille suhtes oleks kõigil parem, kui need organisatsiooni sisse jääks.

Unknown said...

Kas paljud tõesti aru ei saa, et see pidev vastamata jätmine ja lepetest mitte kinnipidamine ainult suurendab sisemisi pingeid.

Tuletan meelde, et mulle lubas EML juhatuse esimees ja üldkoosolek, et VMS esindaja võib tutvuda juhatuse koosolekute materialidega, kuid Olde taganes kokkuleppest kohe peale üldkoosolekut, saates klubile meili... me ei luba jne....


Ühesõnaga täielik sigatsemine. Ei taha üldse meenutada aastatagust koosolekut, mille peale juhatuse esimees lihtsalt irvitas hiljem ja jättis lubadused täitmata.

Nii ei vaevu ta vastama ka Kristjani küsimustele ja loota, et miskit maleelus paraneb on mõttetu.

Loodan ka ise varsti aega leida malesse puutuvaga tihedamalt tegeleda ja lõpuks arusaamisele jõuda, mis siis hetkel toimumas on ja millised on kellegi huvid.

Anonymous said...

Tundub, et sellisel juhul tuleb hakata Maleliidu põhikirja muutma, et see defineeriks täpsemalt tingimused millal liige võib midagi küsida. See lõputu küsimine on absurdne.

Maleliidu juhatust kontrollib üldskoosolek ja mitte Kristjan Sander või Gert Elmaste. On ka igati loogiline, et klubide esindajatel on õigus küsida enda klubi puudutavaid küsimusi. Kuid pidev sekkumine juhatuse töösse ei anna midagi.

Kristjan Sander said...

Kuidas peaks liikmed otsustama juhatuse töö tulemuslikkuse üle, kui nad EML juhtimise kohta infot ei saa?

Ma usun täiesti, et mõne juhatuse liikme jaoks oleks ideaalne maleliit selline, milles liikmetel puudub nii soov, huvi kui võimalus organisatsiooni juhtimise kohta midagi teada saada ning mistahes küsimusele peaks juhatus vastama ainult siis, kui üldkoosoleku enamus otsustab, et küsimus vajab vastust.

Minu jaoks on aga selline korraldus absurdne. Maleliit ei ole mõne juhatuse liikme erabisnis. Fakt, et küsimustele ei vastata, näitab tüüpiliselt seda, et on, mida varjata.

Anonymous said...

Maleliit ei ole ka Kristan Sanderi eraäri, vaid on klubide ühendus ning juhatus vastutab üldkoosoleku ees. Kõik üldkoosoleku päevakorda hääletatud küsimused on teretulnud. Klubid võivad ka kokku kutsuda erakorralisi koosolekuid kui midagi tõeliselt pakilist vaja Maleliidu kui terviku kohta teada saada.

Kui üldkoosoleku päevakorda küsimusi saada ei õnnestu, siis tuleb vähemusel leppida sellega, et nad on vähemus. Kui õigusi rikutakse vähemuse arvates ebaseaduslikult, siis on võimalik kohtust kaitset otsida. Eesti on õigusriik.

Mis aga on teatud mõttes Kristjan Sanderi eraäri, on tema enda klubi. Ka selle kohta on küsimused teretulnud.

Selline võiks olla tsiviliseeritud protsess.

Kristjan Sander said...

See ei ole mitte tsiviliseeritud protsess, vaid kõigi tasalülitamine, kellel ei ole parasjagu enamushääli kokku aetud. Niimoodi jõutaksegi selleni, et Eesti male probleemide üle arutatakse kõikjal mujal kui Maleliidus.

Anonymous said...

Kahjuks elu on selline. Ka enamus vajab kaitset vähemuse terrori eest. Aga veel kord, et pöörduge kohtu poole kui kõik need asjad nii olulised on. Seaduseloome seisukohalt ka üsnagi oluline teema ning võimalus seaduseloomele kaasa aidata. Muidu näiteks pahatahtlik liige võib esitada 100 küsimust päevas. Seetõttu kuskil peab olema piir millised küsimused on mõistlikud.

Maleliidu juhatusel pole ressurssi, et lõpututele küsimustele vastata. Kui liikmed on nõus siis võib teha nii, et kehtestame maksu 500 krooni kuus ja võtame selle eest Maleliitu inimese tööle, kelle roll on ainult küsimustele vastata.

Anonymous said...

Mille alusel Kristjan formuleerib oma küsimused?

TÜ maleklubil teatavasti noortetegevust ei eksisteeri, seega ei saa tema küsimus tulla isklikust probleemist, vaid võib tekkida usaldusväärsest allikast nimega "naised turul rääkisid".

Teine küsimus on aga puhtalt juba TT MKK ja Hendrik Olde vahelise suhte kohta, mis ei peaks olema mitte kolmandate osapoolte kommenteerida.

Seega on mõlemad küsimused nii öelda õngitsemised, et äkki õnnestub mingit komprat välja otsida.

Või siis võiks Kristjan selgitada, miks ta sellised küsimused on välja toonud.

Kristjan Sander said...

Mitte mingit juhatuse küsimustega ülekülvamist, millele anonüümne kommentaator vihjab, ei ole olnud. Mina esitasin oma eelmised küsimused H. Olde intervjuus peaaegu aasta tagasi (ja enne seda samad küsimused 2008. a. algul) ja nüüd siis need 2 küsimust juhatuse lehel.

Kristjan Sander said...

Selgitan hea meelega.

Kui Maleliit tõesti on noortespordi toetust suures ulatuses võlgu, siis on see väga oluline probleem, kuna H. Olde eelmisel korralisel üldkoosolekul hr. Mihkelevi küsimusele vastates lubas noortespordi toetuse ebasihipärase kasutamise lõpetada. Just selleks, et välistada juhindumist kuulujuttudest "naised turul rääkisid", ma küsingi võlgnevuse kohta Maleliidu juhatuselt. Kust siis veel...?

Juhatuse esimees on Maleliidu töötaja ning juhib ka otsustusprotsesse, mis iga klubi puudutavad. See, kui ta on samal ajal ka mõne liikmesklubi töötaja, on võimalik huvide konflikt ja sugugi mitte juhatuse esimehe isiklik asi. Samuti tekib küsimus, kas vajakajäämised tema töös võiksid olla tingitud töötamisest muudes ametites.

Anonymous said...

Kui need on väga olulised probleemid ka klubide enamuse arvates, siis oleks juba ammu üldkoosolek kokku kutsutud ning selle kohta aru päritud.

Seega on Kristjan Sanderil targem avalikkuses Maleliidu maine kahjustamise asemel oma aega kulutada selle peale, et mobiliseerida klubide enamus ning siis need teemad üldkoosolekul tõstatada.

Kristjan Sander said...

Põhikirja ja seaduse järgi on juhatus kohustatud vastama liikmete arupärimistele ja küsimustele. Nende esitamiseks üldkoosolekut korraldada ei ole vaja.

Anonymous said...

Keegi ei hakka vastama ilmselgelt kompra üleskiskumise eesmärgil esitatud küsimustele. Veel kord, et pöördu siis kohtu poole selle teemaga. Või jätka ajakirjanduses male maine täistegemist. Tundus, et eile juba võtsid selle otsuse vastu.

Marek said...

On olemas küsimusi, mis on proveotseerivad ei vääri vastamist. On olemas küsimusi, mis on õigustatud ja väärivad vastamist kasvõi sel määral, et ei saa vastata. Need kaks asja aetakse kas meeelega v tahtlikult sassi mõlemal poolel.

Praegu kallis Eesti Maleliit on fakt, et tagasiside ei toimi, te krt võite rääkida seal, mida tahate. Vabandust, aga nii palju ma endast heaks arvan, et sellele olukorrale hinnang anda.

Samas, ka vastaspoolele, on küsimusi, mida endast lugupidav inimene ei esitaks. Võib küsida ja nõuda, et kas maailma on lõpmatu v lõplik, aga mida paganat sa selle teadmisega peale hakkad? Isegi, kui leidub keegi šamaan, kes sulle sellele küsimusele vastata oskab.

Minu hinnang ausalt : olukord on suht nutune.

Edu.

Anonymous said...

Tõenäoliselt juhatus järgmisel koosolekul tõstatab selle teema, et muuta põhikirja ning ühtlasi kuulda enamuse arvamust, et kas tagasiside toimib või mitte. Sest praegu on Maleliidul pidev konflikt vaid mõne üksiku isikuga ning kõik ülejäänud klubid kannatavad selle all.

Siis saame sellele teemale selge vastuse.

Hendrik Olde said...

Tere,
hea Kristjan Sander ja veel nii mõnigi anonüümne küsimuste esitaja.

Rahu, ainult rahu - kõige lähemal ajal annan ka vastused (selgitused) K.Sanderi kahele viimasele küsimusele mis on tema poolt estitatud EML juhatuse ajaveebis.
Saan ka seal anda selgituse EML sellise igale küsimusele vastamise kohustuse kohta. Eelmisel aastal andis taas SK Diagonaal EML-i kohtusse (mille esimese astme otsus oli nende jaoks negatiivne) ning selles kohtumääruses on muuhulgas ka selgitatud Eesti Maleliidu tegevusest või mittetegevusest avalikes huvides. Sellega seoses on siis ka selge, et kas ja millistele küsimustele peab ikka EML vastama ja kas Kristjan Sander ikka peab teadma kõike teda huvitavat ja tema meelest asjasse puutuvat infot EML juhatuse ning juhatuse liikmete elu ja tegevuse kohta.
Aga sellgipoolest võib ju huvi tunda kõige vastu. Näiteks sain Igor Krupenskilt eile sellise küsimuse: " Huvitav, palju
koolitusi on läbinud III kutsetase omav hr Hendrik Olde".

Siinkohal tahan ka K.Sanderile öelda, et valetamine ei ole kõige parem moodus populaarsuse saavutamiseks. Kui Sa väitsid, et vastasin Sinu poolt juhatusele esitatud küsimustele alles Vaadeldajas, siis Sinu tookordsetele küsimustele vastas koheselt ja kahel korral EML juhatuse liikmena Riho Liiva. Viitasin sellele ja oma usutsuses Vaadeldajale. See, et Sulle need vastused ei meeldinud, ei tee olematuks küsimustele vastamist!
Sama murega pöördusid Sa EML presidendi poolt 2008.a. detsembri üldkoosolekul ning Carmen palus Sul edastada talle isiklikult kõik need küsimused, mis Sa oled esitanud juhatusele ning millele ei ole tulnud vastust. Vist ei saatnud Sa Carmenile tookord ühtegi meili. Kui Sa jätkuvalt väidad, et Sinu poolt EML juhatusele esitatud küsimustele ei vastata, siis palun saada need küsimused uuesti (millest nähtub ka varem saadetud kuupäev) EML ajaveebris ja me vastame neile kindlasti.

Kui lõpuks ka Kristjan jõuaks uuele tasemele ning ei tegeleks nn. "alaliselt" küsimuste esitamisega ning seejärel halamisega, et talle tehakse liiga ja ei vastata küsimustele, siis läheks meil kõigil paremini ja me saaks keskenduda tulevikule.

Edu,
Hendrik Olde

P.S. Teisele alalisele "küsijale" G. Elmastele tahaksin eelkõige soovitada peeglisse vaatamist sõna otseses mõttes. Kui G.Elmaste andis EML-i vastu eelmisel aastal kohtusse Viljandi MS-i nimel kaks hagi ning mõlemas pidi siiski tunnistama kaotusekibedust, siis ausa mehena peaks kõigepealt klaarima ära kohtuotsustest tulenevad kohustused. Samuti on klubil tasumata osade maletajate litsentside eest 2009.aastast, turniiride registreerimistasud, esitamata on Stat. aruanded, jne., jne.

Ei ole nii, et võtad ette maleliiduga kaklemise, jääd kaotajaks ning klaarimata vanu võlgasid, hakkad jälle edasi plõksima.
Õigused ja kohustused käivad ikka käsikäes. Ja ajame siis asju edaspidi nii, kus ka juhatus hakkab teilt küsimusi küsima ja ehk ka selgitusi nõudma?!

Hendrik Olde said...

Ja Gerdile...
"... Loodan ka ise varsti aega leida malesse puutuvaga tihedamalt tegeleda ja lõpuks arusaamisele jõuda, mis siis hetkel toimumas on ja millised on kellegi huvid."

See oleks ka viimane aeg, mil Sa hakkad tagasi vaatama, et mis see Sinu senine "maleline" tegevus males kaasa toonud on. Ning jõuad ka nii mõneski asjas arusaamisele.

Edu,
Hendrik Olde

Hendrik Olde said...

Heale Kristjanile...

Sinu repliik: "... Mina esitasin oma eelmised küsimused H. Olde intervjuus peaaegu aasta tagasi (ja enne seda samad küsimused 2008. a. algul) ja nüüd siis need 2 küsimust juhatuse lehel..."

Kui Sa ise kinnitad, et viimased küsimused esitasid aasta tagasi ja enne seda 2008.a. alguses, siis võin Sulle saata koopiad Riho Liiva vastustest tookordsetele küsimustele.
Järelikult - Kristjan Sander, Sa ju valetad väites, et Sinu küsimustele ei vastata!!!
Sa ei olegi neid esitanud ja ehk oled ainult endale ette kujutanud, et kogu aeg küsid ning kunagi ei vastata...

Hendrik Olde

P.S. Aitab lollist jutut ja head sõbrad - saage sellest ka nüüd lõpuks aru!

Anonymous said...

Täiesti uskumatu kui põikpäine üks juht võib olla. Selle asemel, et probleemidesse süveneda ja lahendust otsida, asub Hr Olde küsijaid isiklikult ründama. Veel imelikum on lugeda, kuidas Hr Olde iga sõjaka kommentaari lõppu kirjutab, et läheme koos edasi ja ärme enam kakleme. Ise puhub täiel rinnal pasunat. Kaua võib terve ilmaga sõdida? Väga halb toon...

Jürgen said...

kõrvaltvaatajana ja isiklikult ühegi klubiga mitteseotuna tundub mulle, et asjaajamist aitaks parandada nõuete karmistamine klubidele ja nende nõuete range järgimine. hääleõiguslikke klubisid on kokku vist 39. kui paljud nendest regulaarselt midagi teevad? kui palju nendest on korraldanud viimase 3 aasta jooksul mõne reitinguarvestusse mineva turniiri? kui paljud nendest üldse mäletavad, et nad olemas on? hääleõiguslikule klubile võiksid kehtida konkreetsed kriteeriumid, a la:
1) ühe reitinguarvestusse mineva ülevabariigilise turniiri korraldamine aasta jooksul (kas või kahe klubi peale, kui üksi ei jõua) + näiteks 6 kohaliku turniiri korraldamine aasta jooksul ja nende dokumenteerimine (piisaks turniiritabelist)
2) vähemalt 10 liiget, kelle reiting on üle 1600 (välistamaks fiktiivsete, mittemaletajatest liikmete lülitamist nimekirja)
3) aruandekohustus jne...
Hetkel on nii, et hääleõigus on ka Kolkaküla maleklubi esindajal, kelle ainus seos malega on see, et ta korraldas aastal 2004 Kolkaküla Cupi.
Sellistel kohalikel mitte väga aktiivsetel maleaktivistidel võiks olla üldkoosolekul vaatlejastaatus, aga mitte hääleõigus (hääleõigus taastusk pärast seda, kui klubi taas kriteeriume hakkab täitma).
Maleliit omalt poolt võiks igasuguse bürokraatia, nagu litsentsitasud jmt jaburdus, viia miinimumini, et aruannete esitamine oleks lihtne ja jõukohane.

Hendrik Olde said...

Mul on küsimus: keda ma ründasin? Minu meelest vist ikka rünnati taaskord EML juhatust ja mind ning räägiti mingitele küsimustele PIDEVALT mitte vastamisest. Kus on need Kristjani pidevalt vastamata küsimused?! Või kas mitte Viljandi MS-i juht ei kritiseeri pidevalt maleliitu?!
Kõik on harjunud, et maleliidule võib nagu öelda kõike ja maleliit peaks ka kohe "hüpiknukuna" käituma. Maleliidu ja minu kõige suurem viga on olnud tõesti see, et oleme ennast siiani lasknud alusetult "tümitada" ja õigus paistab olema neil, kes kõvemini karjuvad...
Sain hiljuti ühelt väga tublilt klubi juhilt meili, milles oli öeldud: "Suur tänu tehtu eest! Loodame, et saabuv aasta kujuneb positiivseks. Töine vaikne enamus peaks ju male hüvanguks selle tagama."
See annab jõudu kogu juhatusele, et me ikka ei olegi kõike p...sse keeranud.
Aga see töine enamus ei hakka mitte kunagi avalikult kemplema ja vaidlema Kristjan Sanderi sugustega... Lihtsalt kultuur on teine.

Aga olen Jürgeniga täiesti päri. Praegune demokraatia on viinud selleni, kus rahulolematud ja pidevalt virisevad on enamasti just need klubid, kelle maleline tegevus silma ei paista, sest kogu aur paistab minevat "pasundamisele".
Ka EOK karmistab käesoleval aastal taaskord oma liikmeks olevate osganisatsioonidele nõudmisi. Aga maleklubide puhul peaks olema kasvõi ühegi reitingusse mineva võistluse korraldamine või klubi esindamine mingilgi tasemel vabariiklikel võistlustel, jne.

Aga kes hakkavad kõige esimesena ahistamise osas häälekalt kisa tõstma, kui selline teema aruteluks tuleb. Igatahes tuleme juhatusega selle teema juurde tagasi ja arutame tõsiselt.
Veelkord tänud Jürgenile märkuste eest!

Marek said...

Hoolimata minu viimase postituse paarist kirjaveast ei ole olukord vahepeal kuidagi paremaks läinud. Mõlemal poolel tasuks natukene asja üle mõtiskleda (ka pärast neid tormilisi mõtteavaldusi).

Tartu tippmaletaja aga andis vahepeal täiesti tippinfot. Vastukaaluks annaks talle tänutäheks ka kasulikke soovitusi : nt ära mängi igas partiis 1. b4. Hakka parem 1. c4 mängima. :~D

Kristjanile ja Gerdile : kuidas teie lahendaksite maletaja litsentsi küsimuse? Esitasin selle ajaveebi kommentaaris. Palju päevakohasem teema.

Anonymous said...

Kristjan Sanderi sugustega ...... no naera puruks milline ego meie malejuhil on :)
Jõudu oldesugustega asjaajamisel!

Anonymous said...

Mida rohkem selle üle mõtiskleda seda rohkem hakkab tunduma, et opositsiooni näol ei ole tegemist sõltumatute inimestega ning nende eesmärk ongi iga hinna eest konflikti tekitada.

Seetõttu paistab mingi leppimine olevat välistatud ning tuleb lõputute konfliktide tingimustes edasi tegutseda. Kahju küll klubide enamusest.

Anonymous said...

See on ammu teada, et idapiiri taga teatud institutsioonid ei soovi maleolümpia toimumist Eestis. Ka Eesti sees on mõjukaid institutsioone, kes ei taha Maleliidu kätte suuri summasid anda. See, et just praegu tõstatus teema maksmata noortespordi rahadest on nagu rusikas silmaauku nende institutsioonide jaoks.

Jürgen said...

Aitäh, Marek! 1. c4 võib olla hea mõte, aga nüüd ma ei saa jälle öösel magada, sest lisaks murele male tuleviku pärast ja lisaks lahendamata "ühe silma" loole mõtlen ma nüüd õhtuti, mida kõike must võib vastuseks c4-le mängida...

tippinfo või mitte, aga minu meelest on jabur olukord, kui ühelt poolt on hääleõiguslike klubide nimekirjas palju klubisid, kes eksisteerivad ainult paberil, ja teiselt poolt on kehtestatud tegutsevatele klubidele mingid litsentsitasude arvutamise ja maksmise kohustused, millest sünnib vähe villa (=raha), aga palju kisa (=bürokraatiat). ehk siis hääleõiguslikkuseks olemise sobivuse üle otsustatakse bürokraatianõuete järgimise, mitte tegeliku tegevuse alusel.

Disclaimer! see neutraalne kõrvamärkus ei ole kuidagi seotud hetkel käimasoleva diskussiooniga HO ja KSi vahel ning ei ole mõeldud ei sponsorite peibutamiseks ega hirmutamiseks, õli tulle valamiseks ega õli tulest ära imemiseks.

Anonymous said...

Kristjan Sander, mis sul viga on!
http://www.youtube.com/watch?v=daPQqCXoln8

Anonymous said...

Ohjah, vanad videod, väga labane.

Anonymous said...

Tegelikult on juba ammu aeg luubi alla võtta HO suhted TTMKK-ga. TT on suurte varasemate teenetega maletreener, aga samas vägagi korraldusjõuetu inimene, kelle korraldusoskus seisneb peamiselt oskuses täielikku kaost tekitada. Samas on TTMKK muutunud kõige peamiseks malevõistlusi korraldavaks klubiks. Kuidas on see võimalik? Kas korraldab siis võistlusi ja ajab nende jaoks rahasid välja nende teine maletreener Rainer Selge? Ilmselgelt mitte. Seda kõike paistab mingil põhjusel tegevat HO. Samas on TTMKK muutunud väga omapäraseks klubiks. Jääb mulje, et mitmed noormaletajad on nüüd nagu korraga mitmes erinevas klubis kirjas, ühteaegu nii Caissas kui ka TTMKK-s, ühteaegu Šahh ja Gardes ning TTMKK-s. Kumbas nad siis kirjas on, kas ühes või teises, või, kui vaja, siis ühes või kui vaja siis teises?
Kas siis ei ole mitte tegemist mingisuguse manipuleerimisega?

Tegelikult tuleks detailselt üle vaadata iga ülekanne, mis toimub Maleliidu, TTMKK ja ülalmainitud klubide arvetel. Kui kõik on korras, siis kõik on korras, kui pole, siis asjatundlik raamatupidaja leiaks ilmselt nii mõndagi. Aga samas, karta on, et ega ülekandedki ei annaks rahaasjadest täit pilti, sest näiteks TTMKK korjas veel paar aastat tagasi lastevanematelt raha sulas, ilma mingeid paberlikke jälgi sellest lapsevanematele jätmata.

Äriettevõtetel on teatav aeg, mille jooksul tuleb kõik majandustegevuse dokumendid alles hoida. Iga pangaülekanne, iga ostu-või müügitsekk, iga kassadokument iga sularahalaekumise ja väljamaksu kohta. See aeg, mille jooksul ülalmainitud dokumendid tuleb alles hoida, on vist seitse aastat. Kuidas on nende dokumentidega lood EML ja mõnede EML-ga väga omapärast koostööd tegevate maleklubide puhul? Ilmselt peaks raamatupidamist tundvad revidendid suutma kahtluste korral kõik kahtlased ülekanded, enamuse kahtlastest sularahatehingutest jms selgeks muuta. Siis saaks selgeks, kas kõik on korras (mis oleks väga hea) või on kala teadagi mis kohast haisema läinud.
Õhk peab puhtaks saama. Salatsemine ning küsimustele mittevastamine siin kasuks ei tule.

Marek Kolk said...

Kui sellist postitust ei julge oma nime all teha, siis pole see väärt mitte midagi. Anonüümselt kaevata oskame kõik, aga kui jutt peab põhinema faktidel, siis oled sa ise korraldusjõuetu.

Mis puutub Tallinna klubisid, siis lausa jube on siit Kesk-Eestist vaadata, milline mõttetu (ok, see on minu hinnang, mis võib osutuda küll naiivseks jah) kadetsemine seal käib. Iga pisemgi liigutus pannakse suure kella külge ja karjutakse "Hunt! Hunt!".

Anonymous said...

Vaata Marek. Me ei ole kahjuks alati oma valikutes päris vabad. Tundes HO-d pikka aega kui vägagi väiklast ja kättemaksuhimulist inimest, ei saa ma lubada tekkida olukorral, kus minu nime avalikustamise tulemusena satuvad löögi alla mitu minuga tihedalt seotud süütut inimest. Kui me näiteks sinuga jälle kusagil reaalis kokku saame, (näiteks mõnel turniiril, kus ma mängin ja sa kohtunikuks oled) siis ma luban sulle, et ma räägin sedasama "silmast silma". Aga olenemata anonüümsusest või mitteanonüümsusest, peaks ikkagi kehtima põhimõte: "Maksekorraldused avalikuks, rahaülekanded avalikuks, sularahaarveldus avalikuks". Erafirmade puhul ei tohiks neid küll mehele tänavalt avalikuks teha (erafirmade konkurents), aga maleklubidest MTÜ-de ja EML puhul peaksid need asjad olema nii avalikud, et kellelgi ei saaks tekkidagi halbu mõtteid. Ma ei ole küll Kristjan Sanderi suur pooldaja, aga arvan, et EML juhtimise ülesehituse ja asjaajamise korraldamise teemal räägib ta õigemat juttu kui HO.

Anonymous said...

Mis Hundist jutt?

Peep said...

Elukogemus ütleb, et kui eelmainitud paberimajandus tõsiselt läbi töötada, maksab see pea samapalju, kui kõik seal esinevad summad kokku lüüa.

Ja lõpuks leitakse küsimused stiilis, kas maletajatel on ikka nii palju paberit vaja osta. Muide oma kogemusest, et kohtunikel kipub ikka puudu tulema, kui turniiri lõpul tahta osavõtjate soovil turniiritabeleid trükkida. Vahel trükid suvalise praaki läinud lehe tagaküljele aga kuidagi häbi on turniirist ajaloo jaoks sellist jälge jätta.

Anonymous said...

Kuigi esialgne väljakuulutatud huvitav teema "Male ja majandus"
on slaididel asendunud HO tegevuse apologeetikaga (õigustamiskatsega)
teemal "Finantskriis Eesti males - põhjused Eesti maleliidus või Eesti majanduses",
üritaksin siinkohal analüüsida ülaltoodud slaide.

Slaidide autoriteks on majandusteaduste magister, TÜ teadur Andres Kuusk ja semiootika ning kulturoloogia magister Karmen Viikmaa, kes üritab saada TÜ-s majandusteaduste doktoriks.

Slaidid 2-4 on üsna juhuslikult välja valitud tsitaadid, nr 5 on karikatuur telefonimängu teemal. Nr 6 korratakse ühte varasemat
tsitaati, slaididel äratoodud varjatud põhiväide - majanduskriisi põhjuseks
pole mitte objektiivne majandusolukord ja majanduse juhtimse vead (börsi-
ja kinnisvaramull) vaid paanikatekitajad - on nii nõrk, et selle kritiseerimisele ei tasu aega kulutada.

Huvitav on see, et TÜ teadur ja doktorant üritavad majandusarengu
iseloomustamisel kasutada vägagi spekulatiivset SKP kasvu mõistet.
Iga vähegi majandusteadust tundev inimene teab, et SKP on suhteliselt ebaõnnestunud näitaja, mis kasvab ka siis, kui mingit
majandusarengut ei ole - puust ja punaseks - SKP kasvab näiteks ka siis, kui HO maleliidu autoga avarii teeb...

Eriti naljakas on slaid 11. Kas selle on koostanud mõni koolieelik?
Vist mitte - all on viide "autorite koostatud".

Slaidil nr 12 näeme tüüpilist demagoogiavõtet - analoogiat. Analoogia ei ole tõestusmeetod.
Viidates KE propagandale üritatakse siin ilmselt HO-d puhtaks pesta. Muidugi ei ole Andrus Ansip süüdi ülemaailmses majanduskriisis, ka ei saa teda lugeda põhisüüdlaseks Eestit tabanud majanduskriisis.
Paraku, kriiside sügavus ja ulatus sõltuvad riigi- ja majandusjuhtide juhtimisvigadest. Andrus Ansip oleks 2006. a., 2007. a. ja 2008. a. saanud teha üht-teist selleks, et meie masu nii hull ei oleks kui ta praegu on. Näiteks kasvõi konservatiivsema riigieelarve, riigi üldise majanduspoliitikaga pidurdada kinnisvaramulli suureks puhumist jne. Aga tema sonis siis viie edukama riigi hulka jõudmisest ja sellest, et kui see on kriis, siis tema tahakski selles kriisis elada.
Analoogia HO-ga siiski mingil määral toimib. HO sonib siin Maleolümpiast ja Tallinna muutmisest üleilmseks Vasjuki malepealinnaks. Selle varjus on aga tavalised juhtimisvead ja ülim subjektiivsus otsustamisel.

Slaid 13 (nõudmis- ja pakkumisfunktsiooni tasakaalupunkt)sobib hästi keskkooli majandusõpikusse, majandusteadlane ja majandusdoktorant võiksid pakkuda veidi vähem primitiivset käsitlust.

Slaid 14 on ühe varasema slaidi koopia. Ilmselt on tõepoolest mõni laps need kahe teadlase slaidid esitluseks kokku pannud.

Slaid 15. Me tõesti ei saa kuigivõrd mõjutada suurust X. Me saame mõjutada suurust c, aga siin jääb arusaamatuks, mis moel. Üks võimalus on nii, et mida vähem teisi alasid (kabe, bridž, rendzju jne), seda väiksem on konkurentide arv, kellega tuleb X-i jagada ja seda rohkem saab malele. Seda suunda esindab tõepoolest HO, sest tema jutu mõte on: "Olge hästi tasa, ärge peske meie musta pesu avalikkuse ees, muidu meile enam üldse raha ei anta."

Küsiks siinkohal, kes selle pesu oma vusserdamise-susserdamise, subjektiivse ning salastatud juhtimisstiili ja sellise stiiliga paratamatult kaasnevate juhtimisvigadega mustaks teinud on?

Kas maletajad või need kes EML-i kaudu rahasid jagavad ja Eesti maleelu suunavad-valitsevad?

Kui rääkida male atraktiivsusest Eestis ja võrrelda Paul Kerest steroide täistopitud lihamäe Kalmusega, siis on male ütlemata atraktiivne. Neid noori poisse, kes oleksid valmis lihamäeks saamise nimel end Kalmuse kombel dopingut täis toppima, on vast mõnikümmend. Noori malehuvilisi on aga vast mõni tuhat.

Täiesti nõus saab olla ainult viimase slaidiga. Evolutsioon teeb oma valiku halbadel aegadel. EML juhtimisvead on EML finantskriisi üheks põhjuseks. Samamoodi jätkata ei saa.

Anonymous said...

Peebule - see, kui keegi 50 krooni eest 500 lk paki paberit ostab, head raamatupidajat eriti ei huvita. Samas on hea raamatuidaja suuteline juba mõnepäevase töö tulemusena tuvastama kahtlased kohad, kus on liikunud tuhanded kroonid. Ja asjatundliku raamatupidaja-revidendi mõnepäevane töö ei maksa nii
palju, kui sa ette kujutad. Me elame arvutiajastul, ei usu, et EML oma raamatupidamist ainult pliiatsi-paberi ja arvelaua abil üleval peab.

Anonymous said...

Väga vastik lugeda kuidas inimesed oma ala mainet alla kisuvad. Väga vastik.

Marek Kolk said...

Esiteks ei saa slaide kritiseerida ilma autori kommentaare kuulmata. Selline tekst ei ole mõeldud iseseisvaks materjaliks, vaid omab skamaatilist iseloomu. Mis mõtet on analüüsida mingit ettekande kava? See selleks, loomulikult ei tohiks ka kava olla liiga suvaline.

Aga selle inimesega, kes oma nime ei julge kasutada ... su jutt on ju täiesti jabur. Kui sa kardad HO "kättemaksu", siis ei ole vaja ka anonüümselt selliseid asju rääkida. Tead, mul on ka väga kerge tulla siia portaali ja anonüüsmelt hakata plõksima, et see seal ja too samuti. Eks minge ja püüdke siis tõestada, et te eesel ei ole. Oma sõnade eest peaks ka pisut vastutama oskama. Siin on vahe, kas anonüümselt lihtsalt räägitakse midagi v ausalt öeldes mingil määral laimatakse.

Anonymous said...

Siin tuleks politsei ning IP-aadressi kaudu selgeks teha, et kes sellise laimu taga on. See pole mingil määral laim, vaid korralik laim.

Hendrik Olde said...

Tere jälle,
kui aus olla, siis tegelikult on ka minul väga kurb lugeda siia kirjapandut.
Meie hulgas on grupp inimesi (loe: seltsimehi), kes on oma elus ja oma rollis male juures sügavalt kibestunud - a`la kellegil läheb paremini, järelikult on ta kaabakas ja suli!
Kui aasta jagu tagasi käis siin pidev Olde "tümitamine" ja sain ma ikka kõige eest, siis järgmise etapina hakkas peamiselt anonüümsete kirjutajate poolt tulema halvustavaid repliike inimeste kohta, kes oma nime all julgesid näha males (ja ka Oldes) midagi positiivset.
Tänaseks oleme jõudnud seisu, kus "vastu pead" saavad kõik need, kes midagi teevad!!! Hoidku jumal selle eest, et nad korraldavad mingeid üritusi või mängivad hästi malet ja ei sõima Oldet.

Ka 18-a. MV-te ülevaate esimene kommentaar on ju Ottomari vastu, et mingilgi moel näidata, et tal ikka vedas Eesti meistriks tulemise puhul. Ottomari "õnnetus" on veel see, etka tema kuulub T.Truusi MKK-sse.
Aga too kirjutaja (kes oli ka juhtumisi selle võistluse kohtunik ning tegi seal ikka päris palju segadust oma oskamatusega) oleks võinud esmalt öelda, et Ottomar on 12-aastane ja tuli kuni 18-aastaste absoluutseks meistriks! Tehke järele! Ja ehk vaadake ka kirjutaja enda partiide kvaliteeti.
Nii saavad ka "nahutada" treenerite koolitusel osalenud lektorid, kes kohe kindlasti ei tulnud sinna Oldet "puhtaks pesema", vaid ehk selle loengu kaudu võis nii mõnigi "pimeviha" all kannatav inimene natukene ka mõtlema hakata...
Ja eks tolle koolituse "konflikt" oli juba ka ette sisse kodeeritud, sest lektorite ja teemade komplekteerimisel otsisin just eelkõige inimesi, kes on nn. kaasaegsest ühiskonnast ning kelle mõtlemine on suunatud tulevikku. Need on inimesed, kes ei ole males kibestunud, kes oskavad seda mängu mängida, kuid kellel on võimalus asjadele vaadata ka neutraalse pilguga kõrvalt... Ja kindlasti oli nii mõnelgi väga raske seedida seda, et lektorite keskmine vanus ei lähenenud "keskea kriisile".
Ja muidugi saab oma osa ka Tõnu Truus, sest tema klubi on muutunud liiga aktiivseks, st. on kellegile konkurent.
Kuna Tõnu seda rubriiki siit ei loe, siis kindlasti annan kahtlused ja süüdistused tema vastu ka edasi ning eks ta siis vaatab ise edasi ...

Ma siialt loodan, et ka Indrek Turu ei kaota oma tõelisi sõpru sellepärast, et ta juba "liiga sageli" Olde nime mainib.

Lõpetuseks: eks igaüks mõtleb oma rikutuse piirides (ehk püüab aimata teiste käitumist oma enda käitumis- ja tegutsemisviiside järgi) ning see on tema enda probleem ja ta peab sellega ise hakkama saama.

Ei ole mõtet inimesele seletada, et lind ei ole mitte elevant, isegi siis, kui mitu korda vaadata. Kui see inimene näeb linnus elevanti, siis las see olla tema tõde ja arusaamine maailma asjadest.

Peep said...

Näited sellest, et males liigub ohtralt raha:
http://www.kul.ee/index.php?path=0x1695
http://www.kul.ee/index.php?path=0x7x1556x1688

Otsige üles malega seotud read ja saate näha, millised summad on ürituste alustalaks.

Pärast saatke hiromant uurima, kuidas selle piskuga toime tuldi. Revident jääks hätta.

Unknown said...

Hendrik, võiksid kasutada maleliidu ametlikku ajaveebi, et seal Sulle estitatud küsimustele vastata.
Paistab, et vaadeldajas kommenteerimine kuulub Sinu töökohustuste hulka aga ajaveebis vastamine mitte.
naerma ajab juba :)))

Rene said...

Proovige olla.

1) Anonüümsed kommenteerijad, kes te ei julge panna oma nime siia kirja, kartes enda ja oma lähedaste pärast. Ärge siis üldse parem kirjutage, sest see jätab teist väga kehva mulje. Argpüksi sõnavõtt hakkab pigem sõnavõtu võimalikule tugeva teemalegi vastu töötama.

2) Hendrik, hakkad vaadeldajas kritiseerima kehva kvaliteedi pärast kohtunikku, kes teenindab Eesti meistrivõistlusi. Vabanda, aga ma ei loe sellest muud välja kui seda, kui umbusaldust EMLile, sest kes veel vastutab Eesti meistrivõistluste kohtunike määramise eest kui mitte EML?

3) Loodetavasti on järgmine üldkogu asjalisem, aga ma ise pakuks siiski, et tuleks teha EMLi eestevdamisel Eesti male arengukava väljatöötamise koosviibimisi, mida peaks juhtima neutraalne isik ning siis koos läbi vaielda kust tullakse, kus ollakse ja kuhu tahetakse minna.

Rene

PS. Arvestades oma maletaset, siis ma ei võiks vist üldse Hendrik Su kriteeriumi järgi maleteemadel sõna võtta :) Ma siiski leian, et inimestel on õigus arvata ja öelda, et maakera on ümmargune ka ilma kosmoses käimata.

Leian, et malele oleks vaja tegevjuhti, kes suudaks neutraalselt positsioonilt teemasid vaadata, sest kahjuks Hendrik kipub liialt ründama, aga see paneb teised pooled kaitsesituatsiooni ja kaua Sa ikka kaistes oled, tahad ju ka rünnata :) Kuigi Hendrik väidab, et ta ründab kuna tead rünnatakse, siis vabandust alaliit ei pea olema küll organisatsioon, mis on klubide rünnaku sihtmärk.

Ning väide, et EML ei saa olla avatud, kuna siis hakatakse seda kuritarvitama. Vabandust, mida saab olla maleliidul nii oma liikmete kui ka üldsuse eest varjata :)?

Samas arvan, et Hendrik on malele andnud väga palju nii oma isikliku aega kui ka energiat, kuid hetkel tundub ta olevat end EMLi juhi ametis kinni töötanud ja mõned aastat mõne maleklubi eesotsas olemist annaks taas võimaluse väikeseks keskkonna vahetusest miks mitte tagasi ka EMLi etteotsa tulekuks.

Anonymous said...

Kas kodanik Rene on olnud kunagi sellise kriitikalaviini alla nagu Hendrik Olde ja Maleliidu juhatus? Kui ei, siis ei saa ka olla ettekujutust mis tunne see on ja mis mõju see inimesele avaldab.

Maleliit üritab korraldada üritusi mille eelarved ulatuvad kümnetesse miljonitesse kroonidesse ning see eeldab laveerimist väga erinevate huvigruppide vahel, kellest vähemalt osad ei taha maleolümpia toimumist. Kas Rene tõesti arvab, et seda on võimalik teha nii, et kõik on avalik?

Rene said...

Küsi palun seda oma nime all ja ma vastan pikemalt, aga nüüd

1. Ei

2. Jah

Anonymous said...

Põhjalikumat vastust polegi vaja. Küsimuse kaks osas oled väga sinisilmne kahjuks.

Anonymous said...

Põhjalikumat vastust polegi vaja. Küsimuse kaks osas oled väga sinisilmne kahjuks.

Anonymous said...

Ja küsimuse üks osas tasuks inimestel kes pole sellises olukorras ise olnud arvestada, et ka teisel pool on inimene ja mitte emotsioonideta robot.

Rene said...

Kuna tundub, et viimaste Anonüümse all esineb Hendrik ise (vabandan kui väga eksin), siis vastan.

Olen ka erinevatel põhjusel olnud kriitika all, aga pole lasknud asja nii hulluks (samas olen kõrvalt lähedalt näinud, kuidas alaliidu tegevametis olnud juht end pea sama hullult sisse "mässis" ja ei osanud enam oma jõududega enda tööga hakkama saada).

Ma mõistangi ja ma ei näe paremat lahendust kui, et tegevjuht peaks oma ametist distantseeruma, sest muidu eelkõige inimesele endale, kuid läbi selle ka ametile ja alale kahjuks vaid kahju tõuseb. Selge on see, et emotsioonid on lubatud, aga alaliidu juht peab suutma olema sellises konditsioonis, et emotsioonid ei saa olla esiplaanil.

Olen kindel, et igal asjal on lahendused olemas, lihtsalt milleks lasta asja veel hullemaks, kui ta tundub praegu olevat. Parem õudne lõpp, kui lõputu õudus.

Samas on selge, et tehtud on palju head, aga kahjuks tundub, et luukeresid kipub ka olevat natuke palju. Nii ongi neil, kes tahavad eri põhjustel kaikaid kodaratesse loopida, hea võimalus neid põhjuseid leida. Lõpuks kaotab vaid ala.

Samas nendin, et vähemalt seniste väljaütlemiste põhjal ei tundu ka see seltskond (vähemalt nende vaadeldajas esinevad kõneisikud), kes kõige aktiivsemalt Hendriku vastu astunud on oma senise käitumisega väga Hendrikust teistmoodi käitujad olevat.

Sellepärast ma pakungi, et võiks olla avatud paberitega mängimine. Ehk alaliit räägib ära täpselt oma seisu ja võiks teha objektiivse analüüsi, miks see täpselt nii on nagu ta on.

Samas ma ütlen ausalt, et Hendrikule omane pidev salatsemine (sellega ma puutusin juba kokku ajalehes töötades) ja kartus alaliiduga seotud asjadest rääkida nii nagu on ei too alale kasu. Selliste omadustega juht võib olla klubil, aga mitte alaliidul, mis peab töötama kogu ala arengu nimel.

Alaliit on mittetulundusühing, milel juhtimisel ei saa käituda selliste reeglitega nagu eraettevõttes.

Anonymous said...

Kannatust, paljud need asjad võivad väga varsti juhtuda.

Ning asjad pole avalikud mitte sellepärast, et Maleiidul oleks luukered kapis, vaid asjade avalikustamine teeks Maleliidule kahju. Paraku ei saa rohkem praegu öelda.

Kes on proovinud korraldanud mitmekümnemiljonilisi projekte need saavad sellest ilmselt aru miks asju ei saa avalikult ajada. Kes pole, need ei saa.

Rene said...

Ma ei mõtle vaid seda projekti vaid kogu EMLi asjaajamist, mis on hägune ning tundub, et kogu lootus on saada teha mõni suur projekt, millega vanad hägusused saaks mõneks ajaks ära siluda. Kogu kartus on selles, et kui seni pole suudetud väikest asja korralikult teha, siis mille pinnalt üritatakse nüüd suurega õnnestuda.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Jällekord oled Sina see, kes valetab. Riho Liiva tookordne "vastus" seisnes sisuliste vastuste andmisest keeldumises. Sisulised vastused sain alles Sinu intervjuust.

Samuti on vale, et üldkoosolekul vastas Carmen Kass neile küsimustele isiklikult või et ma ei saatnud talle neid küsimusi e-kirja teel. Carmen Kass nõustus, et Maleliit peab küsimustele vastama, ma saatsin talle oma küsimused edasi ning mitme kuu pärast teatas ta e-kirja teel, et peab samuti Riho kirja vastustest keeldumise kohta piisavaks "vastuseks".

Vajadusel olen valmis nii Riho tookordse niiöelda "vastuse" kui ka kirjavahetuse Kassiga "Vaadeldajas" avaldama.

Maleliidu juhtimise kohase info andmise kohustus liikmele ei sõltu Maleliidu tegutsemisest avalikes huvides, vaid on Maleliidu põhikirjast tulenev kohustus.

Lugupidamisega,

Kristjan Sander

Anonymous said...

Vaadake Maleliidu juhatuse ajaveebi. Seal on juba seletatud kohtuotsuse näitel millistele küsimustele peab vastama.

Anonymous said...

Mingeid vanu hägususi mida varjata pole. Kui Maleliit peaks saama uue juhatuse kes pääseb siis ligi vanadele dokumentidele, siis nad võivad selles ise veenduda.

Mis aga on olemas, on teatud grupp inimesi kes üritavad jätta muljet nagu Maleliidu asjaajamine oleks ebakorrektne. Üks selle eesmärke võibki olla, et sellega saab põhjendada Maleliidule maleolümpia korraldamiseks raha mitteandmist.

Kristjan Sander said...

Maleliidu juhtimise kohta käivatele küsimustele vastamise kohustus ei tulene Maleliidu tegutsemisest avalikes huvides, vaid Maleliidu põhikirja punktist 17.4, mis ütleb:

Liidu liikmetel on õigus esitada arupärimisi ja ettepanekuid liidu valitavate organite tegevuse kohta ning saada liidu tegevusest teda huvitavat informatsiooni.

Mõlemad minu küsimused puudutavad Maleliidu juhtimist ning Maleliit on kohustatud neile põhikirja järgi vastama. Maleliidu liikmete huvi Maleliidu finantsolukorra või Maleliidu juhatuse esimehe võimaliku huvide konflikti kohta on loomulik.

Juhul, kui Hendrik Olde minu küsimustele ei vasta, on tegemist põhikirja rikkumisega.

Anonymous said...

Kuna Kristjan Sanderi ei kavatse järgi anda ning keegi nendele küsimustele sisuliselt vastama ei hakka, siis tundub kohus olevat ainus lahendus tuvastamaks, et kas tegemist on põhikirja rikkumisega.

Diagonaaliga pidi Maleliit kohtus asjad selgeks tegema ja võitis. Kahjuks tundub, et ka Kristjan Sanderi puhul muu ei aita.

Rene said...

Kuna need küsimused olid esitatud nii ammu, siis mul olid need juba meelest läinud :). Seega vaatasin, mida Kristjan viimati küsis ja jäid ette need küsimused.
_____________

Millistele klubidele, mis ulatuses ja mis põhjusel on EML hetkel võlgu 2009. a. noortespordi toetust, mille lepingujärgne maksetähtaeg oli 31.12.2009?

Kas EML juhatuse esimees Hendrik Olde töötab või on viimase aasta jooksul töötanud Tõnu Truusi Malekoolkonna maleklubis ja kui jah, siis millises ametis?
____________________

Kui mu mälu ei peta, siis esimese kohta Hendrik juba kuskil kommentaaris nentis, et jah võlad on üleval, kuna tehtud sai valearvestus. Samas loodetavasti on klubidega lepitud kokku tähtaegadest ja tegelikult on see paljuski maleliidu ja klubi kahepoolne läbirääkimine. Nagu aru saan pole Kristjanil kahjuks tuua konkreetset näidet (kes julgeks sellest avalikult öelda).

Ja teise kohapealt olen ma ka ridade vahelt välja lugenud, et kuan EMLil pole olnud suurt likviitsust, et juhile palka maksta, siis kuskil peab ju pereisa palka saama ja sellises situatsioonis miks mitte teeb ta seda mõnes maleklubis.

Kahjuks on situatsioon selline nagu ta on. Lihtsalt vaja oleks edasi minna, mitte üksteist pidevalt urgitseda. vahepeal keegi tahtis pakkuda ühist vaenlast (kabet vist), et siis oleks ühtse rindena võimalik ka muid asju (peale vaenlase "hävitamise") teha.

Kristjan Sander said...

Rene, kas mõnes Hendrik Olde kommentaaris sisaldub info, mis ulatuses ja mis põhjusel EML klubidele võlgu on? Mina pole seda näinud. Äkki saate viidata?

Ma tean vähemalt nelja konkreetset näidet, aga mind huvitab väga, kas neid on ka rohkem.

Teise küsimuse puhul on küsimus selles, kas juhatuse esimehe kõrvaltegevus võib põhjustada huvide konflikti või ei. Näiteks, kas EML on võlgu ka klubile, kus juhatuse esimees töötab või ei?

Rene said...

Mulle piisab, et Hendrik tõdes, et jah on võlgu ja need vaja likvideerida. Pigem on küsimus selles, et kahjuks (mida nentis ka Hendrik) läks nii, et tehti 2009. aastal valearvestused. Samas on selge see, et kuna tegu on riigilt sihtotstarbeliselt antud rahaga (ma ise toimetan Ida-Virumaa spordiliidus samasuguste rahadega), siis peavad nad ka kalendriaasta jooksul olema välja maksud. Seega pole sisuliselt vahet mitmel klubil on raha saamata, vaid siis kui juba ka ühele klubile pole makstud, siis on see kurjast (kahjuks pole EML ainus selline alaliit, eelmine eriline aasta on ka teisi alaliite pannud keerulisse olukorda ning osades on tulnud ka laenu võtta).

Et siis kui peaks EML olema TT klubile võlgu, siis Hendrik käib sinna tasuta päevaliseks :) Ehk siis oleks ettepanek, et 2010. aasta jooksul käiks Hendrik klubides, kellele on EML spordimeisterlikkuse raha võlgu, tasuta (või söögi eest) treeningtunde tegemas (lisaks Indrekule mängija ja kohtunikualased personaaltunnid).

Ma saan aru jah, et küsimus on teistpidi seatud, aga olgem veidi hummaansed ja laseme inimesel veidi ka palgaraha teenida.

Ma arvan, et omaette eesmärgiks ei saa olla Hendriku mahategemine, sest kogu juhatus vastutab tehtud tegude eest ja kuna juhatuse valib EMLi üldkogu ehk EMLi liikmed, siis vastutavad kaudselt kõik EMLi liikmeskonda kuuluvate klubide liikmed (ja need kes kuuluvad ühel ajal mitmesse, siis tuleb korrutada vastava koefitsendiga). :)

Kristjan Sander said...

Samas on aga ka alaliite, milles makstakse riiklik sihtotstarbeline toetus välja järgmisel päeval või nädalal pärast selle riigilt laekumist. Miks küll ei võiks EML olla selline alaliit...?

Nagu ma olen korduvalt öelnud, ei ole küsimus isikutes. Mul ei oleks midagi Hendrik Olde juhatuse esimehena tegutsemise vastu, kui ta suudaks seda põhikirja ja seadust järgides teha ja kui selle üle oleks tõhus kontroll. Paraku on aga juba rida aastaid vastus mõlemale küsimusele eitav.

Vastutuse koha pealt on Hendrik Olde siiski juhatuse esimees ning ainus palgaline juhatuse liige. Tema otsene töö on hoida ära kõikvõimalikke skandaale ning jamasid. Kui ta leiab, et tema palk juhatuse esimehena on liiga väike või muud tingimused teda ei rahulda, siis oleks kohakaasluste otsimise ja EML-i asjade laokile jätmise asemel temast palju ausam juhatuse esimehe kohast loobuda. Praegu aga tundub vähemalt mulle, et rea aastate jooksul on asi hoopis niipidi, et ta ei ole oma töötasu välja teeninud.

Rene said...

Ma usun siiski, et Hendrik on malesse rohkem oma aega ja energiat panustanud kui seda saab palgarahas mõõta. Küsimus on siiski sellest, et on tekkinud puudujägid kohtades (spordimeisterlikkuse raha, suhtlemine nii ala siseselt kui ka väljapoole), kus see lubamatu.

Kristjan Sander said...

Ma ei kahtle, et Hendrik Olde on kõvasti aega ja energiat kulutanud. Aga iga inimese tööd hinnatakse ikkagi tema töö tulemuse järgi.

Anonymous said...

Osa, kus Olde anonüümne jünger (või tema ise?) läks sellest pöördesse, kui keegi soovitas siin EML ja TTMKK omavahelisi ning Oldega seonduvaid rahaasju uurida. ;-D Ikka kohe et küsimuse esitamine on laim ja selle peale tuleb IP aadressid selgeks teha ja puha. Mis on siis selguses paha?

Hendrik Olde said...

Hea Kristjan,
mul on tõsiselt hea meel, et ka Sina oled aru saanud sellest, et tööd hinnatakse ikka tulemuste järgi, kuid sellesse töösse tuleb ka palju aega ning energiat panustada.
Ma ei võtaks ainuisikuliselt enda kanda kogu maleliidu juhatuse tööd male heaks paljudel viimastel aastatel.
Ja kuna EML-i juhatus on valitud EML liikmesklubide poolt, siis juhatuse tööle annavad hinnangu EML üldkoosolekul EML liikmesklubid. Seda hinnangut ei anna mitte Sina koos mõne anonüümse kraaklejaga Vaadeldaja ajaveebis.
Kui Sa leierdad siin pidevalt noortespordi rahadest, siis kas see ongi ainus EML juhatuse patt nende aastate jooksul.
Et oleks vähem mula ja rohkem sisu asjal, siis palun konkreetsed faktid ühe või teise EML juhatuse rikkumise kohta või tegemata jätmise kohta, millega on kahjustatud maletegevust Eestis.
Palun postidada EML ajaveebi punkt punkti haaval need asjad, mis on tegemata või mis on tehtud valesti ja seadusi rikkudes. Aga sinna palun mitte ümmargune mula vaid konkreetsed faktid!

Sama jutt ka sahkerdamiste kohta. Veelkord kordan - EML raamatupidamist auditeerib juba viis aastat AS Tawest ning üldkoosolekule esitatakse audiitori poolt kontrollitud ja kinnitatud majandusaasta aruanded. 2008.aasta aruanded kinnitati ka K.Sanderi poolt antud häälega. Milleks vaielda ja kakelda pärast aruande kinnitamist.

Seega, jään huviga ootama konkreetseid fakte ja ka etteheiteid EML juhatusele ning vastame neile maleliidu ajaveebis. Ja jätkuvalt on palve, et küsimuste esitajad paneksid ikka kirja, et millist EML liikmesklubi nad esindavad, sest EML on klubide liit ning eelkõige vastutame klubide ees. Ei luba, et kõigi lihtsalt iseennast esindavate malehuviliste küsimustega jaksab EML juhatus tegeleda.

Hendrik Olde said...

Renele,
kui Sa mainisid, et pöördusid kordi minu poole ajakirjanikuna ja ma ei vastanud Sulle alati (ning sellest eeldasid, et mul on midagi varjata?!). See on tõsi, et ma ei vastanud, sest Sa tundsid alaliselt huvi perekond Golubenkodega ning SK-ga Diagonaal seotud küsimuste vastu. Kuna EML käis selles valdkonnas aastaid kohut, siis ma ei pidanud mõistlikuks neid protsesse ajakirjanikele valgustada. Kui Sul oleks nende teemade vastu täna huvi, siis pole probleemi, sest kohtuotsused on jõustunud ning protsess lõppenud.
Aga koos kohtuotsustega kadus ka ajakirjanike huvi tulemuste vastu!

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Juhatuse ebaõnnestumistest on nii "Vaadeldajasse" postitatud kui liikmetele jagatud hulk materjale. Loomulikult võiks see info olla kättesaadav ka juhatuse leheküljel. Ma saadan selle nii Sulle kui Marek Kolgile, kes vististi on juhatuse lehekülje haldur. Loodetavasti ei jää see ilmumata.

Nagu Sa väga hästi tead, olen ma TÜ maleklubi juhatuse liige.

Audiitor ütleb seda, et Maleliidu majandusaasta aruanne on koostatud vastavalt raamatupidamise seadusele. Audiitor ei ütle mitte midagi vahendite kasutamise otstarbekuse kohta ning tal puudub ka võimalus uurida, mis meetodil on talle esitatud raamatupidamisdokumendid hangitud. Sellega peaks tegelema revident, aga hulga aastate jooksul on juhatus vältinud revisjonikomisjoni moodustamist üldkoosolekul.

Karmen said...

Oeh... Ma ei tahaks kuidagi laskuda samale tasemele konteksti ja sihtgrupiga mittearvestanud anonüümse kriitikuga, juhtides analoogselt tähelepanu tema teadmatusele õigekeelest ja grammatikast, rünnates seega autori isiksust ja kasutades argumentide asemel retoorikat. Kui ka sellele anonüümsele autorile tundub, et ta teab rohkem stabilisatsioonipoliitikast (mida ei saa Ansipi kaudu seletada!), finantsnakkusest ja majandusnäitajate usaldusväärsusest, siis haritud inimene ei lubaks endale sellist üleolekut ega väljendeid, mis näitavad tema hoiakuid. Ja justnimelt seesama aspekt võtab ka partneritele omase võrdväärsuse, mistõttu ma ei vaevugi õigustama seda, kas ettekande illustratiivse materjalina esitatud slaidid näitavad TÜ doktorantide taset, ettekandjate kompetentsi või peegeldavad meie ühiskonna ootuseid.

Hendrik Olde said...

Aga mille alusel audiitor oma kinnituse annab?!
Et asi puust ja punaseks teha, siis EML-l oli revisjonikomisjon kuhu aastaid kuulus ka üks audiitor. Siis räägiti, et revisjonikomisjon ei ole sõltumatu ja vajalik oleks palgata sõltumatu audiitorfirma.
EML üldkoosolek otsustas audiitorfirma kasuks.
Seda võiks küll teada, et audiitorfirmas kontrollitakse EML mahuga organisatsiooni iga väiksemgi kuludokument ära. Lisaks esitatakse kõik lepingud ja ka aruanded fondide poolt eraldatud sihtotstarbeliste rahade kasutamise kohta. Kontrollitakse ka seda, et mitmele fondile ei esitata samu kuludokumente, jne., jne.
Seega- enne oma kinnituse andmist, kontrollivad ikka audiitorfirma spetsialistid kogu raamatupidamise üle.
Aga oleks huvitav päris kuulda, kuidas siis Sina hangid endale raamatupidamisdokumente!?

Veelkord- palun konkreetsed faktid rikkumiste kohta, juhatuse tegematajätmised jne., kuid mitte demagoogilist mula palun.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Kahju, et Sa ei saa aru rahakasutuse otstarbekuse ning majandusaasta aruande raamatupidamise seadusele vastavuse kontrolli vahest.

Nagu öeldud, ma saadan konkreetseid fakte sisaldava uuendatud materjali Sulle ja Marek Kolgile. Vahepealsel ajal võiksid rikkumisfaktide nimekirja lühendada minu küsimustele vastamise teel, milleks Sind kohustab põhikirja p. 17.4.

Hendrik Olde said...

Aga palun püüa saata ikka konkreetsed faktid, mitte 20-leheküljeline materjal, millest tuleb hakata "fakte" ise otsima. Ja kui seal all on ka Sinu nimi ning klubi, siis loodetavasti võtad ka vastutuse andmete õigsuse eest. Siis kindlasti saavad kajastatud Sinu faktid ja meie vastused neile EML juhatuse ajaveebis.

Edu!

Kristjan Sander said...

Marek Kolk kirjutas mulle ja välistas, et minu poolt koostatud materjal võiks juhatuse leheküljel tervikliku artiklina ilmuda. Kommentaari formaat pole vähegi mahukama info edastamiseks sobiv, loetavus on vilets ning ei saa kasutada graafikuid või diagramme. Mistõttu olen sunnitud selle materjali ilmutama kuskil mujal.

Anonymous said...

Kui kõike seda lugeda, siis jääb mulje, et siin on päris mitmel inimesel meditsiinilist abi vaja.

Anonymous said...

Täiendaks eelmist, et kas on vaja meditsiinilist abi või on mängus K ja F tähega algavate organisatsioonide käsi.

Ilja said...

"Ka 18-a. MV-te ülevaate esimene kommentaar on ju Ottomari vastu, et mingilgi moel näidata, et tal ikka vedas Eesti meistriks tulemise puhul."

See kommentaar ei olnud Ottomari vastu. Ma kirjutasin partiist, milleta see ülevaade ei oleks täielik.

"Aga too kirjutaja (kes oli ka juhtumisi selle võistluse kohtunik ning tegi seal ikka päris palju segadust oma oskamatusega)"

ei saa aru millest Te räägite... palun selgitage

"oleks võinud esmalt öelda, et Ottomar on 12-aastane ja tuli kuni 18-aastaste absoluutseks meistriks!"

Jah, ma juba ütlesin seda lõppetamisel ja võin korrata veel kord - õnnitlen Ottomarit.

"Tehke järele! Ja ehk vaadake ka kirjutaja enda partiide kvaliteeti."

saatke palun minu partiide analüüsi aadressile iljavovk@gmail.com, siis ma teeksin järeldusi

Anonymous said...

Loodetavasti kõik mõistlikud inimesed saavad aru, et Eesti maleelu on natuke muud kui siin toimuv. Siin võib olla tegu teadliku katsega Eesti male põhja lasta.

Jürgen said...

mina ei peaks seda häbiväärseks, kui inimesed natuke palgalisa teenivad. vaadeldaja on selles mõttes hea koht, et kohe kui mõne kriitilise kommentaari kirjutad, kukub FSB-lt 1000 euri (Simm sai sama palju). isegi neutraalsete kommentaaride eest maksab FSB 100 euri. selle kommentaari eest, kus ma Ehlvesti kaamlinahast vööd mainisin, sain 500 euri, sest kritiseerisin kaudselt ameerika imperialistide nahktoodete kvaliteeti. tudengitele suurepärane võimalus stipilisa teenida. PS tegelikult on kõige taga illuminaadid. ja illuminaatide taga on omakorda kabeliit. ma olen seda küsimust põhjalikult uurinud.

Marek Kolk said...

Oi oi, Jürgen. irw

Marek Kolk said...

Rene, sina oled ka selles lõksus, et näed anonüümsete kommentaaride taga HO-d? Sel juhul pead oma mõtetes mõned ümberkorraldused tegema.

Anonymous said...

Ärge seda Kabeliitu küll torkige!
Kabes on kõik ok. Papp jookseb ja juhtkond eesotsas Mäggiga püüab 64-100-144 ruudulise suunas aina suurema auruga edasi.
Kahju päris seda malevärki kõrvalt vaadata.

Hendrik Olde said...

Jürgen ja teised Tartu tippmaletajad.
Teadupärast toimuvad Eesti meeste ja naiste MV-te finaalid 27.märts kuni 2.aprill Tartus.
Mul selline ettepanek kohalikule "maleaktiivile". Ehk oleks mõistlik korraldada näiteks 28.märtsil samas võistluspaigas (eeldatavalt mingi hotelli konverentsiruum) kiirturniir. Nii saaks ka kohalik malerahvas rohkem infot meistrivõistluste kohta Tartus ja ehk harjuksid siis malehuvilised ka edaspidi võistlusi jälgima tulla...
Kas Tartus oleks mõni asjast huvitatud ärimees, kes panes sellele kiirturniirile ka auhinnad?! Meie omalt poolt aitaksime korraldusliku poole pealt koos inventari, nuppude ja kohtunikega. Ning ka sponsori reklaam ja muu info saaks olema EMV-te erilehel internetis.

Kristjan Sander said...

Marek, miks ei võiks mõne anonüümse kommentaari taga olla H.O.? St. ma ei väida, et see tingimata nii on, aga mis annab sulle alust seda nii kindlalt välistada?

Jürgen said...

Ilja, minu meelest on paar esimest kommentaari praeguseks ära kustutatud, nii et Sinu praeguseks esimeseks tõusnud kommentaar ei ole kogu looga kuidagi seotud.

Hendrik, miks mitte, hea plaan. Kui saal, kohtunikud, inventar + reklaam on olemas, siis on ju imelihtne. Nagu ma aru saan, on vaja panustada kohv, auhinnad + natuke orgunni.

Hendrik Olde said...

Kristjan,
ütlen Sulle veelkord, et palun korja oma üllitisest välja konkreetsed faktid ja postita need ajaveebis. Mina olen selle materjali läbi lugenud no vähemasti kaks korda ja peale demagoogia ei ole ma sealt midagi leidnud.

Kui Sul on ikka konkreetsed etteheited ja faktid EML juhatuse tegevuse ebaseaduslikkusest, siis peaks need saama kokku võtta ka mõne lausega.
Või Sa ei ootagi oma "konkretsetele" süüdistustele vastuseid ja soovid lihtsalt igal pool "vahtu" keerutada...

Hendrik Olde said...

Jürgenile,
just! Uurige asja ja siis saaks juba märtsi alguses juhendi valmis teha (eeldatavalt 7 vooru, 15 + 15 min) ning kõigile teatavaks teha. Kui Mareki "ära räägite", siis ehk teeks ta ka elektroonilisi ülekandeid kõvematest mängumeestest.
Viimati olid Eesti MV-d Tartus aastal 1986 ja miks mitte teha seekordsest ettevõtmisest korralik Tartu malepidu, millest võiskid osa saada kõik huvilised.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Kahjuks on Sinu tegevuse tagajärjel kogunenud igasuguste rikkumiste fakte sellises koguses, et neid ei anna kokku võtta mõne lausega. Ka ei ole iga küsimus nii lihtne. Aga kui juhatuse lehekülg ei ole nõus minu poolt esitatavat eraldi postitusena esitama, küll leidub väljaandeid, mis seda teevad.

Sulle jäävad ka sel juhul kõik võimalused esitada omapoolseid õiendusi, parandusi ning selgitusi.

Marek Kolk said...

Kristjan, usun selleks, et mõistaksin. Vastupidi ei pruugi kehtida. Aga kui sa konkreetsemalt tahad, siis nt mõne kommentaari postituse kellaaeg ja HO päevane tegevus ja asukoht on mulle imelikul kombel umbes teada :-D Edu siis neile Oldejahtijatele.

Marek Kolk said...

Tundub, et Kristjan hakkab raamatut välja andma.

Hendrik Olde said...

Kuule hea Kristjan,
ma olen küll päris kindel, et kui Sul oleks teada kasvõi üks kindel tõendatud fakt rikkumistest, siis me oleks sellest juba ammu-ammu kuulnud... Teistpidine tõenäosus on lihtsalt nullilähedane. Aga siiani jahvatad Sa ikka nende noortespordi rahade ümber ja umbmääraste rikkumiste teemal ning juba ei tea mitmendal ringil.

Enne kui Sa hakkad avaldama mahukaid materjale, mis kubisevad minu tegevuse tagajärjel rikkumistest, siis palun kontrolli ikka faktide õigsust, sest ma küll julgen arvata, et mina ei pea nende kohta õiendusi ja selgitusi jagama hakkama. Ikka autor ise peab vastutama andmete õigsuse eest!

Aga jääme ootama ikkagi konkreetseid süüdistusi faktide näol.

Kristjan Sander said...

Ära ironiseeri. Liiga halvasti on selleks, et ironiseerida.

Kristjan Sander said...

Minu viimane kommentaar oli mõeldud Marekile.

Kristjan Sander said...

Jah, Hendrik, ma olen seni oma väiteid alati tõendanud ja kavatsen seda teha ka edaspidi. Tänan küsimast.

Anonymous said...

Krissu, ole kuss palun. Aitäh!

Anonymous said...

Krissu ära olen palun kuss! Vähemalt leidub mõni mees, kes mitte anonüümselt julgeb postitada.
Anonüümne, äitäh!

Anonymous said...

Mnjah. Mitmed korrad on siin palutud et oodake jauramisega, kuni saame MK turniiri kohta amtliku otsuse, kas see toimub Tallinnas või mitte.

Aga Kristjan on tubli poiss ja ei kuula teisi.

Just siis hakkab tema eri teemade alla oma küsimusi postitama, mis sisu poolest võivad ainult halba teha, kuigi avalikult pole ühegi faktiga välja tulnud.
Muidugi annab ka EML seni katteta lubadusi et kohe-kohe selgub kõik. Ja nii juba kuu aega vist. EML võiks mingi tähtaaja anda vähemalt.
Muide, vahepeal on kaks riiki oma reitingud taastanud.

Kristjan Sander said...

Oma küsimused postitasin ma juhatuse leheküljele juba 4.-5. veebruaril. H. Oldel oli peaaegu 2 nädalat aega neile korrektselt ja ilma suurema kärata vastata. Selle asemel valis ta järjekordselt põhikirja rikkumise tee.

Anonymous said...

Hirmsas majanduskriisis visklev Läti taastas mängijate reitingud?

Anonymous said...

to February 19, 2010 11:57 PM

Tegemist pole katteta lubadustega, vaid Maleliit ei kontrolli kõikide asjade liikumise kiirust. Kõigi eelduste järgi 2 nädalat veel selguseni, maksimaalselt kuu aega.

Ja tõesti olge ometi kurat vait nii siin kui juhatuse ajaveebis. Kas tõesti tahate mingite mõttetute küsimuste esitamisega maleolümpia toimumise Eestis ära rikkuda? Peab peast ikka päris soe olema, et seda teha.

Anonymous said...

Eelmisele...
Kus see olümpja nüüd akkab? ja kunas?

Anonymous said...

Mis kuradi karikas ja olümpia, kui reitingute nimelgi ei suudeta väidetavat väikest võlgnevust likvideerida?

Anonymous said...

Marek või Hendrik
Kuna juhatuse blog mul hetkel ei avanenud siis soovitan siin maleliidu tänane esiuudis korrektseks vormistada. Pealkirjas inimese nime sisse viga kirjutada on kuidagi solvav. Edu Kakobile!

Kristjan Sander said...

Teate, Anonüümne A. Anonüümik, esiteks palun rääkige viisakalt. Teiseks, kui Te tahate, et Teid kuulda võetaks, esinege palun oma nime all.

Kristjan Sander said...

Minu eelmine kommentaar oli mõeldud sellele isikule, kes kasutas oma postituses väljendust "olge ometi kurat vait".

Kui H. Olde täidaks põhikirja ja oma lubadusi, ei oleks ei siin ega juhatuse leheküljel mingit õiendamist. Kui ta aga EML juhtimise kohta käivatele küsimustele ei vasta ja noorterahaga jätkuvalt posserdab, siis vastutab ta ka tagajärgede eest. Mille hulka kuulub paratamatult ka Maleliidu maine langus.

Anonymous said...

Karmen kirjutas:

Oeh... Ma ei tahaks kuidagi laskuda samale tasemele konteksti ja sihtgrupiga mittearvestanud anonüümse kriitikuga, juhtides analoogselt tähelepanu tema teadmatusele õigekeelest ja grammatikast, rünnates seega autori isiksust ja kasutades argumentide asemel retoorikat.


Selles, et Te ei ole sihtgrupiga arvestanud, on Teie viga. Vaadake palun lisaks "majandusteadustele" veelkord oma malekultuuri teemalised slaidid üle. Maletreenerid on kultuursed ja haritud inimesed, enamus neist teab malest ja kultuurist Teist palju rohkem. Tegin paari tunniga mõned märkused Teie slaidide kohta. Ma ei usu, et Te suudate oma vajakajäämised male- ja kultuuriteadmistes mõne aastaga likvideerida. Teinekord olge targem, hoiduge esinemistest teemadel, mida Te ei valda.

http://vaadeldaja.blogspot.com/2010/02/karmen-viikmaa-male-kultuurinahtusena.html

Anonymous said...

Kristjan! Too need neli malekubi, kelle EML on noorterahad võlgu, nimeliselt välja või ole vait. Momendil sa lihtsalt provotseerid või veel hullem lihtsalt spekuleerid nende võlgnevuste üle.
Spekuleerimise või provotseerimisega sa ei saavuta kunagi maleklubide poolehoidu. Ainult faktidega! Aga muidugi nurgaadvokaatide viga on see et nad ei oska fakte endid leida vaid ainult neid väänata.

Nii lihtne see ongi.

Kristjan Sander said...

Ma ei spekuleeri. Minu andmed pärinevad nimetatud klubide juhtidelt. Nimede mainimiseks ma pean neilt eelnevalt luba küsima.

Anonymous said...

Ja hakkamegi keerutama.

M.O.T.T.

Marek Kolk said...

Minu otsekohene küsimus on (ilmselt Kristjanile enesele), et miks noorterahade kohta mineerib välja klubi ja sellega seotud juht, kes ise absoluutselt selle teemaga reaalselt ei tegele ja kellel pole ka mingit ohtu sel teemal kõrbeda? Kus on nende klubide esindajad ise? Miks ei toimu diskussiooni nende klubide endi ja avalikkuse vahel ... või ei taheta sellist avalikustamist?

Kristjan Sander said...

Avalikustamine tuleb hiljemalt siis, kui mõni neist klubidest kohtu poole pöördub. Mul isiklikult on põhimõte, et ma küsin eravestluses saadud info avalikustamiseks alati luba. Mida teen ka seekord.

Mind huvitab küsimus eelkõige kontekstis, et H. Olde lubas üldkoosolekul avalikult lõpetada noortespordi toetuse mittesihtpärase kasutamise, aga ilmselt ei ole ta seegi kord suutnud sõna pidada. Kas Maleliidu majandusolukord on tõesti nii halb, et ilma noortespordi toetuse muude asjade lappimiseks kasutamiseks enam kuidagi läbi ei saa...?

Marek, ma küsiks vastu - miks Sa kasutad väljendit "mineerib välja"?

Anonymous said...

Kristjan sinu jutt taandub jällegi vabandusele, et naised saunas rääkisid. Olen saanud aru et sa esindad siin ka teisi klubisid peale enda oma, aga kui küsid fakte, siis pead nõusolekut küsima.
Kas sulle ei tundu et sinuga manipuleeritakse? Visatakse mingi väide õhku, teades et küll sa selle sööda alla neelad ja EMLi lähed materdama.

Marek Kolk said...

"Teinekord olge targem, hoiduge esinemistest teemadel, mida Te ei valda."

Teinekord olge targem, hoiduge kirjutamast kohtades, milles te ei julge oma nime kasutada. Kus esineja teab, kas ta sai nüüd teie soovitused suvaliselt kolhoosi jotalt v teadustedoktorilt eneselt.

Tead, mina kritiseeriks seda samust esimest slaidi siin ja üldse teise nurga alt. See kassi pilt on jubeda valgusega tehtud, see pole absoluutselt fotogeeniline pilt. Ja teine, see põrsas on kompositsiooniline ämber. Vot, selline lugu siis ... või ma vähemalt austan autoreid ja adun, et nad midagi tegid. Ei esinetud ju teaduskonverentsil v kuidas?

Lisaks, proovite näidata, et teate asjast midagi, aga naeruvääristate slaidi kordumist (muideks, lisaks sellele on slaid nr 12 animatsioon, mitte staatiline pilt). Te selle peale ei tule, et autor sooviski slaidi oma jutu sees kaks korda näidata? Ja te tahate väita, et teie analüütiline mõtlemine on gümnaasiumist välja astunud? Vastasel korral ei tasuks ka suvaliselt rünnata (olgugi, et osad argumendid olid jah isegi arvestatavad).

Hendrik Olde said...

Sõber Kristjan,
ma väga vabandan, kuid Sina ja veel mingi väike hulk kibestunud huvilisi on Vaadeldaja kommentaariumi muutnud "peldiku seinaks".Olenemata teemast (mis Vadeldaja meekonna poolt on üha asjalikumad ja meie kõigi silmaringi laiendavad) leiate te ikka siin võimaluse inimeste halvustamiseks. Ja oma osa saavad kõik, kes midagi teevad ning kellel juhtub olema teist erinev vaatenurk malele ja elule.

Sinu keerutamistele siis lisainfoks, et mõned päevad tagasi saatis MTÜ Vabaettur EML-le inkassonõudega ähvarduse noortespordi rahade osas. Kuna selle klubi esindajad eesotsas Margus Söödi ja Igor Krupenskiga peavad ka Tallinna linnas võitlust MTÜ Tõnu Truusi MKK vastu ja selle võitluse peamisteks "võitlusvahenditeks" on Ottomar Ladva kuulumine MTÜ-sse T.Truusi MKK ja Hendrik Olde seotus selle klubiga, siis võitlus käib raha ja võimu nimel. Eks M.Sööt oli ka üks aktiivsemaid tõe kuulutajaid 2008.aasta detsembris.

Kui see Sind nüüd rahustab, siis ootame meiegi seda kohtukutset, et seejärel protsessi kaasata ka Kultuuriministeerium. Täpsemalt - ei ole KM täitnud alaliidu ees 2009.aastal sõlmitud lepingut riigieelarveliste rahade osas ning maleliit on keeldunud vabatahtlikult alla kirjutamast selle lepingu muutmistele, mille järgi vähendati ka klubidele kantavaid NS toetusi. Seega, ootame KM poolt ametlikku alust, mille järgi saame muuta ka sõlmitud NS toetuse lepinguid klubidega.
Maleliidu rahastamisest riigi poolt ning ka M.Söödi sellekohastest analüüsidest 2008.a. ja teie "meeskonna " töö tulemustest male rahastamise vähendamisel, teen ülevaate kõige lähemal ajal maleliidu ajaveebis.

Maailmas ei ole ainult kaks värvi - must ja veelkord must. On ka palju rõõmsamaid toone ning neid otsida ja leida soovitan Sullegi.

Ja ütlen ausalt, ähvarduste, inkassonõeuete ja Sinu valimatu lahmimisega ei võida te klubi juhtide poolehoidu üldkoosolekuks.
Samuti ära mine seda teed, et Sa vastandad ennast Oldele, ka siis ei pruugi Sul õnnestuda mõtlevate klubijuhtide toetusele loota. Mul on kindlasti males plusse ja miinuseid, sest kes teeb, see ka eksib. Kuid Sinu miinuseks on kindlasti kõiges halva nägemine ja järjepidev kritiseerimine, mis kindlasti ei ole mõjunud male mainele hästi.

Ikka positiivne mõtlemine, tegevuskava järgmiseks neljaks aastaks ja koostöö kõigi soovijatega (sh. praeguse juhatuse ja Oldega).

Anonymous said...

Kas mitte Hendrik ise pole siinset kommentaariumi muutmas "peldiku seinaks"? Miks on nõnda vähe teemasid ja vastuseid EML juhatuse ajaveebis? Seal oleks nende kõikide teemade jaoks ehk õige koht.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Kena, "Vabaettur" on üks klubidest, kellele EML võlgu on. See ühtib ka minu informatsiooniga. Kohe kui saan, nimetan ka ülejäänud.

Mida nimetad Sa "võitluseks Tõnu Truusi MKK vastu"?

Kas Sa esindad oma viimases postituses Tõnu Truusi MKK klubi või Maleliitu?

Nagu Sa hästi tead, hääletasin minagi Sinu poolt seni, kuni Sa hakkasid eelistama oma perekonna asju Eesti male omadele.

Kristjan Sander said...

Hendrik, seleta palun lahti, mis põhjustel võlgnevused tekkinud on. Kui noortespordi toetust ei ole kasutatud ebasihipäraselt - millise tegevuse Sa lubasid 2009. a. üldkoosolekul lõpetada - siis kuidas on võimalik võlgnevuse tekkimine?

Kas EML on kõikidele klubidele samas ulatuses võlgu või on EML näiteks Tõnu Truusi MKK-le vähem võlgu?

Jürgen said...

Vabandan juba ette, et millegi nii triviaalsega sõjategevust segan, aga mainimata ei saa ka jätta - Anish Giri partiikommentaarid Chessbase'is rokivad sajaga. Ja see kutt on 15-aastane! (Anish Giri lood Chessbase'is = Indrek Turu lood Vaadeldajas).

Marek Kolk said...

Ehh, Tartu tippmaletaja. Indrek-Giri reitingud on muidugi võrreldavad :-D Indrek on aga meil väga tubli. Edu ja jaksu, üks väheseid, kes viitsib asjaga jamada.

Kristjan Sander said...

Täpsustan oma viimastes kommentaarides esitatud palveid. Kui H. Oldel on kavas lähematel päevadel juhatuse leheküljel kõikidele noortespordi toetusega seotud küsimustele vastata, siis loomulikult ei oota ma, et siin leheküljel peaks selleteemalist arutelu jätkama.

Küll aga on jätkuvalt huvitav küsimus võimalik huvide konflikt.

Jürgen said...

ma mõtlesin lugude stiili häädust :)
partiikäikude hääduse koha pealt tasub vast jah nooremat meest uskuda.

Anonymous said...

Huvitav, miks püüab Olde iga hinna eest vältida Maleliidu rahaasjade revideerimist (mitte auditeerimist - revideerimise ja auditeerimise vahe tegi KS siin ilusasti selgeks)?

Kui asi oleks puhas, kõik kulutused oleksid eesmärgipärased ja põhjendatud, siis peaks ju just tema taotlema, et vaidlusalused maleliidu rahaasjad vaataks lisaks audiitorile üle ka revident.

Tavaliselt on sellistes seltsides ja liitudes asjad korraldatud niimoodi, et spetsiaalset revidenti palgata tarvis ei ole. Üldkoosolek valib lisaks juhatusele ka revisjonikomisjoni.

Eestis üldlevinud hea tava näeb ette, et revisjonikomisjoni valitakse need isikud, kes on tegevjuhi tegevuse suhtes kõige kriitilisemalt meelestatud ning julgevad omi seisukohti ka välja öelda. Juhatus peab olema aga nii suur, et sinna mahuksid nii opositsiooni kui ka koalitsiooni esindajad. Ja siis las nad vaidlevad juba enne tegutsemist seal juhatuses asjad selgeks ning suured vead ja suured sigadused jäävad nii tegemata.

Tavaliselt valitakse revisjonikomisjoni juhtima mõni juhatusse kuuluv opositsiooni liider. Nii luuakse mehhanism, mille puhul rahade kasutamine muutub usaldusväärsemaks, tegevjuhi tegevus on kontrollitud, seltsi või liidu liikmed võivad olla kindlad, et kõiki rahasid kasutatakse efektiivselt ja sihipäraselt.

EML paljud hädad tulenevadki sellest, et on loobutud sõltumatust revisjonikomisjonist, tegevjuhi tegevus on olnud pikemat aega seltsi kontrolli alt väljas. Kuna rahaasjad on jõudnud seisundisse, kus "raha ei ole, kuhu kadus ei tea", EML ei suuda isegi tühise reitingusumma jaoks raha leida ning samas EML-ilt nõutakse võlgnevusi inkassofirmade kaudu, siis enam ei piisa liidu enda revisjonikomisjoni kui suhteliselt leebe kontrollivormi loomisest.
Selleks on nüüd juba hilja.

Hädavajalik on EML viimaste aastate rahakasutuse sõltumatu, põhjalik ja detailne revideerimine spetsialistide poolt.

Usalduse taastamiseks vajab EML kõigepealt selgust rahaasjades ja kontrolli tegevjuhi tegevuse üle.

Anonymous said...

ma nüüd ei tea, kas see on mingi uudis, aga täna üle tüki aja fide lehekülge külastades nägin, et eestlased on jälle reitingunimekirjast välja visatud. või pole nad seal viimased kuud olnudki? kas keegi on täpsemalt asja jälginud?

Unknown said...

Kui Hendrik nõuab siin pideval konkreetseid fakte siis tahaksin ühe väikese ja näiliselt tähtsusetu fakti tuua NS rahade jagamisest.
Viljandi Maleslt tuli mõned aastad tagasi klubide meistriks välkmales, mille eest pidi juhendi kohaselt saama 1600 krooni. HO keeldus raha peale võistlust välja maksmast, küll aga tegi peagi klubile ülekande nimetatud summa ulatuses viitega noortesporditoetus!!!!
Pärast muidugi mainis, et kogemata jne Aga kas siiski oli kogemata? Äkki on Kultuuriministeeriumi aruandes see summa kajastatud NS toetusena ja ka audiitor näeb, et NS toetus kui asja sisu ei tea.
See üks pisike näiteke paljudes.
Mõelge pisut kaasa ja avaldage arvamust, kas kõik õige :)

Anonymous said...

Peale Hendrik Olde viimast kommentaari paistab selge mis tegelikult toimub.

Kes taustal niite tõmbab, mille jaoks tõmbab, kes on lihtsalt ullike keda ära kasutatakse. Räpane asi.

Kristjan Sander said...

Jah, nad pole seal viimased kuud olnudki.

Kristjan Sander said...

Pärast Hendrik Olde viimast kommentaari süveneb kahtlus, et ta tegutseb mitte Maleliidu, vaid ühe liikmesklubi huvides. Räpane asi.

Hendrik Olde said...

Gert, kes Sa püüad siin nüüd koos K.Sanderiga "võidelda" NS rahade eest.
Sinu mälu värskendamiseks selle tookordse juhtumi kohta saadan väljavõtte minu kirjast Sulle 15.12.2007.
"Austatud Viljandi MS juhatuse esimees,
saadan Sulle lisatud failis täpse ülevaate 2007.aasta Viljandi NS toetustest ning lisan ka siia juurde mõned selgitused. Loodan, et sellest saavad ülevaate kõik teie juhatuse liikmed.
...
5. NS toetus EMV-te korralduseks ja ka ekslik nimetus 22.juuli ülekandel, ei ole arvestatud NS rahade hulka, mida olen ka Sulle varem mitmeid kordi öelnud.
6. EML kannab käesoleval aastal Viljandi MS-le ka kogu ülejäänud NS toetuse jäägi ning loodame, et klubi esitab meile ka järgmise aasta alguses aruande sihipärase raha kasutamise kohta.
..."
Ja Viljandi MS-le kanti 2007.a. üle kogu NS toetus.
Täna on aasta 2010!!! Kui Sul ei juhtu olema alles tookordset meili või on mälu lünklik, siis võin selle Sulle uuesti saata.

Sina oled küll viimane klubi juht, kes peaks sõna võtma NS rahade ülekandmise ja sihipärase kasutamise teemal. Võin kinnitada, et jätkuvalt ei ole Sa kandnud EML-le tagasi kohtuotsuse kohaselt mittesihipäraselt kasutatud NS toetust 2008.a. eest (suurusjärgus üle 20 tuhande krooni).
Ja sealt edasi (2009. ja 2010.a.) ei ole Viljandi MS-s ühtegi litsentsiga maletreenerit ning puudub ka töö noortega (nagu Tartu Ülikooli MK-s), mis omakorda tähendab seda, et klubil ei ole mingit pistmist noortespordi rahadesse.

Aga mul on ettepanek ka.
K.Sander lõi juba 2005.aastal saidi: http://www.hot.ee/antiolde/
Selle saidi ühene eesmärk on juba viimased viis aastat Olde "kukutamine". Äkki Kristjan, Gert ja ka siinsed anonüümsed Olde vastased postitaksid oma etteheited ja kommentaarid sinna saidile, mida haldab K.Sander ise. Nii oleksid need asjad ühes kohas ja endalgi oleks parem järge pidada.
Või oleks võimalik, et Vaadeldaja meeskonna liikmed suunaksid mingitelt kindlatelt IP-aadressidelt tulevad "kommid" kohe otse sinna.
Muidu käib siin ikka iga teema juures mingi jama ja ma pean kõikide kirjutiste kommentaariumid arvutisse tõmbama, et siis neid endale mälestuseks jätta!

P.S. Ja mina ei nõua küll midagi. Kui keegi räägib pidevatest rikkumistest, siis ma olen palunud konkreetseid fakte selles valdkonnas.

Kristjan Sander said...

Tere, Hendrik

Kui Sa oleksid täitnud 2009. aasta alguses sõlmitud kokkulepet veebipõhise keskkonna loomiseks juhatuse ja klubide vaheliseks suhtluseks ning küsimustele vastamiseks, siis toimuks kogu arutelu seal. Kuna Sa aga juhatuse leheküljel (mis loodi ca. pool aastat hiljem kui kokku lepitud) jätkuvalt keeldud küsimustele vastamast, kandub diskussioon paratamatult ajakirjandusse, peamiselt siis "Vaadeldajasse". Juhin veelkord Su tähelepanu asjaolule, et mina ootasin peaaegu kaks nädalat, enne kui oma küsimused siia postitasin.

Minu leheküljel, millest Sa räägid, ei ole kommenteerimise võimalust ja pole kunagi pidanudki olema.

Unknown said...

Kurb on lugeda, et liidu juhatuse esimees julgeb jätkuvalt otse öelda, et VMS kasutas raha mittesihipäraselt!
Küll aga loevad vaadedajat ka paljud need noored, kes nimetatud aastal meie korraldatud noorteüritustest osa võtsid ja meie treenerie käe all õpet said.

Tundub, et Sa Hendrik oled ikka täieli ego!
Oska ka enda sisse vaadata!
PS paistab, et ka pühapäeval ei saa rahu - äkki keegi julgeb miskit öelda - saaks vastu laksida.
Tegele rohkem oma liidu asjadega siis läheb ehk energia õiges suunas!

Hendrik Olde said...

Head sõbrad Gert ja Kristjan,
püüan vastata siis teile ühes postituses.
Olen enda jaoks võtnud tõesti seisukoha, et ka pühapäeviti vaatan siia, sest igale plõksimisele olen siis otsustanud argumentidega vastata. Ma ei saanud ju jätta reageerimata Gerdi repliigile: "...ühe väikese ja näiliselt tähtsusetu fakti tuua NS rahade jagamisest."

Ja kui nüüd seda 2008.aasta Viljandi NS rahade saagat jätkata, siis küsimus oligi ju aruannete esitamises NS rahade kasutamise kohta (võin taaskord saata kõik need EML-i meeldetuletused ja palved, et ootasime Sinult aruannet NS rahade sihipärase kasutamise kohta). Kui Sa seda tookord ei suutnud/tahtnud teha, siis vist ei ole kohane täna enam rääkida nende rahade sihipärasest kasutamisest!

Ja küsimus Kristjanile. 2009.a. jaanuaris toimunud ümarlaual olid kohal: Gert Elmaste, Anto Kasak, Kaido Külaots, Ants Prii ja kolm EML juhatuse liiget. Kutsututest I.Krupenski millegipärast ei tulnud kohale.
Keda (ja kelle nõusolekul) Sa praegu esindad nende väidetavate kokkulepete osas? Palun ära räägi nendest asjadest, mille juures Sa ise ei ole olnud - see ei ole ju Sinu stiil! Või kes lubas Sul ennast esindada - ega mitte Gert selles küsimuses?!

Ja veel Sulle üks selline väike repliik. EML saatis Kultuuriministeeriumile 9.dets. 2009.a. kirja, milles soovisime rääkida kolmel olulisel teemal (sh. riigi üldisest rahastamisest ja ka NS rahadest). Täna on 21. veebr. 2010 ja me ei ole siiani saanud mingit vastust sellele kirjale. Kas ma peaks hakkama sellepärast Kultuuriministeeriumi ajakirjanduses (sh. Vaadeldajas) materdama?!
Ehk on ikka ka mingid muud lahendused, kui hakata kahe nädala möödumisel pasundama, et kusagile ajaveebi postitatud küsimustele ei vastatud.
Kristjan, ega tegelikult ju Sind ei huvitagi nendele küsimustele vastused (need on sellised küsimused, millele tead vastust isegi), lihtsalt tähelepanu tahaksid saada oma tegemistele ja "võitlusele" Olde vastu.

Hendrik Olde said...

Minu meelest peaks ju olema OK, et ma nüüd püüan vastata kõigile küsimustele ka siin (sest juhatuse ajaveebi postitused võiksid olla siiski eelkõige klubide esindajatelt) ning samas annan ka täiendavaid selgitusi, sest enamus inimesi ju ei tea ühe või teise pöördumise tegelikku tausta...

Ei vasta, on paha! Vastad, kuid ikka ei sobi... Ei ole ju teie eesmärk loodetavasti mitte ainult õhku visata pooltõde ja oma nägemust asjast...

Kristjan Sander said...

Hendrik, ära palun demagoogitse. Tartu rahu sõlmimise juures ei olnud ka meist kedagi kohal, aga ometi me kõik teame, mida kokku lepiti ja viitame sellele. Täpselt sama käib Maleliidu juhatuse kokkulepete kohta, mis sõlmiti 2009. aasta algul, aga mida Maleliidu juhatus ei täitnud.

Mind huvitavad väga vastused viimati esitatud küsimustele. Palun Sul põhikirja punktist 17.4 lähtuvalt jätkuvalt vastata:

1) millistele klubidele on EML võlgu 2009. a. riiklikku noortespordi toetust, mille maksetähtaeg oli 31.12.2009, millises ulatuses ja millisel põhjusel?

2) kas EML juhatuse esimees töötab või on viimase aasta jooksul töötanud Tõnu Truusi Malekoolkonna klubis ja kui jah, siis millisel ametikohal?

Vastused on terve Maleliidu juhtimise seisukohalt olulised vähemalt kolmel põhjusel:

1) kontrollimaks, kas juhatuse esimees ikkagi on täitnud lubadust lõpetada noortespordi toetuse mittesihipärane kasutamine, mille ta andis 2009. a. üldkoosolekul;

2) tuvastamaks, kas Maleliidu liikmeid koheldakse võrdselt või
on eelisseisus näiteks klubi, kus juhatuse esimees töötab;

3) selgitamaks Maleliidu üldist finantsolukorda, mille halvenemise märgid on võlgnevused klubidele ja FIDE-le.

Hendrik, Maleliit ei ole Sinu erabisnis. Kõikidel klubidel on õigustatud huvi organisatsiooni arengu vastu ning põhikiri kindlustab neile õiguse selle kohta infot saada. Kui Sa sellest aru ei saa, siis töötad Sa vales kohas.

Hendrik Olde said...

Hea Kristjan,
unustasin Sind ennist tänada, et leidsid võimaluse ja tasusid sellel nädalal isiklikult arvelt ära ka Tartu Ülikooli MK 2009.a. liikmemaksu võlgnevuse.

Samas ei ole Sa pidanud vajalikuks või võimalikuks tasuda iseenda 2008. ja 2009.aasta litsentsitasusid, mis on kehtestatud litsentsireeglitega ning mille määrad on kehtestanud EML üldkoosolek.
Eks Sinu selline suhtumine on ka üks killuke sellest, et EML-l on võlgnevused, mille kallal Sa oma "hambaid teritad"...

Andres said...

Vastuseks anonüümsele kriitikule (19. veebruar, 9.53)
Tore, et oled slaidid küllalt põhjalikult läbi uurinud ja nendest omad järeldused teinud. Kuna aga tundub, et Sa ei ole enamusest neist ega ka kogu ettekandest kui tervikust päriselt aru saanud, siis vastaksin mõnedele Su kommentaaridele.
Slaididel 2-4 olevad tsitaadid pole kaugeltki juhuslikud, vaid ilmestavad selgelt tolleaegset mainstream seisukohta finantskriiside tõsiduse ja nakkuslikkuse kohta ning pärinevad oma ala suurimatelt ekspertidelt (Fedi juhid ja Nobeli majanduspreemia laureaadid).
Slaid 5 iseloomustab tabavalt aktsiaturgude irratsionaalset käitumist ja mudeldamatust pärast elamuturu mulli lõhkemist. Tegu on tõesti karikatuuriga - arvan, et see oli hea leid, kuna just sellised tähelepanu köitvad slaidid jäävad auditooriumile meelde.
Väide, et agentide irratsionaalsusel on väga suur roll finantskriiside tekkel ja eriti edasikandumisel, pole kindlasti mitte nii nõrk, et sellele isegi aega kulutada ei tasuks. Viimasel 15 aastal on finantsnakkuslikkus üheks kõige enam uuritud probleemiks majandusteadlaste hulgas ja fundamentaalnäitajad vs agentide irratsionaalsus debatt on kaldumas just viimase kasuks (loe nt prof. B.Moussalli töid).
SKP ja SKP kasv on kõige põhilisemad majandusliku olukorra ja majandusarengu näitajad. Kui seda kritiseerid, siis ehk pakuksid välja ka parema alternatiivi. Ja see oleks ettepanek kõigile majandusteoreetikutele! Muide, ka lisandväärtuse või tööpuuduse graafikud annaks üldjoontes analoogse tulemuse.
SKP ei kasva, kui Hendrik Olde maleliidu autoga avarii teeb. Kasvab alles siis, kui ta uue auto ostab või paranduse eest tasub!
Slaid 11 on naljakas ilmselt ainult sinu arvates. Kui Sul on mõni koolieelikust tuttav, siis palu tal teha slaid Eesti male rahastamise mudeli kohta. Sulle on ilmselt tundmatud ka mudelite põhikriteeriumid - mudel peab olema nii lihtne kui võimalik ja nii keeruline kui vajalik. Ökonomeetrikuna olen ma kokku puutunud ja koostanud sadu mudeleid, millest Sina, anonüümne kommentaator, ilmselt mõhkugi aru ei saaks, aga keerulisus ei ole eesmärk. Slaididelt ega ettekandest ei peaks vastu kumama mitte selle autor, vaid auditoorium, kellele see on suunatud. Ei usu, et maletreenerid viitsinuks kuulata karmi ökonomeetriat.

Andres said...

Ei slaid 12 ega kogu ettekande point ei ole Hendrik Olde puhtakspesemine ega õigustamine. Nagu ka kohapeal mainitud, siis antud ettekande autorid ei ole piisavalt pädevad andmaks hinnangut H. Olde tegevusele ning ei kavatse end malepoliitikas kuidagi positsioneerida. Lihtsalt, Eesti male finantsraskused on suurel määral paratamatud ning nende tekkel oli küllalt ebaoluline, kas H. Olde juhtis maleliitu hästi või halvasti. Nii nagu oli USA finantskriisi Eestisse levimisel vähetähtis, kes ja kuidas oli parasjagu peaministriks. Finantsraskuste teke Eesti males ei tähenda ipso facto EML-i halba juhtimist. Kas EML-i on juhitud hästi või halvasti, on hoopis teine teema, ja antud ettekandes seda ei käsitletud.
Slaid 13: millise joonisega soovitaks Sina selgitada majandusraskustest tulenevat nõudluse ja pakkumise ebatasakaalu kui mitte nõudluse ja pakkumise graafikuga?
Slaidid ei ole iseseisev lugemis- ega õppematerjal, vaid käivad koos ettekandega seda toetades. kui slaid kordab mõnda varasemat, siis on see seetõttu, et soovitakse varemräägitu juurde tagasi pöörduda ning on mugavam, kui ei pea slaidide seas edasi-tagasi manööverdama. Samuti, on tavaline, et slaididel ei ole terviklikud laused (mida heitsid ette Karmeni malekultuuri presentatsiooni juures).
Koolieelikutest lapsed üldjuhul ei ole suutelised kokku panema slaide teadlaste esinemiseks, vähemalt mina ei tea küll ühtegi sellist juhtumit. Võib-olla Sinu laps on selline geenius. Sel juhul kahju, et ta isasse ei ole.
Slaid 15: slaidilt eneselt tõepoolest ei loe välja, kuidas c-d suurendada, sest (nagu mainitud) slaidid vaid toetavad ettekannet, kõike sinna kuhjata pole mõtet. Kui ettekande ajal kohal olid, siis ilmselt ei kuulanud Sa piisavalt tähelepanelikult. Infoks: vastus on 'atraktiivsus'.
Kerese ja Kalmuse slaid: jälle pole Sa millestki aru saanud. See oligi slaidi mõte, et tänu Keresele on malel Eestis paljude aladega võrreldes suur konkurentsieelis.

PS. Vastasin vaid sisulistele märkustele, Sinu ründavat ja kohati isiklikuks minevat stiili (eriti Karmeni malekultuuri ettekande kohta) parema meelega ei kommenteeriks.

Kristjan Sander said...

Andres, kui Sa räägid Eesti malest tervikuna, ühest valdkonnast teiste hulgas, siis võib sul õigus olla.

Küll aga sõltuvad Maleliidu kui organisatsiooni finantsraskused sellest, kui palju on minevikus laenatud ja sellest, et asjaajamise läbipaistmatuse ja viletsa juhtimiskultuuri tõttu on sponsoreid kaotatud. Maleliidu majanduslikele probleemidele ja nende põhjustele juhiti tähelepanu juba mitu aastat tagasi. Juhatuse esimees kahjuks on valinud järelduste tegemise ning asjakohaste muutuste asemel aga jätkuva vassimise ja põhikirja ning kokkulepete rikkumise tee.

Kaarel said...

ma arvan, et päris palju (potentsiaalseid) sponsoreid on kaotatud ka tänu Sulle, Kristjan, ja Su kamraadidele...

Kristjan Sander said...

Kaarel, ma ei tea, keda Sa mu kamraadide all mõtled, aga vähemalt kaks võimalikku sponsorit on lubanud malet uuesti toetama hakata, kui praegune juhatuse esimees lahkub. Kumbki neist ei lõpetanud Maleliidu toetamist minu õhutusel, vaid juhatuse esimehe tegevuse tõttu. Võid nende käest ise küsida, kui mind ei usu (võin erakirjas kontaktid anda).

Anonymous said...

Ja mitu sponsorit lahkub, kui juhatuse esimees lahkub?

Kaarel said...

aga mitu sponsorit on Sinu lärmamise pärast lahkunud?
Või mitu potentsiaalset sponsorit on selle pärast huvi kaotanud?

aga mida sa nende kahe sponsori all mõtled. mis sumamdega siis nad huvitav oleksid valmis toetama malet? ma võin ka niimoodi oma detsembrikuu ülekandega sponsori nime viimaks välja teenida...

Marek Kolk said...

Ai juudas kui valusad küsimused Kaarli poolt, polegi sellist olukorda varem kohanud :-D Ma jooniks alla lause "mis summadega siis nad huvitav oleksid valmis toetama malet?". Ei ole see olukord roosiline praegu ja ei näe põhjust, miks peaks roosiline olema tulevikus (iseenesest ilus unistus muidugi).

Kristjan Sander said...

Kaarel, kogu "lärmamine" (ma ei nõustu ka Sinu vulgaarse väljendiga, aga see on ise teema) ei toimuks avalikkuse ees, kui juhatuse esimees ei oleks erakorralist üldkoosolekut enne diskussiooni ebaseaduslikult laiali saatnud, jätnud täitmata kokkuleppe suhtluskanali loomiseks juhatuse ning klubide vahel ja vastaks talle saadetud kirjadele.

Kui Sa arvad, et koos organisatsiooni sees diskussiooni likvideerimisega on H. Olde ühtlasi muutunud isikuks, keda üleüldse kuskil kritiseerida ei tohigi, siis ma olen sunnitud Sinuga kategooriliselt eriarvamusele jääma.

Ma olen Sinuga nõus, et on väga kahetsusväärne, et diskussioon Eesti Maleliidu probleemide üle toimub niimoodi avalikul lehel, aga hetkel ei ole mingit muud võimalust seda pidada. Mul ei oleks midagi selle vastu, et lahendada erimeelsusi läbirääkimiste laua taga, kuid juhatuse esimees ei ole sellest huvitatud. Palun suuna oma pretensioonid talle.

Kristjan Sander said...

Kaarel, ma ei tea, millise summaga Sina detsembris Maleliitu toetasid, kuid ma pean siiski vähe tõenäoliseks, et see võiks olla võrreldav toetusega, mida võiks osutada minu poolt mainitud isikud.

Anonymous said...

Nigeeria suurmeistrid lehvitavad kümnete miljonite dollaritega pidevalt. Hakkad uurima, siis pole neid kuskil näha.

Huvitav, et kui Maleliiduga asju ajada nii lootusetu on, miks siis pole need anonüümsed rahastajad lihtsalt ühte maailmaklassi klubi üles upitanud? Saaks trummi lüüa, et ilma Maleliiduta jne.

Kaarel said...

Lärmamine on vulgaarne väljend? Võib-olla on asi siis ikka minu kasvatuses, aga minu on jaoks lärmamine küll täiesti tavaline sõna ja siia konteksti ka väga sobilik (võib-olla isegi veidi leebe).

Nagu näha, ei saa ma ikka sõna võtta. Kohe järgneb rünnak. Nii, et seetõttu jääb see mul loodetavasti siin ka viimaseks kommentaariks (juhul kui jälle ei tule pähe mind rünnata). Rünnaku all mõtlen ma seda Sinu väidet nagu ma toetaks autokraatset juhtimist, kus kriitikat ei ole. Mul on siiralt kahju, et Sa avalikusele siis sellist pilti minust voolida proovid. Ei ole vaja.
Aga võib-olla Sa kasutad oma väites ainult valet terminit. Ma olen täielikult vastu ANTIPROPAGANDAle, aga mitte kriitikale. Need on kaks täiesti eri asja. Ning Sa peaksid väga hästi juba teadma, et mulle see ei meeldi. Kahju, et Sa niimoodi avalikuse ees, siis üritad teist muljet minust jätta.

Aaa... mul tuli selline küsimus, et kas Te enne detsembrikuu koosolekut proovisite laua taha ka istuda juhatusega? Või läksite kohe välja vahetama?

Nüüd ma paluksin Sind (või teistel), et kui Sul on veel soov mind rünnata, siis palun tee seda otse minu mailile. Mul ei ole mitte mingisugust soovi Sinuga siin avalikult vaielda. Nagu tegelikult enam mitte ka eraviisiliselt, sest see ei vii ju kuhugi.

Ja üleüldiselt, ma lõpetan ka vist Vaadeldajas selle teema kommenteerimise, et päästa end rünnakutest.

NB! Mis puutub neisse sponsoritesse, siis jumal tänatud, et nad on valmis rohkemaga toetama kui mina. See oleks päris masendav ka olnud. Aga kas nad küündivad ka praeguste sponsorite summadeni, ei tea.

Kristjan Sander said...

Kaarel, ma ei ole väitnud, nagu Sa toetaks autokraatset juhtimist ja ma ei rünnanud Sind kuidagi. Palun ära saa minust valesti aru. Aga mulle jääb arusaamatuks, mida Sa nimetad "antipropagandaks". Mis muudab Sinu jaoks kriitika "antipropagandaks"?

Ma ütlen mitmendat korda, ma olen Sinuga täiel määral nõus, et on väga kahetsusväärne, et Maleliidu probleeme arutatakse siin, mitte mingis privaatsemas kohas. Aga sinna ei saa mina mitte midagi parata. Mul on valida: kas arutada siin või olla vait. Kuna vaikimine tähendaks ühtlasi nõusolekut H. Olde tegevusega, jääb see nende asjade hulka, mida minu südametunnistus ei võimalda.

Enne detsembrikuist üldkoosolekut olin nii mina kui mitmed teised inimesed, sh. ka mõned juhatuse liikmed (näiteks Jaan Narva), aastaid teinud igasuguseid ettepanekuid olukorra parandamiseks. Seda nii üldkoosolekutel kui muudel viisidel.

Anonymous said...

Härra Kaarelil on ikka väga madal valulävi...Olgu öeldud, et ei tunne ei Kaarelit ega Kristjanit isiklikult, aga antud juhul julgen diskussiooni kõrvalt jälginuna küll väita, et mina nendes Kristjani viimases kahes postituses küll mingit rünnakut ei näinud ja selline dramaatiline kommenteerimisest loobumisega ähvardamine Kaareli poolt on naeruväärne.

Samuti juhin tähelepanu, et härra Olde ei ole endiselt vastanud Kristjani kahele küsimusele. Mina igatahes ootan huviga. Kui Kristjan taaskord need küsimused esitas, siis järgnes kohe härra Olde postitus, kuid see sisaldas vastuste asemel tipptasemel demagoogiat...küsimustele vastamisest hiiliti osavalt kõrvale.

Anonymous said...

Härrased, miks te seda teete? Vaadeldajas on sama teema umbes iga paari nädala pärast üleval. Ja iga kord on täpi pealt sama jutt. Mitte mingit arengt pole. Mis lõbu selline asi pakub? Kui niisama end välja elada tahate, siis minge parem kuskile Delfi kommentaariumisse. Seal on taolisi palju.

Anonymous said...

Miks te üldse kuulate seda K.Sanderi
sonimist? Inimene pole elus millegagi hakkama saanud ega tõestanud oma pädevust kasvõi maleklubi juhtimises rääkimata suurematest struktuuridest. Hullumaja värava tagant mööda minnes ei pea ju hulludele tõestama hakkama, et ma olen normaalne.

Anonymous said...

Kus ma seda neegrinaise lugu lugeda saaks? See oli nii ilus kujundlik materjal. Palun juhatage. Tänud ette
Ants

Kristjan Sander said...

Nojah, ei mingeid vastuseid, ainult anonüümne sõim. Küllaltki iseloomulik.

Anonymous said...

Kus esineja teab, kas ta sai nüüd teie soovitused suvaliselt teadustedoktorilt v kolhoosi jotalt eneselt.

Kristjan Sander said...

Teine klubi, kellele võlgu ollakse:

http://dokreg.kul.ee/public/20100222142822612.204652.pdf