Monday, February 15, 2010

Eesti U18 meistrivõistlused

11.-14. veebruaril toimusid malemajas Eesti kuni 18-aastaste meistrivõistlused. Noormeeste turniiri võitis Ottomar Ladva, tüdrukute turniiril selgus esikoht alles pärast järelmatši, kui Triin Narva oli 2-0 üle Mai Narvast.

Poiste turniiril läksid tiitli eest võitlema eelmise aasta meister Jüri Holvason, tema klubikaaslased Ivan Moltšanov ja Mark Lapidus ning võistluse noorim osavõtja Ladva. Kindlasti tahtsid sõna sekka öelda viimast aastat selles vanuseklassis mängivad Georgi Dzaniašvili ja eelmise aasta pronksmedalist Madis Nahkur.

Holvason, Lapidus, Ladva ja Dzaniašvili asusidki kahe vooru järel täiseduga juhtima. Kolmandas voorus võitis Ottomar tähtsas mängus Holvasoni. Valge sai avangus paremuse ja jätkas keskmängu enametturiga. Holvason püstitas veel mõningaid probleeme, kuid Ottomar ei eksinud lõppmängus ja sai teenitud punkti. Partiid ühe silmaga kõrvalt jälginud Hendrik Olde ütles, et see võit näitab suhtumist ja tehtud tööd. Järgmises voorus tegid Ottomar ja Lapidus viigi, Holvason polnud aga kaotusest veel toibunud ja hävis Sillamäe Kalevi mängija Morozovi vastu. Lootused kuldmedalile oli kaotanud ka Moltšanov, kes oli nelja vooruga ainult viike teinud. Järgmistes voorudes võitis Ladva veel Dzaniašvilit, kes jäi valearvestuse tõttu lihtsalt vähemviguriga, ning Morozovit. Lapidus tegi aga viigi Moltšanoviga. Viimase vooru paarid olid Ladva-Moltšanov ja Holvason-Lapidus.


                                                                                               Ladva - Moltšanov

Must oli varem vältinud käikude kordamist ja kahinud viguri kuningarünnakuks. Pärast 1. ...Rh2?! asub aga rünnakule valge. Täna klassis analüüsimisel pakkus tugev taktik Hendrik Olde, et valge võib mängida ka 2. Kxh2 Lh4+ 3. Kg1 ja Og4 järel võib 4. Vxg4 lüüa ja rahulikult kuningaga põgeneda. Must võib aga siiski käia 3. ...Oh3 ja mingi vastumängu saada. Ilmselt Ottomar ka sellega arvestas partii ajal ning leidis hea käigu 2. Rxf4! Lipu löömisel tuleb kahvel ja valge jääb hiljem enamviguriga. Partii lõppes pärast 2. ...exf4 3. e5 dxe5 ja valge korjas kõik nupud ära 4. Lxa8 Rg4 5. La7+ Od7 5. Rc5 Rg4 6. Lxd7+ Kf8 7. Vxg4 1-0

Mäng hõbemedali eest lõppes aga puändiga.


                                                                                             Holvason - Lapidus

Partii lõpuosas suures ajapuuduses olnud Holvason oli sunnitud alistuma pärast 1. b4?? Vxe4 ja valge vanker korjatakse sidumise tõttu ära.

Seega sai Ladva 6,5 punktiga 7-st! kulla, Lapidus oli poole punkti kaugusel ja hõbedal. Pronksmedal anti viis punkti kogunud Dzaniašvilile. Holvason ja Moltšanov jäid üllatuslikult medaliteta.

Ei tea, kas kahjuks või õnneks, aga neidude turniiri mänge ma eriti ei näinud. Küll aga märkasin Reval-Spordi tüdrukuid, kes kõik jõudsid lõpuks ka esikaheksasse. Triin ja Mai pidid otsustama esikoha saatuse. Lembit Vahesaare blogist võib lugeda, et mängud olid väga põnevad. Vanemal õel õnnestus see aasta veel nooremast jagu saada. Medalid jagunesid: kuld Triin Narvale, hõbe Mai Narvale ja pronks Anaid Hanzatjanile.

18 comments:

Ilja said...

Turniiris oli veel üks tähtis episood... Partiis Morozov - Ladva seis oli umbes selline: valged Kg3, Vf3, etturid a3,b4,c5,d6,g4,h3; mustad Kg5, Of6, Vc2, ettur h6. Mustal on läbiseis. Nende viimane käik oli 1...Of6. Järgnes 2.d7?? Oe5+. Ajapuudust ei olnud...

Anonymous said...

Palju õnne Ottomarile!

Anonymous said...

See varjatud Olde mõnitamine kuidagi mage...

Anonymous said...

Millest jutt?

Jürgen said...

ilmselt mõeldud "tugeva taktiku" lauset, sest mujal ju Oldest juttu ei ole. minu meelest on see siiralt mõeldud. miks peaks lausel, kus endast ligi 500 reitingupunkti tugevamat mängijat nimetatakse tugevaks taktikuks, mingi halvustav tagamõte olema? küll mõnel viirastuvad alles tondid....

Rene said...

Olgem täpsed, Oldet mainiti akhel korral. Ja esimesel korral oli mainimine nii "Partiid ühe silmaga kõrvalt jälginud Hendrik Olde ütles, et see võit näitab suhtumist ja tehtud tööd." Ju siis varasem kommenteerija arvas mõnitamise all seda, et tegelikult on Oldel ikka kaks silma.

Anonymous said...

Eesti keeles väljendi "ühes silmaga vaatama" kasutamine ja sellest aru saamine näitab, et on kunagi koolis käidud ja/või raamatuid loetud. Viimast soovitan soojalt teistelegi enne kui tähenärimisega vestlusse sekkuda.

Jürgen said...

oijahh, täna öösel ei saa ma jälle sõba silmale, kui hakkan enne uinumist mõtlema, kui palju intriige ja solvanguid olen ma oma elus kahe silma vahele jätnud oma lingvistilise küündimatuse (ja ühe silmaga vaatamise?) tõttu. kas keegi selgitaks mulle selle ühe silma lugu lähemalt. ega keegi ometi kedagi kurja silmaga ära ei kaetanud? 1981. aastal visati Andrus Rõuk kunstiinstituudist välja selle eest, et ta avaldas "Loomingus" luuletuse, mille ridade esimesed tähed andsid ülalt alla lugedes kokku "sini-must-valge". kas Indrek Turu on 2010. aastal ootamas samasugune saatus? kas peaks hakkama allkirju koguma. aga kelle kaitseks?

Marek said...

Oh jummal, midagi muud ei ole teha enam? :D

Peep said...

Indreku lugu on täitsa hästi kirjutatud.

Mulle jääb pigem arusaamatuks, miks iga Hendriku nimetamine kommenteerimist väärt on?! Maleliidu tegevjuhina võib ta ju teile mitte meeldida. Et ta enamikust siin sõna võtvatest malet paremini jagab, peaks aga siililegi selge olema (edasi võite nüüd heietada, millisest siilist jutt)!

Marek said...

Minu meelest see Siili mõnitamine on natukene küsitava väärtusega juhtum :-D

Rene said...

Kas anonüümsetel kommenteerijatel on huumorisoolikas välja lõigatud koos nimega?

Kaarel said...

hästi, Marek :P eks see siililegi selge ole jah üks suur mõnitamine.

vabandust, aga ma ütlen nüüd oma arvamuse välja: kommentaator, veebruar 17, sa pead ikka haige inimene olema kui näed siin mingisugust suurt mõnitamist. see on täiesti jabur.

kui siin üldse midagi varjatut on, siis mulle tundub see sõbraliku tögamisena. minu meelest (Olde ja/või Indrek, parandage mind, kui ma eksin) käib nende kahevahel lihtsalt kerge lõõpimine (Olde minu mälu järgi kommenteeris Indreku arvo-turniiri võitu jne.). See ei ole ju absoluutselt halb! Vastupidi! Väike lõbus vaheldus eesti male argipäeva, mis on igati tervitatav.

Anonymous said...

Inimese pihta keda koguaeg mõnitatakse oleks hea maitse sellised naljad tegemata jätta. Samuti ei viita teiste avalikult haigeks sõimamine heale kodusele kasvatusele.

Kaarel said...
This comment has been removed by the author.
Kaarel said...

ma arvan, et selle naljade värgiga peaks tegelema Olde ise, kui end haavatuna tunneb, mitte mingisugune anonüüm.

ja mis puutub mu kodusesse kasvatusse, siis tänud su mure pärast, aga kahjuks sa eksid. mu kodune kasvatus oli/on igati tasemel. muidu ma ei oleks siin, kus ma praegu olen. selles saan ma ainult tänada oma vanemaid ja ausõna, ma olen neile väga tänulik.

Cesic said...

Keda koguaeg mõnitatakse? Ei ole küll aru saanud, et kedagi oleks mõnitatud.

Turu said...

Mäletan, et mõned aastad tagasi tahtsid moslemid Taanile sõja kuulutada, sest keegi ajakirjanik oli teinud Muhamedist karikatuuri. Tundub, et nüüd on Muhamediks Hr. Olde, kelle nime mainimisel juba võib saada tohutu kriitika osaliseks.

See Loomingu näide Jürgeni poolt oli ka hea. Loodame, et mind Vaadeldajast välja ei visata.

Ja Kaarel, sa ei eksi. Täpselt nii oligi mõeldud. :)