Friday, March 6, 2009

Eesti XI Talimängude finaal, Põlva

Eelmisel nädalavahetusel 28. veebruaril ja 1. märtsil toimusid Põlvas Eesti XI talimängude finaalturniirid.
Talimängude näol on tegemist Eestimaa Spordiliidu Jõud talvise spordi tippsündmusega, mis korraldatakse iga nelja aasta järel. Esimesed maatalimängud toimusid 1965. aastal Võrus.

Eestimaa XI talimängud osalesid kõigi maakondade ning 28 linna ja 76 valla võistkonnad. Eelvõistlustega selgitati finaalturniirile pääsejad meeste ja naiste korvpallis, males, kabes ning lauatennises. Lisaks nendele võisteldi suusatamises, suusaorienteerumises ja noorte jalgpallis. Talimängude üldkokkuvõttes selgitati parimad vallad ja linnad kahes grupis.

Eestimaa Spordiliit Jõud.


Eesti meistrivõistluste lõpetamisel öeldi, et Rakvere finaalturniir võis olla justkui talimängude soojenduseks. Põlvasse oli kohale tulnud palju tugevaid maletajaid. Eesotsas Kaido Külaots (Paikuse), Meelis Kanep (Sõmerpalu), Ülar Lauk (Luunja), Aleksander Volodin (Kohtla-Järve), Sergei Neff (Mäetaguse).


Ametlik avamine oli juba reedel, kuid paistis, et suurem osa maletajatest jõudis kohale alles laupäeval.

Ka meie Kõo valla võistkonnaga hakkasime liikuma alles laupäeva varahommikul ning ööseks sõitsime koju tagasi. Mõlemal päeval oli väga talvine ilm ning teed olid suure lumekatte all.

Malevõistlus toimus koolimaja teise korruse fuajees. Turniiripäeva alguses plaaniti läbi viia kuue vooru asemel seitse, et pühapäeval saaks varem minema, kuid kuna fuajees oli väga kehv valgustus, lükati seitsmes voor siiski järgmisele päevale. Pühapäeval algas võistluspäev juba kell 9.

Nii linnade kui ka valdade arvestuses oli kohale tulnud 11 võistkonda. Võistkonnas oli viis liiget – 2 meest, 1 naine, 1 poiss, 1 tüdruk, kusjuures naine ei tohtinud mängida mehe laual ning noored täiskasvanute laual. Kohtunikeks olid Marek Kolk ja Peep Narusberg.


Linnade arvestuses olid tulemused järgmised:

  1. Kohtla-Järve 40p
  2. Narva 33p
  3. Elva 33p
  4. Sillamäe 32p
  5. Kiviõli 30,5p
  6. Rapla 26p
  7. Paide 23,5p
  8. Kuressaare 22,5p
  9. Põlva 13p
  10. Suure-Jaani 12p
  11. Saue 9,5p

Tabeleid on võimalik vaadata siit.


Minu mäletamist mööda on valdade arvestuses tavaliselt esikolmikusse jõudnud Paikuse, Kohila ja Luunja võistkonnad. Tugevamad võistkonnad olid veel Tartu, Saarde ja Sõmerpalu. Võistkondadel olid erinevad trumbid, mõnel olid tugevad mängijad noorte ja naiste laual, teistel jälle Eesti parimad malemehed esilaudadel. Ühtegi sellist võistkonda, kus kõigil laudadel esikohale jõuti, siiski polnud.

Turniiritabeleid on võimalik vaadata siit.


  1. Paikuse vald 37p

Külaots, Kaido 2564 8p

Mironov, Ruslan 2170 7p

Pool, Silvi 1963 7p

Jaanimets, Marten 1783 8,5p

Kallas, Marleyn-Cristin 1267 6,5p


  1. Kohila vald 33,5p

Olde, Hendrik 2355 4,5p

Siemer, Tambet 2270 8p

Brokko-Olde, Margit 2067 8,5p

Abozenko, Georg 1901 9,5p

Olde, Grete 1542 3p


  1. Tartu vald 30p

Vorobjov, Pavel 2310 6p

Rei, Aksel 2159 5,5p

Kõrge, Kersti 1871 6,5p

Muru, Moorits-Mihkel 1498 6p

Iher, Mirjam 1242 6p


  1. Luunja 29p
  2. Saarde 28p
  3. Sõmerpalu 25,5p
  4. Kõo 21,5p
  5. Tähtvere 21p
  6. Mäetaguse 20p
  7. Sauga 18,5p
  8. Viru-Nigula 11p

Meie Kõo vallaga jäime 7. Arvestades koosseise võime selle tulemusega ehk rahule jääda. Kunagi oleme finaalis aga ka 4. kohale tulnud. Head meelt saame tunda

aga selle üle, et oleme alati mänginud vaid oma jõududega, nende inimestega kes ka reaalselt Kõo vallas elavad/töötavad. Selge on ju see, et mitmed vallad on tihtipeale omale osa mängijaid mojalt nihverdanud (mida saab teha ka reeglite kohaselt, kuna piirangud ei ole väga ranged).

Mina ise sain 9 punkti 10-st. Kaotasin vaid Paikuse valla esindajale Silvi Poolile. Läksin võrdsest seisust vett välja pigistama ning lõpuks avastasin hoopis ennast läbi seisust. Vastane realiseeris kindlalt. Mitmes mängus võitsin segasest seisust kuningarünnaku ja kahingutega, nii sain punktid Kersti Kõrge ja Margit Brokko-Olde vastu.


Nagu Vremja blogist juba lugeda võis, pidime autasustamist pikalt ootama. Ja kui lõpuks auhindadega tuldi, hõigati ”kus need kabetajad on nüüd?!”. Või midagi taolist, igaljuhul kabe oli põhiline.

Sel aastal autasustati kahjuks ainult parimaid võistkondi. Laudade parimaid isegi ei mainitud.

Laudade tulemusi on võimalik vaadata siit: linnad, vallad.


Edit:
Ida-Virumaa Spordiliidu fotoalbumist on võimalik vaadata pilte talimängudest.


Edit2: Lisatud enda tehtud pildid.



















30 comments:

Anonymous said...

Tituleerituim maletaja ehk Valentina Golubenko (Kohtla-Järve) on loos tugevate maletajate nimekirjast välja jäänud.

Ja nagu enne mingi loo all mainisin, siis
http://pildid.sportiv.ee/index.php?cat=54 pealt näeb talimängudel L ja P alt pilte ka malest.

Huvitav muiude see, et Eesti olusid arvestades väga arvestatava osaluskonnaga (kohapela 2000, koos eelvõistlustega 2800 inimest osales) üritusest ei maininud Õhtuleht ja Postimees sõnagi. Eile ei olnud mahti Ekspressi avada, kuid kardan, et ka nad seda üritust ignoreerisid. Natuke kummaline.

Anonymous said...

Suur kuid väsitav turniiri oli. Kui räägiksin kellelegi tavainimesele, et olin maleturniiril kohtunik ja õhtul olin surmväsinud ... siis järgneks ilmselt pikk naerulagin. Peebu esimesed sõnad hotellituppa jõudes olid "Tahan mängijaks !" :D Üsna hästi iseloomustav lause. Omajagu põhjus selleks oli ka see, et hommikul ja õhtul tuli siis 110 inimese jaoks inventuur üles panna ja õhtul jälle ära korjata, lisaks oli koridor pikk ja "jooksmist" palju [aga v.a. lõpetamine olime igati ajagraafikus, arvestades päeva algust, lõunapauside vaheaegu ja õhtu pimenemist].

Lõpetamisest on siin juba mainitud, ilmselt tuli korraldajatele midagi vahele, sest meie ei olnud ainus ala, millega tegeleda tuli.

Aga muidu igati korralik üritus, olen ise ka korra mängijana finaalis olnud, väikse vallaga on meil suht raske sinna muidugi saada, sest mingit kandepinda noorte osas ei ole. Alagruppe see-eest oleme igal aastal mänginud.

See aasta vist oli esimest korda ka jalgpall kavas, ikka tore oli vaadata, kuidas noored väljas lumetuisus mängisid. Võib-olla negiivse asjana tooks välja laupäevase lõunase toitlustamise, mis oli selgelt üle ressursside, järjekorrad pikad ja lohisevad[lihtsalt liiga palju inimesi sattus ühele ajale], aga male-kabele oli see probleem, kuna vaheaeg oli limiteeritud ja mingist hetkest ju pidi voore edasi mängima.

Veel mainiks ära, et Pesa hotelli teenindus oli igati priima ... millist külalislahkust ja usaldamist võib ainult Lõuna-Eestis kohata.

Veel mäletan lauset Gerdi poolt "See oli mingi Luunja valla neeger või ?" :D öeldud ühe koridoris vastu tulnud väga pika mustanahalise kohta ...

Tuuli said...

Rene!
Tugevamatest maletajatest mainisin reitingu järgi viis esimest. Häid maletajaid oli kohale tulnud loomulikult palju rohkem.
Valentina Golubenko ei saanud turniiril 100% tulemust, vaid kaotas turniiril Suure-Jaani linna esindajale ning seega ei näe ka põhjust tema esile toomiseks. Loomulikult ei kahtle ma aga tema ea kohta kõrges malelises tasemes ning heades tulemustes rahvusvahelisel areenil. Kuid sellest hoolimata ei ole mul mingit soovi Golubenkodest positiivses kontekstis kirjutada, kuna nende perekond on teinud halba nii Eesti malele, maletajatele kui ka minule isiklikult (kes lugu teab, saab aru). Võiksin tuua mitmeid näiteid, kuid kuna ei poolda kollasele ajakirjandusele iseloomulikku materdamist (mida Golubenkod minu ja Eesti male kohta küll rohkelt teinud), üritan neid pigem vältida.

Marek!
Nõustun, et sellel turniiril oli kohtunikel palju tööd ning minu arvates saite te Peebuga ilusti hakkama :)

Anonymous said...

Ise ei mäleta millal Paikuse poleks esimeseks tulnud..

Anonymous said...

2006 1. KOHILA (Hendrik Olde, Tambet Siemer, Margit Brokko-Olde, Karlis Seire, Sille Rõõmus) 40.5, 2. LUUNJA (Indrek Kuusk, Vahur Sprivul, Larissa Volpert, Maksim Konovalik, Kertu Oja) 40, 3. PAIKUSE (Ruslan Mironov, Maksim Tšitškan, Silvi Pool, Tõnu Heinmets, Görel Rääk) 31p

Vot nii ... ei olnud Paikuse esimene :D

Anonymous said...

sorksporks, minu viga :/

Anonymous said...

Seep see viga on, et ei suudeta oma isiksut kõrgem olla. Mainida ära viis meest ja mitte ühtegi naist on väga seksistlik mu arust. Eriti arvestades lähenevat naistepäeva. Ja isegi kui keegi ei meeldi on Eesti paremaks maleliseks veebileheks pürgival vaadeldajal ikkagi veidi vaja ka objektiivne olla. Kui ikkaturniiril on kohal valitsev juunioride maailmameister, siis sellest vaikides mööda minna on umbes sama, mille eest kunagi siunati siin Oldet, kes väidetavalt valib kellele tere ütleb. Prooviks ikka isiklikust kibestumisest vms üle olla, saan aru, et see raske, aga tahaks ikka asjalikku lugu lugeda. Muidu on blogi nagu Laari ajalooraamatud :)

Anonymous said...

Olgu siia lisatud ka Golubenko tõde nendest võistlustest: http://www.moles.ee/09/Mar/04/10-1.php
See ei ole väga sõbralik teiste suhtes.
Ja Tuulist võib ka aru saada, sest omal ajal on just see pere Tuuli malepartii tulemuse kohtus vaidlustanud ja kogu maailmale valet kuulutanud.
Las igaüks elab omas tões edasi. Pole siin küll vaja jälle mingit jama üles kiskuma hakata "tühjast" kohast...

nikitheone said...

Ma vaidlen vastu Rene.
Vaadeldaja on tehtud just selleks, et inimestel oleks võimalik kajastada oma subjektiivset arvamust.

Seksistlik on minu arust just see, kui tullakse rääkima, et peaks Golubenkot mainima. Tema reiting on (ainult) 2213 ning päris ühel mehel on reiting tema omast kõrgem, seega enne peaks nemad ära mainima.

See on minu subjektiivne arvamus.

Anonymous said...

Niki, aga Golubenkosi oli ju kaks ... ja üks neist lausa Euroopa noorte meister :D Olgu nendega kuidas on, aga ses osas on Renel õigus, et nt Valentina osalemine ainuüksi väärinuks tähelepanu (noh, loo oleks saanud ju kasvõi sellest ühest "ootamatust" nullist).

Mina küll ei tea, milline Vaadeldaja olema peaks, aga siin ma, Niki, hakkan sind pisut ennast norima ... et kui teil pole vaja objektiivne olla, siis mis alusel teil korda läheb, et teised seda teie suhtes olema peavad ?

Lõpetuseks peaks Tuuli kaitseks ka midagi ütlema ... nt seda, et ta viitsis selle jutu kokku panna (ja noh, kõigest ju ka rääkida ei jõua), sest paljud ei teinud sedagi.

Anonymous said...

Mu arust palju huvitavam kui see Molesi lugu finaalist, oli eelturniiri ülevaade http://www.euruchess.org/cgi-bin/index.cgi?action=viewnews&id=2015

Ma küsisin nende kaptenilt Zaitsevilt põlvas ka, et kahjuks ma seda loos mainitud Narva Pataljoni kivi ei võtnud Põlvasse kaasa, et kas neil ikka on piisavalt motivatsiooni võita. Oli.

Ja enamus anonüümseid kommentaatoreid võiks üldse mu meelest end munadepidi (kui neid neil on) ennast üles puua.

Anonymous said...

Täitsa olemas Renepoiku.

nikitheone said...

Marek, keegi ei saa mitte kellegi kohta objektiivne olla.

Anonymous said...

mis me ikka mingisugusest horvaatia maletajast räägime... mõttetu ju.
ning minu meelest on täiesti arusaadav, miks Tuuli peale golubenkode sellist pasaloopimist ei taha neist midagi eriti rääkida

Anonymous said...

>>Seksistlik on minu arust just see, kui tullakse rääkima, et peaks Golubenkot mainima. Tema reiting on (ainult) 2213 ning päris ühel mehel on reiting tema omast kõrgem, seega enne peaks nemad ära mainima.

Golubenko reiting on ikka 2298 - http://ratings.fide.com/card.phtml?event=4501993. Ning ta tõuses reiting Januaaris +24.6 punkti.

Huvitav võrrelda see tulemus Nikiga - http://ratings.fide.com/card.phtml?event=4502426. Temal on FIDE reiting 2065 ning "expected rating change" -24.

nikitheone said...

Tegemist oli Eesti turniiriga ja ma vaatasin reitinguid, mis olid antud chess-resultis.

Miks Golubenkot peaks äkki minuga võrdlema, sellest ma ei saa üldse aru...

Anonymous said...

sest sa julgesid nii hirmkõva mängijaoskustes kahelda kui sa ta madalat reitingut kritiseerisid.
ma ei saa aru, keda ta üldse kotib. ta esindab horvaatiat ju. sama hästi võiks rääkida ka Lorena Zepedast, kes on El Salvadori parim naismängija. mis sest et reiting on 100punni väiksem kui selle horvaatlannal, aga ta on vähemalt oma riigi parim naismängija.

aga tegelt... ses suhtes oleks tulnud tegelikult ta ikkagi ära märkida, et ainuke võõrleegionär turniiril.

Anonymous said...

>>Tegemist oli Eesti turniiriga ja ma vaatasin reitinguid, mis olid antud chess-resultis.

Kui Golubenko Eestis ei mängi siis pole mõtet Eesti reitingule vaadata.

>>Miks Golubenkot peaks äkki minuga võrdlema, sellest ma ei saa üldse aru...

Golubenkot oleks vaja võrdlema mitte Külaotsiga with Kanepiga vaid kas naismaletatega (nagu Tuuli Vahtraga) või vähemalt noormaletajaga (nagu sina).

Mina ise ka ei kiida Golubenko pere tegevust, aga mõlemad Golubenkot peaksid olema mainitud tugevate maletajate nimekirjas (sellepärast et nad ikka kõvasti malet mängivad).

Tuuli said...

Kui tahate seda perekonda maleliselt või muud moodi ülistada, tehke oma blog ja palun.

Kirjutame siin kõik oma vabast tahtest ja ajast, seega palun ärgu tulgu keegi ka millekski kohustuma.

Nagu eespool juba öeldud, mainisin 5 tugevamat.. ja sinna hulka see perekond ei mahutunud. Panin juurde ka lingid, et soovijatel on võimalus kõiki teisi osalejaid ise vaadata.
Väga vale tundub ka võrdlus minu ja Nikiga, sest ma ju ei kirjutanud, et me oleme turniiri tugevamad maletajad. Ja kas me peaksime Nikiga tõesti mainima kõiki, kes jäävad meie reitingust kõrgemale?!

Positiivselt meelestatud kriitika on alati teretulnud, kuid siuke negatiivne ilma põhjusteta etteheitmine võtab küll kahjuks isu ära järgmist lugu/postitust teha.

Anonymous said...

Tuleb organiseerida matš Valentina Golubenko ja Tuuli Vahtra vahel. Poksimatš! Või mudamaadlus.

Anonymous said...

Oh teid küll õrnahingelisi.

Mu arust lihtsalt väärinuks fakt, et Valentina Golubenko, kes harva Eesti turniiridel osaleb, Põlvasse tuli, mainimist.

Eks seal oli veel huvitavaid seiku, nt vist üks vähene võimalus, kus Lauk ja Olde ühe laua taha istuvad jms.

Eks see blogi olegi ju selleks tehtud, et näidata, mida huvitavat Eestis ja mujal maailmas toimub.

Ütlen ausalt, et kahjuks jääb ta Ülari vaatleja tippaegsele tasemele alla, kus ikka sai põhjaliku ülevaate malemaailams toimuvast ja tihti ka huvitavaid analüüse loetud.

Ja eks ka Golubenkodel on ju olemas eurumale lehekülje näol ka oma väljund, aga see ei takista huvitavaid fakte ju ka vaadeldaja lehele tuua.

Kui iga sellisele ettepanekule nii valuliselt reageerida, siis pole ju mõtet üldse lasta lugejatel kommentaare kirjutada vaid ainult omas mahlas praadida.

Anonymous said...

... kusjuures andsid Lauk ja Olde teineteisele kätt (loodetavasti!!!)ja tegid isegi viigi. Aga mis seal imelikku on? Soovitus teile kõigile- unustage isiklikud sümpaatiad ja lahkarvamused, sest male on siiski mäng ja ainult mäng. Ei ole mõtet igal pool ja kogu aeg vastandada erinevaid inimesi ning nende maailmavaadet. Püüdke arvestada kõigi inimeste õigusega oma arvamusele ja ärge hakake seda kohe intriigiks "ketrama".
Male mängimise eelduseks võiks olla ka üldine vaimne kultuur.
No ei kirjutanud Tuuli Golubenkodest, Golubenko ei kirjutanud vist ka Tuulist EURUCHESS`is. No ja mis siis?
Meedia ei pööranud üldse erilist tähelepanu nendele mängudele, sh. Golubenkodele, Külaotsale, jne... No ja mis siis? Kõik osalejad olid enamasti talimängudega rahul ja vaevalt, et neile läheb korda kellegi kolmanda inimese arvamus või see, et neid mingis kontekstis ei mainitud.

Anonymous said...

Uhh, siin on väikestviisi sõda lahti ... rahu,ainult rahu, ütles üks parajalt paks mees katuselt.

Anonymous said...

Meediakajastusest

Seal väike monitooring üleval
http://www.joud.ee/est/g147s1209

Male on jah hea ja mõnus mäng, aga kuna seda mängivad persoonid (kellest palkud vähemalt enda jaoks isiksused), siis ei saa neist üle ega ümber :)

Ja Tuuli ning teised vaadeldaja tegijad, kirjutage ikka, teete ju seda südamega (mis kõige olulisem) ja hästi :)

Ning igavesti vinge oleks kui kirjutades jälgite reeglit, et ei kirjuta vaid sellest, mis endale huvitav ja oluline on antud asja puhul, vaid mõtlete veidi ka lugejale, andes talle võibolla ka seda infot, mida eri põhjustel vaid enda jaoks kirjutades kirja ei paneks.

Anonymous said...

Renel on täiesti vale ettekijutus blogindusest. Seal kirjutatakse asjadest just nii nagu kirjutaja sellest arvab. Ja teistel on täiesti vaba tahe, kas ta on sellega nõus või mitte.
Vanasti olid "Rahva Häälel" tsensorid, kes vaatasid et kõik kirjutatu vastaks "rahva tahtele"!

Anonymous said...

Noh, ka blogindus allub siiski mingitesse piiridesse. Kui nt kellegi kohta piirmatult laimu levitad, võid ennast avastada kuskil kohtusaalis.

Aga lisaks toimib bloginduses printiip, et sisu on tegija enda teha, aga kuna bloge on üsna palju, siis inimesed teatud hetkest lihtsalt ei loe konkreetset blogi (leiavad alternatiivi), kui see peaks liiga teemaväliseks minema. Muidugi, tegijale pole sest sooja ega külma, sest tema ilmselt teeb blogi edasi :D

Kuid konkreetsemalt Vaadeldajast rääkides, siis ma kahtlen siiralt, et mõni soliidsem maletaja tahaks, et tema hoole ja armastusega kirjutatud artikkel avaldatakse samal lehel mingi baarikaklusega. Sellele tasuks mõelda, et milline see suund siis õige on (praegu on suht pudru ja kapsad ... kuid äkki nii ongi hea ? Ma sugugi ei pretenteeri mingile absoluudsele tõele). Pigem on praegu puudust just Ülari poolt tehtud Vaatlejast ... seda tüüpi analüüsist ja ülevaadetest, Vaadeldaja enda osa on hästi täidetud.

Seega peaks (vist) ikkagi olema vähemalt kaks erinevat blogi, sest nt lapsi ju ei saadaks nii naljalt kuskile baarikaklust lugema ... samas on olemas lai kontingent, kes seda meeleldi loeks.

Anonymous said...

Nõustun üle pikapika aja Mareki arvamusega. Aga imelik, et blogi kommentaarides ei ole arutlusel artikli sisu vaid mingi täielik bullshit...

Ylx said...

Surusime Oldega kätt, vahetasime pisut mõtteid, mängisime mängu ja analüüsisime pärast partiid. Nagu tavaliselt. Või ootas mõni "malesõber" midagi muud?

Anonymous said...

Positiivne. Leian ka, et vaatamata kõikvõimalikele probleemidele ei peaks neid üle kandma malelaua taha ning tegelema mingi üleüldise tobeda vihkamisega.

Anonymous said...

Niikaua kui baarikaklused ja muud seiklused maleturniiridega seoses on, võib minumeelest sellest kirjutada küll, kollane ajakirjandus ju inimesi tegelikult kõige rohkem huvitab. Ma ntx ei leia et see baarikaklus rohkem teemaväline oleks kui ntx vanad Vaatleja jutud mingitel jalgpalli või muude spordialade koefitsentide teemadel. Ainult partiide analüüs ja tulemuste kajastamine muutuks jube igavaks ja ilmselt poleks ka väga tihti millestki kirjutada.