Saturday, March 14, 2009

Linarese parimad palad

Linarese turniirist on möödas juba nädal, kuid seni on vaatamata jäänud mõned meeldejäävamad seisud.

Turniiri võit läks seekord veidi ootamatult Alexander Grischukile, kes kogus küll sama palju punkte kui Vassily Ivanchuk, kuid sai esikoha tänu sellele, et tal oli rohkem võite. Grischuki jaoks oli see kindlasti üks tähtsamaid võite tema karjääris. Varem olid ta suurimad saavutused välkmales, kus ta 2006. aastal maailmameistriks tuli. Välku mängibki Grischuk sellepärast nii hästi, et ta jääb tavamales alati suurde ajapuudusesse. Selle kohta on ta ise öelnud, et tal on nii palju kordi ajaga probleeme olnud ja see on tema jaoks juba loomulik olukord. Talenti Grischukil aga on ja arvatakse isegi, et ta võiks olla palju tugevam mängija, kui ta rohkem malega tegeleks. Nimelt teenib mees üsna suuri summasid ka pokkerimänguga. Grischuk on abielus Ukraina WGM Natalie Zhukovaga ja neil on aastavanune tütar Masha. Pärast turniiri lõppu ICC-le antud intervjuud saab vaadata siit. Nüüd aga näide partiist, kus turniirivõitja alistas hiinlase Wang Yue.


















Umbes viis käiku tagasi tekkis lahkvärvi odade lõppmäng, kus Grischuk ilmselt juba märkas musta saabuvat käigupuudust. 1. Od1 Oc3 must kaotab igal juhul mingi etturi 2. Ke3: Kf5 Wang Yue andis h-etturi kohe ära, sest muidu tungib valge ikkagi g4-le ja paarisetturid hakkavad lippu minema, näiteks 2. ...Oe1 3. Oc2+ Kf7 4. Kf3 Kg7 5. Kg2 Kf7 6. Kh3 Kg7 7. g4 ja mustal pole enam midagi teha. Ka mängus sai valge üsna kiire võidu pärast 3. Oh5: Oe1 4. Kf3 e4+ 5. Kg2 ja mõned käigud hiljem Wang Yue alistus.

Turniiri alguses tegi tähelepanuväärse mängu valitsev maailmameister Viswanathan Anand, kes võitis Teimour Radjabovi.


















Siin leidis Anand võidu 1. g5+!! mida pidas oma kommentaaris väga heaks ja raskeltleitavaks ka Meelis Kanep. 1. ...Kg5: 2. Re7! Kf6 3. Rd5+ Kg7 4. Le5+ Kh6 5. Lf6+ Kh7 6. Lf7+ Kh6 7. Re7! 1-0 Lipu ja ratsu koostöö on nii tugev, et kui must tahab matti vältida, peab ta kahvli tõttu oma odast ilma jääma. Anand üldiselt aga see turniir midagi erilist korda ei saatnud ja jäi kahvatule 4. kohale.

Radjabovi lõppskoor võinuks aga veelgi väiksem olla, kui Magnus Carlsen oleks järgmise lõppmängu realiseerida suutnud.


















Arvuti pakub siin valgele paremuseks juba peaaegu +6.00, kuid seda vaid üheainsa käigu puhul. 1. Kf3?? Suur eksimus, millega valge laseb võidu käest, täpne oleks olnud 1. Kf1! 1. ...Rb5! 2. Vb4 Rc3 nüüd selgub, et valge ei saa kahvli tõttu käia Ke3, kuid e1-l poleks seda olnud ja kuningas takistaks ilusti d-etturi lipustumiskatset. 3. Vb7+ Kg8 4. Vb8+ Kh7 5. Ke3 b2 6. Vb7+ Kg8 7. Vb8+ Kh7 viik.

Lõpetuseks veel humoorikas lahendus Leinier Domingueze ja Levon Aroniani partiis.


















Seda lõppmängu olid mehed juba umbes kümme käiku mänginud, kui Aronian otsutas naljaga pooleks vankri e2-le käia. Dominguez vastas selle peale kohe 1. Vg7+ ja 1. ...Kg7: järel lepiti viiki. Patt.

Täna algas tippsuurmeistritel juba uus turniir Prantsusmaal, kus mängitakse vaheldumisi kiir- ja pimemalet.

No comments: