Wednesday, March 18, 2009

Euroopa meister on Tomashevsky

Euroopa meistrivõistluste tie-breakis osutus kõige kindlamaks 21-aastane venelane Evgeny Tomashevsky. Ta võitis esimeses matšis 1,5-0,5 David Navarat, siis armageddonis Baadur Jobavat ja lõpuks finaalis samuti armageddonis Vladimir Malakhovi.

Medalid jaotati järgmiselt:

1. Evgeny Tomashevsky (RUS)
2. Vladimir Malakhov (RUS)
3. Baadur Jobava (GEO)

Evgeny Tomashevsky sündis 1. juulil 1987 Venemaal Saraatovi linnas. Hetkel paikneb ta FIDE edetabelis 60. kohal reitinguga 2664. Siiamaani olid tema karjääri suurimad saavutused 2. koht U-18 MM-il aastal 2004 ja samuti 2. koht Aeroflotil 2007. Kui praeguse ajani on ta selgelt jäänud Venemaa tippsuurmeistrite varju, siis Euroopa meistri nimetus toob talle kindlasti kuulsust juurde.


Tähelepanu väärib aga otsustav mäng meistritiitli peale. Kuna kiirpartiid jäid viiki, siis pidi Tomashevsky valgetega armageddoni võitma. Ajakontrolliks oli 5m + 4m. Viigi korral kuulutatakse võitjaks must. Malakhov sai partiis mustadega paremuse ja Tomashevsky tegi veel mitu viga, mille tõttu ta seis juba täiesti läbi oli.


















Siin on musta käik ja laual on matt 6 käiguga. 1. ...Ob1+ 2. Kb1: Ld1+ 3. Ka2 Lb3:+ 4. Ka1 Ld1+ 5. Ka2 Lc2+ 6. Ka1 Va3 matt. Malakhovil oli aega umbes 50 sekundit, aga täiesti ootamatult pani ta hoopis vankri ühe käiguga ette.

1. ...Ve1??


















Järgnes muidugi 2. Le1: Og6 3. La1 1-0.

Niisugune partii selgitas Euroopa meistri. See peaks taas tekitama küsimusi, kas armageddon ikka peaks nii tähtsal võistlusel otsustama kuldmedali saatuse. Pealtvaatajatel on seda loomulikult põnev jälgida.

5 comments:

Anonymous said...

Kuidagi tuleb ju meister välja selgitada.

Lisaks, kui süsteem on ette teada, siis tuleb seda arvesse võtta juba alguses, s.t. kui ei talu või kardad lõpu kiiremaid ajakontrolle, siis tuleb alguses rohkem pingutada. Kui ei pinguta (või ei tule välja), siis pole midagi teha ... lõppude lõpuks käib suur võitlus ja võitja väljub koos au ja kuulsusega ... mis vahet on, mis laual toimus ?

Muidugi hinge jääb alati närima selline ebapuhas partii, aga seni pole paremat lahendust leitud [a la lõputult pikkade partiide mängimine - see kuulub rohkem nostalgia valdkonda].

Anonymous said...

Male on sellesmõttes ikka suht aus spordiala, et kõik on enda teha... kõrvalised tegurid ei mõju mängule. Ja see vankri ette jätmine lihtsalt näitas taset, siin pole mõtet vabandusi otsida. Sitt suusataja saab alati öelda, et läks määrdega alt. Maletaja sellist vabandust võtta pole.

Anonymous said...

Sitt maletaja saab samamoodi alati öelda, et läks avanguvalikuga alt :)

Anonymous said...

Või trussikuvalikuga, hõõrusid teised ja ei lasknud rahulikult mõeda :)

Anonymous said...

Ootan huviga viljandi turniiri kokkuvõtet. Kõiki ju huvitab kes seekord külabaaris paremsirge sai ja kes hommikul ropsis..