Monday, March 16, 2009

Oxford-Cambridge matš

Päev enne Eesti üliõpilaste meistrivõistlusi mängisid tudengid malet ka Pall Malli tänaval Londonis, kus toimus traditsiooniline Oxfordi ja Cambridge'i vaheline matš. Seekord maletasid Inglismaa tuntumad ülikoolid juba 127. korda.

Matši mängiti kaheksal laual, millest üks oli naiste oma. Cambridge läks võistlusesse favoriidina, nende keskmine reiting oli tervelt 124 punkti kõrgem. Oxfordi ridades esines neljandat korda järjest ka eestlane Alvar Kangur (2231), kes mängis mustadega Malaisia IM Zi Jing Wongi (2410) vastu.



Mäng oli väga huvitav, Kangur kahis 16. käigul kvaliteedi ja 21. käigul veel viguri. Siis paistab seis äärmiselt segane, ilmselt peaks valge siiski enammaterjaliga võitma. Malaislane aga otsustavat paremust kuidagi ei saanud ja pärast lippude vahetust jäi mustale kolm etturit vankri vastu. Seda seisu näeb pärast musta 36. käiku. Valgel on nüüd üsna ebamugav takistada seotud etturite lipustumist. Wong ei suutnudki kaitsta ja andis 42. käigul ratsu ühe etturi eest ära. Edasi näitas Alvar juba head tehnikat ja suutis lõppmängu punktiks realiseerida. See oli matši viimane ja otsustav partii. Oxford juhtis sellel hetkel 4-3 ning eestlase võit tähendas lõppskoori 5-3. Kokkuvõttes on nüüd Cambridge võitnud matši 56 korda ja Oxford 52 korda. Ülejäänusid mänge ja Oxfordi võistkonna fotot saab vaadata http://www.bcmchess.co.uk/news/varsity2009.html.

Alvar Kangur on praegu omandamas doktorikraadi majanduse erialal. Ta on 32-aastane ja õppinud Oxfordi ülikoolis alates 2005. aastast. Males on ta saavutanud meistrikandidaadi taseme, kuid on tõsisemalt pühendunud kirimalele ja omab seal suurmeistri tiitlit. Maailma edetabelis on ta 261. kohal reitinguga 2538. Alvar mängis Eesti eest ka paar aastat tagasi lõppenud 15. kirimaleolümpia finaalis, kus meeskond tuli 7. kohale.

5 comments:

Anonymous said...

Aitäh, Indrek. Jällegi sulle omaselt väga hästi loodud artikkel.

Anonymous said...

Jah, uudis on selline, mida suvaline lambiahv ei leia.

Anonymous said...

Kas keegi teab kus sellel pildil on Alvar? - http://www.bcmchess.co.uk/news/varsity2009.html

Anonymous said...

Alvar peaks olema taga paremalt neljas.

Anonymous said...

Vist ongi nii. Aga teda võib ära tunda ainult tema kasvu järgi.