Sunday, November 16, 2008

Maleolümpia, Dresden (4)

Esimese vooru partiidest ja tulemustest tegid kokkuvõtte Margus, Siim ja Meelis, teisest voorust kirjutas pikemalt Ülar ja kolmandast jällegi Siim. Ka Niki on Vaadeldajas üht-teist kajastanud. Nii et mina, siis, panen rõhuasetuse üldmuljetele.


Vahepeal on mängitud teine ja kolmas voor. Teises voorus võitis naiskond mustadega Uus-Meremaad 3,5-0,5 (viigistas Monika; Leili puhkas) ja kolmandas Trinidad & Tobagot 4-0 (Monika puhkas). Kumbki minu vastane eriti teooriateadmistega ei hiilanud, nii sain juba avangus üpris mugavad seisud ja pikapeale õnnestus ka punktid vormistada.

Kolmanda vooru vastasvõistkond oli üpriski eksootiliselt maalt ning nende käitumine malelaua taga ei olnud just kõige korrektsem. Nende viimasel kolmel laual oli probleeme käikude kirjutamisega (malelauale ei olnud tähti peale märgitud) ning pidevalt siis küsiti meie protokolle või Viktoria vastane isegi küsis suuliselt tema käiku üpriski tihedalt. Vika vastasel olid seal pidevalt veel kindad käes, ta häälitses ja kinkis mängu aeg meie mängijale raha. Minu vastase ebakorrektne käitumine algas sellest, kui ta oma kodinatest, mis tal kõik süles oli, midagi otsima hakkas ja samal ajal partiiprotkolliga pool lauda segamini lükkas. Alguses mu vastane mängis üpris kiiresti, aga kui seis lootusetult kehvaks muutus, suutis ta veel üle tunni mõelda, vahepeal vaatles seisu ka püstijalu. Trinidad & Tobago esindajad võtsid meie naiskonna vastu ka paaril korral käiku tagasi, kuid minu vastane seejuures kella alla ei olnud vajutanud ning mul oli nii hea seis, et ma lihtsalt ei hakanud nõudma midagi. Teise laua mängija vahetas käigu ära aga ajal, mil meie mängija tualetis oli. Kohtunikke on seal ka nelja matši peale vaid üks, nii et üpris raske oleks niimoodi vaidlema hakata. Kõige korrektsem oli Leili vastane – 1997. aastal sündinud võistkonna kõrgeima reitinguga tüdruk. Mind häiris, tegelikult, ainult see, et halba seisu sattununa hakkas vastane kella peksma ja nuppe loopima, muidu polnud hullu – huvitav kogemus, siiski. Viktoria vastane ei teanud aga viisakusest malelaua taga midagi ja nii tekkiski küsimus, mida tuleks taolises situatsioonis teha. Paistab, et viiekümnest eririigist tulnud kohtunikud ei ole ka kõige kompetentsemad.

Kohtunikud saavad segaduse korral küsida abi ja nõu aga vanemkohtunikelt. Näiteks, läks vaja vanemkohtunikku Meelisel teises voorus Husseini vastu. Eesti meeskonna teise laua mängijal oli kahe enametturiga lõppmäng, võit ei olnud veel päris kindel, kuid vastane ületas aja. Nägin ise kõrvalt, kuidas vastasel aeg nulli jooksis ja ta viimasel sekundil veel käiku üritas teha, kuid pärast kella vajutamist lõi vastase kellale ootamatult ette 31 minutit. Meelis natukene mõtles ja vaatas ning läks kohtuniku juurde. Kohtunik tuli ja vaatas ning kutsus vanemkohtuniku. Vastase kella poolel oli miinus ning 40 käiku ei olnud veel täis, seega oli ta aja ületanud, kuid Iraagi võistkond apelleeris sellele, et kell näitab veel 31 minutit aega. Võit läks siiski kindlalt Meelisele. Pikemalt jäi mängima veel Volodin ning tema võidu järel saadi ka matšivõit. Kolmanda vooru alguses selgitati täpsemalt ka seda 30 minuti lisandumist, nimelt tuleb pool tundi juurde alles siis, kui 40 käiku täis on ja aeg otsa saab.

Kolmandas voorus viigistas üllatuslikult meeskond Botswanaga. Avatud turniiril on siiki see, et ka sajanda asetusega mehed on vähemalt reitinguga üle 2000 ning nuppe tõstavad, et ega lihtne ei ole.


Naiskond mängib täna valgetega 37. asetusega Ecuadoriga, esimesel laual on neil IM Martha Fierro Baquero (2361). Meeskond mängib valgetega 42. asetusega Montenegroga, esimesel laual on Kaidol vastas GM Milan Drasko (2537), puhkab Riho.


Täna ma ei mängi, nii on aega natukene vabamalt võtta ning ka kirjutada midagi, muidu on üldiselt võistluspäevad väga tegusalt ja kiirelt möödunud. Pärast hommikusööki olen põhiliselt vastase vastu valmistunud nind üldiselt malega tegelenud, seejärel lõunasöök ja voorule. Pärast mängu olen käinud erinevate inimestega õhtust söömas ning enne vastase selgumist ka fitness-keskuses ja saunas. Kui õhtul kella 11 ajal vastane selgunud, teeme Marko juures koosoleku ja otsustame, millises koosseisus mängime. Mängupäeva jooksul on vahepeal aega ka veidi teistega suhelda, internetis olla, tulemusi jälgida ja msnis vestelda ning üpris palju aega läheb ka ühest kohast teise jõudmisele – hotell, mängupaik ja õhtusöök on kõik erinevates kohtades.








Lisasin ka mõne pildi. Esimesed kolm pilti tehtud enne teist vooru ja viimased eile trammi ootamas.


12 comments:

Anonymous said...

Lahedad ülevaated Tuuli, täname!

Anonymous said...

väga hea reportaazh, eesti noormaletajatel on ajakirjanikuannet!

Anonymous said...

selline küsimus tekkis, et kas Volodinile on vale tulemus pandud. Imelik sest ta jääks nagu järgmise käiguga vankrist ilma või kvaliteest ja saaks mati.. või helises vastasel telefon?

Anonymous said...

mul on ka halb tunne, et Volodin ja koos temaga ka Eesti kaotas...

Anonymous said...

ma ei saa aru, mis aruba-läti 1. laual toimus? midagi on väga mäda nende viimaste käikudega ja tulemus ka väga kahtlane?

Anonymous said...

ja naiste arvestuses oli jaapani-liibüa 4. laud päris huvitav (kaks keskealist meesterahvast). kuskil malawi vmt väikeriigi 3. lauale oli pandud pia cramlingi näopilt. suhteliselt absurdihõnguline on see maleolümpia ametlik leht.

Anonymous said...

Ei ole ju absurdihõnguline. Sellise suure massi puhul reaalajas peavadki sellised asjad juhtuma. Kellegi näpukas siin, kellegi oma seal jne

Tulemusi endaid saab lihtsalt muuta, paned aga pärast tulemuse fikseerimist kuningad keskel uude asendisse ja ongi skoor lihtsalt muudetud ... kasvõi mõne möödakäija poolt. Väga lihtne süütu nüke, aga kuskil maailmas 1.3 miljonit inimest ootavad ja loodavad, et tulemus on just nimelt selline nagu kirjas.

Tuuli said...

Kahjuks, on internetis hetkel vale tulemus - Volodin siiski kaotas ja Montenegro võitis matši 2,5-1,5.

Anonymous said...

njaa... seda oligi karta

Anonymous said...

Miks volodin üldse draakonit mängib?
Igatahes mingit vasturünnakut ta ei saanud ja kuningas jäi lihtsalt "alasti" <:p

Anonymous said...

Mh, ma just vaatasin, et Volotka poolt hästi mängitud ja ilusad lõpumanöövrid, aga alles nüüd sain siit aru, et see oli hoopis vastase mäng...... Kahju muidugi.

Anonymous said...

http://sport.postimees.ee/?id=49423
Postimees neelas ka valesööda alla ja edastab et Eesti võitis