Wednesday, November 12, 2008

ERR video: Hendrik Olde Terevisioonis

No nii - maleliidu juhatuse esimees Hendrik Olde esines täna Terevisioonis.

(palun vabandust nende ees, kes lootsid, et me teeme olde-vaba blogi)

Norimistuju pole hetkel, muidu ma noriks. Kuigi palju ei olegi norida.

Okei, mida rohkem videot vaatasin, seda suurem huvi tuli norida - Olde pakkus välja, et võiks sõpradega malelaua taga konjakit juua! Inimene, kes väidab, et Vaadeldaja blogis ei tohiks kajastada alkoholi joomist pakub ise sama välja Terevisioonis!!

Tule taevas appi!

EDIT: 16.11 kell 23.15 Nagu näha, on teema kommentaarides üpriski kaugele algsest kaldunud. Et arvamusi on väga palju ja erinevaid - see on selge. Ma lihtsalt tahaks rõhutada seda, mida keegi kommentaator ka ütles - kui on juba nii palju vastukaja, siis on selge, et see midagi on mäda. Teen ettepaneku, et selle kohta võiks luua kas eraldi teema. Kui keegi tahab, et ta arvamus avaldataks siin lehel, mitte kommentaarides võib saata ka kirja.

84 comments:

Anonymous said...

ma ka ei saa aru, miks oli vaja konjak sisse tuua, mitte et see halb asi iseenesest oleks, aga malet reklaamida sellega on üsna mage. eriti kui olde üritab eesti malet nn. puhastada alkoholist.
ja ma jugleks vaielda ka selle vastu, et inimesed käivad koondises selleks, et tulemusi saada... ma läksin küll vietnami sellepärast, et tegu oli VIETNAMiga. ma kahtlen kas mul on tulevikus võimalust sinna minna.
mu meelest tundus ta üldse kuidagi... imelik seal saates. kõigest rääkis nii positiivselt nagu meil oleks kõik korras siin eesti males.... sorry mees, aga mu meelest logiseb meil siin kõik

Anonymous said...

Eks meheke püüab positiivses noodis end ja oma tegevust õigustada, äkki pritsib siis kuskilt maleliidu arvele uut rahakest peale, organisatsioon ju milliga miinuses.

Anonymous said...

Loeks huviga mis see "kõik" on mis logiseb.

Anonymous said...

noo kasvõi see võistkonna olümpiale saatmine logises igalt poolt... ma ei tea kust see sponsor välja imeti, et võistkond suudeti ära saata

Anonymous said...

Ma lihtsalt vahemärkusena ütlen, et väljend "kõik" on samast klassist kui Švõrjovi "mitte kuskil maailmas" ... natukene peaks ikka kindel ka olema, kui niimoodi tulla väljendama. Teine võimalus on kasutada jutumärke, siis ei tähenda "kõik" just kõiki.

Noh ... muidugi logiseb ... palju asju logiseb, nagu nt Eesti reitingute arvutamine jne :--) aga vaadake nüüd iseenda tegemisi ja julgege väita, et teil midagi ei logise ... või tulevikus logisema ei hakka ...

nikitheone said...

eks minu arust on ka natukene liialdatud väide, et eesti males on kõik halvasti. Mõni asi on täitsa okeilt korraldatud, aga litsalt hetkel ei tule ükski asi meelde...

Anonymous said...

:--)

Nojah ... tavaliselt pidavat küll kõik negatiivne ununema ...

Anonymous said...

vahel ununeb, vahel mitte... aga ma olengi selline jube kriitiline inimene:D

Anonymous said...

Kui Eesti males midagi logiseb siis see, et meil on väga vähe professionaalseid mängijaid ja palju vingujaid.

Kui meil inimesed käivad tiitlivõistlustel turismireisidel nagu mõned Vietnamis ning malet mängivad võistlustel purjus peaga ja veel sellega avalikult kilkavad...

nikitheone said...

ega ei ole kerge professionaalseks maletajaks tõusta, kui maleliidu toetus on väga väike. kui ei usu - võid lugeda gm kanepi intervjuud, kus kõik on kenasti ära seletatud. aga mina ei saa aru, mis selles nii paha on, et kaarel käis nn turismireisil vietnamis - ta ei võtnud kellegi kohta ära pluss ta maksis väga suurema osa kuludest ise. mis siin vinguda? ja ma ei ole näinud ühtegi kirjutist, kus avalikult kilgataks, et nad mängivad malet purjus peaga. hallo - ärka üles, see on reaalsus!

Anonymous said...

Maleliidul ei ole oma rahamasinat. Raha peab kuskilt tulema. Kas sponsoritelt, riigilt, ükskõik kust. Ja selleks, et see raha tuleks, peavad maletajad midagi vastu pakkuma. Elu ei käi nii, et ma olen nüüd ilus inimene ja andke mulle raha. Kui minu juurde tuleks keegi ja ütleks, et mul on kindel plaan viie aasta pärast saada reiting 2700 ja teen selleks 8 tundi päevas trenni...Kurat, ma annaks omast taskust raha.

Kaarel sai võtta sellepärast, et sellepärast logisebki asi, et meil ei ole maletajatel ambitsioone. Pole maletajaid, kes veri silmist väljas pürgiks maailma tipu poole. Kui meil selliseid oleks, leiduks ka raha. Mida aga on palju on igat sorti vingujad.

Anonymous said...

Küsiks mõnedelt eelkirjutajatelt, kes paistavad arvavat või tahavad arvata, et asjad on korras. Miks esindavad potentsiaalne Eesti parim meesmängija (Jaan Ehlvest) ja potentsiaalne Eesti parim naismängija (Valentina Golubenko) teisi riiki? Kindlasti saanuks parema ja inimlikuma asjaajamise korral mõlemad jätkuvalt Eesti eest mängida. Kuidas on asjad korras, kui maleliit on miljoniga miinuses? Kõik võlad tuleb kunagi tasuda ja mis te arvate, kelle või mille arvelt see võlg tulevikus tasutud saab? Loomulikult noortemale arvelt ehk teisisõnu Eesti maleelus ei lähe veel niipea midagi paremaks, ei tule seda veri silmist väljas ülespoole pressijat, sest alaliidu poolt loodavad majanduslikud tingimused selleks on olematud. Maleliidu asi peaks olema maletajatele raha leidmine, nii et veri silmist väljas, mitte vingumine ja tagarääkimine, et üks või teine maletaja ei sea omale ambitsioone või teeb midagi malevälist või mida iganes.

Anonymous said...

Esiteks kui ei tea Ehlvesti ja Golubenko juhtumite tausta, siis võiks vait olla või ennast asjaga kurssi viia.

Teiseks ära valeta Maleliidu miljonivõla kohta ja et mingi raha tuleb noorte arvelt.

Ja kolmandaks on reaalses elus paraku nii, et enne peavad sportlased näitama, et neil on annet ja tahet tõusta tippu, siis tuleb ka raha. Praegu on selline seis, et Maleliidu juhatus rohkem omast taskust ja heast tahtest hoiab Eesti maleelu üleval. Priidu firma toetab Eesti meistrivõistlusi, Riho firma toetab nädalalõputurniiride sarja, Carmeni firma toetab maleolümpial osalemist, jne.

See on nii sellepärast, et meil pole maletajaid ja tulemusi mida saaks sponsoritele ja riigile müüa. Ning et kui keegi arvab, et Maleliidul õnnestub mingit raha leida, et inimesed saaksid lihtsalt hobi korras vahest mängida, siis sorry...

nikitheone said...

mina usun, et meil on täitsa andekaid inimesi olemas ja tahtmist ja ambitsioone on ka olemas, aga raha sellegi pärast pole tulnud. võin kasvõi näitena iseennast tuua - ma olin 14 aastaselt meistrikandidaat, tegelesin malega 6-7 päeva nädalas - kindlasti väga perspektiivikas. Paku, palju maleliit maksis mulle või mu klubile toetust, et ma saaks turniiridel käia? Üks aasta ei saanud ma sõita EM-ile rahapuduuse tõttu, järgmine aasta oli vaja jälle kuskilt leida 10-15 tuhat krooni. Kas see on toetamine? Kui isegi Eesti meistrile (noortes) ei maksta kinni? Kust saavad tulemused tulla, kui rahastamine ei ole korralik?

Anonymous said...

Golubenko puhul oli küll see ta enda süü, et ta õige riigi kodakndsust ei tahtnud. ku iei soovi eestit esindada, ära esinda.
Minu maleline perspektiiv kadus ka mõne aasta eest kui kõrbesin täielikult. samuti ei ole ma näinud, et maleliit tõesti mõnd andekat mängijat toetab. volodin eh ksaab midagi, aga peale tema on veel teisigi mängijaid. Minu meelest minu aastakäik oli üldse väga hea. Kui juba mõned aastad tagasi olid sellised poisid nagu volodin, valner, kasela, sarapik, jezov, mina. Kõigil reiting üle 2100, toetust aga null. Oleks keegi mind sponsoreerind, oleks mul südametunnistus nõudnud, et ma pean vaeva nägema ja ma usun, et oleks praegu kindlalt 2300 mängija. Teistest usun veel rohkem. Vaevalt Uku Volodinile andekuses alla jääb nii ,et ta oleks IM vähemalt. Siin oleks pidanud maleliit nagu segane neile sponsorit otsima, mitte tegelema sellega, et kuidas brokko-oldet Tanja asemel olümpiale saata. Ja praegu... mu meelest noorte maletase langeb. ei taha küll ennast üles haipida, aga sellist tugevat punti küll enam näha ei ole nagu meil oli...

Anonymous said...

Te elate maailmas mida pole olemas. Keegi ei hakka teile midagi maksma selle eest, et lihtsalt ilusad olete. Sest seda raha LIHTSALT POLE, POLE. Enda eest tuleb ise ka võidelda ning aidata Maleliidul koostöös see raha leida. On keegi läinud Maleliidule jutule konkreetse tegevuskavaga kuidas näiteks saada suurmeistriks? Kui aga veel 4 aastat hiljem tundub kogu aur minevat Fomina ja Brokko-Olde peale:). Kas on vaja veel midagi lisada...

Ning paraku tihedas olelusvõitluses ei tähenda reiting 2300 pea üldse midagi kui just tegemist pole kümneaastasega. 16-aastaselt võiks olla miinimum 2450, et maailma tasemel läbi lüüa. Siis saab hakata ka rääkima mingist sponsorite huvist. Kui aga vastavat taset pole, siis tuleb mõista, et tegemist on teie enda erahobiga ning erahobidega tegeletakse oma raha eest. Nõuda, et keegi selle kinni peaks maksma...Veidi küüniline, kas pole?

Anonymous said...

Noo minu reiting 2300 ei oleks jah eesti malet muud moodi aidanud kui ainult keskmist taset tõsta. aga ukust oleks asja saanud. teda ei aidanud keegi. ja kust krdi kohast peaks noor inimene endale plaani kokku panema??? maleliit võiks juba välja töötada mõne skeemi, kuidas noori ja andekaid aidata.. praegu räägitakse aga ainult mingitest maleolümpiatest... mis kasu meil sellest on kui üldine maletase on ikka sitt võrreldes teistega.
ja ma eelistaks vaielda reaalsete inimestega, mitte anonüümsetega, et näha kas on üldse mõtet või ei

Anonymous said...

Noorel inimesel on tavaliselt vanemad. Võtame õed Williamsid, Tiger Woods, Hamilton - kõigil on fanaatilised vanemad taga.

Ning kes Eestis üldse on tõesti andekad? Erasponsorit hakkab asi võib-olla siis huvitama, kui inimene on võimeline 2600 saavutama, on olemas konkreetne tegevuskava, tõsine tahe tegutseda. On meil selliseid?

Ning riik paraku ei annab malele praegu väga vähe raha. On seda küsitud nii vanadele kui noortele. Nende vahenditega mis praegu on tuleb üldse suure hädaga ots otsaga kokku, mitte ei arenda mingeid toetusprogramme. Ning kui arvestada, et olümpial mängib 150 riiki, siis olümpial kohal olla tsiviliseeritud riigina siiski tuleb.

Seega kui teil seal üleliigset energiat on siis võiksite kottida pigem kultuuriministeeriumi ja kantsler Suklest. Siis ehk tuleks tõesti malele raha juurde. Omavaheline kaklemine peletab eos võimalikud toetajad eemale.

Anonymous said...

okei... raha rahaks. sina usud oma juttu, ma jään ikka selle juurde, et see on maleliidu juhi kräpp.
kuidas aga kommenteerida seda, et enamus häid maletajaid ja ka tavamaletajaid eestis meil maleliidu tegevjuhi ja juhatuse esimehe ja ma ei tea, mis tiitlid tal veel on, läbi ei saa?

Anonymous said...

Esiteks pole Maleliidul ainult üks juht, vaid juhatusse kuulub märksa rohkem inimesi. Ja nende poole saab oma murega pöörduda kui kuri Olde kiusab.

Tülitsemiseks on kahte poolt vaja. Ma tean palju inimesi kes saavad Oldega normaalselt läbi. Tuleb ise osata normaalselt suhelda.

Anonymous said...

Noo kahte poolt on vaja küll, aga kui päris paljudega on üks pool üks ja seesama isik, siis see on juba tema poolt põhjustatud. ma tean neid inimesi rohkem, kes temaga läbi ei saa või teda ei salli, kui neid, kes saavad temaga normaalselt läbi või sallivad teda

Anonymous said...

Päris paljudega on üks ja seesama isik juba sellepärast, et palju maletajaid suhtlevad Oldega, kuid Olde on ainult üks.

Maletajatega pole ka üldse kerge, sest peaaegu igalühel on oma arvamus kuidas asjad käima peaksid isegi siis, kui elementaarset taustainfot olukorra kohta pole.

Kui on 50 maletajat kes kõik arvavat teadvat kes millises koondises olema peab, millises laudade järjekorras, kellele kui palju tuleb raha jagada (soovitavalt võimalikult palju endale), mida pressikonverentsil öelda, milliseid üritusi korraldada, mis jalaga voodist välja tõusta ja nii edasi, siis on paratamatu, et pea iga otsuse puhul on 25 inimest kes pole rahul, sest nende arvamust ei kuulatud. Ja nii need konfliktid tulevad. Veel NELI aastat hiljem pole mõned veel üle saanud, et Brokko-Olde Fomina asemel koondisesse määrati. APUA!!! Kas ei oleks aeg eluga edasi minna?

Kõik see ei tähenda, et Olde oleks mingi ideaalne inimene, sest ideaalseid inimesi pole olemas ning meil kõigil on omad vead. Kuid vähemalt kohati teeb ta kindlasti tänuväärset ja mitte üldse kerget tööd mille eest saab ta teenimatult palju sõimata.

Ning seni kuni pole kuskilt näha selgelt paremat juhatuse esimeest ja tervet juhatust, siis kui mitte muidu, siis Eesti maleelu huvides võiks leida endale mingi parema tegevuse kui Olde üle obsessimise.

Anonymous said...

Ma usun, et Fomina ja brokko-oldet jamast on kõik juba üle saanud. aga lihtsalt minu meelest oli see üks eesti male suurimaid debiilsusi ja mis nagu tulemustest näha, ei õigustanud end vähemalgi määral

Anonymous said...

Vist alates 2002.(2003)aasta olümpiast käivitati Olde eestvedamisel projekt - Kanep suurmeistriks. Sinna otsiti ikka aastatega väga suured summad, isegi Kaido saadeti treenerina MM-le ja turniiridele kaasa. Samuti mitmed ja mitmed normitäitmise turniirid. Ei olnud vist ühtegi võistlust, mida maleliit poisile kinni ei oleks maksnud.
Siis sai Olde sõimata, et teeb Kanepist tellimusel suurmeistri. Tänaseks on raha kulutatud, Kanep on suurmeister ja seejuures suurim Olde sõimaja. Kanepi suhtumisest malesse ja joomisse ei ole mõtet rääkida. Ka võistluste ajal ei pea ta paljuks õlut juua. Mind täitsa üllatas tema käitumine sellel viimasel Tartu turniiril.
Kas siis läheb elu paremaks, kui Olde üles puua? ma kahtlen selles. Siiani ei ole küll suutnud keegi peale virisemise midagi asjalikumat välja pakkuda. Kas siis hakkaks keegi Seemanile, Laugule ja Kanepile raha andma. Vaevalt küll hakkavad ilma Oldeta Kass, Liiva, Leito ja teised meie proffidele midagi otsima.
Seega, ärge sülitage vanasse kaevu enne, kui uus valmis pole!

Anonymous said...

Oli selle Brokko-Olde versus Fomina asjaga nagu oli, aga et koondiste komplekteerimistel valitseb endiselt süsteemitus ja seda tehakse maleliidu suva järgi, seda näitas hiljuti Hiinas toimunud mõttemängude festival. Koondisi komplekteeritakse meil jätkuvalt ilma igasuguste kindlate aluspõhimõteteta!

nikitheone said...

"Seega, ärge sülitage vanasse kaevu enne, kui uus valmis pole!" - kui inimene ei tohi enam öelda, mis on tema arvates valesti, siis mul tekib tunne nagu me oleks hüpanud ajas tagasi paarkümmend aastat...

Anonymous said...

okei... tegelt ma möönan, et olde on ka kasulikke asju teinud. praeguseks on ta end aga ammendanud. sinna oleks vaja uusi ideid, värskeid ideid. äkki need aitavad eesti malet ka kuhugi kõrgemale tõsta. võiks kasvõi lätlased ja leedukad kätte saada kõigepealt...

Anonymous said...

minu meelest ei õigusta see, et inimene saab oma tööga enam-vähem hakkama, seda, kui ta käitub moosivargana (perekondlikud turismireisid maleliidu raha eest, ametiauto jmt). kui mees on nii kehv, et ei suuda oma naisega oma raha eest hiinasse reisile sõita, vaid peab selleks "kavalaid lükkeid" tegema, siis... no comments. et kõigepealt viiakse "koondised" (meestel varumehena kaasas pühapäevamaletaja, eesti tabeli 48. number, ja naise varuna kaasas oma naine) hiinasse välku ja kiiret taguma ja siis kurdetakse, et pole raha dresdenisse maleolümpiale sõita... no comments. moosivarguseks nimetatakse sellist asja. ma saan aru, kui taoline käitumine oleks toimunud aastal 1994 (a la kannad malekellad maha ja müüd markade eest soomlastele), aga kui aastal 2008 ühe alaliidu juht tõmbleb selle nimel, et mingeid kopikaid enda perele kõrvale sehkendada... no mai ei tea... mannetu. nii kaua, kui moosivargused kestavad, tuleb arvestada, et seda pannakse tähele ja sellele reageeritakse.

Anonymous said...

Vabandan, sattusin täesti juhuslikult siia blogisse aega veetma, kuid teie jutt on täiesti tuumafüüsika mu jaoks. Intriigid, kollid ja seapojad. Kahju. (Üldse mitte parastavalt) Arvasin võhikuna, et Eesti malemaailm on ühtsem. Ometigi on mul hea meel, et malest Terevisioonis räägiti. Parem kui üldse mitte ja ega keskine eesti inimene, nagu mina, ei tea telgitagustest kraaklemistest midagi. Kuid male on lahe mäng ja ma soovin teile kõigile leppimist.

Anonymous said...

Jällegi faktide täpsustuseks, et Hiinasse sõiduks ei kulunud mitte ühtegi krooni Maleliidu raha ega ka maksumaksja raha ühegi juhatuse liikme ega tema naise peale ning seega pole sellel Dresdenisse sõiduga midagi pistmist. Faktid muidugi teatud kontingenti ei huvita. Selliste avalduste peale soovitaks Hendrik Oldel kaaluda kohtutee jalge alla võtmist alusetu laimu pärast.

Ning mis puudutab uusi värskeid ideid, siis Maleliit pole väga pikka aega olnud nii heas seisus kui praegu. Vaatamata kultuuriministeeriumi tahtlikule käkikeeramisele on ära käidud kõikidel olulistel võistlustel, eksmaailmameister on treener, juhatus töötab paremini kui pea kunagi varem, järgmiseks aastaks on leitud majanduskriisi tingimustes katteallikad kõikidele olulisematele kulutustele, jätkuvalt on Maleliidul õigus korraldada Tallinnas 2011 aasta Maailma Karikas mille nimel on nähtud väga palju vaeva ning ilmselt miks on ka teatud ringkonnal tekkinud huvi juhatus välja vahetada.

Ainus mis hetkel tundub puudu olevat on head maletajad kes tahaksid "Lätile ja Leedule järgi jõuda". Selle eest on palju vingujaid nagu keegi enne kommenteeris.

Anonymous said...

Tundub ikka,et Olde naine on kellegil pinnuks silmas. Nüüd siis võeti Hiina ette. Miks te küll siin anonüümselt "kommite" ja süüdistate Oldet ja tema naist. Vihjeks teile veel niipalju, et olde lapsed said selle aasta tüdrukute meistrivõistlustel kõige nooremas vanuseklassis kaksikvõidu. Äkki annate lastele ka tuld (venekeelsed saidid juba sõimasid).
Ja miks siis keegi ei julge oma nimega otse juhatuselt küsida seda Hiina värki. Kas tegelikult teate tõde, et juhatuse liikmed maksid selle ürituse kinni oma taskust(ka paljuski maletajate kulud) ja ajate siin ainult mingit intriigi. Anonüümsed kommijad- tulge kapist välja ja küsige otse, mis teid vaevab.

Anonymous said...

_kui inimene ei tohi enam öelda, mis on tema arvates valesti, siis mul tekib tunne nagu me oleks hüpanud ajas tagasi paarkümmend aastat..._

On suur vahe asjalikul kriitikal ja mõttetul mölal. Minge tarkurid proovige kuskilt leida malele mõni sponsor kes annaks näiteks noormaletajate arendamiseks 30,000 krooni. Kui õnnestub, siis räägime edasi.

Praegu aga oma mölaga tekitate selle, et kui mõni reaalne sponsor seda lugema peaks, siis põgeneb ta suure tõenäosusega väga kiiresti. Ühes inimeses juba suutsite pettumuse tekitada.

Anonymous said...

häid asju on muidugi ja maleliit funktsioneerib. mul ei ole ka paha sõna öelda ühegi teise juhatuse liikme kohta. kui tunnete, et kiitusest on puudu, siis võin veel kiita, kiiduväärt asju on. ja minu pärast võib ka olde jätkata, ta on praeguseks kogenud ja süsteemis sees, paremat poleks paugupealt võtta. häirib lihtsalt see, et ei suudeta tunnistada vigu ja kui keegi juhib küsitavustele tähelepanu, siis järgneb valulik reaktsioon ilma sisuliste selgitusteta. see on tore, et hiina peale maksumaksja raha ei kulunud. loodan et edaspidi ka ei kulu. edu.

Anonymous said...

Aga mis alustel siis ikkagi Hiinas mõttemängude festivalil osalenud koondised komplekteeriti?

Anonymous said...

Mis teeb vigade tunnistamise raskeks on juba ülal välja toodud. Kui 50 inimest avaldab arvamust iga otsuse kohta, siis on kellegi jaoks absoluutselt iga otsus vale. Mis ühe jaoks viga on teise jaoks õige ja vastupidi.

Sellistes tingimustes on väga raske oma vigu tunnistada, sest peaks kõik otsused veaks tunnistama. Eriti raske on midagi põhjendada kui suur osa süüdistajaid pole elementaarseid fakte endale selgeks teinud ning pigem lähtuvad emotsioonidest või omakasu huvidest.

Kui mingi konkreetne küsimus tõesti huvitab eesmärgiga midagi tulevikus paremini teha ning mitte niisama tühikarata, siis juhatuse liikmete kontaktinformatsioon on avalik info. Küsimused on teretulnud.

Anonymous said...

_Aga mis alustel siis ikkagi Hiinas mõttemängude festivalil osalenud koondised komplekteeriti?_

Esita arupärimine oma nime all ning ametlikult ja saad vastuse. Siin vastata sellele ei saa, sest vastuse moonutajaid ning kontekstist väljarebijaid oleks liiga palju.

Lühike vastus oleks, et koondised komplekteeriti sellistel alustel selleks, et sõit saaks toimuda ning keegi üldse sõidaks. Isegi selliste koosseisudega oli sõidu toimumine kuni viimase hetkeni finantsilistel põhjustel kahtluse all.

Anonymous said...

keegi nõuab siin mitteanonüümset kriitikat olles ise anonüümne. tule ise kõigepealt kapist välja. ma julgen täiesti vabalt avalikult öelda, et mulle praegune juhtimisstiil ei meeldi ja kõik. samuti ei näe ma, et siin midagi korras oleks. mismõttega korraldatakse üldse 2011.aasta maailmakarikat kui meil ühtegi reaalselt head mängijat ei ole sinna saata? et präast rusikaga vastu rinda taguda, et näete, ära tegime?? mõttetu mu meelest... parem kulutada sellele minev raha ja aeg noorte male taseme tõstmiseks. ja kui siin soovitakse malele sponsor leida, siis ma teeks seda, kui mul vanust piisavalt oleks ja ametikoht vastav. paraku tuleb mul veel koolid lõpetada, et kandideerida.
ja ma jätkuvalt palun, tulge kapist välja ja avaldage oma nimi, kes me siin kommenteerime. ma usun, et malemaailmas tunneme kõik teineteist. siis saab ka reaalses elus selgeks, kes keda toetab ja kellele keda on mõtet kiruda. ja üks anonüüm, kes siin üritas väita, et mul on mingi isiklik huvi või kommenteerin siin emotsiooni pealt, siis sorry. ma ei tee kumbagi. minu meelest see tüüp sealt eest otsast tuleb maha võtta, sest ta on end täielikult ammendanud ja üritab midagi tõestada maailmakarikate ja olümpiakorraldamsitega (iseenesest toredad üritused eriti Kerese mälestuseks), mis ei peaks olema meie prioriteet nr.1 praegu.
Ma loodan, et vähemalt selles te nõustute, et targem on energia ja raha kulutada noorte male arendamisele mitte selle, et näidata teistele kui osavad ollakse ja need võistlused siia tuuakse.

Anonymous said...

_parem kulutada sellele minev raha ja aeg noorte male taseme tõstmiseks._

Kas sa tõesti arvad, et maailma karika finantseerimine ja noorte finantseerimine toimuvad samast allikast...? Ja et kui maailma karikat ei tee, siis see raha antakse noortele...Päris naiiv oled või?

Ülal juba sai see noorte teema läbi käidud. Eestis on raske malele raha leida. Selleks, et raha leida, on vaja projekti sponsoritele ja riigile müüa. Selleks on vaja andekaid noori ja tulemusi. Ja siin me ei räägi 2300 või 2400 ega isegi 2500 tasemest, vaid inimestest kes on võimelised saavutama 2600 või rohkem. On meil selliseid? Kui selliseid pole, siis saab noortele eraldada seda mida riik nii või naa noortele eraldab, kuid eraldi projektideks on raha väga raske leida. Maleliit saab ikkagi kasutada neid summasid mis Maleliidul on. Jätkuvalt pole Maleliidul rahaprinterit.

Anonymous said...

Ning mis maailma karika korraldamist puudutab, siis esmalt tuleb vist piinlikkusega tunnistada, et maleliidu juhatuses on tõesti inimesed ja inimestel on tõesti väljakutset vaja et säiliks huvi.

Teiseks on Tallinn 2011 Euroopa kultuuripealinn ning male peaks vist olema osa kultuuri ning seega sobiks üritus kavva hästi.

Kolmandaks on maailma karika korraldamine sisuliselt eelduseks, et Eesti võiks saada endale maleolümpia, mis on mõeldud Paul Kerese 100. ndaks sünnipäevaks. Ühe kõigi aegada kuulsaima eestlase mälestust võiks ju ka nagu tähistada, eriti kui tegemist maletajaga.

Neljandaks kui miski üldse võiks noortes huvi male vastu tekitada, siis suurvõistluste Eestis korraldamine võiks olla üks neist asjadest. Ja rohkem inimesi kelle hulgast valida 2600 mängijaid on hädasti vaja.

Viiendaks aitaks suurvõistluste korraldamine luua sidemeid võimalike toetajatega tulevikuks, et oleks kergem leida raha ükskõik millistele projektidele.

Anonymous said...

Vau, päris kuum teema siin :--)

Ei erine see millegi poolest Postimehe ja Õhtulehe kommentaaridest, kus anonüümselt üksteisest üle sõidetakse.

Üldiselt peks olema selge, et nn karikaturniiri raha v olümpiaraha ei antaks lihtsalt noortele kulutamiseks ... selleks võtavad teised spordialad selle raha varem ära, pole mõtet utoopiat rääkida. Jah, tore oleks, kui keegi annaks ja vähemalt tuleb üritada see saada, aga ... kui ikka riigis Carlsenit ei ole, siis ei ole.

Noorte tasemega mu meelest pole nii halb see asi. Võtke lihtsalt tabelid lahti : Volodini, Ladva, Lapiduse, Narvade tulemused isegi noorte MM v EM-il on paremad kui siin vahepeal olid. Eks seal käib ka palju ballasti. Mu meelest on nutused just tippmaletajate tulemused, kuid nende põhiturniirid peaks nagunii olema välisriikides, mitte siin [probleemid on siin muidugi mitmepoolsed].

Mina alustaks tegelt siit samast kodust : palju te käite nt Eesti turniire mängimas ? Nõus, et kallis ja sisse ei too, aga kas 10 aastat tagasi oli asi kergem. Minu meelest on huvi ala enda vastu ära kadumas rahva seas. Kui hing puudub, siis ei aita midagi. Turniiride osavõtu arvud aina langevad ja ma ei mõtle siin tugevamat osa, vaid neidsamu asjaarmastajaid.

Lisaks, palju on olemas noori organisaatoreid ? Siin internetis on lihtne lahmida, aga minge ja proovige üks maleturniir korraldada, korjata sponsoreid [kerjata õigemini], auhindu, ajada kokku mängukoht, varustus ja rahvas ka kokku saada ... Ma näen ainult vana põlvkonda, kes lihtsalt refleksist üritab seda veel teha, nagu Aksel Rei, Kalju Värk, Arvo Reede, Juuno Jalakas, Kersti Kivioja, Leonid Pelešev, Aksel Tilk jne [aasta tagasi veel nt Jüri Sammul]. Väga vähe on nooremaid, kes üritaks oma käe alla panna.

Mina ise nt tean, et mulle selline asi ei sobi, ei trügi ka sellele alale, aga samas ma ei kritiseeri ka siin kõva häälega.

Toon siia juurde veel kunagi EML foorumis Marguse poolt öeldu ~"tehke parem ise midagi ära, kirjutage üks artikkel ajaloost v midagi sellist". Alles see aasta ma näen, et on hakatud blogima, heas ja positiivne samm seegi, väga tervitan seda. Aga sellist omaalgatuslikku huvi ootaks rohkem ja see pole kuidagi maleliiduga seotud ... pigem enda huvi ja tahtmisega.

Edu siis.

Anonymous said...

mina oleks omal ajal oodanud maleliidu toetust/korraldust. sponsorid, sponsoriteks, aga korraldust oleks olnud vaja. kuna meie vanuseklassis oli selline tugev noortepunt oleks tulnud korraldada mingeid laagreid. noorte koondise laagreid vms. ütleme nii 4x aastas (õpilastel on ju 4koolivaheaega), tugevate treeneritega + omad treenerid kaasa, kes paneks ka midagi kõrva taha. siis saaksid noored laagrite vahepeal tööd teha nende probleemidega, millele laagris tähelepanu juhiti. ei ole ju nii raske organiseerida. kasutage see idee vähemalt praegugi siis ära. ja laagrite eest oleks olnud mina valmis ise tasuma, eriti veel siis kui mind oleks arvatud sinna nö. eesti koondisesse. ma oleks kergejõustiku krdile saatnud ja, kes teab, kuhu see tugev noortepunt oleks jõudnud (uku ja volodin oleksid arvatavasti gm-d,aga kes see ikka teab). ja kui inimene ei oleks tööd teinud laagrites ja vahepeal, siis oleks saanud ta välja arvata sealt. aga ma tean, et ma oleks tööd rabanud, sest mult oleks oodatud ja nõutud seda. korraldati ainult mingeid üksikuid laagreid suviti, kuhu kutsuti kõik pudinad ja igasugune mass. nt. mina, kes ma olen pidanud end oma vanuseklassi tippu kuuluvaks mängijaks (öelge, kui ma ei ole seda tõesti olnud. äkki on mu ego liiga kõrge) ei ole saanud mitte ühtegi korda kutset laagrisse. ma ei tea, miks mind ei oodatud sinna. selliseid noortelaagreid oleks pidanud korraldama kuskil 14aastastele. selle "koondise" oleks saanud saata lätlaste ja leedukate vastu mängima. ükspuha mida. aga kui maleliidust ei ole keegi suutnud sellisele ideele tulla ning räägitakse vaid MK-st siis olen ma lihtsalt kurb. Aga palun, idee löödi lauda. Kui te soovite, siis ma võin tulla juhatusele seda ideed tutvustama. Äkki siin ma rääkisin sellest liiga segaselt. Hakkake nüüd korraldama neid. Ottomarist ja veel mõnest noormängijast võib veel asja saada. nii, et ärge nüüd raisake seda energiat ainult MK ja OM-i peale.
Hakkake noortega tööle!

Anonymous said...

Andekas punt (1990ndad): volodin, valner, kasela, sarapik, jezov, nestor

Näiteks sünniaasta 1974-1977: külaots, liiva, leito, sergejev, zavoronkov, puusepp jt

Sünniaasta 1980-1983: kanep, zitin, kovaljov, vennad krupenskid, sööt, lelumees, teelem, korstin jt

Sünniaasta 1985-1988: vovk, sõskov, šlõkov, metsalu, tuul, kukk, aleksejev, šelajev, baškite jt

Eks neid kunagisi lootustandvaid noori ole Eestis ikka igal ajal olnud, pole need 1990ndad nii erandlikud midagi.

Anonymous said...

noo ja neid tuleb veel
aga kui nendega veel koordineeritud tööd tehtaks, siis äkki me ei peaks olümpiatel leppima edaspidi botswana vastu viigiga. äkki suudaks viigistada siis iisraeli või kellegi tugevamaga

nikitheone said...

Ega tegelikult on marelikul õigus. See kõik, mis siin kommentaarides on kirjas on ammu teada eesti males ja ega siin vaidlemine ei muuda tõesti midagi. Sellega, kas midagi ära teha viitsib/tahab on juba teised lood (siin ma mõtlen kõiki meid).

Aga midagi positiivset ütleks ka - mäletan ma, et istusin Harald Koitla sünnipäeval ja seletasin talle, et ma olen 89 - oma aastakäigu tugevam. Et aasta hiljem tuli Volodin jms, aasta tagasi oli Vovk jms. Koitla tegi suured silmad, võttis mul käest kinni ja ütles - sa oled 89? Mina olen alles 84!
Ja oli oli siis naeru...

Anonymous said...

Koitla on jah pull vana... alati teretab mind kättpidi nagu mina oleks siis mingi tähtis mees vms.

Anonymous said...

Kaarel, kas siis ei ole tähtis mees ? :--)

Tulles tagasi noortelaagrite juurde mäletan väga positiivselt Jüri Sammuli ja ilmselt Mari Kinsigo koostööd nii Viljandis, Viiratsis ja Vana-Võidus. Põhiliselt oli tegemist Viljandi ja Vabaetturi rahvaga. Aga projekt oli rohkem omaalgatuslik, tohutu tahtmine ja töö, mis nende inimeste poolt tehti. Need olid siis seotud Viiratsi ja Raua turniiriga. Kuigi ma ise sattusin sinna ainult põgusalt (olles malega hilja alustanud), on sellel suur roll, et ma siin praegu seda kommentaari kirjutan.

Üldiselt olen poolt, et maleliit võiks üritada selles vallas rohkem teha [kuid suuremale grupile läheb see ka lõbusalt maksma, ilmselt on mõttetu ju aastas 1 teha, seega mingi 4 ja rohkem ... kuid see pole mitte odav lõbu, paljud, Kaarel, ei suudaks seda ise maksta]. Samas, noortel on üsna suur tamp peal niigi, ega neid lõhki ka ei saa kiskuda. Tihti tuleks pigem kooli kasuks otsustada kui males läbi lüüa. Selleks, poisid, peab tõesti olema 2300 tase mingi 10-12 aastaselt, aga mitte 18-lt v isegi mitte 16-lt. Praegu nt 2550 suurmeister pole maailmas eriti keegi [vabandust meie omad, aga nii see ju on]. Kuskilt suvalisest Aasia maalt tuleb juba 2600-seid tegelasi ridamisi. Mingitel suvalistel nimedel nagu nt sellel välkmale MM meistril on reiting juba üle 2700. Mingi aeg tagasi oli napilt 10 nime 2700 ja rohkem, preagu on neid 32. Naisi on 64 reitinguga 2400 v rohkem. Meil siin ainuke lähedal olev tase on Golubenko, aga temaga on vist üsna segased lood.

Kahjuks jah, meil kaldub asi tihiti isiklikele mitteläbisaamistele. Ega isegi, mida rohkem asjas sees olla, seda rohkem tekib mingeid imelikke konfilkte. Kõrvalvaataja seda vb ei märka, aga nii see on.

Lisaks nt paneb mind muretsema Eestis leviv trend kiiremate ajakontrollide poole, ka maleliidu poolse survena. See tekitab olukorra, kus meie noored ongi tugevad kiirmales, aga mängu sisus asi lonkan, palju blufitakse ja saadakse kohe ka vastu näppe, kui väljapoole mängima minnakse. Ilmekas näide oli see juunioride MV Onischukiga, masendav kuidas meie omad pole vist positsioonmängust ja lõppmängudest kuulnudki [probleem siis mitte kaotustes, vaid pigem kuidas kaotati]. Ma siin igaks juhuks väga sõna ei võtaks, ega krt ma ise ka mängida ei oska.

Okei, palju mõtteid siin koos ... parem ära lõpetada, muidu valgub täitsa laiali.

Anonymous said...

Kaarel, kas siis ei ole tähtis mees ? :--)

Tulles tagasi noortelaagrite juurde mäletan väga positiivselt Jüri Sammuli ja ilmselt Mari Kinsigo koostööd nii Viljandis, Viiratsis ja Vana-Võidus. Põhiliselt oli tegemist Viljandi ja Vabaetturi rahvaga. Aga projekt oli rohkem omaalgatuslik, tohutu tahtmine ja töö, mis nende inimeste poolt tehti. Need olid siis seotud Viiratsi ja Raua turniiriga. Kuigi ma ise sattusin sinna ainult põgusalt (olles malega hilja alustanud), on sellel suur roll, et ma siin praegu seda kommentaari kirjutan.

Üldiselt olen poolt, et maleliit võiks üritada selles vallas rohkem teha [kuid suuremale grupile läheb see ka lõbusalt maksma, ilmselt on mõttetu ju aastas 1 teha, seega mingi 4 ja rohkem ... kuid see pole mitte odav lõbu, paljud, Kaarel, ei suudaks seda ise maksta]. Samas, noortel on üsna suur tamp peal niigi, ega neid lõhki ka ei saa kiskuda. Tihti tuleks pigem kooli kasuks otsustada kui males läbi lüüa. Selleks, poisid, peab tõesti olema 2300 tase mingi 10-12 aastaselt, aga mitte 18-lt v isegi mitte 16-lt. Praegu nt 2550 suurmeister pole maailmas eriti keegi [vabandust meie omad, aga nii see ju on]. Kuskilt suvalisest Aasia maalt tuleb juba 2600-seid tegelasi ridamisi. Mingitel suvalistel nimedel nagu nt sellel välkmale MM meistril on reiting juba üle 2700. Mingi aeg tagasi oli napilt 10 nime 2700 ja rohkem, preagu on neid 32. Naisi on 64 reitinguga 2400 v rohkem. Meil siin ainuke lähedal olev tase on Golubenko, aga temaga on vist üsna segased lood.

Kahjuks jah, meil kaldub asi tihiti isiklikele mitteläbisaamistele. Ega isegi, mida rohkem asjas sees olla, seda rohkem tekib mingeid imelikke konfilkte. Kõrvalvaataja seda vb ei märka, aga nii see on.

Lisaks nt paneb mind muretsema Eestis leviv trend kiiremate ajakontrollide poole, ka maleliidu poolse survena. See tekitab olukorra, kus meie noored ongi tugevad kiirmales, aga mängu sisus asi lonkan, palju blufitakse ja saadakse kohe ka vastu näppe, kui väljapoole mängima minnakse. Ilmekas näide oli see juunioride MV Onischukiga, masendav kuidas meie omad pole vist positsioonmängust ja lõppmängudest kuulnudki [probleem siis mitte kaotustes, vaid pigem kuidas kaotati]. Ma siin igaks juhuks väga sõna ei võtaks, ega krt ma ise ka mängida ei oska.

Okei, palju mõtteid siin koos ... parem ära lõpetada, muidu valgub täitsa laiali.

nikitheone said...

"Selleks, poisid, peab tõesti olema 2300 tase mingi 10-12 aastaselt ..."
Kas sa tahad öelda, et maleliit ei peaks toetama mitte kedagi, kes oleks alla selle? See on väga julmalt öeldud ikkagi.
Nt Carlsen aastal 2001 - 11 aastaselt oli 2219. Tema oleks siis Eesti maleliit sinu arvestuste järgi pidanud maha arvestama? Botvinnik (ajad olid küll teised) hakkas üldse malega 16 aastaselt tegelema. Mina ei usu, et see nii vanuse taga kinni oli. Ma isiklikult hakkasin tegelema kui ma olin 12 ja 2 aasta pärast jagasin nt juunioride meistrivõistlustel kas 3 või 4 kohta. Usun, et rohkem on asi tahtmises kinni, kui vanuses

Anonymous said...

12-aastase taset ei maksa küll hinnata. mõni inimene areneb kiiremini, mõni aeglasemalt. ka füüsilises spordis. ja kuskilt tuleb pihta hakkata. me ei saa ootama jääda mõnd üksikut mängijat, kelle tase 12-aastaselt oleks 2300. seda äkki ei tulegi kunagi. kõigepealt oleks vaja treida mõned 2500-sed suurmeistrid eestile, kellest äkki mõni tänu konkurentsile tõuseb 2600-seks. siis on võimalik, et tekib ka mõni 2700-ne. Nagu tegelt on Norra puhul. Ega siis Carlseni ei tekkinud tühja koha pealt. seal oli ikka piisavalt gm-e ja im-e. Eestis on neid ainult kahe käe näpudel.

Anonymous said...

ja mis puutub ajakontrollidesse, siis seal on ka vaja tõesti midagi ette võtta. Vietnamis ma ei suutnud aega ära kasutada. see aeg oli minu jaoks liiga pikk, sest olin harjunud mängima neid mõttetuid nv-turniiride ajakontrolle. nv-turniire on üldse vaja muuta. sellisel kujul on nad tarbetud, mõttetud ja väsitavad. viimati reval-spordi turniiril ma tundsin tüdimust. Kui reede õhtul on kaks vooru ja laupäeval kolm piisavalt pika ajakontrolliga, siis need on ääretult ebameeldivad. ja ma luban, et sellise ajakontrolliga turniire ma lihtsalt enam ei mängi. toome tagasi 5-voorulised turniirid, normaalse ajakontrolliga ja kõik on korras.

Anonymous said...

Niki, kas 2219 sinu meelest ei kuulu klassi 2300 ? Mind väga ärritab, kui inimesed on kinni arvudes, kuid lasevad liugu suurusjärkudes. 2200 v 2300, ei ole erilist vahet, aga samal ajal 2100 on juba pisut nõrgem ... mis iganes.

Ei, ma ei mõtle, et keegi ei peaks toetama Eestis oma ala parimaid ... kuid siin on küsimus juba inimeses endas. Kui 18-aastaselt veel loodetakse kuskile areneda omades reitingut ~ 2300, siis peab ikka optimistlik inimene olema. Mitte et see võimatu oleks, aga tulgem maa peale tagasi. Lisaks on probleem, et leida sponsoreid noorele 10-12 a lootusele on kaugelt lihtsam kui leida sellele samale 18-le. Praegu nt Volodin, Ladva, Narva Mai, Lapidus ei ole ka oma ala tipud oma vanuseklassides, kuid nendele tõesti on vähemalt mõtet panustada, kui neil endil selleks soov on. Alati leidub erandeid ka mujalt.

Treida 2500 sm ? :--) meil on neid 2 tükki treitud, kolmas 2600 klassi mees on USAs. Pole nii paha, mis ? Te räägite nagu see oleks mingi käkitegu ... ma isiklikult julgeks selles kahelda ... mh lisaks, mina pole õige inimene siin sellest arutama, hoovad pole ega tule minu kätte.

Veel, Niki ... Botvinniku ajal oli siin nõukogude kord. Tänapäeva turumajanduses naljalt sihukest asja ei juhtu. Kuigi nagu mainisin, ei ole see võimatu ja kui sa nt ise võtaksid asja kätte ja teeksid 10 a roppu tööd, siis vb jõuaksid sinna kõrgemasse liigasse ka ... aga kas sa julgeksid sellesse panustada ? 10 a peab keegi su kinni maksma.

Mina ise arvan, et meil on liiga palju NL turniire. Kunagi nt oli Raua turniir mingigi preztiisiga, praegu on ta üks ballast. Sama küsimus, kas me hakkame tegema 2-päevaseid mõtetuid turniire v üritame ikka nt 3-päevaseid teha. Nõus, 7 vooru 3 päevaga on nats liig. Sisse nagunii see asi ei too, olgu siis vähemalt korralik väljaminek [st et midagi saaks ka selle kulutatud raha eest].

Anonymous said...

2500 gm-ide treimine ei ole jah võib-olla kerge. aga seda on vaja soodustada, Marek. Ja praegusel juhul seda ei toimu. Ja sa unustasid nimekirjast Triin Narva. Ka temale on veel mõtet panustada. Täpselt nagu panustati vanasti Baškitele, võiks praegu panustada Triinule või on Triin selles süüdi, et ta isal ja Oldel on lahkarvamused? Vaevalt see segaks temale panustamist. Praegu aga, ma ei näe seda, et teda toetataks.

Anonymous said...

Oh jummal ... ega ma suuda kõike siin lambist kohe nimetada, Kaarel ...

Anonymous said...

Jällegi käib jutt nii nagu Maleliidul oleks rahaprinter. Ei ole ja harjuge sellega.

Ega te enne aru ei saa kui te üritate ise näiteks mõne turniiri korraldada normaalsete auhindadega. Siis jõuab turumajanduslik reaalsus väga kiiresti kohale. Filosofeerida, et võiks seda ja võiks teist on väga lihtne. Või mine leia Triin Narvale müni sponsor.

Kui ei kerki üles mõnda üksikut imetalenti, siis suurema grupiga korralikult tööd teha neelaks aastas sadu tuhandeid kroone. Tõenäoliselt tuleks treener palgata Venemaalt. Ja seda mitmeks aastaks.

Tahate teha midagi kasulikku? Hakake käima mööda firmasid ja ideed müüma. Kaarel tahtis tulla juhatusse seda ideed tutvustama. Juhatuses saadakse sellest niigi aru, kuid elluviimine on hoopis muu asi.

Anonymous said...

2500-id suurmeistreid ju treiti maleliidu ja Olde poolt kaks tükki. Isegi selleks toodi eestikatele lätlased ja leedukad kohale. Ja ega tulemus ei ole just väga meeldiv - need 2500-sed arvasid ühel hetkel, et pappi oleks ikka veel ja veel vaja ning noorema puhul vist palju sellest kulub joomisele.
Mis ma tahan öelda- ise tuleb esmalt tahta (uskuge mind, seda tahtmist märkavad ka siis teised) ja korralikult tööd teha. Oma töö ja suhtumisega saabki asja vastu huvi tekitada.
Kui Kaarel kirjutas, et ta ei tahtnudki MM-l hästi mängida ja üldse talle on male "savi"( ehk siis MM-l male pärast osalemine), siis järelikult ei ole tal ala vastu tõsist huvi. Ükski sportlane ei tee sporti pealgalt sellepärast, et keegi neile pappi annab ja seega on sportlasel kohustus sporti teha. Ikka kõigepealt tõsine suhtumine, hea töö ja siis tulevad ka teised appi.
Ka spordis kehtib turumajandus- kas sponsoril on mõtet kellegisse panustada või ei ole. Raha ju sponsor oma toetamisega nagunii tagasi ei saa. Siin on rohkem küsimus siis selles, et kas sponsor loodab ja leiab, et tema firmale on eelkõige auasi olla kellegi toetaja. Kanteri toetajad tahaksid täna kõik olla ja kasvõi sellepärast, et nad saavad toetada KANTERIT. Vaevalt, et keegi tahaks avalikult öelda, et ta on Kanepi (Meelise) sponsor- piinlik on, sest tegemist ei ole ju tõsiselt võetava maletajaga. Ja kahjuks on meil selliseid "tühikäigul" olevaid maletajaid küll ja veel. Nimetage mulle palun üks täiskasvanud Eesti maletaja, kelle peale on mõtet raha kulutada selelst vaatevinklist, et see maletaja teeb oma ala südamega ja eesmärgistatult. Enne kui hakkate maleliitu sõimama, siis mõelge sellele veidi, et miks on maleliidul tippmaletajatega konfliktid. Sest maleliit ei anna neile raha maletamise eest. Muud konflikti ju ei olegi. Ka sellel aastal otsustas maleliit panustada raha treenerisse, mitte maletajatesse (minu meelest oleks juhatus seda pidanud tegema juba ammu). Kuid sellega antakse maletajaile väärt võimalus omandada teadmisi ja oskusi, et ise malega elatist teenida. Ikka vana tõde, et ära anna vajajale raha vaid anna nõu, et kuidas raha teenida.

Anonymous said...

ilus pikk jutt... aga kuna alaliit on nagunii kõik persse keeranud ja meie kohalikud tipud teenivad kopikaid ja eelistavad Soomes mängimas käia,siis pole imestada ,et noori 2600-seid peale ei tule.Noored vajavad samamoodi arenemiseks võimalust tugevamatega mängida et oma klassi tõsta. Ainuke võimalus klassi tõsta ongi EMid ja MMid,aga kuna see paljudele rahaliselt üle jõu käib,siis tekib nende kommides esitatud väidete pärast küsimus miks alaliit üldse eksisteerib,kui sportlane peab kõik ise saavutama juba 6-aastasest peale kui malet tahab mängima hakata.Austage siiski Meelis Kanepit ta on üks andekamaid kes nii kõrgele jõudnud ja noorte klassides teistest peajagu üle olnud!

Anonymous said...

Esiteks; mis on siis p....sse keeratud? Äkki siis see, et tipud ei jaksa oma tasemega elatist teenida. Kuid Liiva ei mänginud vahepeal kümme aastat ja täna pääseb möödaminnes koondisse, kusjuures leiab veel võimaluse ise oma firmast toetada maletajate ettevõtmisi. Kas see ei ole mitte saamatute inimeste kibestumine siis?!
Teiseks; Soomes on ju olemas täna ka oma 2600-ne poiss ja kindlasti on selles oma osa ka meie maletajate "viina ja suitsurallil"!
Kolmandaks: kas keegi oskab nimetada mõne tulemuse selle teistest "peajagu" üle olnud noormaletajalt. Volodin tuli äsja Euroopa noorte kiirmale meistriks ja tema on teistest ikka rohkem üle, kui mõni teine omavanuste hulgas.
Neljandaks: Kanepit on tõesti piinlik austada, sest ta isegi mitte ei varja alkoholi tarvitamist turniiridel, suhtumisest rääkimata. Kas keegi on näinud Kanterit staadionil õllega?
Resümee: kui keegi lahmib jälle niisama, siis vaadake Mareki ütlemist (kõik).

Anonymous said...

A mis ses halba on, et tipp käib Soomes mängimas ? Kas tõesti mõtlete, et Eestis suudaksime midagi vinget iga kuu korraldada [ja et kõik söönuks saaks] ? Siin on probleeme aastas kasvõi korragi korraldamisega.

Mõni on lapsepõlves liiga palju muinasjutte lugenud.

Anonymous said...

Kui härra Olde ei suuda tegevjuhina maleliidule piisavalt raha leida, siis tuleks koht vabastada mõnele teisele ja ehk andekamale inimesele. Mitte vedada alaliitu järjest sügavamale miinusesse ja kiruda ja taga rääkida avalikult Eesti maletajaid et Ehlvest joob ja Kanep joob jne. Need pidevad eneseõigustused ajavad lihtsalt südame pahaks. Teiste silmis näeme pindu, enda silmis ei näe palki ka mitte. Oleks siis, et enda südametunnistus on pattudest prii...

Anonymous said...

tundub et sa ei saanud midagi aru,aga see on sinu teha.Väike selgitus,peamine mõte on selles,meil ei tule tippe noorte hulgast kui tava turniiridel meie suurmeistrid ja meistrid tüli pärast Oldega ei mängi.Ütlege mis Eesti meistrivõistlused need viimasel ajal olnud on? Viina ja suitsurallil käivad rohkem Soomlaesd ise,meil see ikka kallis lõbu.Kanepil noorteklassis vastaseid ei olnud.Volodin jäi taha poole Valnerist ja tema kuu tagune Olli turniir on nii jube ebaproffesionaalsus et oi-oi-oi.
Euroopa kiirmale meister vaevalt tahab oma esimest maleolüpia debüüti meenutada.Liiva mäng botsvanaga oli küll vist 10 aastasest vahest tingitud.Aga oma maletajate firmade toetus on tänuväärt kindlasti,ikkagi armastus male ja selle elushoidmise nimel,ega Olde neid mujalt pole väga leidnudki...Kultuuri Ministeeriumile ikka loota ei saa!

Anonymous said...

Ma nii vahemärkusena küsin, et miks alati arvatakse, et tuleb uus ja andekam. Kui tuleb veel andetum ? Lisaks, püha taevas, kui inimesel vähegi mõistust on, siis ta vist Maleliidu ette küll ei taha astuda ...

Lisaks, Maleliit ei ole vist [ega ma tea muidugi] keelanud igasugu abi, mida keegi pakkuda suudab.

Noh, isenenesest, kui tegevjuht süüdi on, siis tõesti teoorias tuleks ta välja vahetada, aga kas lp lahmijal mingi tõestus ka on ? Tõestus, et just nimelt selles ongi asi, et kui nüüd juhi vahetame, et siis hakkab paremaks minema. No mina sellele küsimusele ei oska vastata, ju siin palju tarku teab ise paremini. Lisaks on vist olemas ka juhatus, kuhu kuuluvad suuresti [võib-olla mitte kõik ...] lugupeetavad inimesed.

Okei, mina neid asju ei tea, aga mul on ettepanek maleliidule oma tegemistest aeg-ajalt ülevaade teha. Nt paar korda v korragi aastas ... mis olid probleemid ja kuidas lahenes ja mis plaanid edasi on. Minu meelest on palju probleeme sellest, et keegi ei tea, mis toimub. Siis tekibki hulk külajutte, millel pole mingit alus, aga kõik usuvad. Ühesõnaga PR ala on Maleliidus suht olematu [enamasti piirdub see skandaaliga Õhtulehes vms].

Anonymous said...

"Jällegi käib jutt nii nagu Maleliidul oleks rahaprinter. Ei ole ja harjuge sellega."
Kulla mees... ma ei räägi ainult rahalisest abist, korraldada tuleks midagi.

"Kui Kaarel kirjutas, et ta ei tahtnudki MM-l hästi mängida ja üldse talle on male "savi"( ehk siis MM-l male pärast osalemine), siis järelikult ei ole tal ala vastu tõsist huvi."
Jah, enam ei ole mul tõesti paar aastat huvi malet mängida. suht poolsunduslikult. klubi eest olen siiamaani alati rõõmsalt mänginud, sest seal on siht ees. ma tahan, et me poisid meistriks tuleksid. aga ma rääkisin, et mu vansuerühma oleks pidanud mõne aja eest toetama kuidagi. selline suhtumine, et las poisid hakkavad mängima, siis saab sponsoreid otsima lihtsalt tüütabki meid. jääb selline tunne, et pead üksi ilma abita läbi lööma (mitte, et mu treener Ervin Liebert ei oleks mulle igakülgset abi pakkunud. Talle olen ma tõesti tänulik. tema üritas. ja ausalt temalle olen ma tõesti tänulik. ta ongi see inimene, kes mind male juures veel hoiab)

"Kanteri toetajad tahaksid täna kõik olla ja kasvõi sellepärast, et nad saavad toetada KANTERIT."
Kanteri toetamist alustati ammu enne. see jutt on juba igalt poolt läbi käinud. ta ei olnud kõige säravamate tulemustega, aga talle leiti sponsor(id) ja vaadake kus mees nüüd on.

"Esiteks; mis on siis p....sse keeratud?"
Noorte male ei tööta. Nendega tehakse süsteemitut tööd. igaüks nokitseb omas nurgas. seepärast on ka eesti koss omadega pees.

"Teiseks; Soomes on ju olemas täna ka oma 2600-ne poiss ja kindlasti on selles oma osa ka meie maletajate "viina ja suitsurallil"!"
Eesti maletajad on mu teada seal ainult raha teenimas käinud, sest eestis ei ole seda piisavalt.

"Volodin tuli äsja Euroopa noorte kiirmale meistriks" jah, äkki ta tuleb siis kunagi euroopa kiirmale meistrivõisltustel ka meistriks. kiirmalel ja pikal malel on aga mu meelest väga tuntav vahe sees.

Jaa, selles suhtes on ka õigus, et Eesti meistrivõistluste auhinnad on mõttetud. Kui oleks võimalik, tuleks leida mõni selline sponsor, kes on valmis andma eesti meistrile ütleme 60000krooni (stippina 5000 kuus). Naistele oleks samuti sellist stiimulit vaja.

"Kaarel tahtis tulla juhatusse seda ideed tutvustama. Juhatuses saadakse sellest niigi aru, kuid elluviimine on hoopis muu asi."
Tore, et nad aru saavad, aga võiks korraldama ka hakkata. mitte lihtsalt aru saada. Tegutseme, tegutseme! mitte ärme passi käed rüppes!

Anonymous said...

Arutelu kisub käest ära. Oleks tädil sarved, siis oleks tal trollibuss.

Praegune juhatus teeb oma tööd nii hästi kui oskab ja saab opereerida nende vahenditega mida riik ja ning sponsorid eraldavad.

Kui keegi on võimeline leidma Eesti meistrivõistluste esimese koha auhinnaks 60,000 krooni ja noortega süsteemse tegevuse arendamiseks sadu tuhandeid kroone ja veel tippmale toetuseks ka midagi siis palun. Koht juhatuses on vaba.

Kui juhatuse esimees välja arvata, siis ülejäänud selle eest tasu ei saa ja pigem peab omast taskust peale maksma nagu elu on näidanud. Juhatuses olemine on ühiskondlikult kasulik töö Eesti male arendamiseks ja kui keegi suudab seda paremini teha, siis palun.

Anonymous said...

Üldjuhul polegi enamusel etteheiteid juhatusele, pigem taandub kõik ühele isikule, kellega paljud maletajad konfliktis on. Nii edasi ei saa, midagi peab selles osas muutuma.

Anonymous said...

minul isiklikult ei ole juhatuse vastu muud, kui see, et seda juhib maleliidu tegevdirektor, kes ei ole oma ametis just kõige tegevam. seda näitab ka se, et enne kui ma mm-ile sõitsin oli vaja mõnda asja etada ja korda ajada. minu mailidele aga ei vastatud. isegi mu ema mailidele mitte. ma oleks siis aru saanud kui aega ei oleks olnud, aga kui ma teda üks päev otsima läksin napilt peale kolme, siis oli ta juba lahkunud. Tuli välja, et ta tööpäev oli kestnud 11 - poole 3ni. Tekib küsimus, mille eest siis meie mittetegevale direktorile makstakse. See, et juhatuse liikmed leiavad oma taskust raha male arendamiseks on tõsiselt auväärt. täielik respekt! aga nemad ei juhi malet ja nemad ei saagi koordineerida noorte male tegevust. seda saab teha ainult üks inimene ja see on see inimene, kes palka saab selle eest. praegu aga seda koordineerimist ei toimu. vähemalt mitte minu meelest.
aga vähemalt ma olen rahul sellegagi juba, et siin blogis on arutatud malest rohkem kui viimaste aastate jooksul kokku! see on positiivne märk! kahju, et ainult mina julgen siin ainsana oma nime all esineda.
selliseid aruteluseid tuleks teha ka reaalelus, kus inimesed vaatavad üksteisele näost näkku. üldkoosolekutel seda ju ei toimu, sest sõna saavad võtta ainult klubide esindajad ja ma usun, et minu ideed ei kattu klubi omadega. nii, et mu poolt veel üks idee - inimesed, kes tahavad midagi parandada siin eesti males, me võiks korraldada mingi arutelu kuskil kohvi laua taga. mitte siin kommentaariumis, kus toimub ka paras sitaloopimine.

Anonymous said...

kaarel või misiganes võib enda nimeks kirjutada igaüks, see pole veel avalik.

Anonymous said...

see sitaloopimine näitab et probleemid on aja jooksul kuhjunud ja nendega pole tegeletud ja ükskord lihtsalt vabaneb asi paisu tagant

Anonymous said...

ma olen alati siin oma nime all esinenud ja esinen ka edaspidi. ma loodan ainult, et keegi minu nime all siin esinema ei hakka

Anonymous said...

Kaarel, nüüd räägib sinus küll mingi isiklik solvumine ja Olde kinnisidee. Kui sa ikka ei tea kuidas asjad täpselt on, siis võiksid veidi vaiksemalt võtta.

Ja mitte et sinuga arutamise vastu midagi oleks, kuid Maleliidu juhatusel ei ole vahendeid, et iga kritiseerijaga asju arutada. Nagu juba öeldud kui 50 inimest kõik arvavad, et nad teavad kuidas asi käima peaks ja kõik tahavad midagi arutada, siis arutamisest kaugemale ei jõuagi. Nagu igal organisatsioonil on ka Maleliidul oma juhtimisstruktuur ning juhatus annab vastust klubide koosolekule. Selline koosolek just oli ning seal oli ka võimalus neid asju arutada ning teatud arutelu ka toimus.

Analoogia põhjal ei saa sa astuda sisse näiteks Swedpanga kontorisse, nõuda tegevdirektoriga kohtumist ja öelda, et sulle ei meeldi kuidas panka juhitakse ning Sul on paremad ideed. Selleks peaksid Sa olema vähemalt väikeaktsionär, et aktsionäride koosolekul oma arvamust avaldada. Igapäevast tööd juhib siiski organisatsiooni juhatus.

Seega kui piisavalt palju Maleliidu "aktsionäre" ehk klubisid näeb probleeme töös noortega, siis on võimalused juhatusele sellest teada anda. Ei saa ju teha fundamentaalseid järeldusi selle põhjal, et üks inimene ütleb, et kõik on läbi ja halvasti. Tee koosolek klubide esindajatega, arutage oma asju, pange konkreetsed ideed ning nende rahastamise allikad kirja ning esitage juhatusele.

Anonymous said...

tead... kui te viitsi midagi muuta, siis pmst mul tegelt pohh... sest mind tõenäoliselt malesse nigunii kauaks ei jää. isikliku pettumust olde peale on mul ka muidugi, nagu enamustel eesti maletajatel, aga see ei ole peamine põhjus, miks ma teda seal kohapeal enam ei näha ei soovi. samuti ma ei näe mõtet oma ideid hakkata pakkuma läbi mitmekümne asutuse. nagu ma ütlesin, tõenäoliselt mõne aasta pärast on mul täiesti kama, mis teil seal toimub, sest ma usun, et selle ajaga on kogu see juhtimine mind juba täielikult ära tüüdanud. kaua ma ikka jooksen peaga vastu seina.

Anonymous said...

ja maleliidu ja swedpanga võrdlemine ei olnud just kohane, sest swedpangal on vähemasti normaalne tegevdirektor ja samuti peaks neil ka rahaasjadega korras olema. vähemalt neil ei pea juhatus panka toetama...

Anonymous said...

Eks see ole sinu valik. Vähemalt sai ehk arutelu käigus mõni asi selgemaks.

Ning Swedbangal Rootsis vahetati peadirektor välja ja maksumaksja raha Rootsis panga peale juba vist kulub. Juhatusel õnnetul seal nii palju raha polekski, et oma asutust üleval hoida. Sülitades kolm korda üle õla loodame, et Eestis nii ei lähe.

Anonymous said...

Seda veel lõpetuseks lisaks, et asjad ikka muutuvad ja otsitakse mooduseid asju paremini teha. Koondisel on eksmaailmameister peatreener, mõtlemine noortekoonisele normaalne treener leida toimub. Asjad saavad nii palju areneda kui on raha. Turumajanduses kahjuks on see nii.

Anonymous said...

Projektist Kanep suurmeistriks. Huvitavad väited, "Ei olnud vist ühtegi võistlust, mida maleliit poisile kinni ei oleks maksnud."
Kuule naljatilk raha tuli selle projektida ainult 2-st kohast minu teada, põhiliselt kultuurkapitalist. Millised need normiga turniirid olid, mis kinni maksti. Millised turniirid üldse kinni maksti? Kanepi normid on Bledi olümpialt, eesti mv ja Kerese turniir. Kas neid on vaja kinni maksta? Tegelikkus on see, et olde tegi ühe ja sama projektiga lugematu arv taotlusi kultuurkapitalile. Kusjuures enamasti sai ka raha, aga...
suurt osa rahast lihtsalt olde traditsiooniliselt ei kasutanud sihtotstarbeliselt. Ju ta siis arvas, et ah mina selle raha poisile välja ajasin, teen sellega, mis tahan. Muidugi tuli ju Kanep mõnele turniirile saata, et asi ilus välja näeks. Nüüd siis tagantjärele paberilt kõigil ilus vaadata ja ilkuda, et näe poiss sai raha. Selline aukude lappimine on äärmiselt debiilne, kui pole raha, jääb olümpiale sõitmata, kõik. Ära aja kamarajura kui asjast midagi ei tea. Ükski maletaja ei arva, et olde vahetamisega tabab meid vaeseid maletajaid rahasadu, lihtsalt tahaks alaliiduga normaalselt suhelda.

Anonymous said...

Nagu juba enne öeldud on suhtlemiseks vaja kahte normaalset osapoolt. Maleliit tahab ka maletajatega normaalselt suhelda ja kindlasti pole ainult Maleliit kõikides probleemides süüdi.

Ja jällegi nagu juba varem öeldud on Maleliidu juhatuses rohkem kui üks inimene. Kui on midagi asjalikku öelda ja ühe liikmega on probleeme, siis juhatuse liikmete kontaktid on avalik info.

Anonymous said...

Vägisi jääb mulje nagu mõni mees arvaks, et selle haleda eneseõigustusega siin olekski kõik korras ja et kõik saavad kohe aru, et ikka temal on õigus. Ega ikka ole küll. Okei Olde on teinud malele ühte-teist head, ei ütlegi et kõik on ainult paha, aga suhtlemine maletajatega ja maletajatesse - rääkida omaenda lauale leiva toojaid süüdimatult taga, kuidas üks või teine on paha ja tegi seda või kolmandat - sorry, mees, see peaks küll viimane olema, mida sinu suust kuuleb. Ja kui alaliidu tegevjuht isiklikult õhutab vaenu, räägib oma inimesi tagaselja, siis tuleb ta lihtsalt välja vahetada. Kaua võib? Õige mees taanduks muidugi ise, aga seda me vaevalt näeme...

Anonymous said...

Teil on arutelus väga kahtlane viga :

Olde ilmselt sai raha ... ja ilmselt ta selle kulutas ja ei pannud sinna kuhu oli mõeldud jne

Esiteks on selline pakkumine juba kohvipaksu pealt ennustamine ...

Aga ma ei saa aru, kas siis juhatus on kinni makstud või ?Arvate, et juhatusel on kama ja neid ei huvitaks, mis rahaasjadega toimub ? Tõesti mõtlete nii naiivselt, et üks mees teeb 5-6 inimese teadmata mida tahab.

Okei, ja kui nii, siis palju oleks vaja raha, et maksta kinni Liiva, Leito, Siil, ... arvestades, et neil on ametid, kus sellist jama mingi paarikümne tuhande eest ei oleks üldse loogiline korraldada. 10-20 tonni näkku iga kuu [kuigi see summa oleks üsna tühine], aastas teeks see 100-200 tuhat ... korutada veel mitmega ... et siis maleliit paneks pool milli magama, et mõni mees vait oleks [suure osa oma eelarvest] ?

Noh, ulmeraamatusse sobiks see küll, jah.

Mis puutub teise argumenti : suhtlemisse, siis see on teine teema.

Anonymous said...

Eesmärk polnud midagi õigustada, vaid arutelu veidikenegi kõrgemale tasemele viia kui tavaliselt. Lihtsalt viskas kopa ette lõputult lugeda laimu, reaalsest elust mittearusaamist, asjatundmatut kriitikat.

Kriitikaga, et suhtlemine võiks parem olla, tuleb osaliselt nõustuda ja seda on proovitud parandada (võib-olla siis tulemusteta). Aga nagu juba varem jällegi öeldud on suhtlemine kahepoolne protsess ja päris kindlasti ei lasu kogu süü ühel poolel. Ning kui Oldega suheldud ei saa on ka teisi kellega suhelda nagu juba 10 korda kirjutatud.

Ning mis kellegi tagasiastumist puudutab, siis praeguses juhatuses tõenäoliselt pole liiget kes ei loovutaks oma kohta kui kuskil on parem tiim Eesti malet juhtima.

Anonymous said...

Ei imesta üldse, et maletajad (tööandja) on Olde (töövõtja) peale pahased. Kaua kannataks teie arvates üks kõige tavalisem tööandja, kui töövõtja teda pidevalt taga räägiks, et ta on paha ja tegi üht, teist ja kolmandat?? Maletajad on isegi tänamatult kaua vastu pidanud.

Anonymous said...

kas see ei ole mitte vastupidi, et Olde ei saa maletajatele (töötajatele) pappi maksta, sest maletajate töötulemused on väga madalad ja selle tööga ei ole võimalik maleliidul saada raha, et neile luuseritele "palka" maksta. Ja muidugi on siis Olde väääääga paha maletajate silmis, sest ta ei anna ju neile maletajatele raha ning seepärast tuleks Olde välja vahetada.
Ma ei tea, et maleliit oleks maletajaid ajakirjanduses sõimanud. Vastupidiseid avaldusi tuleb aga küll ja veel. Kui jälle mõeldakse maletajate alkoholilembust, siis see on ju kõigile teada.

Anonymous said...

Eelkõige on ikka nii, et riik eksisteerib rahva jaoks ja teenib rahvast. Isegi Nõukogude Liidu Kommunistlik Partei eksisteeris omal ajal väidetavalt samal eesmärgil :)
Ja alles siis on vastupidi.
Muide, üks kodusõdade puhkemise põhjus on just see, kui riik ei taha enam korralikult rahvast teenida ja seab ennast rahvast kõrgemale.

Anonymous said...

öeldakse, et kala hakkab mädanema peast

Anonymous said...

http://www.hot.ee/antiolde/index.html

Anonymous said...

Huvitav miks maleliidu kodukal seda linki üleval pole? Võiks kohe olla otseklikkamise võimalus esilehelt. Muidu seal ju igasugu malelingid olemas. Äkki Marek Kolk teab?