Wednesday, December 12, 2012

Jüri Randviiru mälestusfestival

Tänavu möödus 85 aastat malemeistri, kirjaniku, ülesannete koostaja ja treeneri Jüri Randviiru sünnist. Kuigi neljakordset Eesti meistrit (1947, 1949, 1950, 1954) ei ole juba 16 aastat meie hulgas, teavad tema nime nii vanad kui ka noored.

Randviiru meenutamise puhul tuli Eesti maleajaloo väärtustajal Hendrik Oldel idee korraldada malefestival, kus ei toimu mitte ainult tavaline turniir, vaid on võimalus tutvuda Randviiru eluloo, tulemuste, partiide ja kirjandusega ning lahendada Randviiru koostatud maleülesandeid.

Festivali esimene päev algaski maleülesannete lahendamisega. Kuna juhendis oli teada antud, et võistlusele tulevad ainult Randviiru kompositsioonid, oli küllaltki ebatavaline võimalus teha eeltööd ja leida samad ülesanded ja lahendused Eesti malekirjandusest või internetist. Kokku tuli üheksa osalejat, kellest enamik olid noored. Kuid nagu tulemustest selgus, ei tähendanud see sugugi, et nad oleksid halvasti lahendanud. Võistlus oli väga tasavägine ja punktiarvestuses jäid esimesed kuus koguni 9 punkti sisse. Parima skoori saavutas eelmisel aastal noorte Euroopa MV-l ülesannete lahendamises hõbemedali võitnud Valentin Dragun, kes kogus 25 punkti 40-st võimalikust. Teise koha sai Triin Narva 22 punktiga ja kolmas oli Sander Kukk 21 punktiga. Kõige keerulisemad ülesanded olid etüüdid, kus vähestel õnnestus punkte teenida. Tabel ja ülesanded on üleval ka Maleliidu lehel.

Ülesannete lahendamisele järgnes kolmepäevane turniir tavamales. Osalejaid oli küll vaid 14, kuid nende hulgas oli kolm tiitliga mängijat ja kaks olümpiakoondise liiget. Turniiri üks huvitavamaid partiisid mängiti Ottomar Ladva ja Aleksandr Volodini vahel, kus Ottomar kahis keskmängus lipu kahe viguri vastu ja jõudis hiljem sellisesse seisu.

Ladva-Volodin

Nüüd võitis valge ilusa käiguga 1. Rf5! (Sama ideega töötab ka käik 1. Rc6!) 1. ...Kxh7 2. Re7! ja kuna mustal tulesid pole, lähebki ettur lippu ja valge võidab tekkiva lõppmängu. Volodin oli pärast partiid väga tige ja auras veel tükk aega koridoris.  See mäng otsustas ka hiljem turniiri võitja. Tabel. Mõned huvitavamad seisud veel minu enda partiidest:

Turu-Seeman

Siin eksisin ajapuuduse ja lõppmängu oskamatuse tõttu 1. c4, mille järel 1. ...b4 garanteerib mustale mõlemal tiival lipustuvad etturid. Pärast partiid näitas Ottomar kohe, et 1. Ke3! oleks viigistanud 1. ...h5 2. Kf2 g4 3. hxg4 Kxg4 4. Kg2 ja must ei pääse etturiga edasi, sest kuningas ei tohi liikuda d-etturist väga kaugele.

Turu-Anaid Hanzatjan

Viimane käik tõin kuninga h3-lt h2-le, sest Kh4 peale kartsin Re6 ja matiähvardusi. Pärast partiid teatas Tarvo, et siin oleks neiu Hanzatjan aga saanud võita pärast 1. ...Vh6+ 2. Kg1 Oxf4!  3. gxf4 Rh3+ ja must võtab äratõmbetulega f2-vankri ära.

Turu-Abozenko

1. ...b5#. Siin partiis sain ilmselt kõige imelikuma mati, mida ma kunagi näinud olen.

Kokkuvõttes oli tegu õnnestunud malesündmusega. Jüri Randviiru elu tutvustav stend koos tema avaldatud raamatutega on mõnda aega veel malemaja teisel korrusel vaatamiseks üleval. Selle koostamisel olid lisaks mulle ja Tarmole abiks Ervin Liebert ja Merike Rõtova. Aitäh neile kõigile!

1 comment:

Sylvia Cox said...

Very thoughtful bblog