Saturday, December 8, 2012

ELO reitingu uus rekord

Tere, minu nimi on Silver Jakobson ja see on minu esimene postitus Vaadeldajas.

Kõigepealt tutvustaksin ennast lähemalt. Aktiivselt olen tegelenud malega alates 1998. aastast, kui mälu mind alt ei vea. Malet mängima õppisin Tallinnas, nüüd elan Tartus. Viimasel ajal ei ole ma aktiivselt turniiridest osa võtnud, kuid samas  loen igapäevaselt maleuudiseid mujalt maailmast. Olen ametlikult II järk ja tänase päeva seisuga on mu tavamale reiting 1938. Aga mitte oma üüratust reitingust ei soovinud rääkida.

Nimelt hetkel toimuval London Chess Classicul (ametlik koduleht: http://www.londonchessclassic.com/) on Magnus Carlsen purustanud seni kehtinud Garry Kasparovi nimel oleva kõigi aegade kõrgeima ELO reitingu 2851 (juuli 1999; jaanuar 2000). Sellekohane inglisekeelne artikkel aadressil http://www.chessdom.com/magnus-carlsen-secures-elo-rating-record/. Milliseks kujuneb uus ELO rekord ei ole veel teada, sest kolm vooru on veel mängida, kuid praeguse seisuga on see kerkinud juba 2863,6-ni (http://www.2700chess.com/). Ilmselt on 1999. aasta Kasparovi reiting objektiivselt võttes suurem saavutus ELO inflatsiooni tõttu, kuid elame-näeme, milleks Carlsen veel võimeline on. Lisan turniiritabelist väljavõtte, kus võidu eest on märgitud 3, viigi eest 1 ja kaotuse puhul 0 punkti.



Kel huvi, saab järelejäänud partiisid jälgida aadressil http://chessbomb.com/site/, koos Houdini 3 live analüüsiga. Hetkel on käimas seitsmes voor.

Ja nagu Kaarel Nestor kommentaariumis mainis, siis mängib IM Kalle Kiik London Classicu FIDE rated Openil (http://www.londonchessclassic.com/pr.fide_rated_open.htm). Kalle on 8 vooruga kogunud 6 punki jagades hetkel selle tulemusega 5-19. kohta ja jäädes liidrist maha vaid poole punkiga. Kokku mängitakse Open turniiril 9 vooru.

No comments: