Monday, November 14, 2011

Kaido Külaots: Saksamaa töövõit Euroopa võistkondlikul meistrivõistlusel


Euroopa võistkondlike meistrivõistluste võõrustajaks oli sedapuhku Kreeka. Riigi põhjaosa üks tuntumaid kuurortlinnu Porto Carras korraldas nii meeste- kui ka naiste esivõistluse.

Eesti meedias on sellest suurvõistlusest seni kirjutatud täpselt null rida. Püüan siinkohal natuke lünki täita.

Nagu turniiri ülevaadetest ja fotoreportaažidest näha on, saadi selle korraldamisega kenasti hakkama. Mängijate käsutuses olid head mängutingimused, samuti ei olnud ilmselt enamusel etteheited hotellile, kuhu kõik osalejad elama paigutati. Eks kreeklastel on kõrgel tasemel võistluste organiseerimisega juba korralik kogemuste pagas ka, eelmisel aastal toimus selles samas linnas erinevate vanuseklasside noorte MM. Igatahes, on rõõm näha, et uksest ja aknast sissepaiskuvad uudised Kreeka katastrofaalse majandusseisu kohta ei ole andnud surmahoopi sealsele malelisele võimekusele.

Loomulikult oleks kõigest sellest parem rääkida ise kohalkäinuna. Oma silm on kuningas, nagu öeldakse. Paraku aga läks seekord taas nii, et Eesti võistkonnad jäid kontinendi tähtsaimale võistlusele lähetamata (viimati osaleti 2007). Sellega olime Läänemere regiooni ainuke mitteosalenud riik. Meenub üks koomiline vestlus Oslo turniiri ajal oktoobris. Inglismaa mängija küsis minu käest: do you play ´n Greece? Ma vastan: yes, we do. Hetke pärast mõistan, et olin küsimust valesti kuulnud. Play asemel olin mina kuulnud pay. Kreeka abipakett oli selleks ajaks tõesti ära otsustatud.

Edasises jutustuses keskendun rohkem meeste turniirile. Nagu arvata võis, käis vihane võitlus viimase vooruni välja. Möödas on need ajad, kus ühe riigi ülemvõim on nii ilmne, et kullad võiks juba enne turniiri kaela riputada. Tõsi see on, et Venemaa on endiselt favoriit ning kuna mitmed nende staarid olid enne EMi näidanud suurepäraseid tulemusi, panustasid paljud ikkagi venelastele. Aga asjasse võib suhtuda nii, et kuigi eraldi võetult on Venemaa võiduvõimalused kõige suuremad, on kokkuvõttes siiski suurem tõenäosus, et turniiri võidab keegi teine. Üldine tase on lihtsalt sedavõrd ühtlustunud. Näiteks on väga raske saada vastu Kaukaasia riikidele, kus male on haruldaselt populaarne ning riigi koondisesse kuulumine on tõeliselt prestiižikas.

Armeenia on väga paljudel võistkonnaturniiridel saavutanud edu mingi müstilise võistkonnavaimuga. Keskmise reitingu poolest ei ole nad kunagi olnud päris ülemises tipus, aga kui turniirid on lõppenud, on Armeenia ikka ja jälle olnud esimesel real. Väga tõsiseks maleliseks jõuks on kujunenud Aserbaidžaan, kus on terve rida noori supersuurmeistreid. Eks rolli mängivad ka traditsioonid, ei saa unustada, et Garri Kasparovgi on pärit Bakuust. Kindlasti on alati ohtlik Ukraina. Seda ka vaatamata asjaolule, et Sergei Karjakin mõne aja eest suuri malelisi sihte silmas pidades föderatsiooni vahetas ja Venemaa alla mängima läks.

Nendest neljast endisest N Liidu riigist võiski enne turniiri algust suure tõenäosusega võitjat otsida. Läks aga teisiti ja just ootamatused teevadki sporti huvitavamaks.

Turniiri esimeses pooles oli heas hoos Bulgaaria, kelle liidrina esines Vesselin Topalov. Eksmaailmameister on viimasel ajal turniiridel mänginud üsna harva. Tema manager Silvio Danailov seletas, et hoolealune ei olnud pikka aega üle saanud kaotusest MM matšis Vishy Anandi vastu, kus ta pidas ennast suureks favoriidiks. Siin turniiril näitas aga Topalov ennast päris heast küljest ja ilmselt näitab jaanuari Wijk aan Zee turniir juba selgemalt, kus bulgaarlane hetkel asub.

Terveks turniiriks siiski bulgaarlasi ei jätkunud ja viimases voorus saadi hävitav 4:0 kaotus Ungarilt.

2. vooru enne lõppu olid ette rebinud 2 male suurriiki Kaukaasiast, Aserbaidžaan ja Armeenia (olgugi, et viimane on pindalalt Eestist väiksem). Siis aga alustas oma etteastet turniiri must hobune, Saksamaa koondis. Eelviimases voorus alistati Aserbaidžaan ja viimases veel Armeenia takkapihta ja napsati niimoodi suurfavoriitide eest kuld! Omapärane oli fakt, et viimase vooru partiis Sargissjan-Gustafsson hoidsid kõik aserid pöialt ... armeenlasele, sest tema võidu korral oleks hoopis Aserbaidžaan kulla võtnud. Sakslane siiski ei murdunud ja hoidis raske seisu ära.

Saksamaa koondises puuduvad superstaarid, kuid koondis on uskumatult vintske. Neil on väga stabiilsed mängijad, mis võistkondlikul turniiril on äärmiselt oluline.


Malesõbrad ehk meenutavad, et eelmise aasta olümpial Hantõ-Mansiiskis suutis Eesti Saksamaad võita! Aga kui erinev on nende kahe riigi maleline saatus alates sellest olnud! Handi-Mansimaal totaalselt põrunud Saksamaa suutis seekord välja panna maksimaalselt tugeva tiimi (enne olümpiat ei rahuldatud nende tippmängijate finantsilisi tingimusi). Toonane esimene laud Rainer Buhmann maandus seekord varumängija pingil (kust ta muuseas väga edukalt vajadusel sekkus). Olümpial suurepäraselt esinenud Eesti meeskond oli aga seekord täies koosseisus reservis.

Meie pisemad lähinaabrid näitasid ka tükiti kena mängu. Leedulastel mängis esimesel laual suurepärase turniiri alati kompromissitu Šarunas Šulskis. Viimases voorus sai tema karmi kätt tunda Läti esinumber Normunds Miezis – loos oli 2 Balti riiki lõppvaatuseks kokku viinud. Lätlastel jälle näitas 3. laual üllatavalt head mängu Arturs Neikšans. Rootsi alustas suurepärase viigiga Prantsusmaa. Väga hea lõpptulemuse saavutas neil Pontus Carlsson.

Naiste turniiril sedapuhku erilist pinget ei olnud ja Venemaa võidus võis kindel olla juba mõned voorud enne lõppu.

Porto Carrasis aeti malepoliitikat ka. Omapärasematest kongressi otsustest tasuks ehk mainida seda, et järgmisest aastast on ECU ametlikel turniiridel keelatud viiki leppimine esimese 40 käigu jooksul (3-kordse kordusega on vist ikka võimalik rahumeelne tulemus fikseerida) ning ka seda, et ametlikel turniiridel hakkab kehtima nn dresscode. Nii et tõsisematel huvilistel tasub oma ülikonna- ja lipsuvarud üle vaadata.

Järgmine Euroopa võistkondlik meistrivõistlus toimub kahe aasta pärast.

Kaido Külaots


Meistrivõistlused toimusid 3.-11. novembrini 2011. a Kreekas. Lisainfo järgmistelt linkidelt:
Turniiri ametlik koduleht
Partiid
Pildigalerii

221 comments:

1 – 200 of 221   Newer›   Newest»
Anonymous said...

Masendav muidugi, et maleliidu jaoks pole seda võistlust olemaski. Ei peetud vajalikuks meie mängijate lähetamist. Ei peeta vajalikuks turniiri kajastamist.

Kaarel said...

Väga meeldiv lugemine.
Huvitav, kas maleliit üldse kaalus võistkonna lähetamist!? Selle teemalist juhatuse otsust ei ole ma küll igatahes kuskil näinud...

Anonymous said...

Millise raha eest see lähetamine peaks toimuma? Küsimus pigem Eesti riigile.

Anonymous said...

Pole kuulnud kuidas asi nüüd oli, aga paar aastat tagasi oleks võrkpalluritel EMi finaalturniirile sõitmata jäänud kuna riik ei tahtnud raha eraldada.

Kristjan Sander said...

Kaarli küsimus on igal juhul õige.

Anonymous said...

EMil mängisid Soome, Rootsi, Norra, Taani, Läti, Leedu, Poola, Saksamaa, Venemaa jne. Ühesõnaga kõik meie lähemad ja kaugemad naabrid. Ainult Eesti oli puudu.

Anonymous said...

Maleliidu juhatuse otsus 22.08.2011
Finantseerimise ning huvi puudumise tõttu loobuda Eesti võistkonna lähetamisest Kreekas
toimuvatele Euroopa võistkondlikele MV-tele.
Poolt: 4 häält Erapooletu: 0 häält Vastu: 0 häält
Kas maletajad ei tundnud siis huvi?

Anonymous said...

Maletajad ei tundnud huvi??

Anonymous said...

Hea lugemine.
Kes seda sõitu maletajate eest oleks pidanud ajama, Külaots ei tahtnud ja teised asja ei vedanud!

Anonymous said...

Arvatavasti oleks pidanud seda asja vedama ika maletajad ise oma ettevalmistuse kõrvalt.
Maleliidul ju usaldus riigi silmis puudub ja Olde palk on ka selleks liiga väike, et tema liigutama hakkaks!

Anonymous said...

Oot, aga mis siis ikkagi EML funktsioon on?

Ingmar said...

Topalov pidas ennast Anandi vastu "suureks favoriidiks"? Wooow.

Anonymous said...

Noortemale (rahade jagamine), litsentsi- ja reitingutasude korjamine, klubide liikmemaksude korjamine, taotluste esitamine kõikvõimalikesse fondidesse (ilma olulise huvita üritust korraldada) ja lõpuks kõige selle üle raamatupidamise korraldamine.

Anonymous said...

EML funktsioon on tema tegevdirektorit finantseerida.
Ja ärge hakake siin nutma, et viimastel aastatel saab juht ainult "koerapalka". Parematel aegadel, siis kui Vasjuki peale sadu tuhandeid noortespordi raha raisati, siis olid asjad teistmoodi.
Ütleme, et mitte "maletajad ei tundnud huvi" vaid "juhatus ei tundnud huvi"

Anonymous said...

"huvi puudumise tõttu loobuda"

Mitme meie tipuga räägiti enne otsustamist?

Anonymous said...

Spordis ei saa keegi kedagi sundida!
Kui sportlased pole huvitatud, siis nad ei võistle.
Nagu Eesti MV, Külaots ei tahtnud mängida ja ei mänginudki, sundida ei saa. Samuti EUR meeskondlik, kui huvi ja soovi ei ole, sundida ei saa!
Vahepealt on kadunud põlvkond noori maletajaid, kes "kände" ergutaksid.
Praegused noored on veel noored!

Anonymous said...

Põhikirja II peatükk punktid 9 ja 10

Pole nagu otsest kohustust kusagile kegagi vägisi saata :)

Anonymous said...

Tegelikult on noortesport ja tippmale omavahel väga tihedalt seotud. Et meie malefüürer on suutnud rikkuda ära suhted praktiliselt kõigi Eesti maletippudega, nöökides neid omavahelistest kokkulepetest mitte kinnipidamisega, halvustades neid kuluaarides ja avalikult, siis sellega on ta toonud kahju ka noorte malele.
Suhtumine tippmaletajatesse teeb noortele näitlikult selgeks, mis nendega juhtub tulevikus, siis kui nad male asemel mõnda tulutoovamat ja vähem närvesöövat tegevusala ei vali. Valid male, saad virelemise, saad alajuhi nöökimise, saad katteta lubadused ja altvedamised.

Anonymous said...

KK: Saksamaa suutis seekord välja panna maksimaalselt tugeva tiimi (enne olümpiat ei rahuldatud nende tippmängijate finantsilisi tingimusi).

Ka Saksamaa ei suuda rahuldada maletajate nõudmisi - aga nemad ju mängivad ja võidavad!

IRL:"Õnn ei peitu rahas!"
Aga meie parimad...?

Anonymous said...

Kreeklane, itaallane ja iirlane einestavad restoranis. Kui arve maksmise aeg tuleb - arutatakse - kes maksab? Eks ikka sakslane!

Anonymous said...

To Anonymous said...November 15, 2011 11:59 AM

Jutt käis enne maleolümpiat toimuvast, mitte sellest EM-ist. Ilmselgelt nüüdseks oli Saksamaa maletajate nõudmised rahuldatud.

Anonymous said...

Midagi positiivset ka.
http://www.maleliit.ee/en/juhatuse-otsused/3199-eesti-maleliidu-juhatuse-otsus-0311-2011.html

Anonymous said...

Male on tulutoov reitingutabeli esisajale, kui sedagi. Meie tipud arvavad, et nende olemasolevate tabelikohtadega on EML-l kohustus neid heal järjel ära elatada.
Kurb, et selline nõukaaegne arusaam ei taha kuidagi hajuda!
Noortel pole teist sooja ega külma, sest nemad käivad oma teed. Kapitalism kohustab omandama korraliku eriala, pääsu pole.

Anonymous said...

> Meie tipud arvavad, et nende
> olemasolevate tabelikohtadega on
> EML-l kohustus neid heal järjel
> ära elatada.

Vaevalt et nad nii arvavad, et EML neid elatama peaks. Aga EML oma juhi isikus ei peaks neid ka taga kiusama ja tegema kõik selleks, et rahvusvahelistele tiitlivõistlustele Eesti alati võimalikult hea koondise välja saadaks. Olenemata sellest, kas võistkonna tasemel on tegemist paremate või halvemate aegadega, maleolümpiast, EM-ist, MM-ist, Euroopa võistkondlikest tuleb püüda alati osa võtta. Kui üks kord jätab Eesti oma esindajad välja saatmata, siis on see pretsedent, kui aga juba mitu korda, siis kaovad järjepidevus ja traditsioonid. Uus tõus saab tugineda ainult vanadele traditsioonidele ja järjepidevale tööle halbadel aegadel.
Ega 39. aastal vahetult sõja eel maleolümpiale minnes majanduslikud olud kergemad olnud kui praegu. Aga võimalus minna leiti.

Anonymous said...

Lisaksin veel, et Eesti esindamine tiitlivõistlustel ei pea käima maletaja enda rahakoti arvel, see on riigi esindamine ja siin peab leidma rahad riik või tema esindaja EML näol.

Anonymous said...

Meie tegevjuht pole siiani aru saanud, et (suurt) sponsorraha saab pigem tänu oma tippudele, kellest peetakse lugu ja keda saab noortele eeskujuks tuua. Mis sellest, et et neid praegu esisajas pole. Nad võivad sinna jõuda küll, kui EMLiidu abi olematu poleks.

Probleem on hoopis selles, et tänased tipud ja tegevjuht on enam-vähem eakaaslased. Ajab ikka hinge täis küll, kui keegi sunnik on sinust mängutaseme poolest mööda läinud ja pead sisuliselt nende jaoks turniiride auhindadeks raha hankima! Märksa lihtsam ja mugavam on tippe alavääristada ja öelda, et nõrgukesed olete. Et malelist tööd tuleb rohkem teha, aga laagritest, stipendiumitest, võistluste auhindadest jmt ei maksa unistadagi!

Anonymous said...

Õigem on vist öelda, et esimesed 100 saavad end lugeda professionaalideks, kelle malealased tulemused võimaldavad normaalselt äraelada.
Sissetulekud koosnevad auhinnarahadest, stardirahadest jms. EML ei pea kellelegi maksma "sini-silmade eest".
Minu teada möödunud aastal saadi korralikud auhinnad Gibraltarilt (~40000 ja ~160000 kroonides).
Viljandi maleturniiri 400€ on nn "taskuraha" mõneks nädalaks.
On suur õnn, et eestis leidus üks suurmeister, kes oli tõeline professionaal. Tema pilt on/oli rahatähel, talt on ilmunud teoseid ja õpikuid (mida on tõlgitud paljudesse keeltesse) ning milledele on tehtud viiteid! Teda armastati, tunti ja tuntakse kogu maailmas.

Kas keegi soovib väita, et eestis on tipud (professionaalid)?
Kus on tänapäevane malekirjandus, uuendused avanguteoorias, arvamusliidrid?

Anonymous said...

> eestis leidus üks suurmeister,
> kes oli tõeline professionaal.

Ära oma eestlasest eakaaslast, kes oli teatud ajavahemikus Karpovi ja Kaspaarovi järel kolmas, kah ära unusta...

Anonymous said...

Praeguse EML malepoliitika prioriteediks on ainult noored ja malepüramiidi ülemise osaga on osatud riidu minna.

Seega tänapäevast malekirjandust, uuendusi avanguteoorias ja arvamusliidreid polegi veel peale kasvanud.

Anonymous said...

November 15, 2011 3:17 PM
Ehlvest on USA maletaja ja EV kodanik.

Anonymous said...

Keegi polegi siin väitnud, et Eestis maailmatipud on. Aga küsimus pole üldse selles. Läti, Leedu, Soome, Rootsi jne mängisid ka keskpäraste suurmeistritega, aga nad mängisid. Ja kohati väga korralikult.
Asi on suhtumises...
Millegipärast arvatakse, et ongi täiesti normaalne, et täiskasvanud enam tiitlivõistlustel ei osale.
Keegi siin kritiseerib pidevalt, et K. Sanderi tõttu on eesti male selline nagu ta on.
Aga nagu te näete, kui keegi kisa ei tõsta, siis ei ole ka tulemusi, aktiivsust, mis olema peaks. Minu arvates on Vaadeldaja diskussioonide tõttu hakanud mõned asjad ka liikuma a la juhatuse otsuste avalikustamine, millest paar aastat tagasi unistada võis.
Kas EML on vähemalt üritanud tegutseda selle nimel, et EM-ile minek oleks teoks saanud?

Anonymous said...

Miks pole siis meie "tippudel" sponsoreid? Sponsori leidmiseks pole tingimata Maleliidu abi vaja.

Anonymous said...

"EM-ile minek oleks teoks saanud?"

Ole nüüd, siis oleks ju pidanud helistama Külaotsale, Kanepile jt, sõiduraha kokkuajamisest rääkimata. S.t. oleks pidanud tegema tööd, mille eest tegevjuht palka saab.

Anonymous said...

Anonymous said...
Miks pole siis meie "tippudel" sponsoreid? Sponsori leidmiseks pole tingimata Maleliidu abi vaja.
November 15, 2011 3:48 PM

Kas Eesti riigikoondise lähetamine tiitlivõistlustele ei peaks olema eelkõige ikkagi spordi alaliidu ülesanne/mure?

Anonymous said...

Keegi ei arva, et see on normaalne mitte mängida. Aga kui riik raha ei anna, siis pole midagi teha.

Anonymous said...

Rakveres ju toimus igati korralik meeste ja naiste tšempionaat korralike auhindadega. Miks kõik toetajad ära kaovad?

Anonymous said...

«Aga kui riik raha ei anna...» kas EML üldse kirjutas mõne rahataotluse EM projekti peale, kas üldse prooviti kaasata eratoetajaid? Kas tõesti jäi maletajate huvi puudumise tõttu EMil osalemata?

Anonymous said...

Uurin põhikirja?
Kas oskab keegi juhatada, kus leiab kohustuse "tippudele" toetust leida ja neid võistlustele saata?
Noored tahavad minna ja neile leitakse ka toetused (isad-emad, sponsorid jt.)
Noored käivad suuremas osas oma raha eest, kuulsuse toovad aga endale ja Eesti riigile.

Anonymous said...

Osalemata jäi, sest raha pole. Raske näha ühtegi põhjust miks peaks mõni erasponsor toetama osalemist EM-il.

Anonymous said...

Sponsorlus on meie kultuuris saanud tähenduse, mis välistab sponsorluse laialdase leviku maletajate hulgas. Sponsor on üldjuhul vanemas keskeas mees, kes elatub võõrast töövaevast ja kel jääb seetõttu osa raha üle. Ülejäävat raha kulutab ta mõne noore kena naisterahva arvete kinni maksmiseks. Ühiskondlikult aktsepteeritavaks loetakse ka seda, et noor kena naisterahvas selle sponsoreerimise eest vanale pässile teatavat liiki lahkust ülesse näitab. Et maletulemused üldjuhul ei sõltu maletaja välimusest, siis on maletajatel raske konkureerida misside, lauljate-tantsijate ja mitmesuguste selliste spordialade esindajatega, kus hea väljanägemine tulemustega koos käib.
Malemängu abil omi kaupu reklaamida on kah raske. Müüa saaks malelaudu, malekelli jms träni, mille turg on üsnagi kitsuke. Mõne maletaja nime abil saaks müüa ehk ka viinapudelit või poksivõistlust, muud aga vaevalt mitte. Suusatajate abil üritatakse müüa Saku õlut, aga karta on, et seda lõbu ei jätku kauaks ning suusatajatele jääb ainult nende huuletubaka äri.
Maletajate abil võib ka üht-teist müüa, näiteks tõelise vana kooli härrasmehe Paul Kerese abil oleks võinud müüa kasvõi härrasmeeste ülikondi, lipse ja sviitreid.

Anonymous said...

Kas polnud mitte, et vahetult peale seda kui Carmen Kass maksis kinni Dresdeni maleolümpial osalemise ilmus suurmeistrite kiri, mis nõudis Kassi juhatusest tagasikutsumist. Pole midagi imestada, et sponsoreid pole kui nendega nii ümber käia.

Anonymous said...

Ei. Olde lahkumist ikka.

Anonymous said...

A la sellise suhtumisega, et riik raha ei anna ja asi ants ei olegi võimalik organisatsiooni juhtida.

Anonymous said...

Millise suhtumisega siis peaks?

Anonymous said...

Oh ärge nüüd nii uhkeks ka minge, et kõik jamad ühe isiku kraesse väänate! Kogu kompott on ikka meeskonnatöö :)

Anonymous said...

Eesti Maleliit, pigem selle juhatus tugevate ja mainekate turniiride suhtes mingit initsiatiivi üles ei näita. Maletajad peavad ise otsima ja mängima Eestist kaugel, mis pole odav lõbu. Praegu osalevad Monika ja Triin Minskis Zagorskaja memoriaalil. Ilmselt mängiksid nemad ja teisedki meie naismaletajad meelsasti Tallinnas Maaja Ranniku mälestusturniiril. Pole korraldamiseks raha. Muidugi pole, kui sponsoreid ei otsita. Vaene ja vilets Valgevene suudab turniiri läbi viia, meie oleme siis viletsamad. Aga Maaja Ranniku vääriks kindlasti väärikat mälestusvõistlust.

Anonymous said...

Aga siiski:
- kas räägiti meie tippudega - ilmselt mitte. Äkki sõidavadki EVMile!
- kas räägiti EMTÜhinguga, ilmselt mitte. Äkki leiavadki raha EVMile sõiduks!

Anonymous said...

"sponsoreid pole kui nendega nii ümber käia."

T.Valgmäe aitas soliidsete auhindadega Rakveres Eesti tšempionaate läbi viia. Inimene, kes on ennast üles töötanud, kes soovib nooruses harrastatud spordialale midagi tagasi anda. Või arvate, et ta tahtis midagi malelt saada?

Võibolla HO selgitab, et kui ta ei oska selliseid inimesi EMLiidu juures hoida, kuidas ta üldse mõtleb kuskilt raha hankida.

Õigus jah, raha polegi vaja hankida, sest lapsevanemad maksavad ise kõik kinni ja midagi pole vaja teha.

Anonymous said...

T. Valgmäe eesmärk oli saada presidendiks, sellest ka toetus.
Ehk kandideerib ka eeloleval üldkoosolekul. Igaljuhul edu talle, ka Hendrikule ja kõigile teistele maleharrastajatele. Valime seekord parimatest parimad!

Anonymous said...

Täpsustaks, et Rakveres 2009. aastal oli peasponsor Eesti Ekspress. Toomas Valgmäe küll ka toetas seda võistlust.

Anonymous said...

Mugav on kõik kohustused EML-le laduda.
Mugav on öelda, et HO kisub "tippudega" tuli.
Mugav on oma saamatuses süüdistada teisi.

Peaks MacDonald Karlovichilt küsima, mis selle vastu avitab :)

Anonymous said...

See maleliidu üldkoosolek oleks tõepoolest just nagu midagi kõlvatut. Ei ühtegi märget ametlikes teadetes, ei koosoleku kutset, ei põhikirja muudatuste projekti, mitte midagi. Ons midagi häbeneda?

Anonymous said...

Ei mõista! Muidu on kogu aeg, põhikiri, põhikiri!
Nüüd, miks ei midagi enamat?
Üldkoosolekul arutamisele tulevad küsimused ei tohigi minna üle ilma laadajutuks.
Häbene ise oma pisiarukest!

Anonymous said...

Keegi ei arva, et see on normaalne mitte mängida. Aga kui riik raha ei anna, siis pole midagi teha.

Osalemata jäi, sest raha pole. Raske näha ühtegi põhjust miks peaks mõni erasponsor toetama osalemist EM-il.

Et kui riik ja sponsorid rahasid taha ei pane, siis polegi midagi teha.. Valge lipp püsti või kuningas kummuli ja vsjoo? Riik ei anna raha (paljudele) teatavatel põhjustel ning see "raske näha ühtegi põhjust" viitab eelkõige EML tegevusele ja mentaliteedile.

Anonymous said...

Fide leheküljelt on lugeda,et Fide istung on tallinnas maijuuni 2012.Milline on selle asja sisu?

Anonymous said...

November 15, 2011 5:46 PM
Uurin põhikirja?
Kas oskab keegi juhatada, kus leiab kohustuse "tippudele" toetust leida ja neid võistlustele saata?

Kle kui sa juba uurid, siis uuri seda ka, kus on kirjas, et liidu liikmeks astumise avaldusele võib vastamisega venitada 4 kuud või jumal teab kaua veel nn. avaliku huvi puudumisel.

Anonymous said...

Juba uuritud, jah, nii see on. Seda siin juba tükk aega nämmutatud.
Tahan öelda, et lisaasjad püütakse puuduste varjus kuidagi märkamatult põhikohustusteks möllida!

Anonymous said...

Kui sponsorid ja riik raha ei anna, siis kas keegi arvab, et peaks minema panka röövima?

Anonymous said...

On parem lahendus - saamatud kutid häbenegu ja tõmbugu eemale, asjalikud tüürima!

Anonymous said...

Astugu siis asjalikumad ning paksemate rahakottidega kutid ette ja saavutagu klubide poolehoid.

Anonymous said...

Jah, häbenemist ja väärikat tagasitõmbumist ei tasu oodata. Mis asi see on, mis paneb nii kramplikult kohast kinni hoidma?!

Anonymous said...

"Fide leheküljelt on lugeda,et Fide istung on tallinnas maijuuni 2012.Milline on selle asja sisu?"

Järjekordse Vasjuki projekti avakäik?! Tagantjärgi maksame selle peapöörituse kinni jällegi meie s.o. lihtsad malehuvilised.
Asjad pole koduski korras, aga kus nüüd rahvusvahelisel tasemel korraldaks!

Anonymous said...

> 5. EML juhatuse liikmete ja
> nõukogu liikmete arvu määramine;
> 6. EML juhatuse liikmete
> tagasiastumise avalduste
> rahuldamine ja uue liikme
> valimine;

Ülaltoodust saab järeldada, et vähemalt kaks juhatuse liiget tahab tagasi astuda.
Vaadeldaja võiks nüüd korraldada kaks maletajate suhtumist peegeldavat küsitlust:

1) Kes juhatuse liikmetest peaks tagasi astuma?

2) Kes juhatuse liikmetest tegelikult tagasi astuvad?

Anonymous said...

Noh, ilmselt astuvad kõik peale ühe juhatusest otse nõukokku.

Anonymous said...

Kahjuks need "lihtsad malehuvilised" oma mättast kaugemale ei näe.
Ei maksa teiste nimel sõna võtta.
Nii võiks väita, et asjalikud maleinimesed soovivad FIDE istungit!

Anonymous said...

Eks ta ole, EML võlakoormat suurendaval rahahunnikul saab tõepoolest ilusaid vaateid nautida.

Anonymous said...

Male on ikkagi üks ütlemata tore mäng. Vaadake kui paljude jalgpallimängude tulemused suudavad kohtunikud ära kallutada. Viimane näide kodumängust Iirimaaga on vist enamikul meeles. Meil siin males on kah üks selline kallutajast ja manipuleerijast kohtunik, kes pingutab kõigest väest ja vaadake, kui vähe on neid mänge, mille tulemusi ta suudab mõjutada!

Anonymous said...

pole tasemel mänge, ei ole ka mida mõjutada.

Anonymous said...

Miks peaks keegi vabatahtlikult tagasi astuma kui on klubide poolehoid? Tehakse oma tööd, mitte ei hoita kohast kinni.

Anonymous said...

Pigem võiks küsida millest nii hirmus tahtmine ise pumba juurde saada?

Anonymous said...

"ise pumba juurde"
Sõnavalik näitab, et äkki ongi midagi pumbata, milleks muidu kõik nii salamahti käib? :)
Tavapäraselt lahkub endast ja teistest lugupidav juht kohalt, kui on ebaõnnestunud.

"on klubide poolehoid"
ehk siis on piisavalt hääli.
Kas see on ainuke argument või on ka mõningaid õnnestumisi käesoleval aastal? Võiks mõne avalikustada.

Anonymous said...

Ebaõnnestumine kelle arvates? Kas kuskil on mingi petitsioon nimedega?

Anonymous said...

Õnnestumiseks võib lugeda, et ilmselt varsti saab Maleliit normaalse juhtkonna.

Anonymous said...

Miks nimed on olulised, teod räägivad iseenda eest - on või polegi mõningaid õnnestumisi?

Anonymous said...

Kas noorte tulemused ei olegi õnnestumised?

Anonymous said...

Kahtlemata on, aga väidetavalt maksavad mammad-papad ise kõik kinni ja EML osa pole väga suur. Veel?

Anonymous said...

Ja mida saab 200000 EEK-se eelarve juures veel tahta.
Ongi ainuke väljapääs, tegeleda noortega, et need mõne aasta pärast suudaksid endale tõsised toetajad leida.
Enamusel spordialadel nii asjad käivadki. Täiskasvanud sportlasel on kaks võimalust, kas elatub sporditulemustest või asub tööle ning tegeleb lemmikalaga hobikorras.
FIDE kongressi korraldamine pälvib suuremat tähelepanu, kui euroopakate mingi ca 30. koht.
Hea, et raha kokku hoiti ja ei pingestatud EML-i niigi tagasihoidlikku eelarvet:)

Anonymous said...

küsimus 9:47.

Mida tähendab Vasjuki projekt?

Anonymous said...

Väga hea, kui EMLiidu juhatus on otsustanud, et noored on absoluutne prioriteet siis nii ongi ja see tuleb ka üldkoosolekul välja öelda.

Ei arva et see väga mõistlik oleks, aga vähemalt on positsioonid selged ja seega ei saagi nõuda EML 'lt, et midagi täiskasvanute maleelu-olu heaks tehtaks.

Kui ikka see on EML juhatuse ametlik seisukoht.

Anonymous said...

Maleliidul pole raha, et täiskasvanute jaoks midagi ära teha. 200 000 krooni on selleks liiga vähe ja riik rohkem ei anna. Ei tasu oodata midagi sealt kus ei ole. Kui Eesti tuleks olümpial 10 parema hulka võiks heal juhul tekkida mingi sponsorihuvi. Aga seni pole ka seda.

Anonymous said...

Kui seda raha ikka nii neetult vähe on, siis milleks nõnda tühja rabada ja toolist käte-jalgade-suu-keele-konnasilmaga ahviarmastusest kinni hoida?

Anonymous said...

Väga hea, siis võikski maleliit ainult noortega tegeleda. Las tippmale jäeks toetusühingule, kaasaarvatud olümpial jms võistlustel käimine. Olde saaks halbadest tippmaletajatest lahti ja ega tippmaletajad ka kurdaks.

Anonymous said...

Anonymous said...
küsimus 9:47.
Mida tähendab Vasjuki projekt?

See on ikka uskumatu, kes meil siin kõik kommenteerivad, et ei tea isegi vene kultusfilmiklassikat. No aitame siis...

http://www.youtube.com/watch?v=Jzyok6uYnxQ

Ja nüüd on kindlasti neid, kes ei saa vene keelest jälle aru. No aitame siis...

See valge mütsi ja salliga kehastab meie suurt juhti ja need teised vaimustuses karjapoisid, kes ta ümber tiirlevad nagu planeedid ümber päikese, on tublid käetõstjad klubid meie suurest ühendusest, kuhu kõigil malega tegelejatel ei ole siiski au kuuluda.

Anonymous said...

Keegi peab ju ka vähese rahaga tööd tegema.

Anonymous said...

Vaatasin maleliidu kodulehte ega uskunud oma silmi! Lootsin nimelt leida kinnitust sellele vähese rahaga töö tegemisele, aga võta näpust! Ei leidnud kohe mitte kusagilt tegevjuhi palgaandmeid, rääkimata töölepingust. Mitmetel riigiasutustel on, muide, selline info ilusasti koduleheküljel. Muidu heietatakse siin võib-olla ilmaasjata, et raha vähe ja palk väike, tegelikke numbreid pole vististi keski näinud.

Anonymous said...

Maleliidu kodulehelt ei leia sa ka kõiki neid sadades tuhandetes finantseeritud projekte, mida EML on aastate jooksul "noortekoondise" ettevalmiseks teinud ja mille rahad on ära kulutatud. Aga mida pole, on noortekoondis; selle ettevalmistuslaagrid jms. Toetust turniiridele sõiduks on saanud üksikud, enamus maksab ise kõik omad kulud kinni ja seda üllatvalt rasvaste tariifide järgi. Aga kulkast ja hasartmängumaksu nõukogust peaks osa infost ikka kätte saama.

Anonymous said...

Keegi ei ole vist ka keelanud toetusühingule neid nn. tippmaletajaid :-)
Olümpiale tahtis küll neid mingi pisikese raha eest saata, miks siis aegsasti välja ei tuldud?
14.2011 10:02
Maleliidu juhatuse otsus 22.08.2011
http://www.maleliit.ee/en/juhatuse-otsused/3098-eesti-maleliidu-juhatuse-otsus-2208-2011.h

Anonymous said...

Selleks, et meie maleelus toimuvat paremini mõista, tuleb tunda vene klassikat. Valimisteks ettevalmistumise mõistmiseks tuleb läbi lugeda Gogoli "Surnud hinged", Vasjuki ja teiste projektide puhul on abi Ilfi ja Petrovi raamatutest "12 tooli" ning "Kuldvasikas". Igapäevast juhtimisstiili kirjeldab aga Saltõkov-Štšedrini "Ühe linna ajalugu".

Anonymous said...

Võiks ka soovitada Aleksandrov-Stolõpovitshi "Tahan ise võimule".

Anonymous said...

Seda viimast raamatut ei julge soovitada, sest trükis sellist teost ilmunud pole; aga küll positiivsest enegiast kiiratu ka selle valmis kribab. Mis see ühe Vasjuki kõrval ära ei ole!

Anonymous said...

Väga mage mõnitada inimest selle eest, et ta proovis midagi teha.

Anonymous said...

Nii palju võiks ikka teadmisi vene klassikast olla, et siia mitte mingeid suvalisi pealkirju postitada, häbi peaks olema! Kas tõesti sellised harimata hinged on meil juhtivatel kohtadel?

Anonymous said...

Väga mage mõnitada inimest selle eest, et ta proovis midagi teha.

Toimekas, kuid saamatu ja rumal inimene on kõige ohtlikum. Sellisel läheb kõik nurja ka siis, kui ta ainult kõige paremat kavatseb. Tegutsemisiha üksi pole mingi voorus, kui sellega muid häid omadusi kaasas ei käi.

Anonymous said...

Ülemaailmset majanduslangust ei osanudi isegi Ansip ette näha:). Võib ka vist Oldele andeks anda, et riigil ja Tallinna linnal "ootamatult" raha otsa sai.

Anonymous said...

Kui ta ise oma headel päevadel kogutud rasvast EMLiidu võlad kinni maksab nagu äris käib, siis miks ka mitte. Ainult et kõigile on selge, et neid võlgu peavad likvideerima lihtsad malehuvilised.

Anonymous said...

Mis võlgu need lihtsad maleinimesed siiani on likvideerinud?
Paluks loetleda!

Anonymous said...

Kui lihtsal maleinimesel jääb võistlusel käimata kuna reitingud on maas või Eesti meistrivõistlustel osalemata, kuna auhinnad on varasemata juhtimisvigade tõttu olematud, siis ongi see omamoodi lihtsa malehuvilise poolne võlalikvideerimise protseduuris osalemine. Paraku.

Anonymous said...

"Meistrivõistlusel ei saanud osaleda, sest raha pole."

"Maleliidul on raha nii vähe, et jätkub ainult noortespordi toetamiseks."

Aga miks siis on raha vähe?

Raha on vähe sellepärast, et:

1) Erasektor on alati malet harva toetanud - nii enne kui peale majanduskriisi;

2) Põhiline raha tuleb paratamatult avalikust sektorist, aga Maleliit ja Olde on oma maine niivõrd ära rikkunud, et avaliku sektori seisukoht malele raha andmise osas on "anda nii vähe kui võimalik ja mitte sentigi rohkem".

Seepärast annabki avalik sektor ainult kõige hädavajalikumaks nagu noortesport, mille toetamine on riigi poliitika.

Ja kõik muu käib alla ja jääbki alla käima, seda senikaua, kui senine juht on eesotsas ja Maleliidu maine on see, mis ta praegu on ...

Anonymous said...

Kui avalik sektor on teavitanud, et sporti rahastatakse 2004.a. tasemel, siis küsiks, mida saaks Olde teha, et riik rahastaks malet näit. 2007.a. tasemel?
Paraku ei saa siin keegi eriti midagi ära teha.
Malel pole ka märkimisväärseid täiskasvanute tulemusi ja selge, riik annabki ainult noortele.
Olde väljavahetamisega hakkaks seda piskut jagama keegi teine ning peagi oleks jälle tüli lahti!

Anonymous said...

Jama jutt, et reitingute maas olemise tõttu jääb lihtsal maleinimesel võistlusel käimata.
Lihtne maleinimene eesti meistrikatele ei pääse. Kas lahja auhinnalaua tõttu jäi selle aasta meistritiitel välja andmata? Ei jäänud! Samuti pole uus meister lahja auhinnalaua tõttu soovinud oma meistritiitlist loobuda :)
Pigem mängis ennast auti eelmise aasta meistritiitli omanik!

Anonymous said...

HO saab ainult lahkuda, sest ta maine pihtas-põhjas.

Anonymous said...

Kes asemele võetakse? Kellel on "super" maine?
Pole viga, mõne kuuga saame pihta ja laseme samuti põhja :)

Anonymous said...

Mitte keegi ei suuda isegi mitme aastaga ennast nii täis teha ja väga paljudega riidu minna nagu HO praegu. .

Anonymous said...

Täisessumine käib siin kähku!
Kuidas see ütlemine oligi ... nii kehv mees kah pole, et vaenlasi ei ole :)

Anonymous said...

Ah, pole hullu, pühapäeval valitakse Olde tagasi pukki ja siis lõpeb jauramine!

Anonymous said...

Tegelikult pole ka selle noortemalega suurt midagi hõisata.
Suures osas maakondadest regulaarseid maletrenne lastele ei tehta. Tipud on olemas, aga sellistena, nagu nad praegu on, on tegemist kas maletajate-maletreenerite laste-lapselastega või siis üksikute fluktuatsioonidega, mille puhul andekat last toetavad tema arengus vanemad, kes otsivad oma lapsele individuaaltreeneri. Noorsportlaste ettevalmistamise süsteemi ja laia alusega püramiidi, millest sirguvad tipud, sisuliselt enam ei ole. Kuigi viiakse läbi üksikuid väga hästi korraldatud noorteturniire (näiteks Maaja Ranniku karikaturniir väikestele tüdrukutele, näiteks Kaido Külaotsa loenguga ühendatud noorteturniirid) on enamus noorteturniire korraldatud vägagi formaalselt; nii et enamus võistlejaid (ja vahel isegi osa esikolmikust) ei jää isegi autasustamisele, vaid putkab kohe peale oma viimase vooru partiid kodu poole. Tuleb tunnistada, EMTÜ turniiridel on üldjuhul hubasem atmosfäär ja "Gens Una Sumus" tunne, mis EML/TTMKK turniiridel kahjuks puudub. Asi ei ole ainult auhindade suuruses, asi on suhtumises maletajatesse. Lapsi väikesed rahalised auhinnad ja poest ostetud tilu-lilu ei motiveeri, neile meeldiks pigem, kui auhinnaks saaks väikese karika. Need karikad ei olegi tihtipeale kuigi kallid.

Eriti sümptomaatilised oma korralduse formaalsuse mõttes on noorte meistrivõistlused erinevates vanuseklassides. Nende puhul on enamasti jäetud ka pilt esikolmikust tegemata. Tõsi, kui Marek on kohtunik, siis tema teeb ilusad pildid kindlasti ära. Aga see, et unustatakse esikolmikut pildistada, on sümptom. See näitab, et tegelikult ei hoolita sellest, kes esimesteks tulid ja jäetakse pildiline kroonika tulevaste põlvede jaoks tegemata.
Minu arvates tasuks selliste turniiride puhul lisaks esikolmikule pildistada kõiki osalejaid (kasvõi ühe ühispildi näol). Siis saab hiljem malest loobunud vanaisa oma lapselastele näidata: "näe sellel turniiril ma mängisin meie tippsuurmeistriga, tegin temaga isegi viigi" vms.

Praegu jääb mulje, nagu oleks Eesti noorte meistrivõistlusi vaja ainult kahele perekonnale - võitja saab valida, kas piisava raha olemasolu korral saata laps EM-le või MM-le, teiseks tulnu saab raha olemasolu korral saata lapse sinna, mis üle jääb.

Kuigi tegemist peaks olema noormaletajate aasta kõige tähtsama võistlusega, korraldatakse seda ilma igasuguse pidulikkuseta ja vägagi formaalses atmosfääris. Õnneks noormängijad on varasemate kurbade kogemuste tõttu ette hoiatatud, nad on enamasti valmis selleks, et mõni teatud kohtunik võib leida formaalse põhjuse ja mõne "mängu ära vilistada".
Kokku võttes - noortemales ei ole sugugi kõik nii hästi kui väidetakse. Enamus edukalt ja innukalt alustanud noori loobub maletrennist 10-13 aasta vanuses.
Arvan, et põhjuseks ei ole ainult võimete ja töökuse puudumine (kuhu need võimed ja töökus kaovad, kui nad alguses on olemas?), oma osa on ka meie formaalsel lähenemisel.
Väga vähe on selliseid turniire, mida võiks nimetada "male pidupäevaks".

Anonymous said...

Ah, pole hullu, pühapäeval valitakse Olde tagasi pukki ja siis lõpeb jauramine!

Kas ikka lõpeb?
Miks valitakse?

Me ISE VALIME!!!

Ainult KS hakkab jaurama, kuna ta ei soovi alluda enamuse tahtele!

Anonymous said...

Korraldaks õige kõkide maletajate seas eelhääletuse:
Mina, anonüüm nr.1 ei vali HO 'd EML juhiks.
Kes keegi veel julgeb arvamust avaldada?

Anonymous said...

Kas ikka lõpeb?

Aga muidugi, Olde lubab ennast natuke parandada ja läheb kohe pärast üldkoosolekut suhtlemiskoolitusele ja asi vask!

Anonymous said...

Tore on üle hulga aja lehekülge külastada.
Kas ma saan õigesti aru,et tulemas on EML üldkoosolek?
Minul ei õnnestunud EML kodulehelt küll malehuvilisena midagi leida.
Kas EML esindab ainult ametlikke liikmeid või on tema ülesanne laiem...aidata kaasa Eesti maleelu arengule???
Kuidas seda saab teha, kui isegi infot ei avaldata nagu oleks tegemist vabamüürlaste organisatsiooniga??

Anonymous said...

Mina, anonüüm nr.2 toetan HO jätkamist EML-i juhina.

Anonymous said...

Mina, anonüüm nr.3 ei vali HO'd EML juhiks.

Anonymous said...

Suure huviga loeks mida Olde on teinud riigi usalduse kaotamiseks.

Anonymous said...

Siin juba tükk aega arutatakse üldkoosoleku toimumisest. Aga maleliidu leheküljel pole selle kohta kriimu ridagi. Kas see on mingi salastatud üritus, kuhu HO endale kuulekad funktsionäärid - käetõstjad kokku kutsub? Kui Airapetjan seal jälle kolme klubi eest hääletab, siis on see lausa maletajatele näkku sülgamine. Ehk nii hulluks asi ei lähe, üks klubi pidi tal ikka olema ka.
Kui maletajad saaksid hääletada (näiteks reitingute esisada), siis vaevalt praegune juhatus püsima jääks, vähemalt mitte kõik, HO positsioon kõiguks tugevalt. Kas Vaadeldajas arutlejatest keegi on näinud ametlikku teadet pühapäevase koosoleku kohta, selle päevakorda ja muidki ettevalmistavaid dokumente?

Marek Kolk said...

Vandenõuteoreetikud kõik jälle sõbralikult koos.

Küll aga olen nõus kodulehega seonduvaga. Kui kuskil oleks mingi avalik info, siis võib-olla mingist tekkivast arutelust suudaks keegi midagi kasulikku pakkuda või välja noppida.

Anonymous said...

Tegelikult jääb mulle inimlikult arusaamatuks üks lihtne asi.

Miks inimene, kes pidevalt kõivõimalikes kanalites halvustab Eesti maletippusid, kes sellise suhtumise kinnituseks on oma igapäevaste tegudega rikkunud ära oma suhted peaaegu terve Eesti maleparemikuga TAHAB NII KANGESTI Maleliitu juhtida?

Miks inimene, kes kuluaarivestlustes halvustab alatasa ka Eesti noori maleliidreid TAHAB IKKA NII KANGESTI maleliitu juhtida?

Miks inimene, keda süüdistatakse sihtotstarbeliste rahade raiskamises ja kahtlustatakse muude rahade kuritarvitamises ning kes väldib kõigi võtetega Maleliidu rahade kasutamise revideerimist, TAHAB IKKA NII KANGESTI Maleliitu juhtida?

Miks inimene, kelle kohtunikutööd saadavad alatasa skandaalid, TAHAB IKKA NII KANGESTI Maleliitu juhtida?

Miks inimene, kes väidab, et Maleliidu juhtimise eest saadav tasu on naeruväärselt väike, TAHAB IKKA NII KANGESTI Maleliitu juhtida?

Miks inimene, kelle juhtimise all on Eesti maleelu jõudnud oma sügavaima madalseisuni peale 1944. a. sügist, TAHAB IKKA NII KANGESTI Maleliitu juhtida?

Normaalne inimene laseks korraldada Maleliidu rahade kasutamise kohta kogu tema valitsusaja jooksul detailse revisjoni, tõestaks sellega,
et ta on alati olnud aus mees ja kergitaks uhkelt kaabut.

Kui järgmised juhid ei saaks malevankri kraavist välja lükkamisega hakkama, siis valitaks ta ju paari-kolme aasta pärast tagasi, kusjuures siis oleks ta legitiimsus praegusest oluliselt suurem.

Anonymous said...

Aga miks mitte juhtida kui klubid hääletavad üldkoosolekul 30-0.

Marek Kolk said...

Natukene nagu üle ei pingutanud või?

Aastast 1944 ja kõikvõimalikes kanalites, alatasa skandaalid jne?

Anonymous said...

Mina, anonüüm nr.4 toetan HO jätkamist EML-i juhina.

Need kes HO kiruvad, vaadaku peeglisse, ja küsigu endalt, millise normaalse klubi esindaja peaks putšistidele hääle andma.

Pakun, et klubid hääletavad üldkoosolekul praeguse koosseisu poolt 70% : 30%

Anonymous said...

wismaris lahtiste uste päev vist, vaatan anonüüm nr.4 pealt?

arvan et normaalsed klubid, s.t. et need klubid kes ka midagi korraldavad siin riigis maletajatele, hääletavad kõik uute tuulte poolt. ja ho poolt annavad hääli ainult liba- ja penskarklubid.

Anonymous said...

Üks vapper rüütel kappab juba mitu viimast nädalat mööda Eestit ringi, möllib, määrib moosi, silitab jalga, korjab volitusi. Paar päeva veel kannatust ja näeme selle vapra rüütli töövilju. Kappa nüüd, mu hobune!

Anonymous said...

Tubli rüütel, nii peabki valimiseelne töö käima!
Magava kassi suhu hiir ei jookse!

Marek Kolk said...

Nagu näha pole mõni siin ikka aru saanud, et Eestil on valida, kas "penskariklubi" või mittemidagi. Värskemaid asju tuleb ette üsna marginaalsel hulgal. Pealegi see halvustamine "penskariteks" on üsna kummaline, sest mingi ~90% maletajatest on olnud sellise tegelinski õpilane, seotud klubiga või mingil muul moel ja järsku on igasugune austus oma treenerite ja õpetajate vastu ära kadunud? Vähemalt oma sõnades võiks ikka tasakaalukam olla.

Anonymous said...

Pühapäeval toimub EML üldkoosolek?
Kus selle info leida võiks?

Anonymous said...

Ja mis taevamannat vanem põlvkond vanalt võimult ootab, kui sel on noored absoluutne prioriteet?

Anonymous said...

Ei oota midagi, pigem kardab pikka vihapidamist ja kättemaksu kui kõik samamoodi jääb.

Anonymous said...

Puhunud juttu mõnede Olde toetajatega, on mulle mitmel korral jäänud kõrvu üks suhtumine: "Oldet tegelikult ei toetaks, aga tema jagab rahasid, tema mõjutab treenerite atesteerimist, ta otsustab sisuliselt kõiki asju ja on väga pika vihaga. Ja ega siis Nei parem ei olnud. Olde aitas Neist vabaneda."

Noorema inimesena, kes Neid isiklikult ei tunne, hakkasin siis Internetis kaevama. Leidsin järgmise loo:

http://www.ohtuleht.ee/118559

Sellised asjad tuleb kas viia lõpuni (tõestada faktidega isiku süülisus või puhastada tema maine süüdistusest ja vabandada), mitte jätta asju ripakile ja levitada kuulujutte ajakirjanduses. Inimloomus on selline, et seda laadi kuulujutte kiputakse uskuma.
Toona tehti võimuvõitlust väga räpaselt, nüüd süüdistatakse KS mingite avalikustamisele kutsuvate blogilugude ja kommentaaride pärast EML maine kahjustamises.
Mis ja kes on kõige rohkem kahjustanud EML mainet?

Selleks, et aastakümnete taagast vabaneda, peaksime alustama täiesti puhtalt lehelt täiesti uute inimestega. Teistes spordialaliitudes selliseid probleeme pole.
Eesti maleelu ei vaja "ühte malepoliitikut", eesti maleelu vajab tublit, õiglast, ausat ja heatahtlikku asjaajajat, kes hoiaks tasakaalus toetuse nii tippmalele (Eesti koondise ja tippude saatmise tiitlivõistlustele) ja noorte malele. Eesti male vajab inimest kes suudab kirjutada edukaid projekte ning neid ausalt ellu viia, inimest kes suudab suhelda kirjalikult eesti ja inglise keeles, suuliselt eesti, inglise ja vene keeles. Olgu ta siis kasvõi kabetaja. See ei olegi nii palju tahetud.

Anonymous said...

Jutt väga õige. Ainult Vaadeldaja pole selleks õige koht, sest nagu elu näidanud siin hädaldamine klubide arvamust ei mõjuta.

Üldkoosolek ja üks-ühele klubijuhtidega suhtlemine on see koht kus seda teha.

Anonymous said...

Võrreldes mõne teise alaliiduga on male probleemid mikroskoopilised. Kuna male poliitikuid ei kõiguta, siis lastakse sel alal vaikselt vinduda. Samuti on rahajagajatele kasulik väike kodusõda, et saaks äraütlemisi põhjendada!

Anonymous said...

Vastupidi, liiga palju salatsemist on EMLiidu tegevuses, sellest ka umbusk. Midagi on siiski muutunud, juhatuse koosolekute avalikustamine on ennekuulmatu lugu!
Kui ajada asju avalikult ja tagada usaldusväärne järelkontroll näiteks revidentide näol, siis saab hakata rääkima normaalsest organisatsioonist.
Teatavasti määrab organisatsiooni töö- ja asjajamiskultuuri tegevjuht.

Anonymous said...

Miks sellest revisjonist jällegi Vaadeldajas kirjutada. Üldkoosolek on selleks õige koht.

Anonymous said...

Fakt on, et praegusel tegevjuhil on nii paljudega kana kitkuda, et head nahka tema uuest valitsemisajast vaevalt saab tulla.

Anonymous said...

Avalikustatud päevapunktides pole revidentide valimisest sõnagi ja järelikult ei saa seda ka üldkoosoleku päevakorda võtta!

Anonymous said...

Päevakorda saab teha täiendusi.

Anonymous said...

vt Põhikiri p. 22
..........
Üldkoosolek on pädev vastu võtma otsuseid küsimustes, mis on üldkoosoleku kokkukutsumisel teatavaks tehtud. Küsimustes, mida ei ole üldkoosoleku kokkukutsumisel teatavaks tehtud, võib vastu võtta otsuseid, kui üldkoosolekus on esindatud liidu kõik liikmed.
..........
Vähe tõenäoline, et kõik klubid oleksid kohal või esindatud.

Anonymous said...

Seadused näevad ette võimalused päevakorra täiendamiseks. Ettepanekus võiks olla kirjas miks revidenti vaja, kes ta oleks, millised tema oskused, kas oleks erapooletu, palju maksaks, kust tuleks raha kulude katteks.

Anonymous said...

Ideetasemel:

Revidente võiks olla 2 ja nende tööd ei tasustataks. 1 kord aastas seda tööd male huvides teha ei tohiks küll nälga jätta.

Valitakse liikmesklubide väärikate liikmete seast sama kauaks kui juhatus. Audiitor esitab oma aruande revidentidele, kes kannavad selle igaastasel üldkoosolekul ette koos oma järelduste/ettepanekutega.

Anonymous said...

Kas revidendi ülesannete hulka kuuluks tagantjärele kulude otstarbekuse uurimine? Nagu kas lennukipiletite ostmisel poleks saanud tol päeval soodsamat hinda?! Kindlasti oleks järgmisel päeval saanud veel paremat hinda!? See küll mingi pisike töö ei ole, mida keegi tasuta teha tahaks.

Tasuta töö ongi enamasti oma hinda väärt. Ehkki mõnikord on tasuta töö kvaliteet parem kui alamakstud tööl.

Lisaboonusena sõimatakse pärast nagunii, kas ühelt poolt, teiselt poolt või lihtsalt niisama igaks juhuks.

Anonymous said...

Esiteks tuleks see ettepanek teha ka üldkoosolekule.

Teiseks lähtub selline ettepanek väga väärast eeldusest, et revidendi töö on lihtne ning igaüks suudab seda teha. Selliseid revidente mõttetu valida.

Anonymous said...

Loomulikult on kulude otstarbekuse uurimine revidentide pädevuses - kui ikka on 100 kordne hinnaerinevus, siis on ilmselt midagi viltu.
Kes laseb ennast revidendiks valida, peab andale aru andma mis teda jamade läbilaskmise korral ootab.

Ettepanek üldkoosolekule peaks olema hoopis juhatusepoolne, kui ikka tahetakse maleelu normaalselt edasi arendada. Sellest, millise tee juhatus valib sõltub palju.

Väga pretensioonikas mõtteavaldus, seega kõik alaliidud, kus revidendid valitakse on tegelenud mõttetusega?!

Anonymous said...

KS on kahtlaselt tasa viimased päevad! Ilmselt on ta saanud vastuse oma küsimusele, mis teda ka rahuldas, muidu oleks siin kisa rohkem kui kopka eest. Ja siin kisavad need kes asjadest mitte midagi ei tea.

Anonymous said...

Eks hari ja jaga infot, suur juht ja õpetaja! :)

Anonymous said...

Varasematel kordadel on üldkoosoleku info avalikustatud EML kodulehel, seekord seda ma sealt ei leidnud. Miks? Kas tõepoolest on keeruline üldkoosoleku infot EML kodulehel kajastada või on mitteavalikustamisel konkreetsed põhjused? Kui jah, siis oleks huvitav teada millised?
Kas EML silmis ei ole maletajat olemas, kui ta ei kuulu EML nimekirjas olevasse klubisse?

Siim Kanep
EML litsentsi omav maletaja

Anonymous said...

Olen kuulnud, et seekord pidid kohale tulema vähemalt kahe erineva väljaande ajakirjanikud ja väga hea. Kindlasti on neilgi päris palju küsida juba ainuüksi selle kohta, et miks koosoleku päevakorda ega üldinfot ei avaldata isegi EML-i lehel ja miks maletajad on tühjalt kõrvalseisev hall mass. Aga üldiselt tulekski kõik selline hämamine ja salatsemine tõmmata täielikult ajakirjanike poolt päevavalgele.

Anonymous said...

Su litsents ei maksa, kui oled mingis iseloodud tunnustamata klubis. Ja jätke see litsents juba ükskord rahule, saage aru kui tahate Eestis korraldatavatel turniiridel mängida, siis tuleb ka see minimaalne litsents teil ära maksta. Ei ole vaja teha isetegevust!

Anonymous said...

November 18, 2011 9:48 AM

...Selleks, et aastakümnete taagast vabaneda, peaksime alustama täiesti puhtalt lehelt täiesti uute inimestega...
Kuidas seda teha?
Me elame EV-s ja veedame vaba aega maletajate "konnatiigis", kuhu uusi konni eriti juurde ei tule.

Seetõttu peame valima parimad parimatest(või halvimatest).

Enamusel maletajatel, kes oleksid suutelised EML juhtima, on oma eriala spetsialistid ja maleharrastajad. Need teevad oma põhitööd ja ei tule "s... sorkima".
Need, kes väga tahavad juhtida, neil puuduvad juhitöö oskused ja kogemused, nad oskavad vaid Vaadeldajas "s... pilduda".

Kuidagi vaikne tundub enne koosolekut. Tahaks väga kuulda "putšistide" lobitööd, miks peaks neid valima.
Eespool öeldi, et HO teeb lobitööd mööda eesti klubisid käies. Toetame teda!

Kohtumiseni üldkoosolekul!

Anonymous said...

Mängija aastalitsents annab õiguse osaleda EML poolt läbiviidavatel turniiridel, s.t. tšempionaatidel, sest eriti rohkem neid polegi.

Aga mis kontora see EML küll on kui kõik on salastatud, pange siis ka veeb kinni kui seal ei suudeta maleaasta olulisemat sündmust ühegi sõnaga kajastada!

Anonymous said...

Kuidas kajastada ette?
Pole veel midagi kajastada, koosolek toimub ülehomme.
Osalistel on päevakord käes ning Vaadeldaja ei ole ametlik infokandja.

Anonymous said...

Millised on viimase paari-kolme aasta jooksul olnud härra Olde suuremad töövõidud või saavutused Maleliidu juhina?
Keegi, kes teab, võiks need välja tuua, et oleks lihtsam tema poolt olla ning tema jätkamist toetada.

Anonymous said...

...Väga pretensioonikas mõtteavaldus, seega kõik alaliidud, kus revidendid valitakse on tegelenud mõttetusega?!...

Kui amatööre revidendiks valida siis võib seda küll mõttetuseks pidada.

Anonymous said...

HO töövõidud?

Pakuks ka mõni hing mõnd uut nime, aga ei!

No võtame HO maha ja edasi? Jääme rikast "ameerika onu" ootama, kes meil siin asjad korda ajaks.

Maha võtta on lihtne, kuid kes vahepeal asja juhib?

Anonymous said...

Arrrghhh ikka jääb see pooletoobine Prii juhatusse. Ükskõik keda muud. Palun!!!

Anonymous said...

Paku välja kolmveerandtoobine või kandideeri ise juhatusse!?
Las jätkab, Valgmäel peab ka ristikivi olema.

Anonymous said...

Maleliidu lehel on lõpuks info üleval.

1) Olde oleks saanud veel "osavamalt" toimida, riputades info ülesse mitte 1 päev enne koosolekut vaid 15 minutit enne koosolekut.
2) Litsentsitasud on tõusnud:

"3.1. Aastalitsents on 15 eurot (viisteist eurot).
3.2. Ühekordne litsents on 7,5 eurot (seitse ja pool eurot).
3.3. Kuni 15-aastastel noortel (k.a.) ja vähemalt 60-aasta vanustel seenioridel on
litsentsitasud vastavalt 7,5 eurot ja 3,75 eurot (ühe võistluse litsents). Vanuse
määramisel kehtib sünniaasta. Aastalitsents kehtib kuni jooksva aasta 31. detsembrini.
Ühe võistluse litsents kehtib vaid sellel konkreetsel võistlusel, mille eest on litsents
tasutud.
3.4. Litsentsitasu maksmisest on vabastatud rahvusvahelised suurmeistrid ja
rahvusvahelised meistrid (naised ja mehed).
3.5. Alapunktides 3.1. – 3.4. litsentsitasud kehtivad Eesti Maleliidu liikmesklubide
liikmeteks olevatele maletajatele, kes kalendriaasta jooksul võistlevad litsentsitasu
maksnud klubi eest ning litsentsitasu makstakse Eesti Maleliidule läbi klubi.
3.6. Kui litsentsitasu Eesti Maleliidule tasub maletaja ise ja/või litsentsitasu maksev klubi
ei kuulu EML-i liikmeskonda, siis on litsentsitasude suurused alljärgnevad:
aastane – 20 eurot, ühekordne litsents – 10 eurot, seenioride ja noorte aastane litsents –
10 eurot ja ühekordne litsents – 5 eurot."

Nii näiteks peaks minusugune klubisse mittekuuluv malesõber maksma 20 eurot senise 12,8 asemel.

Anonymous said...

Muide, pöördumise eesti- ja venekeelne tekst on erinevad. Lugege tähelepanelikult.

Anonymous said...

Kergema elu huviline:
Mis on tekstide erinevus?

Anonymous said...

Nii näiteks peaks minusugune klubisse mittekuuluv malesõber maksma 20 eurot senise 12,8 asemel.

Sellist ligi 100% hinnatõusu mujal naljalt ei kohta.

Anonymous said...

Klubidele, ehk inimestele kellele see info tegelikult mõeldud on, saadeti info juba varem.

Hilise avalikustamise põhjus on tõenäoliselt see, et oleks vähem aega uusi inimesi risti lööma hakata. Nagu maletajatel kahjuks kombeks, kuid ehk läheb seekord teistmoodi.

Marek Kolk said...

"Sellist ligi 100% hinnatõusu mujal naljalt ei kohta."

Keegi hoiab kinni kuskile klubi liikmeks astumast?

Anonymous said...

Kes need litsentsireeglid küll kokku on kirjutanud? Tule taevas appi!

Anonymous said...

> Marek Kolk said...
> Keegi hoiab kinni kuskile klubi
> liikmeks astumast?

Klubisse astumine on sarnane parteisse astumisele - üks kord astud ilma pikemalt järele mõtlemata mingi sita sisse ja eluks ajaks jääb märk külge.

Miks maletajaid erinevate taksidega n.ö. sundparteistada?
Mängin aastas 2-3 turniiril, minu puhul tähendab nende litsentsivärkide hinnatõus lihtsalt nende turniiride olulist hinnatõusu.

Anonymous said...

> Hilise avalikustamise põhjus on
> tõenäoliselt see, et oleks vähem
> aega uusi inimesi risti lööma
> hakata.

Enne kui kellegi poolt hääletada, tuleb väga põhjalikult uurida selle isiku tausta, muidu võib teha jämeda vea.

See, et Korobeiik informaatikaüliõpilasena tõelise saastaportaali rate.ee (kutsutakse ka rape.ee-ks) valmis proges ja seejärel selle sõnniku abil naiivset demagoogiat ajades lollidelt lastelt ja nende vanematelt kroonhaaval omale miljonid kokku kraapis, ei tee teda veel usaldusväärseks isikuks.
Vaene matemaatikadoktorant ja nüüdne doktor Marek Kolk samast teaduskonnast oleks näiteks palju usaldusväärsem isik. ;-)

Anonymous said...

Marek, kui ma kuulun klubiśse, mida EML liikmeks ei võeta, kas siis peaksin astuma kuhugi suvalisse klubisse, mille tegevuse ega inimestega mul mingitki seost ei ole?
Klubisse astumise eesmärk peaks olema ennekõike midagi muud, kui see, et ma peaksin litsentsi eest vähem maksma.

Siim

Marek Kolk said...

"Miks maletajaid erinevate taksidega n.ö. sundparteistada?
Mängin aastas 2-3 turniiril, minu puhul tähendab nende litsentsivärkide hinnatõus lihtsalt nende turniiride olulist hinnatõusu."

Hoopis vastupidi, paari turniiri pealt maksad sa see paar eurot ... sinu valik, ei pea ju täislitsentsi maksma (kui just Eesti meistrivõistlustel mingisugustel osaleda ei taha). Varem või see thendab praegu on kirjas, et litsentsi peab "omama" igal kalendris oleval turniiril.

Marek Kolk said...

Siim, sinu valida ... kas maksta ise vahe kinni, nõuda see klubilt sisse (s.t. küsida ka sisukalt, miks klubi ei võeta vastu) või jah: muuta klubi (kui peaks see 5 eurot nii tähtis olema).

Iseenesest kuna EML on klubide ühendus, siis mis oleks veel loogilisem kui see, et liikmesklubide maletajatele kehtivad ka soodustused ja mitteliikmesklubidele mitte. Ainuke nõrk koht on see, et selline vahe tegemine oleks pidanud olemas olema juba 10 aastat tagasi.

Anonymous said...

Olde ei ole tukkunud .tore skeem on välja mõeldud.Nõukogusse kuuluvad inimesed on kõik kindlasti tublid inimesed,kes saaksid eesti male jaoks palju ära teha.
Samas jääb juhtimisskeem kuidagi keeruliseks.
Kas ei peaks olema ikka lihtsamalt:
1) kõrgem organ on üldkoosolek,,kes annab üldsuunised
2) konkreetsed otsused võtab vastu juhatus
3) ja on tegevdirektor ( OLde :(), kes viib juhatuse otsused ellu ja vastutab juhatuse ees

Kristjan Sander said...

Marek, minu tagasihoidliku arvamuse järgi oleks kõige loogilisem see, kui ühelegi tegutsevale klubile ei tehtaks EML-i astumiseks takistusi. Kas sa ei nõustu?

Marek Kolk said...

Just nimelt, esiteks "tegutsevale" klubile. Aga teiseks ikka oleneb tegevusest ja mis takistustest sa räägid? On olnud muidu mingeid takistusi?

Anonymous said...

Marek, mille poolest on CC Fellin, milline korraldab aastas mitut maleturniiri ja kus liikmete seas vist üks meie suurmeistergi kehvem kui näiteks MSK Kasmari klubi?

Anonymous said...

Küsija teab vastust ilmselt isegi.

Anonymous said...

milliseid uusi hüvesid maletajatele kavatseb maleliit suurema litsentsitasu eest pakkuma hakata?

Anonymous said...

Üks lisahüve võiks olla, et Maleliit pole pidevalt pankroti piiril balanseeriv organisatsioon.

Anonymous said...

Kust see 700 000 tulu on tulnud, kelle või mille arvelt? Kas lihtsalt keegi rikas onu viskas rahanutsaku? Või kraabiti kokku noorterahadest(projektidest) ja nende vanemate taskust?

Jürgen said...

litsentsireeglite projekt on hea. lõpuks ometi on pandud paika konkreetsed sanktsioonid, kuidas raha kätte saada ning pakutud välja konkreetne lahendus, mida teha siis, kui turniirile tuleb 15 ilma litsentsita pensionäri ja 5 põhimõttelist mittemaksjat ja 7 kohalikku, kes pole kuulnud isegi maleliidust ja Oldest, rääkimata litsentsidest (ning kes võib-olla sellel ühel turniiril aasta jooksul osalevadki) - lihtsalt korraldajal on viimane väljatrükk litsentsitabelist ees, kui osalustasusid kogub, ja küsib nendelt inimestelt 1 EURi osalustasu rohkem. lihtne ja hea lahendus. senised litsentsireeglid oma ebamäärasuses olid naljanumber.

Marek Kolk said...

Jürgen, sa unustasid need kolm lätlast ja kaks põtra ...

Anonymous said...

Tundub et male tahetakse üldse oma saamatuses ja suures ahnuses Eestis välja suretada. Minu mäletamist mööda peaks maleliit ikka propageerima ja toetama Eestis korraldatavaid turniire, aga mitte nende pealt teenima lillegi liigutamata (põhikirja p.1). Mõelge nüüd ise ka - 20 eurot aastas litsentsitasu (see on rohkem kui 300 krooni) ja mida selle eest tehakse või mida vastu pakutakse? Lisaks kõigele on mul vaja veel maksta ka turniiri osalustasud. Käin aastas umbes 5-6 turniiri mängimas ja neid valin ka asukoha läheduse ja odavuse järgi. Jäägu tulevikus siis need minu poolt mängimata ja Eesti Maleliidu südametunnistusele male propageerimisel.

P.S. Ja võiks ju öelda, et miks siis klubi ei maksa minu eest? Mõelge nüüd ka klubide peale. Kui neil on oma 30 harrastajat, siis igaühe pealt 20 eurot (või olgu siis 15, kui ollakse EML liige), see teeb ligi 10 tuhat krooni aasta peale ainuüksi. No kust see raha võetakse? Ega meil siin miljonid eelarveteks pole, hea kui vahest omavalitsusest toetatakse mõne tuhande krooniga ja see läheb ka rohkem ruumide rendiks. See ülevalt ots on ikka päris lolliks läinud seal, jõudu male välja suretamisel!

1939. aastal sündinud malesõber

Marek Kolk said...

Huvitav, et 1939. sündinud malesõber ei maini kordagi talle ette nähtud väiksemaid numbreid.

Anonymous said...

Oleks tore, kui mingi protsent litensitasudest, näiteks 10%, läheks noortemale toetuseks jne. , siis oleks asjal jumet. Inimesed teaksid, et osa rahast läheks millegi kasuliku jaoks:)

Marek Kolk said...

Kusjuures ma tahaks lisada, et kui turniir ei lähe reitinguarvestusse, siis ei ole ju mingit litsentsinõuet (v.ä. Eesti välkmale meistrivõistlused), isegi seda 1 euro nina peale ei ole. Seega appikarjed stiilis "nüüd on lõpp, male on surnud" on pisut ennatlikud.

Kiire arvutus näitab, et ka see maksmaalne 300/12=25 krooni kuus. Ei ole nagu palju, kui malet tõesti toetada soovitakse.

Anonymous said...

Kiire arvutus näitab, et ka see maksmaalne 300/12=25 krooni kuus. Ei ole nagu palju, kui malet tõesti toetada soovitakse.

Oota pea nüüd hoogu ka ikka Marek. Kes siin toetada tahab või kust sa võtad seda, et iga üksikisik alates noorest malenublust kuni eaka maleveteranini välja peab/soovib malet (loe: Oldet) toetama? Alloo!!! No tulgu taevas appi! Need asjad teil seal liidus on ikka täiesti segi pööratud.

Jätke see endale meelde ja raiuge pähe, et TAVALINE MALESÕBER TAHAB LIHTSALT MALET MÄNGIDA, ilma et peaks kedagi toetama või kogu aeg kuhugile maksma. Male peaks ikka olema üks odavamaid alasid, aga tundub, et suisa kunstlikult otsitakse kohti, kust malesõpra nöökida. Häbi!

Kui soovite, et keegi toetaks teid, siis minge otsgi sponsoreid, selleks ju on palgaline inimene teil etteotsa pandud, et leida toetajaid-firmasid, aga mitte nöörida pensionäre ja lapsi! Häbi!

Anonymous said...

Tore kui väiklased võivad mõned olla...

Anonymous said...

Väiklane värk tõepoolest, kui malearmastusest mõni kord aastas malet mängima tulev pensionär või laps peab kinni maksma kellegi alaliidu härra hea olemise. Kole lugu küll.

Marek Kolk said...

"Kui soovite, et keegi toetaks teid, siis minge otsgi sponsoreid, selleks ju on palgaline inimene teil etteotsa pandud, et leida toetajaid-firmasid, aga mitte nöörida pensionäre ja lapsi! Häbi!"

Palun kirjuta mulle marek.kolk@ut.ee ja räägime edasi, vaatame palju sul seda "julgust" siis jagub.

Marek Kolk said...

"Kes siin toetada tahab või kust sa võtad seda, et iga üksikisik alates noorest malenublust kuni eaka maleveteranini välja peab/soovib malet (loe: Oldet) toetama? "

Kas peale Olde enam mitte kedagi ei nähtagi? Isegi maletajaid endeid mitte?

Jürgen said...

1939. aastal sündinud malesõbra litsents maksab ju 7,5 eurot aastas, kui ta klubisse kuulub. Kui ta osaleb 5-6 reitinguarvestusega turniiril aastas, on tal ka teine võimalus - mitte maksta litsentsi eest ja maksta igal turniiril osavõtumaksu 1 EUR rohkem ehk siis kulub 5-6 EURi aastas. Kasutatud kalossid maksavad ka turul rohkem.

Minu meelest on see tervitatav, kui luuakse isetoimiv süsteem konkreetsete kuupäevadega ja terve aasta kalendriga, mis välistab vaidlused kas peab maksma, mis ajaks peab maksma, mis siis saab kui ei maksa, mis siis saab, kui natuke venitan jne. Isegi üliõpilasorganisatsioonid, kus ametnikeks on üliõpilased kooli kõrvalt ja kes selle eest tasu ei saa, suudavad korraldada oma igapäevaelu nii, et liikmemaksude kogumine, koosolekute korraldamine, läbiviimine ja protokollimine on kindlalt paigas ja nendel teemadel ei ole kellelgi mitte midagi vaielda ega tõlgendada. Loodan, et maleliidu asjaajamine muutub konkreetsemaks ja pannakse paika "SOP-d" ehk vaidlemisvõimalusi mitte jätvad igapäevaelu reeglid. Uute litsentsireeglite projekt jätab selles osas hea mulje. Naljakas on olnud aastaid vaadata, kuidas liikmemaksude ja litsentsitasude kogumine on olnud sanktsioneeritud mitte konkreetsete õiguste saamise/kaotamisega konkreetsetel kuupäevadel, vaid foorumis "tänitamisega".

Kristjan Sander said...

Jah, Marek, minu teada tehakse CC "Fellinile" jätkuvalt takistusi.

Kas Sa loed sellest siit esimest korda?

Anonymous said...

Sellest Viljandi saagast jäädakse siin lõputuseni heietama. Aumehed tunnistaks vana võlga ja maksaks ära. Praegu saab tõesti tuua ettekäändeks samad mehed ja kahtluse, et teete samamoodi kui eelmine kord.

Anonymous said...

> Enne kui kellegi poolt
> hääletada, tuleb väga
> põhjalikult uurida selle isiku
> tausta, muidu võib teha jämeda
> vea.

Korobeinik on kahtlemata nutikas poiss, oli õigel ajal õiges kohas, taipas enne paljusid teisi, et haige ühiskond vajab toeks sotsiaalvõrgustikke, arendas oma pildihindamise portaali välja ja müüs õigel hetkel maha. Küsimus on selles, mis saab edasi? Siirdus poliitikasse; loodame, et tal jätkub muude tegemiste kõrval ka maleliidu probleemidele keskendumiseks aega. Selles mõttes on ta Oldele sobiv, et ülikool jäi kah lõpetamata. Aga eks teatavaid eetilis-moraalseid küsitavusi (noorte elu rikkuva ja ajusid väänava rämpsportaali loomine antud juhul) ole ka varasemate presidentide puhul olnud. Karmen Kassi probleemideks said lisaks lõpetamata haridusele sukeldumine kristliku taustaga rahvale eetiliselt mittesobivasse kiirlaenuärisse. Mitte et mul midagi Karmeni kui inimese vastu oleks, tal on ilmselt malega isiklik side tänu vanast malehundist isale olemas.
Ülo Pärnits on sellega, et ta oma äripartneritelt nahka üle kõrvade veab, juba ammu rahvusvaheliseltki tuntud tegelane. Kõige inetum oli see lugu, kus ta kasutas kurjasti vana Lutheri pärijate usaldust ja suure ning toimiva vabriku hävitas, lammutas ning kinnisvaraprojektiks tegi. Vana Lutheri lapselapsed oleksid tahtnud omaaegse Euroopa tippvabriku uuesti korralikuks tehaseks teha, aga nüüd varastati nad lihtlabaselt paljaks.
Sarapuul olid ka mingid majandusafäärid, Taimlal vist ainult väiksed skandaalid isiklikul tasemel. Kurb on see,
et male kipub juhtideks ikka selliseid veidike kahtlase taustaga inimesi saavat. Ju siis on male Ostapidele ja Tšitšikovidele soodus pinnas.

Leidsin veebist huvitava artikli:

http://www.epl.ee/news/kultuur/romaaniulikool-nikolai-gogol-surnud-hinged.d?id=51099192

Selles artiklis leiti sarnaseid jooni Gogoli "Surnud hingede" ja meie ühiskonna vahel, toon ära vaid paar mõtet:

“Revidendis” (1836) kirjeldab Gogol Venemaad säärasena, et sinna on revidenti vaja, “Surnud hinged” näitab, kuidas käib elu siis, kui revidenti pole." /.../

"Kuidas seletada sel juhul tõsiasja, et mutatis mutandis hangeldatakse surnud hingedega ka tänapäevases Eestis, ehkki meie päris kindlasti Gogoli kaasaegsed ei ole? Riiulifirma ei ole kuigivõrd elusam kui kahe rahvaloenduse vahel surnud pärisorine tööjõud, ja kui inimese asemel tema eest töötava tööraamatu fenomenile ongi ehk lõpp tehtud, siis töötajate anonüümsele värbamisele igatahes mitte. Analoogiliselt on surnud hingeks iga spekulatiivne tankist väljaspool roomikuid. Hakkamata üldistama, mõtles Gogol, päritolult väikevenelane ja Ukraina kasakas, geograafilises plaanis avaramalt kui suur Venemaa Nikolai I ajal."

Anonymous said...

Ei noh, las uus nõukogu+juhatus tegutseb, 100 päeva annaks ikka!

1 nõuanne nõukogule siiski, ärge sulguge elevandiluust torni, kuhu HO viiks valitud infopalukesi, siis läheb asi küll rappa! Käige lahtiste silmade ja avatud südamega ka rahva seas ringi ja hoidke päitsed kindlalt HOl peas!

Anonymous said...

Kahtlemata on ainus õige ja täiesti täiuslik inimene eelmise kommentaari autor.

Anonymous said...

Kas EMTÜ esindajad oma nõukogu- või juhatuse liikme kandidaadid ka esitavad? Või lähevad hääletamisle ainult EMLi pöördumises olevad inimesed?

Anonymous said...

Kus see koosolek toimub ja mis kell? Mina küll sealt maleliidu lehelt ei leidnud midagi koosoleku toimumise kohta - ainult mingitest hinnatõusudest ja propagandapöördumistest oli juttu!
Ei tea ka Kalev Tõnts ka sel korral kohal?

Anonymous said...

Kandidaate seekord üksjagu palju sellele kohale, valikut igale maitsele. Pidagem pöialt, kaua pole enam närveerida, õhtuks on selge, kes valituks osutus ka kes mitte!

Anonymous said...

Mõned kommenteerijad meenutavad kibestunud vanamutte, kes igal korteriühistu koosolekul maja soojustmisele vastu hääletavad. Ei saa ju maksta paar eurot kuus juurde, hirmus lugu.

Anonymous said...

Aga kas peaks või?
Võin sulle meie klubi kontonumbri anna, võid sinna iga kuu mõned või mõned kümned eurod kanda.

Anonymous said...

Maleliitu kuulumine ei ole kohustus. Kui ühiskassase midagi panna ei taha võib omaette tegutseda.

Anonymous said...

Maleelu läheb nüüd väga põnevaks kui selline esinduslik juhatus valitakse.
K.S. kindlasti varub juba laskemoona riigikoguliikme ja teiste auväärt juhatuse liikmete vastu.

Anonymous said...

Kunagi töötas KS Webmedias. Kas ka praegu?

Anonymous said...

KS töötab täiskohaga netikommentaatorina.

Anonymous said...

Ma seda ei teadnudki, et KS kohe täiskohaga netikommentaatorina töötab, aga jah, kõlab loogiliselt!

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 221   Newer› Newest»