Monday, November 14, 2011

Kaido Külaots: Saksamaa töövõit Euroopa võistkondlikul meistrivõistlusel


Euroopa võistkondlike meistrivõistluste võõrustajaks oli sedapuhku Kreeka. Riigi põhjaosa üks tuntumaid kuurortlinnu Porto Carras korraldas nii meeste- kui ka naiste esivõistluse.

Eesti meedias on sellest suurvõistlusest seni kirjutatud täpselt null rida. Püüan siinkohal natuke lünki täita.

Nagu turniiri ülevaadetest ja fotoreportaažidest näha on, saadi selle korraldamisega kenasti hakkama. Mängijate käsutuses olid head mängutingimused, samuti ei olnud ilmselt enamusel etteheited hotellile, kuhu kõik osalejad elama paigutati. Eks kreeklastel on kõrgel tasemel võistluste organiseerimisega juba korralik kogemuste pagas ka, eelmisel aastal toimus selles samas linnas erinevate vanuseklasside noorte MM. Igatahes, on rõõm näha, et uksest ja aknast sissepaiskuvad uudised Kreeka katastrofaalse majandusseisu kohta ei ole andnud surmahoopi sealsele malelisele võimekusele.

Loomulikult oleks kõigest sellest parem rääkida ise kohalkäinuna. Oma silm on kuningas, nagu öeldakse. Paraku aga läks seekord taas nii, et Eesti võistkonnad jäid kontinendi tähtsaimale võistlusele lähetamata (viimati osaleti 2007). Sellega olime Läänemere regiooni ainuke mitteosalenud riik. Meenub üks koomiline vestlus Oslo turniiri ajal oktoobris. Inglismaa mängija küsis minu käest: do you play ´n Greece? Ma vastan: yes, we do. Hetke pärast mõistan, et olin küsimust valesti kuulnud. Play asemel olin mina kuulnud pay. Kreeka abipakett oli selleks ajaks tõesti ära otsustatud.

Edasises jutustuses keskendun rohkem meeste turniirile. Nagu arvata võis, käis vihane võitlus viimase vooruni välja. Möödas on need ajad, kus ühe riigi ülemvõim on nii ilmne, et kullad võiks juba enne turniiri kaela riputada. Tõsi see on, et Venemaa on endiselt favoriit ning kuna mitmed nende staarid olid enne EMi näidanud suurepäraseid tulemusi, panustasid paljud ikkagi venelastele. Aga asjasse võib suhtuda nii, et kuigi eraldi võetult on Venemaa võiduvõimalused kõige suuremad, on kokkuvõttes siiski suurem tõenäosus, et turniiri võidab keegi teine. Üldine tase on lihtsalt sedavõrd ühtlustunud. Näiteks on väga raske saada vastu Kaukaasia riikidele, kus male on haruldaselt populaarne ning riigi koondisesse kuulumine on tõeliselt prestiižikas.

Armeenia on väga paljudel võistkonnaturniiridel saavutanud edu mingi müstilise võistkonnavaimuga. Keskmise reitingu poolest ei ole nad kunagi olnud päris ülemises tipus, aga kui turniirid on lõppenud, on Armeenia ikka ja jälle olnud esimesel real. Väga tõsiseks maleliseks jõuks on kujunenud Aserbaidžaan, kus on terve rida noori supersuurmeistreid. Eks rolli mängivad ka traditsioonid, ei saa unustada, et Garri Kasparovgi on pärit Bakuust. Kindlasti on alati ohtlik Ukraina. Seda ka vaatamata asjaolule, et Sergei Karjakin mõne aja eest suuri malelisi sihte silmas pidades föderatsiooni vahetas ja Venemaa alla mängima läks.

Nendest neljast endisest N Liidu riigist võiski enne turniiri algust suure tõenäosusega võitjat otsida. Läks aga teisiti ja just ootamatused teevadki sporti huvitavamaks.

Turniiri esimeses pooles oli heas hoos Bulgaaria, kelle liidrina esines Vesselin Topalov. Eksmaailmameister on viimasel ajal turniiridel mänginud üsna harva. Tema manager Silvio Danailov seletas, et hoolealune ei olnud pikka aega üle saanud kaotusest MM matšis Vishy Anandi vastu, kus ta pidas ennast suureks favoriidiks. Siin turniiril näitas aga Topalov ennast päris heast küljest ja ilmselt näitab jaanuari Wijk aan Zee turniir juba selgemalt, kus bulgaarlane hetkel asub.

Terveks turniiriks siiski bulgaarlasi ei jätkunud ja viimases voorus saadi hävitav 4:0 kaotus Ungarilt.

2. vooru enne lõppu olid ette rebinud 2 male suurriiki Kaukaasiast, Aserbaidžaan ja Armeenia (olgugi, et viimane on pindalalt Eestist väiksem). Siis aga alustas oma etteastet turniiri must hobune, Saksamaa koondis. Eelviimases voorus alistati Aserbaidžaan ja viimases veel Armeenia takkapihta ja napsati niimoodi suurfavoriitide eest kuld! Omapärane oli fakt, et viimase vooru partiis Sargissjan-Gustafsson hoidsid kõik aserid pöialt ... armeenlasele, sest tema võidu korral oleks hoopis Aserbaidžaan kulla võtnud. Sakslane siiski ei murdunud ja hoidis raske seisu ära.

Saksamaa koondises puuduvad superstaarid, kuid koondis on uskumatult vintske. Neil on väga stabiilsed mängijad, mis võistkondlikul turniiril on äärmiselt oluline.


Malesõbrad ehk meenutavad, et eelmise aasta olümpial Hantõ-Mansiiskis suutis Eesti Saksamaad võita! Aga kui erinev on nende kahe riigi maleline saatus alates sellest olnud! Handi-Mansimaal totaalselt põrunud Saksamaa suutis seekord välja panna maksimaalselt tugeva tiimi (enne olümpiat ei rahuldatud nende tippmängijate finantsilisi tingimusi). Toonane esimene laud Rainer Buhmann maandus seekord varumängija pingil (kust ta muuseas väga edukalt vajadusel sekkus). Olümpial suurepäraselt esinenud Eesti meeskond oli aga seekord täies koosseisus reservis.

Meie pisemad lähinaabrid näitasid ka tükiti kena mängu. Leedulastel mängis esimesel laual suurepärase turniiri alati kompromissitu Šarunas Šulskis. Viimases voorus sai tema karmi kätt tunda Läti esinumber Normunds Miezis – loos oli 2 Balti riiki lõppvaatuseks kokku viinud. Lätlastel jälle näitas 3. laual üllatavalt head mängu Arturs Neikšans. Rootsi alustas suurepärase viigiga Prantsusmaa. Väga hea lõpptulemuse saavutas neil Pontus Carlsson.

Naiste turniiril sedapuhku erilist pinget ei olnud ja Venemaa võidus võis kindel olla juba mõned voorud enne lõppu.

Porto Carrasis aeti malepoliitikat ka. Omapärasematest kongressi otsustest tasuks ehk mainida seda, et järgmisest aastast on ECU ametlikel turniiridel keelatud viiki leppimine esimese 40 käigu jooksul (3-kordse kordusega on vist ikka võimalik rahumeelne tulemus fikseerida) ning ka seda, et ametlikel turniiridel hakkab kehtima nn dresscode. Nii et tõsisematel huvilistel tasub oma ülikonna- ja lipsuvarud üle vaadata.

Järgmine Euroopa võistkondlik meistrivõistlus toimub kahe aasta pärast.

Kaido Külaots


Meistrivõistlused toimusid 3.-11. novembrini 2011. a Kreekas. Lisainfo järgmistelt linkidelt:
Turniiri ametlik koduleht
Partiid
Pildigalerii

221 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 221 of 221
Anonymous said...

Kas KS on puhkusel või EML koosolekul, pole nagu siin enam kommenteerinud tükk aega ...

Kristjan Sander said...

KS on täiskohaga üliõpilane, tänan küsimast.

ÜK-le viidud dokumentide kohta esitasin juhatusele eelnevalt mõningad kirjalikud ettepanekud ja kommentaarid. Ise ei saanud kahjuks osaleda. Eks näe, mis toimus, kui protokoll tuleb.

Anonymous said...

Somnambuulia sai oma jätku.

Anonymous said...

Õnneks koosolekut päris ära rikkuda ei õnnestunud, kuid kaugel see ka polnud.

Anonymous said...

Somnambuulia ehk uneskõndimine ehk kuutõbi.

Anonymous said...

Maletajad peaks nagu olema haritud rahvas, aga siin loetavatest kommentaaridest seda küll märgata ei ole. Selle asemel, et faktide najal arukalt argumenteerida, on siin lahti läinud mingi keskerakonna palgaliste netikommentaatorite stiilis labane lahmimine, mille eesmärk näeb olevat KS-i halvustada.

Kõigile mainitud kommentaaride omanikele: kas esitage fakte, mida KS on valesti teinud, või jääge vait! See solgiloopimine, mida te harrastate, on lihtsalt vastik!

Anonymous said...

Esitage parem mõni fakt, mida K.S. on malele kasulikku teinud?

Anonymous said...

Kasvõi see, et HO ei anna enam iseendale aru!

Anonymous said...

Ja kasõi see, et nüüd hakatakse tema tegemisi revideerima. Kuigi seda tuleks raamatupidamisseaduse kohaselt teha 7 aastat takkajärele. Õhk pean puhtaks saama!

Anonymous said...

Ei tea millest see illusioon, et Olde varem iseendale aru andis?

Anonymous said...

Ega ta vist ei andnud küll endalegi aru, mis ta tegi või rääkis.

Anonymous said...

Kas teate, et pegi toimuvad järjekordsed jõudi mv-d:
http://www.joud.ee/est/g78s2070
Maleliidu lehel pole selle kohta jälle kübetki, kuigi juhendi on ilmselt teinud vanameelsete truu jünger Kersti Kivioja ja samuti jätnud litsentsinõuded juhendisse lisamata!

Anonymous said...

Eelmisele: Ära valeta! EML kalenderplaanis selgelt kirjas, et võistlus toimub Paides.
Mis sellest, et tegelikult küll turniir peaks aset leidma Pärnumaal Paikusel aga aadress Paide mnt.
Eks kohtume mõnega Paides mõnega Paikusel.
Olde, millega sa tegeled? Sellised asjad peaks suutma küll ära parandada või õigete viidetega asendada! Lausa räige lohakus palgalise töötaja poolt!
Nõukogu liikmed, võtke poisil kõrvad pihku!

Anonymous said...

Arge nüüd nii õhku täis minge! Kõigepealt ikka selgitage välja, kas "Jõud" on toimumiskoha osas ametliku muudatesettepaneku esitanud.
Omatahtsi ei tohi Olde midagi muuta!

Anonymous said...

Mis muudatusettepaneku? Kellele? Oldele? Miks?
Kui oled Eestis toimuva maletegevuse eest moraalselt vastutav (saad EML-st palka) siis võiksid vajadusel sellsed asjad ise Jõudist üle küsida ja info maletajateni edastada!

Anonymous said...

No on ikka otu! Kas kodukal juhend üleval, ei ole, kust infot said, aasta alguses kinnitatud kalenderplaanist. Krt. vaata siis "Jõudi" kodukat ja ära inise!

Anonymous said...

Aastaid on ka jõudi ja muude üleriigiliste turniiride juhendid olnud EML kodulehel kõik kenasti üleval.
Viimasel ajal pean maletajana neid juhendeid taga otsima mööda mingeid minule tundmatuid kodulehti (jõud, EMTÜ, spordiliitude kodulehed).
Kas on palju palutud, et Olde vähemasti info (kui juhendeid ei raatsi panna) kajastaks liidu lehel!
Olge head kallid vaadeldajad ja püüdke edaspidi siia need asjad ära kajastada (enamus asju leiavad juba pikemat aega kajastamist).

Anonymous said...

Äkki peaks see juhendite saatmine ikka olema korraldaja probleem, mitte aga avaldaja probleem. Kas näiteks Vaadeldaja peaks iga päev kõik võimalikud veebilehed läbi kammima, et äkki on kuskil mõne ürituse toimumispaik muudetud, või on mõni juhend kuskile üles riputatud?

Marek Kolk said...

Raiuge omale pealuu sisse: Olde ei pane ise EML kodulehele mitte midagi ja tal ei lastagi seda teha.

Mida ta saab teha, on ettepanekud millegi üles/maha panemiseks/võtmiseks.

Anonymous said...

oo kõikvõimas kolk, anna meile andeks ja ära saada meid hukatuse kätte, et me sinu vahele jätsime.

Anonymous said...

Lambaid on ikka palju selles Issanda loomaaias!

«Oldest ‹Older   201 – 221 of 221   Newer› Newest»