Wednesday, October 19, 2011

Juhend: Järvamaa lahtised meistrivõistlused kiirmales


Vaadeldajale saatis kirja Priit Värk.
Paide Maleklubi korraldab 12. novembril Järvamaa lahtised meistrivõistlused kiirmales 2011, mis kuulub ka Paul Kerese 95. sünniaastale pühendatud maleturniiride sarja. Võitluse ajakontroll on 15+15 minutit ja toimub see Paide Ühisgümnaasiumi aulas.

I Eesmärk ja ülesanne

a) Võistluse eesmärgiks on välja selgitada 2011. aasta Järvamaa kiirmale meister;
b) Võistlus kuulub Paul Kerese 95. sünniaastale pühendatud ja Eesti Male Toetusühingu poolt korraldatud maleturniiride sarja, lisainfo http://www.eestimale.ee/sari2011/

II Aeg ja koht
Kiirturniir toimub 12. novembril 2011. a. algusega kell 11.00 Paides, Paide Ühisgümnaasiumi aulas, aadressil Kooli 1, Paide linn, Järvamaa. Võistlejate registreerimine lõpetatakse kell 10.50.

III Osavõtjad

Võistlusel lubatakse osaleda kõikidel korraldava toimkonna poolt loa saanud maletajatel ja malehuvilistel. Korraldajad jätavad endale õiguse piirata osalejate arvu 100 mängijaga.

IV Võistluste korraldus ja võistlemistingimused
Võistluse korraldab ja viib läbi Paide Maleklubi koostöös Eesti Male Toetusühingu, Järvamaa Spordiliidu, Järvamaa Maavalitsuse ja Paide linnaga.
Mängitakse 8 vooru šveitsi süsteemis ühtses grupis, mõtlemisajaga 15 minutit mõlemale mängijale partii lõpuni. Võistluse tulemused lähevad Eesti kiirmale reitinguarvestusse.
Kõik voorud mängitakse FIDE reeglite järgi, kasutades järgmisi erisusi:
1) Mängualale on keelatud tuua kohtunikule vastuvõetamatuid elektroonilisi seadmeid (nt sisselülitatud mobiiltelefon). Kui mistahes selline seade tekitab heli, siis otsustab kohtunik eksinud mängijale määratava karistuse, milleks võib olla ka sellele mängijale partii kaotatuks tunnistamine.
2) Kui mängija segab häirivalt teisi mängijaid, siis otsustab kohtunik üritust segava mängija eemaldamise turniirilt.
3) Iga mängija, kes ilmub malelaua juurde 7 minutit pärast mänguaja algust, kaotab partii.
Võrdsete punktide arvu korral kahel või enamal maletajal, selgitatakse paremusjärjestus alljärgnevalt:
a) Buchholz
b) Buchholz ilma nõrgima vastaseta
c) Buchholz ilma kahe nõrgema vastaseta jne.
Loosimiseks kasutatakse abivahendina arvutiprogrammi.

V Ajakava
Registreerimine 10.15 – 10.50
Võistluste avamine 11.00 – 11.10
I – VIII vooru läbiviimine orienteeruvalt 11.10 – 16.30
Võistluste lõpetamine 16.40
Võistlusel pole ette nähtud lõunapausi, kuid koolis on avatud kohvik, kust saab kehakinnitust võtta mängude vaheajal.

VI Autasustamine
Korraldajad autasustavad I...V koha võitnuid, parimat naismängijat ja parimat veterani (vanusega üle 60-a ehk sünniaastaga 1951 ja vanemad) rahaliste auhindadega. Samuti autasustatakse kolme paremat Järvamaa mängijat, parimat noormängijat vanuses kuni 16 aastat (sünniaastaga 1995 ja nooremad) ja parimat mängijat reitinguga kuni 1900 esemeliste auhindadega.
Rahalised auhinnad toetuste ja sponsorluse korras on järgmises väärtuses:
I koht 100 EURi,  II koht 70 EURi, III koht 60 EURi, IV koht 50 EURi, V koht 40 EURi, Parim naine 40 EURi, Parim veteran 40 EURi.
Korraldaja peab meeles kiirturniiril osalejaid ühe loositava üllatusauhinnaga.
Korraldajad jätavad endale õiguse piirata ühele isikule üle ühe auhinna saamise võimalust ja laiendada auhinnafondi.

VII Majandamine
Kiirturniiri läbiviimisega seotud kulud kaetakse korraldajate poolt, toetustest, sponsorluse korras ja osavõtumaksudest.
Osavõtumaks on 7.- EURi täiskasvanud võistleja ja 5.- EURi noore (sünniaastaga 1995 ja nooremad) või veterani (sünniaastaga 1951 ja vanemad) kohta ning see tasutakse võistluspaigas korraldajale. Järvamaalt pärit osavõtjatele on osavõtumaks 5.- EURi. Osavõtumaksust on vabastatud rahvusvahelised suurmeistrid (GM/WGM) ja rahvusvahelised meistrid (IM/WIM).
Osavõtjate lähetuskulud kannab lähetav organisatsioon või võistleja.
Kui isik, kes soovib osaleda, ei ole tähtajaks registreerunud, kuid ilmub võistlema, siis on võistluspaika tulnud isikul vajalik saada kohapeal korraldaja nõusolek ja tasuda osavõtutasu 10.- EURi.

VIII Eelregistreerimine
Eelregistreerimine teostada hiljemalt 11. novembriks 2011. a. kell 12.00 eelistatult e-mailile priit@omanikud.ee või telefonil 58 053 895 (Priit Värk), teatades osaleja ees- ja perekonnanime, sünniaasta. Kui isik, kes soovib osaleda, ei ole eelregistreerunud, kuid ilmub võistlema, siis on võistluspaika tulnud isikul vajalik saada kohapeal korraldaja nõusolek ja tasuda osavõtutasu 10.- EURi.

IX Üldist
Kõik antud juhendis määratlemata küsimused lahendab võistluse korraldaja Paide Maleklubi.
Suitsetamine on Paide Ühisgümnaasiumi territooriumil keelatud.

PS. Võistlustel kehtivad EMLi litsentsireeglid.

33 comments:

Anonymous said...

Küsiks selle kohta "PS. Võistlustel kehtivad EMLi litsentsireeglid." - litsentsireeglites on kirjas (p.1.3), et litsentsi olemasolu on nõutav EML kalenderplaani kuuluvatel võistlustel,Järva MV ma sealt ei leidnud. Kas sellest võib järeldada, et osaleda saab ka ilma litsentsita?

Anonymous said...

Kuidas selline planeerimata turniir võis sattuda Eesti Male Toetusühingu poolt korraldatud maleturniiride sarja?
Paistab, et kellegil opositsioonist on oma koha parandamiseks vaja EMTÜ sarjas lisaturniiri!
EMTÜ tegevus on kummaline kui mitte öelda, et lõhnab korruptsiooni järele. Ja EMTÜ pürgib veel EML välja vahetama (s.t. nende liikmed EML juhatusse).

Kehtestagu 2012 EMTÜ oma nn litsentsitasud sarjas osalemiseks, et selle ühingu tegevus oleks võrreldav EML tegevusega maletajate toetusega litsentsitasude laekumise seisukohalt.

Loomulikult on iga uus turniir tänuväärne ja väärib kiitust korraldajatele. Arvan, et sellel kohalikul MV ei tohiks EML, EMTÜ ja muud organisatsioonid oma tingimusi kehtestada, vaid peaks piirduma osavõtutasuga.

Anonymous said...

Vaatan EMTÜ sarja kalenderplaani ja ei paista kuskilt otsast planeerimata üritusena, iga kahtleja võib ise veenduda http://www.eestimale.ee/sari2011/index.php?akt=1

Marek Kolk said...

"Kuidas selline planeerimata turniir võis sattuda Eesti Male Toetusühingu poolt korraldatud maleturniiride sarja?"

Sattus see selliselt, et juba ütleme et 10-11 kuud tagasi oli sarja juhendis see turniir kirjas ja planeeritud (vähemalt paberil). Reaktsioon jääb täiesti arusaamatuks.

"Kas sellest võib järeldada, et osaleda saab ka ilma litsentsita?"

Iseenesest võid sa igal turniiril ilma litsentsita osaleda (välja arvatud ametlikud Eesti meistrivõistlused). Mitte kuskil ei ole kirjas, et litsenti eest peaks maksma enne turniiri või koha peal (viimane on üldse isehakanud juristide leiutis). Veel vähem on kuskil kirjas, et ilma litsentsita osaleda ei tohiks.

Küll aga pärast turniiri või pigem pärast mitut turniiri oleks viisakas seda teha. EML litsentsireeglid on hetkel tõesti nii kehvasti kirjutatud, et igaüks võib nende peale vilistada ja tõepoolest, kuna pole kalenderplaanis, siis on see litsentside lause ka otseselt üleliigne (küll aga ei ole ju keelatud seda sinna panna).

Mina ei ole näinud ka septembris lubatud uusi litsentsireeglite kavandit. Ilma oma silmata nägemata ei soovita mina neid EML-il ka vastu võtta (keegi neid keelata muidugi ei saa).

Kaarel said...

Kuulge, olge nüüd inimesed ja lõpetage see jama ära! Ühe turniirijuhendi (ja veel lasteturniiri!) Te juba lagastasite täis, nüüd võtate järgmise ette või!? Kohutav, millist vihkamist see Eesti male ikka täis on...

Anonymous said...

Rahu Kaarel, ju on midagi muutumas. EMTÜ pooldajad aktiviseerunud. Kas minister lööb oma haldusalas korda majja ja rahavood on kinni keeratud!

Anonymous said...

We got a f***ed up reason to live
Who really gives a f***?
We're gonna wake up hate
We're gonna f*** you up!

Aare Võsu said...

Ei noh. Mida kaugemale seda vihasemalt. Ei ole muud öelda kui "mõnele - пошел на х..!"

Kaarel said...

Palun vabandust, aga ma ei viitsi praegu mingeid tonte näha kuskil tagaplaanil sebimas. Mida ma praegu näen, on see, et erinevaid ilusaid üritusi hakatakse juba lörtsima kuskil vaadeldaja kommentaariumis vaieldes mingitel teemadel, mis absoluutselt sellesse turniiri ei puutu. Olgu, siin kommentaariumis veel midagi suurt öeldud ei ole (ainult mingi korruptsiooni torge), aga mu reageering oligi pigem preventiivne.
See jauramine on siin kestnud juba kolm aastat ja mingit sisulist diskussiooni ei ole suutnud tekitada ei "tuntud malepoliitikud" ega tundmatud anonüümid. Igas kommentaariumis käib täpselt sama plaadi leierdamine ja sisutühi ärapanemine. Nii päevast päeva ja juba kolm aastat. Ainult negatiivseid emotsioone tekitakse. Täiesti tarbetu. Selle energia võiks kulutada parem mõne maleürituse korraldamise või mõne raamatu lugemise (või kirjutamise) peale.
Olen kutsunud siin korduvalt ülesse võimalike kohtumisi eripoolte vahel, kus äkki näost näkku saaks asjad sirgeks räägitud. Vastatud on, et vahet pole, midagi ei muutu. Ei muutu ka läbi selle kommentaariumi. Tublid inimesed ja nende korraldatud üritused tuleb sellest jamast aga puhtad hoida, sest see on vähemalt midagi positiivset Eesti male elus. Eriti veel lasteturniirid (millest viimase kommentaariumis on üle 200 kommentaari, millest ühelgi erilist väärtust ei ole. Vähemalt turniiri asjus), sest noori maletajaid on meil juurde vaja. Viimased klubide noorte MV-sed väga pehmelt öeldes šokeerisid mind...

Palun vabandust, Priit Värk, et ma kirjutan siin turniiri mitte puutuvatel asjadel! Soovin edu turniiri korraldamisel ja loodan, et kõik laabub. Ise kahjuks seekord osaleda ei saa. Edu!

Kristjan Sander said...

Marek kirjutas:

Mitte kuskil ei ole kirjas, et litsenti eest peaks maksma enne turniiri või koha peal (viimane on üldse isehakanud juristide leiutis).

Marek, see lehekülg http://www.maleliit.ee/maleliit/otsused/2000/EMLlitsents.htm ütleb niimoodi:

13. Litsentseeritud võistlustel on võistluse korraldaja kohustatud litsentsi mitteomavatelt maletajatelt nõudma litsentsitasu maksmist.

Kaarel, näost näkku räägiti asjad selgeks juba 2009. aasta alguses. Ma loodan, et Sa ühined ka "Vaadeldajas" kõlanud üleskutsega seda kohtumist jäädvustanud kassett üles leida?

Põhimõtteliselt olen ma sinuga muidugi täiesti nõus. Kommentaarid võiksid iga artikli all ikka teemakohased olla ja anonüümne eneseväljendus tuleks üleüldse kinni keerata.

Anonymous said...

Nunii,
vastustest jäi mulje, et kuna tegu pole litsentseeritud võistlusega, siis saab ka ilma ligi. Aga eks peab korraldajalt üle küsima. Kui pole aastaid turniiridel mänginud ja pole ka kindel, millal järgmine kord saab olema, siis litsents +osalustasu läheks natuke liiga kalliks.
1. küsija

Marek Kolk said...

"Marek, see lehekülg http://www.maleliit.ee/maleliit/otsused/2000/EMLlitsents.htm ütleb niimoodi:

13. Litsentseeritud võistlustel on võistluse korraldaja kohustatud litsentsi mitteomavatelt maletajatelt nõudma litsentsitasu maksmist."

Just nimelt, käisin enne sind ja lugesin ja tegin omad järeldused, mis ei ühti eriti teie ega EML omadega (kusjuures ma olen enda tulemustes suht kindel).

T6nn said...

Kaarli poolt asjalikud postitused, millest võiks midagi kõrva taha panna, mitte seda mõttetut jura edasi laduda.

Anonymous said...

Minu jaoks oli seda kirja tülgastav lugeda. Sellest kirjast jäi mulje, et Olde üritab talle pugeda. Kas tegemis on Olde teise palega, sest tavaelus ta küll sellist muljet ei jäta. Suhtuks ta ka malesse nii nagu temasse läheks ta maleliidust ära.

Marek Kolk said...

"Põhimõtteliselt olen ma sinuga muidugi täiesti nõus. Kommentaarid võiksid iga artikli all ikka teemakohased olla"

Hetkel ei ole Vaadeldaja sedasorti süsteemiga. Jah, kommenteerijad kaasarvatud mina kasutavad seda võib-olla kurjasti, aga selliselt see hetkel töötab efektiivselt. Teemakohasus ju ei tööta. See võib olla meie unelmate soov, aga reaalsus jookseb omasoodu.

"ja anonüümne eneseväljendus tuleks üleüldse kinni keerata."

On seda Eesti ajakirjanduses proovitud ja tulemused on negatiivsed. Olen üsna kindel, et sama juhtub siin. Olen ka ise anonüümsuse vastu, aga kinni keerata ma seda ei söandaks. Lihtsalt aktiivsus sureb ja see võib olla rohkem kahjulik kui praegune olukord. Ennast on vaja arendada ja julgeda väikses kommuunis ennast väljendada. Üks väljapääs on positiivsed eeskujud.

Kristjan siin vahepeal suurelt pakkus Vaadeldajat EML kodulehe asemele, reaalsuses vaadates viimase 2 nädala uudiseid, siis minu jaoks ulme idee (u 80% on ikkagi EML sisu, mida Vaadeldajas ei ole). Kuid Vaadeldaja jätkab oma üliolulist rolli ja see on näiteks selline kommenteerimise võimalus. Üks idee on, et Vaadeldaja meeksond võiks ise rohkem üleskutseid ja korralekutsumusi teha (seda on ka tehtud, aga nõuab järjekindlat meeldetuletamist). Lihtsalt EML ei saa lubada omale Vaadeldaja formaati ja Vaadeldaja ei saa lubada endale marginaalseid uudiseid (lihtsalt ressursi raiskamine).

Kristjan Sander said...

Muidugi et töötab, aga nõuab moderaatori tähelepanu.

Sõimu ja läbustamise üldnimetuse alla koonduv aktiivsus võikski surra.

"Vaadeldaja" sobib täielikult EML lehte asendama turniirijuhendi avaldamise kohana. Pole ühtegi põhjust turniirijuhendi ülespaneku eest EML-ile maksta, kui info levib ka "Vaadeldaja" kaudu. Mingitest marginaalsetest uudistest pole ma rääkinud.

Anonymous said...

Võiks väga kahelda, kas Vaadeldajas kommenteerimisvõimalus on positiivne asi. Pole ühtegi teemat siin selgemaks arutatud, kuid paksu verd ja tüli on ainult juurde tulnud.

Mis anonüümsust puudutab, siis oma nime all kommenteerijad võiksid lugeda millist läbu nad teiste teemal kirjutavad ning saab selgemaks, et miks nendega ei soovita oma nime all diskuteerida.

Kristjan Sander said...

Kui anonüüm pole midagi selgemaks saanud, kes sinna ikka nii väga parata saab...?

Anonymous said...

Kas anonüümsus on hambus sellepärast, et anonüümset kommentaatorit ei saa isiklikult rünnata? Hea argumendi väärtus harva sõltub selle taga olevast isikust.

Kristjan Sander said...

"Anonüümne argumentatsioon" on oksümoron. Puudub võimalus jälgida, kas mingi väite esitaja järgmistes postitustes iseendaga vastuollu ei satu või koguni risti vastupidist ei väida.

Ja pealegi on ennast mitte tutvustada lihtsalt ebaviisakas.

Anonymous said...

Kristjan, aga äkki pead sa siin iseendaga dialoogi; Kristjan Sander vs Anonymous?

Kristjan Sander said...

Sa avastasid, et oled mina? Palju õnne. Ma usun, et see on parim asi, mis sinuga seni on juhtunud :)

Marek said...

"Sa avastasid, et oled mina? Palju õnne. Ma usun, et see on parim asi, mis sinuga seni on juhtunud :)"

Väga hea !!! :-D

Anonymous said...

"Pole ühtegi põhjust turniirijuhendi ülespaneku eest EML-ile maksta"

No siis pole ju ühtegi põhjust oma klubiga EML liige olla.

Anonymous said...

Kristjan Sander said...

""Anonüümne argumentatsioon" on oksümoron..."

Täiesti ogaraks ei maksa ka minna. Ka ühes sõnavõtus või kommentaaris võib esineda argumentatsioon. Vähemalt kui võtta aluseks selle mõiste tavatähendus - väidete seeria, mille eesmärgiks on mingile järeldusele jõudmine. Ei pea olema kommentaaride seeriat, mille muudab ühtseks tema autori identiteet. Enamasti on just aus vaadata argumenti tema esitajast lahust, et vältida siin levinud ad hominem tüütut oigamist.

Toomas

Anonymous said...

Mis muidugi ei tähenda, et viisakusest ja muudel põhjustel enese tutvustamine ei oleks asjakohane.

Toomas

Kristjan Sander said...

Kui anonüüm püstitab teemasse üheainsa kommentaari, milles sisaldub kogu tema väidete seeria ja järeldus, siis teoreetiliselt jah. Kuna ta on aga anonüüm, pole samas võimalik veenduda, et ta ainult ühe kommentaari postitanud on.

Muidugi, kui kuskil mingis arutelus kirjutatakse, et Eesti pindala on 55 000 km2 ja keegi seda anonüümselt parandab, siis ei vähenda anonüümsus paranduse väärtust. Aga see pole jällegi argumentatsioon.

Ad hominem oigamist tuuakse suurel määral just anonüümselt kuuldavale. Kui seda oma nime all tehakse, siis näitab see midagi ainult oigaja kohta.

Anonymous said...

Esimesel juhul, st kui ühes kommentaaris on tervikargument, ei ole argumendi hindamiseks vaja teada, mida seesama inimene kirjutas mõnes teises kommentaaris, eks ju?

Teisel juhul, st kui on tegemist mitme kommentaari peale laiali jaotuva argumedindiga, piisab lihtsalt tagasiviitamisest või mõne aliase kasutamisest.

Mitte kummalgi juhul ei ole argumendi hindamiseks vaja teada, kes (nimi, amet, reiting) selle argumendi kirja pani.

Pigem on nii, et argumendi kaineks hindamiseks on teinekord isegi parem, kui seda ei teata. Näiteks, kui mõni respekteerit tegelane ajab rumalat juttu, siis on raskem seda märgata.

Kokkuvõttes, anonüümsus ei ole kindlasti mitte kuidagi vastuolus argumentatiivsusega. Tihtipeale on onüümsus problemaatilisem.

t.

Kristjan Sander said...

Puhtloogiliselt muidugi mitte. Aga anonüümsus võimaldab igasuguseid veidraid trikke - näiteks postitatakse kõigepealt anonüümselt mingi küsimus, mida ei taheta oma nime all tõstatada ja siis hakatakse oma nime all sel teemal jõuliselt esinema ("ma tõesti ei tahtnud sellest kirjutada, aga kui juba hakati siin seda arutama..."). Teoreetiliselt võis, aga muidugi ei pruukinud, näiteks kurja vanaema juhtumi puhul nii olla. Niisuguste trikkide vältimiseks kuvatakse ajalehtede kommentaariumites IP aadresse, mida siin kahjuks ei näe.

Jah, ka aliase kasutamine lahendab paljud probleemid. See on peaaegu niisama hea kui oma pärisnime alt kirjutamine. Tavaliselt ei nimetatagi oma kontolt postitatud kommentaare (st. kasutajanimega) enam anonüümseteks, kuigi rangelt võttes need seda muidugi on. Ma ei pidanud ülal silmas kindla kasutajanime alt postitamist.

Sellega ma ei ole nõus, et respektaabli tegelase rumalat juttu peaks tingimata just raskem märgata olema. Peaministri või linnapea puhul just otsitaksegi hoolsamalt :) Kui kommentaaris aga viidatakse elukogemusele ("ma olen noorteüritusi korraldanud 20 aastat, aga sellist jama pole veel näinud..."), muudab aga anonüümsus selle juba üsna mõttetuks.

Anonymous said...

See, et anonüümsusega igasugused muud hädad kaasnevad, on ilmselt tõsi. Aga vähemalt oleme ta nüüd antiargumentatiivsuse tumeda pilve alt päästnud. :)

ps. Kohustuslik pseudonüümsus on ilmselt parim variant anonüümsuse ja "oma nime" nõude vahel. vastutustunne postitades ilmselt kasvab.

t.

Kristjan Sander said...

Teatud määral seos on ikkagi olemas. Kui me ei tea, milline diskussioonis osaleja milliseid väiteid esitab, siis me ei saa ka kontrollida, kas ta teeb seda eesmärgiga järeldusele jõuda või mõnel muul eesmärgil, sh. segada teisi järeldusele jõudmisel (nagu minu poolt ülal toodud trikinäite puhul).

Aga kui me oleme mõlemad nõus, et ühe kindla konto kasutamine suurel määral lahendab probleemi, siis muutub edasine arutelu puhtakadeemiliseks.

Anonymous said...

Tõenäoliselt kõige agaram ad hominem kommentaaride kirjutaja näeb probleemi hoopis teistes. Teistele oma omaduste projitseerimine...?

Anonymous said...

Viimane täpsustus. Ad hominem argument ei ole kellelegi isiklikult vastu argumenteerimine. Ad hominem argument on näiteks: (a) sa väidad P
(b) sa oled rumal (ebakompetentne, inetu, tülõhutaja, Kristjan Sander vms), (c) järelikult mitte-P. Selliste argumentidega astuvad siin küll üles enamasti anonüümsed.

Ja iga ad hominem argument ei ole halb. Näiteks kui X väidab, et teab kuidas laeva, autot, mõnd organisatsiooni :) juhtida, aga esitab erinevaid argumente, mis tuginevad vastukäivatele eeldustele, siis me võime järeldada, ad hominem, et järelikult ta ei tea, kuidas laeva, autot või organisatsiooni juhtida. Sest teadmine eeldab koherentsust.

Toomas