Tuesday, February 8, 2011

Tradewise Gibraltar Chess Festival

 Mul on hea meel teatada, et Gibraltari turniiril suurepärase tulemuse saavutanud Kaido Külaots kirjutas turniiri muljetest ja analüüsis Vaadeldaja lugejaskonnale ära ka ühe partii. Lõpptulemusi näeb turniiri ametlikult lehelt

Kaido Külaots (allikas: EML)
Gibraltari turniir on üks toredatest võistlustest, millel pole varem õnnestunud osaleda. 2 aastat tagasi sain küll kutse, kuid see laekus liiga hilja ning olin juba ennast sidunud ühe teise, vähem mastaapse ettevõtmisega. Eestlastest on varasematel aastatal õnnestunud osaleda Jaan Ehlvestil, Kalle Kiigel ja Toomas Valgmäel.

Seekord asusid korraga pikale reisile Euroopa lõunapoolseimasse otsa teele lisaks minule veel Meelis Kanep ja Toomas Valgmäe. Toomas oli eelmine aasta seal juba käinud ja ilmselt talle see turniir siis meeldis. Üksinda ei ole aga tavaliselt sama huvitav kui hulgakesi ja nii tekkis kolmene kooslus, 2GM-i + 1IM-i kandidaat.

Turniirile sõitmise mõte hakkas reaalseid vorme võtma umbes täpselt Hantõ-Mansiiski Maleolümpia ajal. Niisiis, EMTÜ pani oma kindla õla alla meeskonna olümpiale saatmisel ning nüüd siis veel ka prestiizikal Gibraltari openil. Pakun, et seda organisatsiooni ikka väga tõsiselt huvitab muuhulgas see, et kellelgi oleks Eestis kõrgemaid malelisi ambitsioone. Selle sõidu toetamise eest tuleb tänada ka KulKat.

Reis kulges sujuvalt, nagu Meelis juba kirjutas. Kohale tulles selgus tõesti, et merevaatega tuba meil seekord ei ole, aga anname korraldajale andeks. Saime vaate kaljule ja mõnusa ahvide seltskonna (nendega oli tõesti teinekord kergem ühisele keelele jõuda, kui mõne homo sapiensiga.) Samuti kulus korraldajatel kindlasti palju energiat paljude kõrge tiitliga osalejate eest hoolitsemiseks. Millega turniir eriliselt silma paistab, on väga suur kõrge reitinguga naismaletajate kontsentratsioon. See on juba mitmel viimasel aastal olnud korraldajate teadlik poliitika, tippnaissuurmeistrid on enam kui teretulnud. Kui mina oleks naine ja omaks praegust reitingut, siis oleks ka väga raske mitte kohal olla. Turniir on tugev ja kui vaadata naiste eriauhindu, siis mujalt on selliseid keeruline leida.

Võtsime asja alguses rahulikult, keegi meist kohe suurel pildil ei olnud, sest asetuse järgi omasin mina tõesti kuskil 30. kandis asetust ja esimesed paar vooru mängisin peasaali keskosas.

Aga sellega sai ka nö soojendus läbi ning tuli vastu suur kogus 2650-2700+ mängijaid.

Silmas peab pidama sedagi, et viigi tegemine enne 30. käiku ei olnud lubatud. Suurmeisterlikke viike seega ei näinud ning tuli võidelda kõigil. Tugevate vastaste rida algas mul vana tuttava Daniel Fridmaniga. Ta on minu aasta poiss ja koos sai mängitud mitmetel noorte tiitlivõistlustel. Vanasti esindas ta Lätit, kuid mingil hetkel tegi valiku helgemat malelist perspektiivi silmas pidades ja mängib nüüd juba pikka aega Saksamaa eest. Partiis esines populaarne vene avangu liin, kus Fridmanil olid dokumendid korras (teadis, hästi meelde tuletades, viimast teooriat).

Siis hindu Harikrishna, kes on ka puudutanud 2700 punkti piiri. Mängisin temaga 2 aastat tagasi Hiinas Mõttemängudel viimases voorus. Nüüd liikus hindu mõte väga kiiresti, vähemalt käike tegi ta küll üleheli tempos kohati ning jäin ajaga ligi tunniga miinusesse (siiski tuleb üldiselt öelda, et sel turniiril sain kellaga väga sõbralikult läbi). Päris Anandi tasemel ta siiski sel kiirel lõigul nuppe ei liigutanud ning selgus, et mustal on lihtsalt suur paremus. Nüüd aga sai ajapuudus mu kätte ning tegin mitu ebaõigest otsust ja valge sai paremuse. Päriselt pead ma siiski ei kaotanud ja suutsin märgata väga ilusat taktikalist ressurssi, mille vastane maha magas. Tema ohtlik vabaettur haihtus laualt ning valgel vedas, et seis viigi raamesse jäi.

Rohkem ma ületamatuid malelisi probleeme sel turniiril ei kohanud.

Itaalia-Ameerika supertalent Fabiano Caruana mängis avangus kiiresti, aga ka mina ei näinud seda seisu esimest korda. Tekkis väga keeruline keskmäng ja see juba nõudis ajakulu. Viiki leppisime seisus, mis paljudele võis müstilisena tunduda. Kui lülitada sisse Rybka, siis on asi banaalsem – hinnanguna hakkavad varsti särama nullid. Caruana pakkus viiki täpselt 30. käigul. Kontrollisin kiirelt variandid üle ja võtsin vastu.

Siis tuli Prantsuse 2450se IM-i vastu väga inspireeritud võit ja preemiaks selle eest teine must järjest ning vastaseks ... Michael Adams.
„Ämblikmees“ ei vaja malesõpradele suuremat tutvustamist. Kunagi tunnistas ka Kasparov ise, et Adamsi stiili on väga raske mõista. Tavaliselt on tema vastastega läinud nii, et kõik tundub olema justkui OK, kuni äkitselt avastatakse, et ollakse päästmatult võrku mässitud.
Nagu võis arvata, valis Mickey minu vastu rahuliku liini. See variant ei olnud aga minu vaateväljast välja jäänud ja vigurid asetusid õigetele positsioonidele. Peagi pidi ettevaatlikult mängima hoopis valge. Haarasin initsiatiivi ja valge pidi mõtlema juba hädapiduri tõmbamisele.

Pehme vastane ei tulnud ka nüüd, sain Bulgaaria GM-i Georgijevi. Otsustasin avada 1.d2-d4. Tekkis Antimeran, kus valgel väike pluss. Õigel ajal teostas Georgijev lükke c6-c5 ning seejärel võis 30. käiguni veeretada, et siis viiki leppida.

Eelviimases voorus sain lõpuks madalama reitinguga mehe Katarist. Mul oli aga must ja unustada ei saanud sedagi, et Kataris on heade palkade peal mitmed suurmeistritest treenerid endisest NLiidust, kes kohalikesse nuputõstjatesse palju teadmisi süstinud. Siiski lagunes vastane pärast teooria lõppemist kiirelt ning etturilõppmängus tuli veel arvestada mõned variandid, et kogemata kuskil mingi tempo puudu ei jääks.

Enne viimast vooru olin 4. positsioonil. Uskusin, et Ivantšuki vastu mind ei tõsteta. Värv ei sobinud ja eest oli võtta ka kõrgema reitinguga mehi. Küll aga oli mingi tõenäosus, et saan teisel kohal oleva Shorti, kellega oleks ka muidugi huvitav mängida olnud. Asi lahenes aga nii, et sain vastu noore prantslase Edouardi. Tublisti üle 2600 reitingu on jõudnud koguda temagi. Sain vastase kiirelt oma pilli järgi tantsima. Sain kasutada harva jätku, mida olin hiljuti vaadanud ja vastane suikus pikkadesse mõtisklustesse. Need osutusid väheviljakateks ning muusta seis halvenes kiirelt. Varsti oli mul võiduseis ja viimased käigud vähemviguriga võib kirjutada inertsi arvele.

Kaido Külaots (2577) - Romain Edouard (2634)
Gibraltar Masters

1. e4 c5 2. Rf3 d6 3. d4 cxd4 4. Rxd4 Rf6 5. Rc3 a6 Väga reibas valik. Najdorf kuulub mõni põhirelvade hulka. Võib arvata, et prantslane läks püüdma suurt kala.


6. Oe3 e5 7. Rb3 7. Rf3 "Eto horoshaja ideja", ütles Aleksandr Halifman, kui teatasin enne Dresdeni olümpia esimest vooru et kavatsen seda jätku kasutada Kuuba esinumbri Dominguezi vastu. Nüüd olid mõtted natuke teistsugused. 7.. Oe6 8. f3 Oe7 9. Ld2 O-O 10. O-O-O a5 Vanasti selliseid käike ei tehtud, aga kompuutrid on teinud palju korrektiive. 11. Lf2!?


Vaatasin seda käiku paar nädalat enne turniiri. Vastane nägi seda kindlasti esimest korda. Siin on nähtud palju kõiksugu teisi jätke (11. Le1, 11. a4, 11. Ob5, 11. Kb1) 11... Lc8? Ei saa heaks kiita. 11... a4 12. Nc5 a3 13. b3 keerulise mänguga. 12. Ob5 +/= Rc6  parem oli 12... Na6 13. Kb1 Lb8 Kuidagi peab puntra lahti harutama. 14. g4 Na7 15. Be2 Rc8 Must spekuleerib kvaliteedikahinguga.

 

16. g5 Re8? Sellisele väljale vabatahtlikult üldiselt ei minda. Mõlemad alternatiivid olid paremad. 17. f4! +/- exf4 17... Vxc3 18. bxc3 a4 19. f5! 18. Oxf4 b5 19. Rd5 Od8 20. Rd4 +/- Viimastel ridadel võivad nupud efektiivselt opereerida siili struktuuris, kuid siin ei ole see juhus.  

 
20... Oxd5 21. exd5 Bb6 22. h4 b4 23. Oe3 ! Lugesin siin ka banaalset etturite lükkamist. 23... Oxd4 24. Oxd4 Rb5 25. Vhf1 Vc7 26. Ob6! Must kaotab palju materjali. Ra3+ 27. bxa3 bxa3 28. Ka1 Must kontrollib kas valge jätab ikka b2 välja kontrolli alla.


 28... Lb7 29. c4 Ve7 30. Vb1 Lc8 31. Od4 Vb8 32. Vxb8 Lxb8 33. Od3 1-0


Kui punktid ja performanced kokku löödi, siis võisin ennast leida ilusalt kolmandalt kohalt. Häbeneda ei ole põhjust, eespool olid sellised mehed nagu Ivantšuk ja Short, kes võivad selle turniiri kindlasti minu kombel oma elu parimate sekka arvata. Auhinnadki olid võistluse prestiiži ja tugevusega päris ilusti vastavuses.

Tahan omaltpoolt tänada kõiki kaasaelajaid ja hea soovijaid!

Imelise turniiri mängis muidugi ka Toomas Valgmäe. Täbarasti käis tema vastu käsi mitmel tiitli omanikul. Turniiribülletäänis ristiti Nigel Short Lady Killeriks, sest võttis rajalt maha mitu naissuurmeistrit. Sama tiitli võinuks anda ka Toomasele. Võit Ukraina pikaaegse koondislase Inna Gaponenko vastu turniiri lõpuosas maksab palju. Lõpuks kogus Toomas 5,5 punkti ja täitis kindlalt IM normi. Meeldiva boonusena tuli ka mõnus auhind reitingugrupi võitmise eest.


Meelis Kanep ei saanud hästi minema, kuid eelviimaseks vooruks oli taas ilmunud pildile. Seal läks partii ajal Jordacheschu vastu kõigil pilt eest, sest hotellis tekkis elektrikatkestus. Valgustuse taastudes ei taastunud aga Moldova suurmeistri mõttetöö efektiivsus ja ta tegi jämeda vea. Meelisel tekkis võimalus partii võita ja siis olnuks viimases voorus juba kõik võimalik. Kahjuks lasi Meelis läbi tüüpilise viigikonstuktsiooni tandemi V+R poolt ja oli sellest muidugi üsna nördinud. Viimases voorus sai ta vastu Jordacheschu parima sõbra Nisipeanu Rumeeniast. Ei vähem ega rohkem kui poolfinalist Las Vegase MMi päevilt. Tekkis pealtnäha surnud viik, kus Meelis provotseeris viguriohvri, mis lähemal vaatlusel osutus ohtlikuks.

Kokku Meeliselt 6 punkti. Usun, et Meelis sai siit turniirilt indu ja tema etteaste veebruari lõpus toimuval Cappelle turniiril osutub mõjusaks.

Kohtume mõnel turniiril jälle.

Kaido Külaots

9 comments:

Anonymous said...

"Seal läks partii ajal Jordacheschu vastu kõigil pilt eest, sest hotellis tekkis elektrikatkestus."
Naersin end surnuks:)

Anonymous said...

Muidu hea lugemine, aga EMTÜ promomine...

Anonymous said...

Kas Kaido peaks maleliitu promoma? :D:D:D Naljatilk

Anonymous said...

Kas Kaido sõitu toetas EML või EMTÜ? Elu tulemus igaljuhul. Lugupidamine.

Anonymous said...

jätad kellegi tänamata ja enam ei sõida, kutsutagu toeanut kuda tahes.
tulemused muidugi sellised, et tasuks panustada. edu edaspidiseks

Kaarel said...

väga hea lugemine ja keegi rääkis siin emtü promomisest... aga oma sponsoreid tulebki promoda.

veel kord, palju õnne, Kaido!

Marek Kolk said...

Kaido kirjutised on alati päris korralikud olnud ja mina ei näe ka prmomomises mingit probleemi. Teine asi oleks, kui näiteks laidetaks midagi v kedagi, sest sel juhul oleks juurde vaja põhjendust ja olukorra analüüsi. Positiivset reklaami aga võib ikka teha ja tegelikult ongi seda vaja, sest tihti jäävad tegijad v toetajad üldse ilma tähelepanuta.

Anonymous said...

Kuna Külaots ja Valgmäe kuuluvad ise EMTÜ nõukogusse, siis võis jääda natuke enesekiitmise mulje.

Anonymous said...

Oleks ilusam küll kiita Maleliitu, seal ta juhatusse ei kuulu.