Friday, January 28, 2011

Gibraltari malefestival

Kirjutan kiirelt paar rida Gibraltari turniirist, kus peale minu osalevad veel Toomas Valgmäe ja Kaido Külaots. Lend Gibraltari suunas toimus põrgetega läbi Kopenhaageni ja Düsseldorfi, lõpp-punkt oli Malaga lennujaam. Toomas oli varemalt rendiauto broneerinud ja pooleteist tunniga olime sujuvalt Gibraltari piiril. Sisenemisega probleeme ei olnud, aga vastassuunas kulges üsna muljetavaldav järjekord. Peamiselt tassitakse Gibraltari poolt Hispaaniasse (seega Euroopa Liitu) tubakatooteid ja kanget alkoholi. Muide, lennukid maanduvad idee poolest ka Gibraltaril, aga kehvade ilmade puhul on tegu bingoga. Lennurada on pikendatud merre ja maandumiste korral suletakse osa autoteest. Paar mängijat said tunda Gibraltari lennunduse eripära ja pidid alustama turniiri teisest voorust (1. voorus läks kirja viik). Hotell on küllaltki soliidne, siiski pakuks kirjas oleva 4 tärni asemel umbes 2,5-3. Kuigi, algselt lubati meile merevaatega tuba, selgus kohale jõudes, et vaade on ikkagi Gibraltari kuulsale kaljule. Noh, mis seal ikka, tulime ju malet mängima, mitte merd vahtima. Peagi selgus, et meie toal on üks kõva eelis...
AHVID!!!!!
Tüübid, elavad sellesama kalju otsas ja ilusate ilmadega tulevad alla elu nautima. Juba teisel päeval ronisid paar tükki meie rõdule ja nüüdseks on tavaks saanud, et Kaido üritab nendega tunnikese suhelda. Veel ei tea, kas Kaido suudab nende keele ära õppida või vastupidi.
Partiidest.
1. voor oli mul ebaolulise maletaja vastu valged ja sain meeldiva paremuse. Otsustavatel hetkedel kiirustasin liialt ja peale ebatäpsust oli seis ootamatult viik.
Kaidol olid samuti valged. Väliste tunnuste põhjal tundus, et vastane võib tavaelus näiteks taksojuht olla - nahktagi, tummised lisakilod jne. Vastupidiselt minule oli Kaidol aega küll. Esimene vahetus toimus alles pärast 50ndat käiku. Taksojuht opereeris kahel viimasel real, käis 8 käiku järjest ratsuga, siis tegi ühe käigu lipuga ja jälle 12 käiku ratsuga. Lõpuks murdis Kaido vastase liinidest läbi ja võitis üsna kiiresti.
Toomas mängis valgetega soliidselt ja tegi möödaminnes viigi ligi 2500 WGM Pogoninaga.

2. voor algas mulle endalegi ootamatult tarraschi kaitsega (mul mustad). Tegelikult selgus, et mulle meeldib tarraschit mängida. Mitu avatud või poolavatud liini, diagonaalid lahti ja potentsiaalne isolaator-lipp d5-l. Vastane mängis minu arvates üsna mõttetut varianti, aga see eest hästi kiiresti. Kahisin initsiatiivi eest etturi ja olin rahul. Peagi küttisingi oma ratsuga tema vankri maha ja realiseerisin enamkvaliteedi.
Kaido lükkas kehvemas seisus vastase viigipakkumise tagasi ja võitis.
Toomas kaotas mingile suurmeistrile. Ütles, et mängis esimest korda elus volga gambiiti ja oli 15 käiguga läbi. Noh volga ongi 15 käiguga läbi, ettur vähem.

3. voorus
sain endale Toomase esimese vooru vastase Pogonina. Üsna masendav partii, nii ei saa rallit sõita. Lipuindias tegin tugeva uuenduse ja pakkusin etturikahingut. Vastane valis objektiivselt kehvema variandi ja üritas natukene mu kuningat kimbutada. Oli palju erinevaid võimalusi, kuidas vastase vigureid järjest kehvematele positsioonidele ajada. Mõtlesin küll pikalt, aga valisin kõige tobedama. Tegin veel mitu pehmet käiku ja olingi lootusetus lõppmängus vähemetturiga. Tore! Õnneks ajapuuduses anti mulle järjest uusi shansse ning 40nda käigu kontrolli möödudes polnud mustal targemat igavesest tulest. Täielik naiste male, eriti just minu poolt.
Kaido tegi Fridmanile väikese tunnikontrolli vene avangus ja Fridman läbis selle puhaste paberitega. Viik.
Toomas mängis mitu korrust allpool patserite ruumis ja võitis.

4. voor (täna) sattusin jälle tarraschit mängima, nüüd ma juba tean, et see meeldib mulle. Võitsin mustadega IM Wohli. Vastane eksis juba 16ndal käigul ja alistus.
Kaido mängib mustadega tugeva India suurmeistri Harikrishna vastu. Terve partii tundus kontrolli all olevat, aga just hakkab käest ära libisema. Valge a ettur oda toetusega on hirmus elukas. Omast käest tean, et see jõuab vastikult kiiresti lippu.

Turniiri ajal süvaanalüüse ei hakka tegema, aga ehk räägib veel
Lõppu veebikaamerate ja live partiide link
http://www.gibraltarchesscongress.com/gib2011/livegame.html

Edit: Harikrishna eksis jämedalt (34. a5 asemel 34.Lc7 võitis) ja Kaidol on väga hea seis. Tundub, et indialane kiirustas Kaido ajapuuduses, praegu on tal üle pooleteist tunni lõpuni aega. Kahjuks on seda seisu raske võita.
Nüüd tänane pommuudis. Toomas Valgmäe võitis saksa suurmeistrit GM Michael Hoffmanni!

28 comments:

Anonymous said...

Tublid mehed kõik. 3 punktiga mõlemad heal positsioonil.

Jürgen said...

päris muhedasti lammutate! kamba peale 12st 8,5. pole paha. 79-aastane Kortšnoi on ka muidugi uskumatu mees, tõstis Caruanale ära, täna kiusab teist ligi 2700 meest Bologani. kaua see mees suudab. ma ei imestaks, kui ta veel 90-aastaselt umbes 2400 tugevuselt mängiks.

Anonymous said...

Mis Gibraltaril ka eesti Maleliidu kohta räägitakse?

Anonymous said...

Päris mõnus vahelduseks midagi malest lugeda..

Anonymous said...

Njaaa, tippmale polegi veel surnud.

Anonymous said...

Tublid mehed! Edu teile.

Anonymous said...

LIVE ülekanne toimub 12 esimeselt laualt ja mõlema Eesti suurmeistri partiid saab 5. voorus vaadata LIVE. Pole paha!

Anonymous said...

Mis toimub, laip keeldub suremast?

Anonymous said...

"1. voor oli mul ebaolulise maletaja vastu valged"

Kui mingi suvaline 2500-GM arvab et TEMA on oluline mängija, siis.. nojah. Tagasihoidlikum peab olema :)

Anonymous said...

Suht meelevaldne sõnade suhu panemine või mõtete pähe panemine Kanepile.
Meelis rääkis ju vastasest, mitte endast. Seda ma ei loe kirjatükist välja, et Meelis oleks öelnud, et tema on oluline mängija...

Anonymous said...

Sain aru jah, aga vastast peab ju austama, või kuidas?

Anonymous said...

Kas Külaotsal oli Caruana vastu lõpuks võiduseis? Jagab keegi sest midagi?

Anonymous said...

Ükskõik kelle kohta aga halvasti peab ütlema

Anonymous said...

See lõppseis seal Külaotsal Caruanaga nii imelik asi, ilmselt paras pähkel arvutitele.

Anonymous said...

kodulehe järgi ongi ahvide turniir

Jürgen said...

mul ajas ka juhtme kokku Külaotsa-Caruana partii lõpp, aga arvuti näitas ära, et peavariant viis täiesti võrdsesse lippude-etturite lõppmängu. point oli selles, et pärast 31. Rf5+ Kd8 32. Rg7 ei saa must vankrit e8-l kaitsta ja peab kvaliteedi tagasi andma, misjärel on seis võrdne.

Anonymous said...

Vassili Ivanchuk on viimastes voorudes hullu mängu teinud, nauditav jälgida.

Anonymous said...

Valgmäe on vahepeal salaja treeninud :)
Täna võitis USA IM Justin Sarkarit (2418)

Anonymous said...

Juhin tähelepanu, et Külaots mängib seitsmendas voorus Mickey Adamsiga.

Anonymous said...

Mustadega tegi Külaots Mickey Adamsiga lõdvalt viigi ära.

Anonymous said...

Ei taha ära sõnada, aga seni tõesti väga korralik turniir Külaotsa poolt. Loodetavasti ei vaju lõpp ära...

Anonymous said...

Georgievi vastu ka viik käes...pole paha.

Anonymous said...

Külaotsa Ratingperformance enne kohtumist Georgieviga 2708!

Anonymous said...

Mida te hõiskate, selliseid mehi peab võitma.

Anonymous said...

Meie meestel Gibraltaril punkte nagu putru.

Anonymous said...

Valgmäe võitis Gaponenkot (2466) ja pärast 8. vooru on performance 2510! Tundub, et mehel on muidki ambitsioone peale maleelu juhtimise :)

Anonymous said...

Šansid IM normi täitmiseks olemas?

Anonymous said...

Täidetud juba ammu!