Thursday, January 13, 2011

Uued maleprogrammid

Viimasest arvutimaleteemalisest postitusest on möödas 3 kuud. Selles ajavahemikus ilmusid mitmed uued programmid/versioonid, millest huvitavamad toon allpool välja.

Houdini 1.5 - Tegemist on hetkel kõige tugevama maleprogrammiga üldse. Kuna see suuresti põhineb IPPOLIT-il, ei taheta seda testida ja paljudes reitingunimekirjades seda kahjuks pole. Selle tõttu on kahjuks takistatud Houdini jõudmine laiema hulga maletajateni. Kõige parem edetabel Houdiniga on minu meelest Ingo Baueri oma, kus Houdini edestab Rybka 4 ligikaudu 50 punktiga. Õnneks on siiski viimasel ajal Houdinist juttu ka mujal kui spetsiaalselt arvutimalele pühendatud foorumites: artikkel maleportaalis Chessdom; samuti ütles GM Pjotr Svidler hiljuti ühes intervjuus, et ta kasutab Houdinit.

Stockfish 2.0 - Vabavaralise programmi Stockfish uus versioon on oma eelkäijast 20 punkti tugevam, sellega asub ta oma tugevuselt kommertsprogrammide Rybka 3 ja Rybka 4 vahepeal.

Critter 0.90 - Tasuta programm, mille reiting on umbes võrdne Rybka 3 omaga. Critteri versioonide reiting on kiirelt tõusnud - Critter 0.60 oli suhteliselt silmatorkamatu programm, mis oli edetabelis teise kümne lõpus, edasi on aga Critteri reiting kasvanud 200 punkti. Critter 0.90 on testide põhjal taktikaliselt kõige tugevam programm üldse, aga mõnes valdkonnas on veel arenguruumi.

Spark 1.0 - Vabavaraline programm, mis ei kuulu küll absoluutsesse tippu, kuid on väga tugev taktikas. Sparki puhul on aga muud puudujäägid veel rohkem väljendunud kui Critteril.

Nagu näha, on analüüsimiseks kasutatavate programmide hulgas tipus enamuses vabavaralised. See ei kehti aga GUI-de kohta, kus minu meelest konkurentsitult parim on Chessbase'i toodang, mis on loogiline ja lihtsalt kasutatav. Siiski on ka vabavaralisi programme. Samm edasi selles valdkonnas on Arena 3.0. Võrreldes eelmiste versioonidega on seda mõnevõrra lihtsam kasutada ja see ei jookse nii tihti kokku nagu eelmised versioonid. Milline Arena välja näeb, võib vaadata siit.

3 comments:

Anonymous said...

Eesti maletajate saavutused on jällegi leidnud ära märkimist:

http://sport.postimees.ee/?id=372150

Anonymous said...

Tõmbasin omale prooviks Stockfishi alla, päris hea programm, soovitaks teistelegi.

Anonymous said...

Analüüsimiseks on väga hea ka Aquarium Rybka(GUI), kus saab kasutada erinevaid engine.