Monday, February 21, 2011

Võnnu Turniirist

Tervist!

Kuna olen sel aastal võtnud endale eesmärgiks mängida kaasa võimalikult paljudel sarjaturniiri etappidel, leidsingi end pühapäeva varahommikul Võnnu kultuurimajast.
Turniir toimus esmakordselt, ning minu arusaamist mööda suuresti Jürgen Innose initsatiivil, kellel olid abiks erinevad kohalikud ja ka Tartu firmad, kultuuritegelased ja muud (male)entusiastid. Siinkohal soovikski edastada oma tänusõnad väga hästi korraldatud turniiri eest!

Turniirikohas pakuti kohvi/teed, muid karastusjooke ning küpsiseid. Lisaks pakuti lõunapausi ajal suppi ja imelisi lihapirukaid, mis tõesti väärisid seda lihaosa oma nimest, erinevalt paljudest poest ostetud saiatöntsakatest kuhu näpuotsaga midagi sisse ka puistatud.

Turniir ise oli kõrgetasemelisem kui oskasin oodata - kohal oli 6 2300+ mängijat (kellel jaoks oli osavõtt ka tasuta, trend mille jätkamist loodaks ka teiste turniiride korraldajatelt :)), lisaks veel mitmed 2200+ ja 2100+ mängijad.
Turniiri tulemused on juba eelnevalt postitatud, tabelit võib näha siit

Räägin natuke enese turniirist ka, sest pasitab, et selline stiil võidab üldiselt aasta maleajakirjanike tiitleid :).

1. voor Valner - Šukis 1-0
Rutiinne võit, kus pidevalt kasvav ajaedu ja positsiooniline paremus tõid lõpuks võidupunkti.

2. voor Seljodkin - Valner 0-1

Esimese kümne käiguga kulutas vastane samapalju minuteid, ning oli kaotanud väikese taktikaga ka etturi, nii et veel üks üsna rutiinne võit.

3. voor Valner - R.Narva 1-0
Regina mängis skandinaaviat e4 d5 ed Ld5 Rc3 La5ga, kus viisin asja üsna kiirelt teooriast välja (tegelikult selle koha peal mu teoreetilised teadmised kippusidki lõppema). Must vangerdas, ning pärast seda kui mul õnnestus Of5 tuli panna, mille peale ta oli sunnitud Kb8 käima, jäi ta ratsu d7 seotuks. Pikalt nautisin mugavamat seisu, kuniks mingil hetkel, kui tundus, et musta seis hakkab juba normaliseeruma, pani ta lihtsalt viguri ette.
Huvitav partii toimus aga Abozenko ja Švõrjovi vahel. Mõlemal viimased sekundid kella peal ei võtnud Abozenko surnud viigiseisust (lahkvärvi odad, tal 1, vastasel 2, aga blokeeritud etturit) viiki vastu. Lõpuks kui Švõrjovil oli 2 sekundit Abozenko 3-4 vastu kella peal pani ta käe lihtsalt kella peale laskmata vastasel seda enam alla vajutada. Abozenko ületaski aja ja suurmeister sai punkti tabelisse.



4. voor Švõrjov - Valner 1-0
Avangus ei mänginud valge just kõige ambitsioonikamalt, nii et seis püsis üsna lihtsa ja sümmeetrilisena. Mingil hetkel otsustasin aga oma kuningaseisu lõhkuda saades selle eest kontrolli tsentriväljadel. See aga ei osutunud kuigi heaks otsuseks, sest järgnevad paarkümmend käiku pidin pareerima vastase rünnakukatseid, mis tõi vastasele ajaedu. Kõik lõppes sellega, et jõudsin ettur vankrite lõppmängu, kus tundusid olevat üsna head viigišansid. Kui mul oli alles 30 seki tema 4 minuti vastu olime jõudnud järgnevasse seisu:



Pärast valge käiku Lb7 käisin ajapuuduses Vd5, lõhkudes kindluse, mis tõi hiljem kaasa etturi ja seejärel ka partii kaotuse. Küll aga ei tea ma kuidas valge seda seisu pärast vb4 peaks võitma?!







5. voor Valner - Vorobjov 1-0
Vastane eksis Sitsiilia kinnises üsna kiirelt mille tulemusena jäid mulle kaksikodad ja ettur üle. Kui üks lihttaktika, mille me õnneks mõlemad maha magasime, ei tekkinud mustal pärast seda enam erilisi võimalusi.

6. voor Vovk - Valner 1-0

Teades Vovki eelistust teravaid seise mängida, üritasin seisu kinnise ja lihtsana hoida. Taktika tundus end õigustavat, sest pärast pikka edasi-tagasi käimist olin saavutanud märgatava ajaedu, ning pärast seda, kui vastane veel ka etturi ette jättis, tundus, et punktilisa on tulemas. Sellele järgnes aga rida kaheldavaid otsuseid, mis tõid kaasa valge vigurite järsu aktiveerumise. Lõpuks leidis vastane veel ei-tea-kust mingi taktika, mis tõi talle kõigepealt etturi ja seejärel veel kvaliteedi, mille ta ka osavasti ära realiseeris, matistades minu kuninga 2 sekundit enne ajaületust.

7. voor Valner - Narusberg 1-0

Partii kulges üsna põnevalt, avang läks Max lange rünnakusse üle 1. e4 e5 2. Rf3 Rc6 3. Oc4 Rf6 4. d4 ed 5. 0-0 Oc5 6. e5 d5 jne. Must aga eksis varsti ja jäi kvaliteest ilma, mille realiseerimisega ei tekkinud erilisi raskusi.

8. voor Volodin - Valner 1-0
Partii oma vana rivaali Volodiniga kulges kahjuks üsna ühte väravasse ja selle partii sooviks pigem unustada...

9. Valner - Rauk 1-0
Viimasesse vooru läksin üsna tujutult, sest lootused auhinnalistele kohtadele olid kadunud. Ometi oli sarja arvestust silmas pidades vaja siiski võita, vastaseks, esimese kahes vooru üllatuskaotustest noortalentidele M. Narvale ja Chukavinile kosunud, Tõnu Rauk.
Partii kulges üsna sündmustevaeselt ja jõudsime valgele minimaalselt paremasse odade lõppmängu, mis objektiivselt peaks küll viik olema, aga kus mängu veel jagub. Õnneks (või küll tema kahjuks) oli vastane selleks ajaks suure osa oma ajast ära kulutanud mistõttu eksis variantide arvestamisel ja jõudis kaotatud kuningate lõppmängu, kus minu h-ettur jõudis tema a-etturist käik ennem lippu, takistades ka tema omal sama tegemast.

Seega kokkuvõttes 6/9, mittemidagiütlev keskmine tulemus.
Aga eks tuleb teisigi turniire, kuuldavasti peaks varsti algama Vindi ja Vaadeldaja järjekordne sari, ning Fischeri Eestikad on tulekul, ning siis juba Rae valla turniir.

Seniks aga kõike head ja Vaadeldamiseni!
Uku

27 comments:

sass. said...

Jubedalt tahaks ikka teada mis seal Volodiniga partiis siis juhtus, et see sul liiga kiirelt ei ununeks :)

Salajasest allikast kuulsin, et nv. toimus ka Raplas turniir, mille võitis Teelem ja seal oli heaks tavaks malet mängida nii, et laud ujus kohvist.

Anonymous said...

Kahju, et viinast ei ujunud:)

Anonymous said...

Uku, Vb4 on matt 54 käiguga, kõige visam on Kc6 (matt 55 käiguga).

Anonymous said...

> Mõlemal viimased sekundid kella > peal ei võtnud Abozenko surnud
> viigiseisust (lahkvärvi odad,
> tal 1, vastasel 2, aga
> blokeeritud etturit) viiki
> vastu. Lõpuks kui Švõrjovil oli
> 2 sekundit Abozenko 3-4 vastu
> kella peal pani ta käe lihtsalt
> kella peale laskmata vastasel
> seda enam alla vajutada.
> Abozenko ületaski aja ja
> suurmeister sai punkti tabelisse.

No on paar parajaid. Abozenko on tuntud vastastel kellalt aja mahapeksja, aga tema vastu niisuguseid ebaseaduslikke vägivallameetodeid kasutada,
see pole ka õige asi.

Mida on väärt niisugused "teenitud" punktid suurmeistrile ja tublile noormaletajale?

Anonymous said...

skandaalne lugu tõepoolest, uskumatu kas nii tohib?

Anonymous said...

Noh, eks ole see ka pisut tõlgendamise küsimus, kas suurmeister hoidis kella otseselt all või oli lihtsalt kella vajutamisega pisut aeglasem noormaletaja kiirustamisele vastukäigul kella peksta. Minu meelest oleks olukord pentsik siis, kui sellele ei eelneks teadmine, et suurmeister pakkus enametturiga viigiseisus vastasele viiki. Abo läks aga kellapeksmise teed, nii et mina tulemuse üle ei kobiseks. Tundub õiglane.

Anonymous said...

Abozenko on vist Truusi õpilane? Treener peaks poisile sõnad peale lugema.

Anonymous said...

nahaali ei kasvata ümber isegi mitte Truus

Jürgen said...
This comment has been removed by the author.
Jürgen said...

Suured tänud:
1) kohalikele inimestele, eriti kultuurimaja juhatajale Marjule ja kolleeg Kertule, kes kogu kohaliku orgunni oma õlule võtsid
2) arvukatele kohalikele sponsoritele
3) Kultuurkapitalile
4) Marek Kolgile ja Aksel Reile professionaalse kohtunikutöö eest
5) Eesti Male Toetusühingule selle eest, et turniir sarja lülitati ja et tänu sarja kopsakatele koondauhindadele osavõtt kõrgetasemeliseks ja arvukaks kujunes. Samuti suur tänu Margus Söödile, kes vähemalt kolm korda helistas ja uuris, et ega abi ei ole vaja ning suure hulga inventari ja auhinnaraamatuid kohale tassis.
6) kõigile osavõtjatele, keda kogunes geograafilist asendit arvestades üle ootuste palju

nii et mul endal jäi üle ainult mõnusasti kaasa mängida, kohvilaua taga maiustamas käia ja teha nägu, et tegelikult korraldan kõike mina :)

Anonymous said...

Georgi ja Svõrr on ju nüüd ühe klubi mehed, Svõrr on seal nende üle toodud vene laste treeneriks. Aga sellega, et ebaeetilisele käitumisele vastates võib füüsilist vägivalda rakendada (vastase takistamine kella vajutamast on ju füüsiline vägivald) ja veel ebaeetilisemalt käituda ning siis "tundub kõik õiglane", ma nõus ei ole.

Anonymous said...

Jah, selles on eelneval õigus, et male mõnitamise eest oleks võinud Abozenkole ka niisama nulli kirja panna.

Marek Kolk said...

Minule jäi see juhtum jälgijana üsna ebaselgeks (ainuke konkreetne asi oli Georgio ajaületus). Siinjuures on natukene ohtlik kirja panna, et kes ja kus seal TÄPSELT midagi tegi või ei teinud ja mis aja pealt.

Arvestama peab, et viimased 7-8 sekundit mängiti väga kiires tempos, kus ilmselt tehti ka mitu määrastevastast käiku (kuna nupud jäid kohati kahe ruudu vahele, kukkusid ümber jne). Lõpus tekkis arusaamatus mängijatel endil, et kes juba tegi käigu ja kes kella vajutas ja kes midagi maha magas. Siinjuures nii Georg kui Igor mõlemad vajutasid vastase kella tagasi käima (või siis üritasid seda teha) ja siit ka see kella jõuga kinni hoidmise efekt (sest vajutuse ajastus sattus mõlema mängija jaoks lühikesele intervallile ja võib-olla tõesti ka keegi hoidis, aga seda kõrvalt aru saada oli ikka äärmiselt keeruline).

Mina viigipakkumist ei näinud, aga kui Igor tõesti pakkus viiki (kuigi oleneb mis ajal ja mis seisus), siis muudab see veidi asja.

Fakt on aga see, et seis oli mõttetu võidu peale mängimiseks ja mingil hetkel kaalusin mängu katkestamist ja mõlemale nulli panemist (samas mõistsin, et otsest alust ei ole ja seega lasin edasi mängida).

Lisaks kehtis viigi taotlemine viimase 2 minuti pealt (üks põhjus, miks edasi mängida lasta).

Kõik võib olla, võimalik, et keegi kuskil hoidis jõuga kellanuppu all, aga partii ajal ei toimunud selles osas mingeid pretentsioone ja siis kui need tulid, oli Georgil 0 ja Igoril 1 sekund aega. Ei väärinud sealt kumbki seda punkti, aga mina ei näinud ka piisavalt tõestuslikku materjali tulemuse ümber muutmiseks.

Anonymous said...

Järjekordne tõestus, et ilma ajalisata turniirid on TÄIESTI MÕTTETUD KELLAPEKSMISED. Mis male see on kui pooled nupud on lauapeal ümber või kahe ruudu vahel ja mängijad ei saa isegi aru, kelle käik on? Kas krt selliseid maleturniire me tahtsimegi?

Anonymous said...

Hm, nii võib jäädagi vaidlema, mis on vähem eetiline. Kas kella maha tagumine või "lapselt kommi ära võtmine".
Mida võiks juhtumist järeldada?
1. Reegleid peab teadmaa ja enda eest tuleb seista nii hallpeal kui põlvpükstes poisikesel - vastase ebakorrektsel käitumisel pöörduda kohtuniku poole, kell seisata ja nõuda kohtuniku jälgimist/sekkumist/hinnangut/otsust.
2. Organisaatorid võiksid eelistada ka kiirturniiridel ajakontrolle, kus iga tehtud käigu eest lisandub aega

Anonymous said...

Laupäeval Rapla kiirturniiril juhtus välgutamise käigus selline lugu, et laua kõrval olev kohvitass suudeti ümber ajada ja laud ujus kohvist. Mängijad mängisid sellest olenemata vapralt partii lõpuni. Aga mis ütlevad reeglid sellise juhtumi peale, kas kell tulnuks seisatada ja kohtunik pidanuks karistama kohvitassi ümber ajajat või hoopis kohvitassi omanikku?

Peep said...

Olen näinud kuidas kella hoitakse kinni vastase ajaületuse fikseerimiseks. Muidu vajutab vastane ka kella ja mõlemal ajad maas. Pärineb see komme juba mehaaniliste kellade ajast.

Seda lipukest elektronkella tablool ei pruugi kohtunik arvestada. Minu arvates peab, sest korras kell ei valeta.

Muide korras kell on vastavas asutuses kontrollitud kell, vastava kleepsuga. Meil Eestis selliseid minu teada pole...

Et teema Võnnu turniiriga seotud, siis debütantidelt perfektne sooritus. Kes ei tulnud, jäi heast asjast ilma ja süüdistagu iseennast. Korraldajatele edu edaspidiseks ja et entusiasm ei jahtuks.

Ingmar said...

Aja mahatagumise üle võib ju viriseda, aga parem vaikselt omaette. Suvel Šanghais üritas Aronian sama Kramniku vastu, nii et meie clock-jockey'd on igati väärikas seltskonnas.

Kahepeale kuue sekundi jooksul kenasti viiki leppida ongi keeruline ülesanne. Kohtunik kõrval ju ka ei märganud, et viiki üldse pakuti. Mul on õnnestunud pikas mängus pakkuda viiki oma arust häälekalt, reeglipäraselt ja žestiga, aga vastane ei pannud ikka tähele - mis sa siis välgust tahad.

Anonymous said...

Sellistes viimaste sekundite välgutamises võidab see, kes on lihtsalt suurem nahhaal. Male on ikkagi intelligentsete inimeste mäng ja sellepärast ei peaks sellist nahaalide võidukäiku tolereerima.
15+0 asemel 10+2 ntx ei ole ju tänapäeva kelladel raske sättida?

Ilja said...

"Küll aga ei tea ma kuidas valge seda seisu pärast vb4 peaks võitma?!"

Elementaarselt.

1)Paneme Kc3-le. Juhul kui must vanker on d4, tekitame zugzwangi Lb7-ga näiteks.

2)Teeme manöövrid lipuga, tekitame jälle zugzwangid kui on vaja teades, et:
kui must kuningas on 7ndal real ja vanker lahkub 4ndast reast, Kc4 võidab kohe;
seisus näiteks Kc6, Vb4, ettur c5 manööver Le6+, Kc7, Ld5, Kb6, Ld6+, Kb5, Lc7 ideega Lb7+, Lc6 võidab

Ingmar said...

No mu maitse käib ka sedasi, et elektronkellade olemasolul tuleks inkrementi kasutada, aga eks see kellatagumine ole ka vana populaarne mänguvorm ja kui tellimust jätkub, siis korraldaja asi, millise ajakontrolli paneb. Näed, üks mees Bulgarimaalt jälle leiab, et igasugune inkrement tuleks üldse ära kaotada, sest see olla õnnetud fännid erutavatest ajapuudusesaltodelt ilma jätnud (http://www.chessvibes.com/reports/silvio-danailov-chess-should-either-change-or-die/).

Anonymous said...

Siin ei maksaks Abozenkot ülemäära süüdistada. Selline kiirete partiilõppude mängimine stiilis, et endal aega praktiliselt ei kulugi, on ju Truusi koolkonna leivanumber. Vastase kellalt aja mahapeksmisega on nii Truus kui Abozenko kui Medar palju punkte teeninud.
Nad teevad omi käike nii kiiresti, et haaravad oma nupu juba enne pihku, kui sa oma käigu ära teha suudad, hakkad kellale vajutama ja üllatus-üllatus, tema on jõudnud teha oma vastukäigu ja esimesena kellale vajutada, nii et sul ei õnnestugi omalt poolt kella alla vajutada. Selles mõttes on Abozenko Truusi täpne koopia.

Anonymous said...

Ilma ajalisata välgutamine peab jääma internetti. Päris laua taga on võimatu lihtsalt mingit korda hoida ja see lõpu lahmimine kui nupud lendavad ei ole male.

Anonymous said...

See et noored mängijad lõpus kiiremini nuppe tõstavad on suhteliselt loogiline. Ei ütleks, et Abozenko midagi väga ebaausat teeb. Pealegi Svõrjov kui vanem ja kogenud mängija peaks olema eeskujuks ja peatama kella ning kutsuma kohtuniku kui tal on pretensioone. Aga Svõrjov paraku ei olnud heaks eeskujuks ja sigatses ise veel rohkem (on teinud seda korduvalt ka varem).
Krt kui sa oled vana mees juba siis saa aru, et noor poiss tõstabki sinust kiiremini nuppe ja lepi sellega, mitte krt ära tee sulitempe.

Anonymous said...

Nii kategooriline kindlasti ei oleks, et ajalisata välk- ja kiirmale on saatanast. Aga kui mängitakse surnud viigiseisu ainult ajapeale, siis see on küll male mõnitamine.

Anonymous said...

keegi ei keela partii ajal mõtlemisaega planeerimast. male on strateegiamäng ja mõtlemisaja planeerimine/jaotamine on üks osa strateegiast. mõned tõstavad valgetega avangus nuppe helikiirusel lollikindla skeemi järgi, mis ei anna paremust, kuid hakkavad hiljem oma ajaedu abil vastast survestama ja vigu ootama. teised kulutavad esimesele 15 käigule 80% mõtlemisajast ja üritavad siis enametturit allesjäänud 2-3 minutiga realiseerida. need on erinevad strateegiad ja kui paremuse realiseerimiseks aega ei jätku, siis järelikult oli strateegia vigane ja that's it.

Anonymous said...

Diagrammseisus valge matistab 55 käiguga ütleb lõppmängude andmebaas.