Tuesday, September 8, 2009

Sinu FIDE reiting on sama kõrge kui Kaido Külaotsal!

Ei teie reiting pole üleöö tõusnud, samuti ei ole Kaido seda ootamatult maha mänginud. Tegu ei ole siiski naljaga, kahjuks ka mitte hea uudisega. Taaskord on eestlaste reitinguks fide saidil märgitud 0. Tegelikult ei ole asjas midagi uut ja ei tasukski mainimist kui Eesti maletajaid lähetuses ei oleks. Nimelt otsustas Kaido üle pika aja jälle malet mängida. Ilus ajastus, eh? Minu mäletamist mööda on seoses sarnase olukorraga Kaidol eriti head mälestused. Paar aastat tagasi sõitis ta Czech Openit mängima ja kohale jõudes selgus, et fide reitingut ta ei oma. Mis juhtus? Kaido sai ainukese suurmeistrina B turniiri mängida... :D Ok, loodetavasti see väike arusaamatus aetakse maleliidu poolt kiiresti korda.

Niisiis Kaido mängib Taanis (siiani veel põhiturniiril). http://www.skovboskakklub.dk/Turnering.php Momendil jagab ta esimest koha ja kõik tundub minevat plaanipäraselt. Osalevad veel meie head tuttavad Miezis (Läti) ja Sulskis (Leedu). Lisaks Kaido partiidele soovitan üle vaadata just nende meeste partiid. Eriti lõbus oli Sulskise partii rootslase Axel Smithiga. Kui soovite näha kuidas ei tohi mängida, vaadake kolmanda vooru partiid Külaots – Flindt. Turniiri teeb omapäraseks see, et nädala sees ei mängita ja seega on praegu mitmepäevaline puhkepaus.

Küll Kaido võtab ise pikemalt sõna, kui midagi korda saadab.

160 comments:

Anonymous said...

Braaaaavo!!

Sarunas said...

Sulskise partii Smithiga on väga ilus tõepoolest, lõppseisus kaks vankrit vähem.

Anonymous said...

Ootame ära Vaadeldaja andunud lugeja ja tulihingelise kommenteerija selgitused, mis siis seekord fide reitingutega nihu läks. Vaevalt on ses asjas süüd.

Marek said...

Ei uskunud, et see sama vana jama nüüd nii lihtsalt kordub.

Anonymous said...

Küllap Oldel on jälle näpud põhjas, maksab uute sissetulevate rahadega mingeid vanu võlgu ja nii on ka FIDE-le maksmata jäänud...

Anonymous said...

Meelis Kanepi esimene postitus ja kohe tõeline tase:D:D:D

Anonymous said...

Meelis Kanepi esimene postitus ja kohe tõeline tase:D:D:D
Mis siin ikka imestada - ikkagi SUURmeister, peabki olema tõeline tase:D:D:D

Anonymous said...

Septembri birthday are not.

nikitheone said...

homme teen, kui jõuan

Kaarel said...

mnjah... ma ei oska kohe midagi öelda.
2xkorda selline näpukas sisse ei saa ju lipsata. midagi ikka kuskil logiseb siis.

Anonymous said...

mina olin puu otsas, kui pauk käis

Unknown said...

Täiesti uskumatu see Maleliidu käitumine. Ei mingit selgitust oma kodulehel. Puhtalt ühe mehe tegemata töö - aga noh eks seda teavad ju paljud.
Miks ma ei näe siin nüüd aktiivse kommenteerija HO väiteid, kuidas selles kõiges on süüdi kes iganes aga mitte tema. Aga küllap varsti ilmub siia just taolise sisuga postitus julgen panustada

Anonymous said...

Nagu artiklist aru saan, siis pole see esimene kord. Mõni teadja võiks mingi viite anda, miks see eelmine kord juhtus!

Anonymous said...

Esialgu leidsin et ka järgmistel riikidel puuduvad reitingud:
20 Cuba
32 Bosnia & Herzegovina
34 Philippines
47 Estonia
54 Mexico
Tagapoolt ei viitsinud enam vaadata.
Pole küll kõige auväärsem seltskond, samas on ka FIDE poolt arusaamatu miks pole nende leheküljel mingit märget reitingute puudumise põhjuste kohta.

Anonymous said...

Hoiame Marekile pöialt, et Eesti reitingutega midagi sarnast ei juhtuks!

Anonymous said...

Minu mäletamist mööda lõppes eelmine analoogne juhtum sellega, et FIDE poolt tuli teade, et neil pole EML-ile pretensioone. Võib-olla tuleb oodata analoogset teadet. Imelik muidugi, et EML vaikib, sest kodulehele mingit infot ikkagi ilmub, millest võib järeldada, et midagi toimub.

Kristjan Sander said...

Kuna praeguseks on algsest postitusest juba mitu päeva möödas, on kummaline, et H. Olde pole leidnud aega nii olulist küsimust kommenteerida.

Anonymous said...

Mõtleb... mida öelda:P

Kaarel said...

kui on üldse midagi öelda...
mul igatahes siit kaugelt on seda masendav vaadata, aga noh... ma õnneks ju kaugel

Anonymous said...

Niinimetatud "opositsioon" oma margi nii täis teinud, et keegi ei viitsi neile midagi kommenteerida.

Anonymous said...

Kui mõne reaalselt tegutseva mittearuandevõlgnikust klubi või mittepankrotistunud klubi esindaja Maleliidult ametlikult järele pärib siis ta ka vastuse saab ilmselt.

Anonymous said...

Reaalselt tegutsev Truusi klubi vist kahjuks pideva aruandevõlglasena seda ametlikku järelepärimist maleliidust siis teha ei saa - http://www.tallinn.ee/g6140s17109

Anonymous said...

Kui nüüd õigluse järgi võtta, siis EML peaks Truusi klubilt need 100000 kohtu kaudu tagasi nõudma ja siis olekski TTMKK/Caissa pankrotis...Mennutagem Viljandi juhtumit.
Aga Olde Truusi klubi ei kiusa, tal paistab Truusiga vastastikku kasulik koostöö olevat.

Anonymous said...

Kuidas koer külale, nõnda küla koerale (Viljandi vanasõna:))

Anonymous said...

Aga kes on koer ja kes on küla?

Anonymous said...

Eesti on üks suur küla, milles elab nii 1,3 miljonit koerlast.

Anonymous said...

Mis moodi saab EML Tallinna linna poolt TTMK-le eraldatud raha "tagasi" nõuda?
Kadedus teeb lolliks ja pimedaks.

Anonymous said...

Haha, mille peale kade peaks olema? Kas selle peale, et mega-mega pingelise töögraafiku juures aruandeid õigeks ajaks ei suudeta esitada? Samas vist polegi nii lihtne aru anda selle rahvusvahelise Paul Kerese mälestusfestivali puhul...

Anonymous said...

Kaido ise probleemi ei kommenteeri, ju saab hakkama. Valitud seltskonnale on see aga "tohutu" üleelamine:) Litsalt tülinorimise ajend.

Anonymous said...

Iseenesest äärmiselt idiootne sakntsioonide rakendamise kord FIDEL (kui see on ikka sanktsioon). Hetkel on maailma 54 tugevamast maleriigist viiel koefitsiendid kustutatud. Laias laastus ilmselt kümnel protsendil maailma mängijatest. Kui mingi maleliit on midagi jätnud tegemata milleks siis mängijaid karistada (jätta leiva teenimise võimalusest ilma).

Muudes föderatsioonides rakendatakse sanktsioone läbi tiitlivõistlustel osalemise.

Aga FIDE presidendil ilmselt vene aegne mentaliteet nagu oli vene sõjaväes, kus rakendati kollektiivset karistamist, et siis süüdlane (nõrgemad) omavahel oleks ära lintšitud.

Kristjan Sander said...

Head inimesed, kuidas küll puutub Truusi klubi aruandevõlgnevus eesti maletajate FIDE reitingutesse?

Ja mis mõtet on FIDE-t kiruda? Miks peaks FIDE Eesti maletajaid kuidagi eriliselt kohtlema?

Küsimus on ju ikkagi selles, mida Maleliidu juhatuse esimees võinuks või pidanuks tegema, et sellist ülimalt ebameeldivat olukorda vältida ja miks tal 5 päeva jooksul midagi öelda pole olnud.

Anonymous said...

Hea Kristjan,

Ja mida annaks praegusel hetkel Olde poolne tuha pähe raputamine? Tegusid peab tegema.
Tore et sa ise oled lubanud Tartu Ülikooli Maleklubi varjusurmast üles äratada. Eks näeme kas tuleb parem klubi kui muud, või jääbki see sõpruskonna kokkutuleku paigaks.

Kristjan Sander said...

Hea anonüüm

Maleliidule annaks väga palju see, kui H. Olde lõpuks aru saaks, et peab juba mitu aastat endale ebajõukohast ametit ja sellele vastavalt käituks ehk siis tagasi astuks. H. Olde üks silmatorkavamaid jooni ongi enda vigade mittetunnistamine.

Minu klubi ei puutu siinkohal absoluutselt asjasse - aga muuseas tähendabki klubi malesõprade kokkutuleku paika. Mingite pingeridade koostamisel ma mõtet ei näe.

Anonymous said...

Kellele H. Olde neid vigu tunnistama peaks? Kas tulema põlvili oo eksimatu Kristjan Sanderi ette ja andeks paluma.

Ning millegipärast valdav enamik maleklubisid ei arva, et Olde peaks tagasi astuma.

Kristjan Sander said...

Loomulikult neile, kelle ees ta on aruandekohuslane, ehk siis liikmesklubidele.

Anonüümsed kommenteerijad võiks ainult oma anonüümse isiku nimel kõneleda.

Anonymous said...

Kui mitu etteheidet viimasel koosolekul liikmesklubidel oli?

Kristjan Sander said...

Viimasel koosolekul oli liikmetel rida etteheiteid. Näiteks küsimus noortespordi raha kasutamisest ebasihipäraselt, mida H. Olde lubas tulevikus enam mitte teha ning küsimus Maleliidu juhatuse koosoleku protokollide kättesaadavaks tegemisest liikmetele, mida H. Olde samuti lubas. Paraku H. Olde viimases osas oma sõna ei pidanud.

Anonymous said...

Esiteks tulid need etteheited vaid mõne üksiku klubi poolt ning aastaaruanne kinnitati selle vaatamata vist ühehäälselt.

Ja siis noortespordi rahade osas ju H. Olde tunnistas oma viga või kuidas:)? Kus on siis vigade mittetunnistamine?

Ning protokollide lubamise osas H. Olde tõesti ületas oma volitusi ning hiljem ka vabandas.

Anonymous said...

Sügis käes, Kristjanil igavus tapab.

Kaarel said...

aga oma riigi mängijate reitinguid ei tohiks küll üks oma-tööga-hakkama-saav juht lasta kustutada. vähemalt mitte teist korda. mul siin prantsusmaal on/oleks väga keeruline praegu mängida. nii, et mind kui fide reitinguga (või noh... oli kunagi) maletajat häirib tõesti oma punktide kadumine.

Kristjan Sander said...

See, kelle poolt etteheited tulevad, ei ole nende sisulise paikapidavuse kõrval eriti oluline. Muuseas võttis minu mälu järgi noortespordi rahade teemal sõna ka hr. Mihkelev. Majandusaasta aruande kinnitamine ei puutu absoluutselt asjasse.

Lubades G. Elmastele kindla aja tutvumaks juhatuse protokollidega ei ületanud H. Olde oma volitusi, sest juhatuse esimehel on õigus Maleliitu ainuisikuliselt esindada. Kui H. Olde võtab Maleliidule kohustuse, on see siduv. Lihtsalt ühel päeval lubas, 2 päeva pärast võttis oma lubaduse tagasi.

Jah, noortespordi rahade puhul H. Olde tunnistas enda viga. Seda pärast peaaegu aasta kestnud eitusfaasi. Kas peame FIDE reitingute puhul niisama kaua ootama?

Marek said...

Liitu võivad esindada ka kõik ülejäänud juhatuse liikmed. Mis juhtub siis, kui esimehe ja ülejäänud liikmete arvamus läheb lahku? Olgu nii, esimees võttis kohustuse, aga juhatuse ülejäänud liikmed nt ei aktsepteeri seda (no nt põhjendatult). Kumb siis peale jääb?

Kristjan Sander said...

Nagu ütlesin - kord juba võetud kohustusest niimoodi taganeda ei saa.

Marek said...

Ooot oot, Kristjan. Vasta nüüd küsimusele ka, mis siis juhtub, kui kumbki pool ei tagane. Kes kellest üle käib v peaks käima?

Anu said...

Tegelikult huvitaks, et mis siis ikkagi on nende FIDE reitingutega juhtunud? Kas keegi teadja selgitaks äkki? Oled teemaga ehk kursis Marek?

Marek said...

Olen pisut kuulnud, aga seekord ei ole selgitamine minu teha.

Anonymous said...

Mareki küsimusele ju lihtne vastata.
Alluvusjärjekord: üldkoosolek, juhatus, juhatuse esimees.

Anonymous said...

Kas tõesti on fidele jälle midagi maksmata jäetud või on konks kuskil mujal? Milles siis seekord asi?

Anonymous said...

Marek, mina vastan su küsimusele.

Väljavõte äriregistrist:

1. kanne Marko Siil juhatuse liige, elukoht Tallinn, isikukood 36801102719
2. kanne Priit Leito juhatuse liige, elukoht Tallinn, isikukood 37502040222
5. kanne Hendrik Olde juhatuse liige, elukoht Kohila vald, Raplamaa, isikukood 36612314920
5. kanne Jüri Schuster juhatuse liige, elukoht Vändra vald, Pärnumaa, isikukood 34601134223
5. kanne Carmen Kass juhatuse liige, elukoht Tallinn, isikukood 47809144914
6. kanne Riho Liiva juhatuse liige, isikukood 37507040323
7. kanne Andrus Talihärm juhatuse liige, isikukood 36211210343
5. kanne Carmen Kass ja Hendrik Olde esindavad ainuisikuliselt, ülejäänud juhatuse liikmed ühiselt

Hendrik Olde võib küll ühingut ainuisikuliselt esindada, teised juhatuse liikmed aga mitte (va pr.Kass)

Anonymous said...

Viimane postitus ilmselt seadustega päris kooskõlas ei ole.

Aga Marek võiks vähemalt teada anda millal võib mingeid kommentaare reitingute puudumiste kohta oodata.

Marek said...

Käime nagu kassid ümber palava pudru. Esindus esinduseks ... aga kumma sõna peale jääb? Ehk siis toodud järjestus : üldkoosolek, juhatus, juhatuse esimees ... peaks kehtima, mis tähendab, et esimees võib küll esindada ja välja lubada, aga temagi on inimene ja liiga optimistlik teinekord.

Mida ma teada olen saanud siis ... esiteks et esimees ei ületanud oma volituste piire (tundub nagu fakt olema), oli õigus välja lubada küll. Aga kas mitte sama õige pole ka see, et hilisem juhatuse otsus sõidab juhatuse esimehe otsusest üle. Samuti võiks üle sõita üldkoosoleku otsus, aga seda (nö nõuet) seal vist üldiselt ei tehtud (või tehti ?).

Mis puutub reitingutesse, siis mina ei saa sel teemal sõna võtta. Saatuse irooniana meie tippmaletajad üle poole aasta ei osalenud mitte kuskil ja siis kui järsku osalevad, siis just on reitingud maas ... Ehh, kummaline on see maailm.

Kaarel said...

miks mingid anonüümid juhivad siin jõudsalt teemat eemale. küsimus on ja jääb, mille krdi pärast fide kustutas ära meie reitingud. mignisugust selgitust tahaks oma reitingu kadumise kohta

Anonymous said...

Kirjuta Hendrik Oldele. Mis siin pärid?

Kaarel said...

juba kirjutasin.
aga ta on harjunud ka siin juba vastama, kui on midagi öelda olnud. praegu vist ei ole. ja ma ei usu ka sellesse, et ta mu mailile vastab. vähemalt mitte normaalse aja jooksul. mul selles vallas kogemusi.

aga sellest, miks peab teemat mujale viima, sellest ei saa ma ikka aru.

Anonymous said...

Huvitav, kuidas ta saab sellisele järelepärimisele mitte vastata? Tähendab, ei peaks saama, aga Olde saab ikka.
Maletajatelt võtta ära dokumendid (ilma reitinguta maletaja ei pruugi ilmselt sugugi turniiri korraldajatele ahvatlev olla) ja seejuures naeru kõkutada ja teha nägu, et kõik on oki-doki. Ükskõik mida, aga ärgu jälle hakaku iga kännu alt süüdlasi otsima - kõik on pahad ja mina olen hea poiss.
Et siis jah, loodetavasti vähemalt need saavad miskit targemaks, kes härra poole personaalselt pöörduvad.

Kaarel said...

ma ei usu sellesse vastamisse. mitte üks raas. kunagi oli vaja mmile sõita ja siis ei vastatud mu mailidele. eeldasin, et äkki on viga mu isikus ja lasin emal kirjutada, aga ei vastatud isegi nendele. alles siis kui ise kohale läksin, hakkas midagi liikuma. praegu ei viitsi nagu kohale tulla. kui siis detsebmris, aga selleks ajaks peaks ehk probleem lahendatud olema.

Anonymous said...

Kuulge blogipidajad, keegi juba korra mainis midagi seadusega vastuolus olemisest. Tundub, et pappi jagub.

Anonymous said...

Kes seadusega vastuolus on?

Anonymous said...

Mitte kes, vaid isikuandmete avaldamine ilma isikute loata on keelatud. Trahv päris soolane Tähismaade blogi juba sai vist trahvi selle eest.

Anonymous said...

Korrektne arupärimine on oma klubi kaudu.

Anonymous said...

Kas ikka pole vastust kuhu reitingud jäid? UUU Olde, ootame

Kaarel said...

korrektne arupärimine on oma klubi kaudu...
mm... see asi ei puuduta praegu ainult klubi ju. kui ma peaks iga asja präast oma klubi juhti tülitama, siis asi läheks väga tüütuks ära. peaks mainima, et mu klubi on ikka piisavalt suur ja ma usun, et ka mu klubi juhil piisavalt palju tööd.
selliste küsimuste puhul võiks ja isegi peaks vastama ka mängijatele, kellel sellega probleeme.

Anonymous said...

See on minu reiting. Ilma temata olen kasutu, ilma minuta on tema kasutu. Oldega on kõik kasutud.

Marek said...

Noriks siin :

1) Kas nüüd järsku on tõesti reiting nii tähtis ? Las selle eest kostavad ikka need, kellel seda tõesti vaja on. Ma ei õigust nende reitingute puudumist, kuid ei tasuks nüüd hüsteeriasse ka langeda.

2) Kaarel, su arvates sinu klubi on suur, aga veel suurema üksuse esimees ... temal ju aega küll, aega vastata absoluutselt iga suvalise päringu peale ? Lihtsalt loogika viga oli siin sees. Sellest hoolimata, pärida tasub ikka. Ma ka pisut ei taipa, miks ametlikult ei vastata sellele küsimusele (järelikult peab see olema seotud ka teiste veel lahendamata küsimustega).

Unknown said...

Mis mõttes see äriregistri väljavõte ebaseaduslik on? Lihtpäringu, mille tulemusena saab juhatuse liikmed jms informatsiooni, on igaühele tasuta ja koheselt nähtav. Kogu infole juurde pääsemiseks peab vist läbi netipanga 24 krooni maksma. Tegemist avaliku registriga.

Anonymous said...

Äriregistri väljavõte on tõesti seaduslik, aga kui isikukood riputatakse kuskile, siis on see andmekaitseseadusega pahuksis.

Anonymous said...

Võiks lõpuks üle saada oma lapsikust solvumisest, et kunagi jäeti emailile vastamata. Kibestumine tapab tervist.

Anonymous said...

Marek, ma ei saa aru hästi, milleks Sa püüad igas asjas õigustada EML-i ja Oldet? Kas Sul tõesti pole selgroogu öelda, et reitingute puudumine antud juhul on pask, mille põhjustajaks on arvatavasti EML.
Sellises stiilis mula, et miks teil seda vaja ja küsige klubi kauda mina ei kommenteeri kuigi oman infot - tüütab ära!!!

Anonymous said...

Aga kuhu on jäänud usin kommenteerija Ants? Kas kleebib plakateid Jõgeval ja on maletajad unustanud?

Marek said...

Kommentaator 10:56, palun ära aja sassi minu postitusi ja teiste omi. Sul on nad kokku segatud ja jätad väga vale mulje. Pärast korrastamist saad ka oma küsimusele vastuse. Lisaks, kust sa võtad, et ma oman nt täielikku infot, ma ei saa ju avaldada seda, mida ma 100% (v sinna lähedale) ei tea, kuigi suure osa sellest olen kuulnud.

Anonymous said...

Ei ole kadunud ja plakateid ka ei kleebi. Ootan rahulikult, sest nagu Marek juba vastas, järelikult peab see olema seotud ka teiste veel lahendamata küsimustega.

Anonymous said...

Ei saa mitte aru, mis siis lahti on nende FIDE reitingutega ja miks juba nii pikka aega? Ja miks Hendrik Olde alaliidu koduleheküljel või kuskil mujal mitte ühtegi avalikku selgitust selle kohta pole andnud?

Ants said...

Tehti tähelepanek, et miks ma ei ole kommenteerinud, eks ma siis püüan muude kiirete asjatoimetuste kõrvalt anda oma nägemuse.
Paneb imestama, et H. Oldel oleks nagu üle 3000 alluva, st. kõik kes malenuppe oskavad tõsta. Need alluvad saavad arupärimisega pöörduda otse alaliidu juhi poole ning omavad õigust saada vastus. Väga imelik!
Proovige teid puudutav küsimus esitada mõne ametkonna juhile, või siis linna-valla juhile. Teid suunatakse ametlikule kanalile, teete järelpärimise ja saate sellele kirjaliku vastuse.
Siingi on korduvalt suund kätte antud - ametlik järelpäring klubi kaudu!
Kaarel ütles, et klubi juhil isegi palju tööd ja tema ei taha segada. Mulle tundub see klubi eiramisena. Ongi üks põhjus, miks maletajate klubikultuur ei saa jalgu alla, klubi juhist minnakse lihtsalt mööda.
Nüüd ametlikust vastamisest kodulehekülje kaudu. Kuskohas on seda enne nähtud? Vähemalt mina ei ole seda kohanud. Võib-olla siis ainult mõni pressiteade.
Blogid on aga eraviisiline infovahetus ja siia ametlikud teated ei kuulu.

Anonymous said...

Antsu erapooletu jutt ei üllata mitte millegagi.

Anonymous said...

Varasemates tulistes postitustes on Olde kõva sõnavõtja ja enda õigustaja olnud. Hoog vist on raugenud...
Ja see, et tuleks ametlike kanalite kaudu aru pärida on lihtne rahva lollitamine.

Kaarel said...

kulla kallis ants või kes sa ka ei oleks.
kui ma hakkaks oma klubi juhti kiusama sellega, et kuulge, teate, et eesti males on see ja see sitasti, et kas te saaksite küsida, mis lahti on, siis ta hakkaks arvatavasti naerma ja küsiks, kuidas on võimalik, et see juhatus püsib.
ja Marek... oeh, sinuga vaidlemine on mõtetu, aga alaliidujuht peab tegelema probleemide lahendamise ja nende selgitamisega (juhul kui pressiesindajat vms ei ole). kui ta sellega hakkama ei saa, siis tuleb süsteemi muuta või juhti vahetada.
ja siis veel sellesamuse "erapooletu" antsu väide et alaliit ei peaks sellistest probleemidest teatama ametlikult. kuulge... kui alaliit (või mõni muu organisatsioon) ei ole võimeline midagi loogilist teha (siin puhul ei ole võimeline fide reitinguid käigus hoida), siis tuleks sellest teada anda koheselt, mitte sa avastad selle siis kui hakkad kuhugi turniirile registreerima ja avastad end y-grupist, sest sul ei ole reitingut.
näide väljaspoolt malet: kui me kallis spordisõbralik (nagu kõik sellega liitunud sportlased ütlevad) tallinna linn eesotsas savisaarega otsustas mu kergejõustikuklubi (ja paljude teiste klubide) Kalevi toetust tagantjärgi (!!!) vähendada, siis tuldi kohe treeneritele ütlema, et me ei ole võimelised teile koheselt saale rentima ja võimalik, et kõik sportlased ei saa litsentsi jne, mitte ei lasta seda avastada mõnel võistlusel, kus öeldaks, et vabandust, sa ei saa joosta, sul ei ole litsntsi.

ja vastusest. muide, ma sain väga põhjaliku vastuse oldelt ja ma olen väga tänulik selle eest. sealne info oli ammendav.

ma vabandan, et see kommentaar on kuidagi närviline, aga mis teha... mõni väide tekitab minus närvilisust ja jõuetud viha.

Ants said...

Paar kuud tagasi arvas keegi tundmatu, et ma ei ole erapooletu. Kui ei, siis ei ja ma pakkusin seda võimalust talle. Oskab ehk keegi poole sõnagagi öelda, mida on mul EML-lt ja Hendrik Oldelt tahta?
Samas imestan kommenteerijate seisukohtade muutumist. Alles süüdistati Hendrikut, ei ole õppimisvõimeline, ei muutu. Mis siis nüüd? Nüüd süüdistus, ei võta sõna, ei õigusta, ei ole nagu enne.
Minuteada on Kaarel saanud juba vastuse FIDE reitingute kohta, kui nii, eks ta paneb selle ükskord üles.
Veel imestan Mareki kannatlikuse üle. Ta raudse järjekindlusega selegitab, kuidas asjad käivad ning ta peab seda tegema aina uuesti ja uuesti.
Nüüd proovin ka üllatada, sooviti ju:)
Paar nädalat tagasi kommenteeriti Postimehes meie ühe juhtpoliitiku fenomeni endise USA presidendi R. Nixoni näitel varal. Ükski eelküsitlus ei lubanud talle valimisvõitu, kuid ometi sai ta kaks korda presidendi ametisse. Fenomeni nimeks oli VAIKIV VALIJA. Kas tuleb tuttav? Kui lugeda kommentaare ja neid uskuma, siis peaks H.O.ammu oma kohalt läinud olema, kuid ta püsib.
Selgituste asemel teeb mulle hoopis head meelt asjaolu, et Kristjan sai Tartus klubi käima. Edu talle!

Kaarel said...

ants, kas "ta", kes peaks midagi üles panema olen mina või olde (sinu postitust lugedes võib seda "ta"´d kaheti mõista)?
mina ei pane midagi üles, sest see ei ole minu asi selgitusi jagada, miks fide reitingud puuduvad. küll aga ma loodan, et selle paneb ülese olde, kelle selgitused, nagu ma ütlesin, olid ammendavad ja mingil määral ka mõistetavad.

Marek said...

Järjest paremaks läheb :--D Algul sain mina sõimata, et ei avalda ... siis nüüd võiks irooniliselt Kaarli käest küsida, et nagu ei vihja ka või ? Arvatavasti saame pärast valimisi vastuse nii mõnelegi Eestit puudutavale küsimusele ... :--D

Anonymous said...

Mis siis ikkagi on lahti nende FIDE reitingutega ja miks juba nii pikka aega? Ja miks Hendrik Olde alaliidu koduleheküljel või kuskil mujal mitte ühtegi avalikku selgitust selle kohta pole andnud?

Kaarel said...

Marek, mina ei ole sind ju sõimanud.
see ei ole absoluutselt ju sinu asi seda avaldada, sa võib-olla riputaksid selle avalduse ülesse, aga see ei ole sinu tööö seda selgitada. Selliste avalduste tegemine on ja jääb alaliidu juhi tööks (loomulikult kui ei määrata seda tööd tegema keegi teine).

Anonymous said...

Asi kisub juba koomiliseks, kuigi peaks vast hoopis nutma: nii mõnelgi on juba infot, aga keegi ei taha seda avalikustada. Jääb vist ainult nentida, et kusagil on kallutatud jõud.

Anonymous said...

Asi peab ikka päris hapu olema, et selline keerutamine ja venitamine käib, ei mingeid vastuseid. Aga vaevalt on ses asjas juhil mingit süüd, ilmselt on jälle kuskil mingid varjatud jõud, kes on kõiges süüdi...

Marek said...

Kaarel, ega sina ei sõimanudki, aga keegi siin nagu sai pahaseks küll ... samas, ma mõtlen, et see on koomiline moment, sest nüüd tead sina ka (ilmselt rohkem kui mina) ja teised ikka targemaks ei saa :~D Ma küll ei kujuta ette, mida siin mõni mõtleb ... mingeid hulle vandenõuteooriad võib-olla ... ja minu meelest võiks see asi isegi hullem olla, sest ausalt öeldes, istub ka minu sees väike saatan(mõnede arvates suur) :~D

Ants said...

15. kuupäeva kommentaaridest loen, Kaarel: ma ei usu sellesse vastamisse mitte üks raas;
... ja ma ei usu ka sellesse, et ta mu mailile vastab.
17. kp. Kaarel: kelle selgitused, nagu ma ütlesin ...
17. kp. Ants: blogid on eraviisiline infovahetus ...
Jälle ainult imesta ja minesta. Esitasid küsimuse ja vastuse said kahe päevaga. Kaarel, mina leian küll, et Sinul oleks siin midagi selgitada.

Vandenõuteoreetik said...

Õigus Marek, vandenõu jah. Varjatud jõud, varjatud jõud!!

Anonymous said...

Antsu kiri on eriti humoorikas (heas mõttes)

Marek said...

Kusagil struktuurides on kallutatud jõud ... tsiteerides Eesti klassikat.

Ants ja Gert, kuidas poliitikas siis on, ons seal kuskilt kallutatud jõud ?

Ants said...

Meie kandis pole veel näha olnud :)

Hendrik Olde said...

Head anonüümsed "kommijad",

oma viimases postituses ma ütlesin, et selles blogis ei ole mul mõtet selgitusi jagada enamasti anonüümsetele arvustajatele. See on siin koht, kus kõik avaldavad oma subjektiivseid seisukohti - ja see ongi sellise blogi eesmärk.
Nii ka selle teemaga, mille juures ma julgen kinnitada, et enamus siin kommentaare kirjutanud malehuvilised ei oma ise FIDE reitingut (või vähemasti aktiivset reitingut, mis eeldaks pidevat osalemist rahvusvahelistel turniiridel).
Eesti Maleliit tegeleb selle tekkinud probleemiga nagu ka paljud spordialaliidud tänasel päeval tegelevad meist olenematutel põhjustel tekkinud erinevate probleemidega (näit. Eesti Kergejõustikuliit teatas just äsja, et nad on sunnitud oluliselt kärpima tippsportlaste toetusi, jne).
Kui mõnel maletajal on tekkinud probleem, et teda ei lubata kusagile võistlema, siis palun andke sellest maleliidule teada. Ei ole jäänud siiani ükski probleem lahendamata või turniir mängimata.

Loodan, et probleem reitingutega saab lahenduse kõige lähemal ajal, sest lähiajal on ka kohtumine riigi esindajatega.
Samuti on tegelikult ka täna kõigile maletajatele nähtavad nende reitingud, kuid neid ei ole esilehel!!!

Huvitav tähelepanek - miks Vaadeldajas näiteks ei ilmunud uudist 1.sept. uute avaldatud reitingute kohta ja Eesti maletajate reitingute muutustest, vaid uudis jõudis siia täpselt sellel hetkel, kui reitingud esilehelt maha läksid. Samasugune uudis ilmus ka kohe V.Golubenko sulest ja seda mitte uute reitingute ilmumisega vaid ikka siis kui need esilehelt kadusid.
Samuti ilmuvad siia ka väga operatiivselt erinevad uudised negatiivsete uudiste kohta aga mitte positiivsete uudiste kohta.
Mõtleme positiivselt!

Edukat maletamist soovides,
H.Olde

P.S. Tehke parem reklaami, et Äripäeva tegevjuht Igor Rõtov annab 29.sept. simultaani ärimeestele O.Ladva toetuseks!
Või noored mängisid edukalt EM-l Itaalias, jne... Peaks ju olema kirjutada ka positiivsetest asjadest, sest need ei tule iseenesest...

Anonymous said...

_kui ma hakkaks oma klubi juhti kiusama sellega, et kuulge, teate, et eesti males on see ja see sitasti, et kas te saaksite küsida, mis lahti on, siis ta hakkaks arvatavasti naerma ja küsiks, kuidas on võimalik, et see juhatus püsib._

Oldevastased ikka täielikud koomikud. Selleks klubi juht ju ongi, et kui juhatus teda naerma ajab siis alustada tegevust juhatuse väljavahetamiseks. Kui klubi juht ei tea midagi sellistest naermaajavatest asjadest, siis see juhatus jääbki püsima.

Anonymous said...

Kaarel, Sind tembeldati just Olde vastaseks:) Soovin õnne!

Anonymous said...

Tänud Hendrikule asjaliku vastuse eest stiilis, et kergejõustikul on ka raske ja olge positiivsed. Kui tahate malet mängida siis rääkige minuga läbi ja ma luban.
Kas segaduse põhjuseks on ikkagi mingisugune täitmata kohustus Fide ees? Ja äkki tegu suuremate asjadega kui liikmemaks?
Ootame sisulist vastust, sest mine tea kunas netis jälle miskit mõnelt lehelt kaduda võib. Tore on ka see, et EML juhil on andmed kust nurgatagant meie maletajate numbreid näha saab!
Äkki ikka selgitaks keegi asja sisu. Kui ei siis soovitan mõnel GM-l (KK või MK) otse FIDE-le kirjutada ja uskuge - seda vastust loete sellelt saidilt üsna kiiresti!

Anonymous said...

Noh, ja mis edasi? Jälle golubenkolik ähvarduspärl!

Kah Juht said...

Suurelt Juhilt muidugi ilus jutt, ega midagi muud temalt oodanudki: kõik probleemid tekkivad ikka temast olenematutel põhjustel, teistel spordiliitudel on ka raske, ikka on kõik teised pahad ja üritavad esile kiskuda ainult halba - selle asemel et kirjutada nii-nii paljust heast, mis eelkõige tänu meie juhi olemasolule teoks saab, mõelgem ikka positiivselt jne. Ei mingit konkreetset vastust, millest siis seekordsed probleemid FIDE-ga põhjustatud on, eelkõige ainult seda vastust oodataksegi, sest hämajuttu oleme juba küllalt kuulnud.

Anonymous said...

Huvitav, kas Kah Juht riputab tööalased vastused blogidesse. Lase aadressidel tulle, loeks huviga

Anonymous said...

Mis siis ikkagi on lahti nende FIDE reitingutega ja miks juba nii pikka aega?

Anonymous said...

Lõpetaks selle Olde kallal võtmise ära. Selles lolluses ei ole kindlasti tema üksinda süüdi, kuna näiteks FIDE juhi puhul on tegu ehtsa tšurbanniga, kes üritab selle organisatsiooni juhtimises rakendada vanu vene sõjaväe aegseid meetodeid, nagu näiteks kollektiivne karistamine. Kui FIDE ees otsas oleks normaalne lääne inimene, siis ilmselt selliseid lolluseid ka ei tehtaks, vaid leitakse tsiviliseeritumaid suhtlemisvahendeid.

Marek said...

Mina FIDE-le seda ette ei heidaks, mingeid meetmeid on ju vaja. Samas, praegu 1. juulist avaldatakse nimekirju 6 korda aastas paari aasta taguse 2 asemel, mis tähendab, et kui kuskil tekib FIDE-le rahavoo katkemine, siis kohe bännitakse ära (ja seda saab tihedamini teha kui varem). Samas, mingi väike organisatsioon ei saa ju prognoosida, et tal iga kahe kuu tagant need vajalikud summad olemas oleks. Nats ebaloogiline on ka see, et võetakse maha kõigi mängijate reitignud, kui tegelikult on reaalselt vist tasumata enda paari Eestis toimunud turniiri arvestamine. Pigem võiks siis bännida edasise arvestamise (kuid see ei ole eriti tugev hoob).

Analoogiline nt telefoniarvete maksmisega. On mingi tähtaeg, aga samas inimestel on erinev raha sissevool. Samuti ausalt igakord ei viitsi ka jälgida seda kuupäeva, tavaliselt nt mina maksan siis, kui (interneti)panka satun. Kuid telefonifirma ei lülita telefoni hilinemise pärast ka kohe välja, vaid esiteks annab teada, siis paneb peale mingi piirangu hiljem ja isegi siis ei nullita telefoni ju täitsa ära. See aga laseb mõlemal poolel rahulikult eksisteerida ilma et reeglid liiga ranged oleks.

Mis aga halb on, on see, et Eestis juhtub selline asi juba mitmendat korda (olenemata siis põhjustest).

Anonymous said...

SADA!
Ja ikka veel ei tea ametlikku versiooni, mis siis ikkagi juhtus reitingutega.

Anonymous said...

Saage lõpuks aru, et ametlikku versooni ei tulegi siia blogisse.

Marek said...

Kusjuures, kui nüüd mõtlema hakata ... siis FIDE küsib ühe turniiri eest 50 eurot, kui keskmine reiting kõrgem kui 2300, siis 100 eurot (üle 2400 keskmisega 150 eurot jne). Šveitsi süsteemis küsitakse mängija=1 euro. Arvestades seda, et nad on läinud elektroonsele süsteemile ja enamus töö tehakse föderatsiooni v kohtuniku poolt, siis mingi 10 mängijaga turniir (nt Eesti MV) võrdub tiba üle 1500 krooni. Kuidagi kõrge tundub või kuidas ?

Seda enam, et selliste summade eest mängija nime vahetamine võtab FIDE-l aega nt juba 7 kuud (kuigi ma sain kunagi kinnituse, et kõik on korras).

Olgu märgitud, et üle 15000 euro FIDE aastas ei kasseeri :~)

Siia lisandub mingi segane klausel, et FIDE küsib hea meelega iga aasta ühe euro aktiivse mängija eest tabelis, Eesti puhul on see siis u 292 eurot (ma ei tea, kas seda ka küsitakse eraldi, kui juba turniiride eest see röögatu summa sisse soolatakse).

Anonymous said...

Keegi ei räägigi, et just siia blogisse ametlik versioon tulema peaks, aga alaliidu kodulehele võiks see ometi tulla. Puudutab teema ju ikkagi paljusid maletajaid. Eks ootame edasi.

Marek said...

Mis muideks tekitab õigustatud küsimuse, et kas Eesti peaks üldse oma siseturniire FIDE-le arvestuseks saatma. Me peaks näiteks osalejatelt juba osalustasu võtma üle saja krooni paljalt selleks, et katta reitinguarvestuse kulusid.

Minu küsimus kulla kallilt opositsioonilt seekord, et kuidas TEIE sellesse küsimusse suhtute? Kavas oli nt tulevikus praegusel valitsusel hakata rohkem noorte turniire saatma, aga selles valguses tundub nagu raha põletamine ... ? Samas saab võtta seisukoha, et see siiski oleks Eesti prioriteet ja see kokkuvõttev 10-20 tuhat ikkagi suunatakse FIDE-le (rohkemate turniiride korral, summa ei ole liiga suur, kuid ta on proportsioonist väljas).

Marek said...

No tegelt tasuks ka teistel tutvuda sellise materjaliga :

http://www.fide.com/fide/handbook?id=3&view=category

Vahva on veel see, et nt noort MM-il on iga võistleja eest FIDE-le 70 eurot (millele ka korraldaja ise midagi lisab) iga võistleja kohta, nt 2006 osales Eestist 11 noort, selline mass oleks 770 eurot = u 12 tuhat krooni (mis siis tuleks kellel kinni maksta ? vanematelt küsida ? aga sellega kaasnevad muud probleemid). Ma ei tea, kuida EM-idega on.

Huvitav dokument on veel nt mängijate föderatsiooni vahetmise oma : üldine vahetuse summa on 130 eurot ja puudutab mängijaid, kes eriti varem pole mingit riiki esindanud. Kui GM tahab minna teise riigi alla, siis tahab FIDE saada 3200 eurot või 1300 (sel juhul peab maletaja olema elanud uues riigis vähemalt kaks aastat). FM-i eest 800/325 eurot ja täiesti suvalise isiku eest 325/130 eurot (selle viimase kohta võiks küll küsida, et mille eest? tegu pole ju elukutselistega).

Kui rikutakse esindusreegleid, siis võidakse nt kasseerida 3200 eurot trahvi.

Vot sellised vahvad asjad siis.

Anonymous said...

Ma ei saa aru, mis virisemine see on, et seda ja toda peab tegema. Minu meelest see on alaliidu ülesanne. Millega siis üldse alaliit tegelema peaks? Kui antud kohustusi täita ei suuda või ei taha siis...

Kaarel said...

ants, sulle ma ei pea mitte midagi seletama.
ja tegelt ma ei pea isegi üldiselt kellelegi mitte midagi selgitama. kui siin ainult oma tööandjale, ülikoolile, vanematele või mõnele muule tähtsalt asutusele/inimesele.
ants, sa ei ole õnneks keegi neist.

ja mis puutub tembeldamisesse, siis tembeldagu mind kelleks tahes. ega need anonüümsed tembeldajad just suuremat ajupotentsiaali ei oma kui delfi kommenteerijad. sama masti mehed.

ja mis puudub olde vastasusse, siis ma ei saa öelda et ma olen ta vastane. mulle lihtsalt absoluutselt ei meeldi, et mulle südamelähedase spordialaga eestis pidevalt logiseb midagi.

Ants said...

Kaarel, ega ma Sinult selgitust ootagi. Ainult vaata korraks ennast, ise oled Sa päris suur selgituste nõudja. Kui esitad loetelu, kellele selgitusi jagad, siis on Sul õigus ainult nendelt neid ka nõuda.

Kaarel said...

ma usun, et minul, kui selle alasportlasel on õigus nõuda ka selgitust oma alaliidujuhilt juhul, kui teema/probleem puudutab mind.
või sa leiad, et mul ei ole õigus enda reitingu kadumise kohta selgitusi nõuda?

Anonymous said...

Õigused ja kohustused on tavaliselt vastastikused.

Kaarel said...

ma usun, et ka alaliidujuhil on õigus oma sportlastelt selgitusi küsida nt. ebaväärika käitumise pärast turniirisaalis või malega seonduvalt. loomulikult kui see nn. rikkumine oli tõesti mingisugune suur "number".

Ants said...

Kaarel, Sul on täiesti õigus. Probleem puudutas Sind ning Sa nõudsidki vastust. Ainult konks on selles, et nõudmine käis avaliku blogi kaudu. Enamus malesõpru elas Sinu nõudmisele kaasa ja toetas Sind. Nüüd said Sa maleliidult vastuse, kuid seda infot ei raatsi Sa enam toetajatele jagada.

Anonymous said...

Pidasin Kaarelit meeldivaks inimeseks...

Anonymous said...

Soo, nüüd siis tuli vastus Fidest ja tehke pakkumis kui suur on EML võlg? Kes lähemale pakub saab auhinna. HO-l on keelatud osaleda, kuna ta võib suurusjärku aimata!!
Vastuseid ootame esmaspäevani
Teadja

Marek said...

Aa, mis auhinna me võiks siis saada?

Anonymous said...

Pakun 1700 EUR
Valdur

Anonymous said...

1800 EUR
Paul

Anonymous said...

Olde kuupalk.

Anonymous said...

Eelmisele.... see on siis ca 35 000 EEku

Anonymous said...

Pole paha

Anonymous said...

Mis siis ikkagi on lahti nende FIDE reitingutega ja miks juba nii pikka aega?

Kaarel said...

Ants... saad sa aru selelst, et see ei ole minu asi seda avaldada. Olde küll lubas mul selle kirja avaldada, aga kuna seal kirjas on ka natuke muud juttu, mis väga avalikust ei puuduta ning üks lõik natuke ründab ka üht Eesti väga tugevat, siis ma seda kirja kindlasti üles ei riputa.
samas, ma usun, et me kõik teadsime juba ka enne, miks reitingud on kadunud. selles ei ole midagi proosalist, see on põhimõtteliselt ainuke loogiline põhjendus. raha.

aga minu pakkumine on, et äkki on võlg midagi 1000euri kanti.

Ants said...

Tänan Kaarel! Asi kohe selga.

Anonymous said...

Miks nii tagasihoidlik pakkumine Kaarel? Ootame teistegi pakkumisi.

Kaarel said...

1000eurot on 15650krooni. minu meelest on see päris suur summa juba. sellest mu väike pakkumine

Anonymous said...

Mina pakuks julgelt rohkem nt 10000 EUR-i (las see olla minu arvata, miks ma nii suurt summat pakun)
Muide mis auhinnaks?
Gert

Unknown said...

sama pakkumine, 10,000EUR; MK2011 deposiit...

Reiting said...

Kas tõesti sellised lood siis nende FIDE reitingutega??

Marek said...

Te olete selle deposiidiga lolliks läinud või ? See küsimus juba mitu aastat üleval ja sellise võla peale oleks FIDE ammu Eesti välja visanud.

Kalev said...

Miks Marek siin teisi lolliks tembeldad, eks küsi ise alaliidust järgi mis värk sellega on.

Anonymous said...

Millised on viimased arengud, uudised? Kas jätkuvalt peidetakse pead liiva alla?

Anonymous said...

Nuuh!
Keegi teadja lubas siin esmaspäeval auhindu jagada?!

Anonymous said...

Polnud öelnud, millisel esmaspäeval. Seega ootame jätkuvalt pakkumisi!! Varsti algab teine voor, kus pakkumises saab osaleda ka HO!!

Anonymous said...

HO juba osales aga anonüümsena nagu IP seekord näitab

Kristjan Sander said...

Ei saanud vahepeal seda lehte külastada, vastan siis nüüd Mareki küsimusele.

Marek, me ilmselt mõlemad nõustume, et Hendrik Oldel on õigus juhatuse esimehena, kes võib Maleliitu esindada ainuisikuliselt, võtta Maleliidule kohustusi. Kui juhatus pärast otsustab, et ei nõustu sellega, ei vabasta see siiski Maleliitu kohustuse täitmisest. Samamoodi kui ükskõik kes meist võtab kohustuse ja hiljem ümber mõtleb, ei vabasta see kohustuse täitmisest. Küsimus ei ole siin selles, kelle sõna jääb peale või kes kellele allub. Kas mul nüüd õnnestus arusaadavalt selgitada?

FIDE reitingute lugu on aga jätkuvalt must ja Hendriku kommentaar, kus ta mitte midagi asjakohast ei öelnud, ei heida sellele kardetavasti vähimatki valgust. Marek, ma küsiks sinult vastu - mis on sinu jaoks juhatuse esimehe kohustuste täitmise miinimum, millest allapoole sattumise korral tuleks ta tagandada?

Marek said...

Kristjan, minu jaoks on siiski kaks erinevat asja : inimese otsus ja vastutus on ühes isiksuses. Asutus koosenb mitmest osast. Noh, sinu sõnade mängu peale, jah, ei vabasta vastutusest, kuid kui otsust muudetakse, siis ei ole ju midagi teha. Ega asutus ei pea ju leppima otsusega ainult selle pärast, et keegi nii lubas. Tekib küll vastik olukord, kuid mina siin väga palju edasi ei noriks (üksikjuhtumi korral, palju korduv on muidugi teine asi ... antud hetkel ma ei hinda kordumist, sest minul puudub vastav ülevaade).

Ma ei tea, mis see miinimum on, aga miks peaks nt selle üldkoosoleku asja pärast juhatus esimehe lahti laskma, kui ta ise teisiti otsustas ? Vastasel juhl poleks juhatust üldse vaja (v siis esimeest vaja).

Mis reitingutesse puutub, siis selles osas on vast vara veel otsustada, kuna ametlikku versiooni ei ole välja toodud. Miks vastatud ei ole, siis siin võib-olla on põhjust ja võib-olla ei ole ka, aga see veel ei tähenda, et a priori keegi oksa peaks poodama.

Küll, aga Kristjan, siis minu meelest ma küsisin veel midagi siin eelmistes postitustes. Sellel teemal nagu eritilist sõnavõtmist ei ole olnud ja seda mitte kellegi poolt.

Ma olen nõus, et asjad ei ole korras, kuid põhjusi on väga raske hinnata, sest kogu riigis kui mitte maailmas on MASU pärast asjad sassis. See ei tähenda, et me ei peaks kritiseerima, aga mingit mõistlikkust on ka juurde vaja.

Kristjan Sander said...

Ei, Marek, võetud kohustusest ei saa taganeda lihtalt öeldes, et me nüüd otsustasime teisiti. Jah, Maleliit peab leppima kohustusega, mille võttis isik, kellel on õigus Maleliitu ainuisikuliselt esindada. Seda tähendabki esindamine.

Kas ma saan sinust õigesti aru, et sinu jaoks ei ole mingit alumist piiri, millest alates lugeda juhatuse esimehe tegevus ebaõnnestunuks ja tema kohustused liiga halvasti täidetuks, et teda edasiseks ametisse jätta?

Palun korda oma teist küsimust, neid "eelmisi postitusi" on siin juba omajagu.

Anonymous said...

Paraku Maleliidu juhatuse sisekord näeb ette, et tähtsad otsused tehakse kogu juhatuse poolt.

Kristjan Sander said...

Paraku on see Maleliidu juhatuse probleem. See ei piira juhatuse esimehe õigust Maleliitu esindada.

Anonymous said...

Paraku piirab küll kui juhatuse sees on nii kokku lepitud.

Anonymous said...

Tuleb välja et kogu kurja juur on hoopis EMLi juhatus. Ja kui veel sügavamale kaevata, siis on kõiges EMLiga toimuvas süüdi hoopis juhatuse valinud üldkoosolek!!
Lõppkokkuvõttes võib Kristjanile edu soovida tema võitluses eesti maletajate vastu!

Marek said...

Jah, aga Kristjan, mis sa selle teadmisega peale hakkad? Pane ennast ise praegu nt esimehe rolli. Oletame, et sa lubad midagi välja, mingis küsimuses, mis sa arvad, et on selge (mingi suvaline selline muu teema ... ja ära tule mulle ütlema, et sellist situatsiooni sinuga juhtuda ei saa), aga hiljem selgub, et nt juhatus ei ole nõus (ja mitte ainult, vaid et ta on ka lausa ketgooriliselt vastu) ... kuna juhatuse otsus sõidab sinu omast üle, siis mis sa teed? Sul on vist valida, kas leppida sellega v lahkuda ... ja lahkumisel otsustab, kui tähtis see lubamine v eksimus oli (iga pisisasja pärast lahkumine näitab samuti nõrkust, u nagu poliitikas, kus mingite asjade pärast nagu võiks isik vastutada ja mingite asjade pärast on nagu mõtetu demagoogia).

Ära sa nüüd seda küll järelda, et mul mingit miinimumi ei ole. Minust on üldse siin üsna vale mulje jäänud. Kuna EML-ist oma nime all vist kirjutab ainult HO ja viimasel ajal temagi mitte, siis keegi peab ju vastu argumente tooma. Jah, see ei ole minu ülesanne, aga mul on jube vastik vaadata pealt, kui asi lastakse ainult ühte väravasse ... ja pahatihti põhjuseta (või väga pinnapealsete väidetega). Olgu siis juba lahing (noh, sõja nime see ei vääri).

Küsimuse osas vt September 18, 2009 11:18 AM. See on rohkem aruteluks ja tegelt laiemale ringile (kusjuures üsna ilma EML toeta ja kokkuleppeta).

Kristjan Sander said...

Ei, Marek, ainus valik on lubadust täita ja seda peab teadma nii esimees kui juhatus. Esindusõigus tähendabki seda, et esindaja poolt võetud kohustused on esindatavale siduvad. Sa ju ei vaidle sellele vastu? Kui vaidled, siis palun selgita, mida sinu arvates tähendab organisatsiooni esindamine ainuisikuline juhatuse liikme poolt.

Kui sul selline miinimum ikka olemas on, siis järsku ütled, mida see sisaldab?

Kui Eesti siseseid turniire süstemaatiliselt FIDE arvestusse saata, kas see ei soodustaks meie naaberriikidest osavõtu suurenemist?

Kristjan Sander said...

Huvitav, kui 1. oktoobril viimane noorteraha osa üle kantakse, kas Hendrik Olde maksab siis sellest FIDE-le ära ja teatab siin võidukalt, et mingit võlga pole kunagi olnudki ja mõni FIE töötaja tegi inimliku vea...?

Anonymous said...

Selline esindusõigus tähendab seda, et näiteks pangas, kus kontrollitakse allkirjaõigust, võib Hendrik Olde ainuisikuliselt makseid teha kui juhatus on talle selleks volitused andnud. Et kõik juhatuse liikmed ei peaks seda koos tegema.

"Juristina" võiks KS mõista, et kuskil koosolekul arutelu käigus väljaöeldu ei ole mitte kellegi jaoks juriidiliselt siduv.

Marek said...

??? Kuidas saab see ainus võimalus olla ?

Krt, Kristjan, mis sa sogad. Võtame nt Eesti riigi. Oletame, et president lubab kuskil midagi välja (noh, loll tegu küll, aga juhtus nii). Nüüd tuleb Eestisse ja parlament v valitsus v mis iganes vajalik organ leiab, et noh, ei kõlba ja kohe mitte ei kõlba. Ja sinu arvates nii ongi, et tuleb leppida lubaduse täitmisega või? See ju tähendab, et esimees võiks ainuisikuliselt mida iganes teha. Seega ka võtta vastu asutust puudutavaid otsuseid ja kuna AINUS VÕIMALUS on sellest mitte taganeda, siis need kuuluvad täitmisele (ja tegutseda nii seni, kuni keegi ta lahti laseb).

Kas sa mitte mõnda aega tagasi ei kritiseerinud, et EML juhatuse esimees käitub liiga iseseisvalt ... ja nüüd väidad, et põhimõtteliselt on tal õigus selleks (sest kui ta juba nii otsustas, siis kuuliuvad asjad täitmisele ...)?

Reitingute asjus ei ole küsimus niivõrd selles, kas neid FIDE-le rohkem v mitte saata, vaid suuresti ka rahastamise allikas. Üks nõrgem turniir maksab ~750 krooni (ringsüsteem), tugevam ringsüsteem ~1500 krooni. Šveitsi süsteemis aga iga isik u 15 krooni (keskmine 60-70 isikut u 1000 krooni) ... tavaliselt toimuvad sellised turniirid veel mitmes grupis (nt noormeeste ja neidude MV). 10 turniiri pealt hakkab kogunema juba korralik projekti raha (noh, ilmselt küsimus ongi rohkem selles, et kui raha selleks saab, siis ei ole probleemi ... aga mis siis, kui ei saa?). Jah, nende soomlaste asjus, neid võiks käia rohkem (ja EML-l tasub mõelda, kuidas seda elavdada ... sel aastal soomlased välkmale MV-tel juba käisid ... sellega oli probleeme ka, samas huvitavam), aga noh, Eesti majandus ja poliitika ei tee ka neile käimist eriti kergemaks, sest meil tahetakse turimsi ja paradiisi kuidagi käsikäes näha.

Kaarel said...

15krooni inimese pealt juurde maksta ei ole just kohutavalt suur summa ju, kui see pandaks lihtsalt osavõtumaksule otsa.

Marek said...

Kaarel, sa ei saa asja olemusele siis pihta. See tähendaks, et tuleks nt Eesti noorte MV-d teha tasuliseks. Vastasel korral peaks maleliit leidma veel lisaks iga sellise turniiriga 700-1500 krooni, mis kokkuvõttes viiks päris suure summani (ja ma siin mõtlengi seda kogusummat).

Huvitav ongi see, et šveitsi süsteem on mingis piiris odavam, kui ringsüsteem (kus odavam variant on 50 eurot, isegi nt 6 osaleja korral ... mis on miinimum lubatud arv). Aga ka sellega peab arvestama, sest nt neidude MV-tel võib nii juhtuda ja siis ei oleks osalus enam 15 inimese kohta, vaid mingi 750/8 näiteks.

A kuidas Eesti reitingutega on ? :--D me küsime kogu turniirilt mingi 50 krooni ja seda siis kiirturniiride korral.

Anonymous said...

Mis siis ikkagi on lahti nende FIDE reitingutega ja miks juba nii pikka aega? See vaikimine on juba kummaline.

Kristjan Sander said...

Anonüümse kommenteerija seisukoht on siis ilmselt selline, et üldkoosolek on lihtsalt jututuba, kus juhatus või juhatuse esimees võib lubada ning rääkida mida tahes ilma mingite tagajärgedeta. Sellega on väga raske nõustuda, juristina või
mittejuristina.

Marek, võrdlus Eesti riigiga ei ole asjakohane, sest Eesti riigi seadused piiravad presidendi pädevust mitmel moel ja annavad suure osa välispoliitilisest pädevusest valitsusele ja Riigikogule. Nii Maleliidu põhikiri kui ka seadus aga annavad juhatuse esimehele õiguse Maleliidu nimel siduvaid kohustusi võtta. Vahet pole, kas seda tehakse pangas (nagu tõi näiteks anonüümne kommentaator) või kuskil mujal. Jah, MTÜ ainuisikuline esindaja võibki väga palju asju teha. Ei põhikirjas ega seaduses ei ole kirjas, et juhatuse esimees ei või võtta Maleliidule kohustust tutvustada liikme nõudmisel Maleliidu juhtimise kohta käivaid dokumente - vastupidi, põhikirjas on lausa kirjas, et ta PEAB seda liikme nõudmisel tegema.

Ei, ma ei kritiseerinud juhatuse esimeest liiga iseseisva käitumise pärast. Ma kritiseerisin teda seaduse ja põhikirja rikkumise pärast ja Maleliitu selle pärast, et puudub reaalne kontroll juhatuse esimehe tegevuse üle.

Muide, ma tegelikult ei usu üldse seda legendi, et juhatus keelas Hendrik Oldel ära dokumentide tutvustamise Gert Elmastele. Ma arvan, et Hendrik leiutas selle ise ettekäändena oma lubadusest taganeda. Vastupidist jään uskuma siis, kui näen sellise otsuse kohta põhikirja nõudeid silmas pidades koostatud protokolli.

Marek said...

Ma ei saa aru, mis siin rasket on? Esimees võttis kohustuse, jah, tal on õigus esindada jne ... aga juhtum on ju selline, et juhatusele see käik ei sobinud (ükskõik mis muu teema nt) ja juhatuse otsus on siiski kõrgem. Mida sa krt jahud, võta ette konkreetne juhtum ja lahenda see siis ära. Jõuad ju endale vastuollu. Ühest küljest nagu juhatus kontrollib ja siis kohe väidad et ei kontrolli ... ja siis et peab kontrollima ja siis, et ei saa kontrollida.

"... Maleliitu selle pärast, et puudub reaalne kontroll juhatuse esimehe tegevuse üle."

ja kui juhatus otsustab teisiti, s.t. et ju kuidagi ikka kontrollib ja esimees isegi allub, siis väidad, et jube paha. Kui esimees käituks suvaliselt, siis ju juhatus kutsub korrale (või vähemalt on see tema ülesanne).

Kui juhatus ei oleks rahul esimehe tegevusega, siis vast juhatus ikka leiaks, mida teha ... Seega jääb üle, et üldkoosolek ei ole juhatuse tegevusega rahul ja ka siin on vast meetodeid. Mina olen näinud enamus väiteid selliseid, kus juhatuse tööle nagu pole eriti palju ette heidetud.

Mis puutub müüti, siis ka mina müüte ei usu.

Minu meelest, Kristjan, jahud sa siin vale teema kallal. Ma näen, et sul on kole kange tahtmine midagi ära tõestada, aga palun võta teine teema. Sellega siin minu mõistus sinu omaga ühele tasandile ei jõua.

Kristjan Sander said...

Marek, kui sa ei saa aru, et esindaja võtab kohustuse Maleliidule ja et kohustuse võtmine on ühekordne akt, mida ükskõik milline Maleliidu organ lihtsalt tagasi võtta ei saa, siis ei oska ma muud soovitada, kui enda harimist. Võin kirjandust soovitada, aga seda siis erakirja teel. Praegu siin sinuga sel teemal jätkamist mõttekaks ei pea.

Ma arvan, et see, et üldkoosolekut peetakse mingiks kummitempliks või jututoaks, kus on ükskõik, mida rääkida - seisukoht, mida sa paraku näid jagavat - on jätkuvalt oluline ja aktuaalne teema. Sama käib selle kohta, et juhatus ja selle esimees põhikirja rikkudes ei anna liikmetele nende nõudisel teavet ühingu juhtimise kohta.

Marek said...

Kristjan, julgen sama soovitada arutlemise osas ... kui sa aru ei saa, milline organ kellest üle on (ja mis sellega kaasneb), siis ... kirjandust ei ole võimalik siin soovitada.

Kristjan Sander said...

Kuule, lepime kokku, et räägime sellest, kui järgmine kord kokku saame. Kes kellest üle on, ei puutu siin absoluutselt asjasse, aga on ilmselge, et siin kirja teel ei suuda ma sulle seda selgitada.

Anonymous said...

No mis te seal omavahel ikka räägite või kaklete. Sa Kristjan tee ikka asi avalikult selgeks. Kui avalikult asja algatasid, siis tee see ka avalikult lõpuni. Või ei leia ühtegi sinu seisukohta tõestavat materjali?

Anonymous said...

Jätkuvalt jääb arusaamatuks miks see kõiketeadja Kristjan Sander nende hirmsate aina jätkuvate rikkumiste osas pole kordagi kohtu poole pöördunud. Palju vahtu ja kasu mitte üldse.

Kristjan Sander said...

Hea anonüüm, kohus ei saa Maleliidu juhtkonda vahetada. Seda peame ikka meie ise tegema.

Kristjan Sander said...

Huvitav, kas me kunagi kuuleme ka selgitust, mis selle vististi pealt paarinädalase "virtuaalsete reitingute" perioodi põhjuseks oli?

Anonymous said...

Kristjan, kas sina või mõni sinu maleklubi liige on kannatanud kahju sellepärast et fide reitingud puudusid? Kui ei, (tsiteerides klassikuid) siis milleks küsid selliseid asju, millel sinuga pistmist ei ole.

Kristjan Sander said...

Igal Maleliidu liikmel on pistmist Maleliidu juhtimisega.