Wednesday, September 23, 2009

Nostalgiahõnguline Karpov-Kasparov matš!

Taaskord kohtuvad malelaua taga vanad rivaalid - Garry Kasparov ja Anatoli Karpov.
Need mehed on mänginud omavahel lugematul hulgal mänge - nende viies maailmameistrivõistluste matšis mängiti 144 partiid - Kasparov võitis 21, Karpov 19 ja viiki läks 104 mängu.

Matš koosneb 12st partiist - neist neli on kiirmales (25+5) ning 8 välkmales (5+2). Eile mängiti 2 partiid, täna mängiti samuti kaks kiirpartiid ja ülehomme 8 välkpartiid. Seis on hetkel 3-1 Kasparovi kasuks.

Matš mängitakse Valencias toimuva malefestivali raames.

Esimeses partiis Karpov ületas aja seisus, kus ta läks forseeritud variandile, mille lõpptulemusena ta oleks jäänud kvaliteetvähem lõppmängu, kompensatsiooniks kaugelejõudnud vabaettur ja kaksikodad.
Teises partiis oli vana hea Kasparov tagasi - lükkas lihtsalt Karpovi kokku. Tal oli selge paremus, Karpov püüdis etturikahinguga vahetada vastase aktiivse ratsu välja, aga pärast Kasparovi 22.Rf6!, ei aitanud teda enam miski.
Kolmandas partiis kahis Kasparov jälle initsatiivi eest etturi (seekord juba 15lndal käigul!). Küll aga see etturikahing sai talle saatuslikuks - seda tagasi võttes pidi ta kahima kvaliteedi, mille Karpov peenelt realiseeris.
Neljandas partiis kaotas Karpov jälle ajaga. Aga seis oli Kasparovil ilmselt väga võidetud. Või lihtsalt võidetud



Lisan siia alla ka paar linki -
  • Crestbook.com'ist võib leida Sergei Šipovi kommentaaridega online partiid;
  • Sportneti artikkel matšist;
  • Intervjuu Youtubes Kasparoviga , samuti selle ingliskeelne transkriptsioon, kus Kasparov ütleb näiteks, et tal on siiamaani suurim avangute andmebaas. Samuti saame teada, et Kasparov on Carlseni treener, ja muud palju huvitavat;
  • Live mänge näeb siit ka;
  • Ametlik koduleht;
  • Portaalil Unibet.com sai teha panuseid - kes võidab matši (enne matši oli Kasparovi võidu koef (seisul 4-0) neli ühele, Karpovi (4-0 võidu puhul) 30-1'le. Nüüd on koefitsent Kasparovi võidule 1.1, Karpovi võidule 9 ning viigile 7.5.

4 comments:

Anonymous said...

Kas Eesti maletajate FIDE reitingute kohta pole midagi kuulda? Vaadeldaja tiimile ülesanne välja uurida, mis toimub. Näidake, et teete Eesti Ekspressi maleblogile vääriliselt uurivat ajakirjandust!

nikitheone said...

Lõpetage see jama ära. Kui kedagi huvitab, siis saatke H.Oldele kiri - ta vastab (nagu näitas Kaarel Nestori näide). Mind ennast nii väga see ei huvita, ma juba tean (ilmselt) milles värk on.

Anonymous said...

Tubli Niki, et kirjutasid. Pidasin ise ka vaikselt plaani, aga eeldasin, et mõni jõuab ikka ette :D
Meelis

Anonymous said...

Eesti maletajatel on jälle FIDE reitingud!