Monday, August 3, 2009

Hillar Kärner: Karpoviga on 1-0. II osa

Jätkub jutuajamiste seeria Hillar Kärneriga. Seekordses osas räägib Hillar Kärner oma kogemustest teiste tugevate maletajatega ja ka natukene muud juttu.


Mainin ka seda, et kahjuks me seekord kala ei saanud, aga mitmeid kordi tundus, et kohe-kohe näkkab.

Nikolai Kunitsõn (NK): Aga kuidas teiste maailmameistrite ja tähtedega seisud on?
Hillar Kärner (HK): Karpoviga on üks-null.
NK: Sinu kasuks?
HK: Jah. Ftacnikuga kaks-null. Tšehhi noor suurmeister. See tähendab, minuga võrreldes - noor suurmeister. Nii. Šteiniga - vaata, nüüd ma ei oska täpselt öelda, kas lõppes poolteist, Leonid Šteiniga. Ta oli kolmekordne liidu meister ja 70ndal maailma viie hulka kuuluv mees, ja kas poolteist pool või vähemalt Tallinna turniiril tegin viigi. Kusjuures Tallinna turniiril oli sihuke lugu, et enne viimast vooru, või oli see eelviimane voor? Igastahes, eelmise õhtu, mängisime Palace hotelis tema toas bridži neljakesi. Seal oli Polugaevski, mina, Štein ja vist oli Aso Leps, keda sa ka tead (NK - ei tea tegelikult), kes on seal Iivo Nei, malekooli direktor oli kunagi.
NK: mhmh.
HK: Nii. Ja mängisime peaaegu öö läbi või nii. Kuskil kolme-neljani või viieni, ja mina mäletan, et mina võitsin mingi summa - suurusjärgus sada viiskümmend krooni, rubla tähendab.
NK: See oli suur raha siis ju?
HK: Ja ta ütles mulle, et ta ei hakka mulle maksma, et mina olen tema aukülaline, et homme õhtul on bankett ja see oli seal, harju tänava teisel korrusel, tead oli vanasti - öökabaree oli. Harju tänaval, minna vasakut kätt. Teine hoone, see ehitati ümber täiesti. Ja nii oligi, olin seal ja istusin lauas ja sõin ja jõin, nii palju kui sisse mahtus. Või nii palju kui pakuti. Ühesõnaga olin tänulik. Olin vaene poiss sel ajal.
NK: Aga Taliga on sul vist plussseis?
HK: Taliga ei ole mul plussseis, aga Tali ma olen elus kolm korda võitnud.
NK: Jaa.
HK: Taliga võib-olla tulemus kas kuus-kolm või viis-kolm tema kasuks. Ma palusin ühel mehel kontrollida, kellel on olemas kõik kolm osa Tali elu, kõik mängitud partiid. Ja sealt ma otsest vastust ei saanud, aga kuskil andmete järgi on. Aga kus ma talle nii palju kaotasin, seda ma täpselt ei oska öelda. No ma tean kus ja millal ma Tali võitsin. Tali võitsin ma esimest korda 1952 Rostov-na-Donus. Noortekoondise esimesel laual ja mul olid valged ja Tal hakkas kuskil ohverdama ja tegi vale kombinatsiooni.
NK: mhmh
HK: Ja ma võitsin väga ruttu, paarikümne käiguga.
NK: Üks partii oli, kus sa prantsuse kaitses panid mati.
HK: Oota kuule, ei pannud. Oota, kuula edasi. Teine partii mängiti Tallinnas, ei, Pärnus. 1971. Seal mängisid viis suurmeistrit kaasa ja mul oli võimalus seal turniiril tulla kas teiseks või kolmandaks.

Kuidas siis Kärner võitis Tali, seda me saame teada juba järgmises järjejutus.
Esimese osaga võib tutvuda siin.

NB! Palume kommentaaridesse panna antud teemaga seonduvaid asju. Kui on soovi arutleda malepoliitika jms üle, siis seda saab teha rubriigis Arvamuse Avaldamine!

2 comments:

Turu said...

Chessgames.com lehel on märgitud, et Kärner võitis Tali kaks korda, 1971. aastal Pärnus ja 1983. aastal Tallinnas Kerese memoriaalil. Puudu on 1952. a partii.

http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?pid=14380&pid2=21263&result=2nd

Anonymous said...

Läks hinge jah:)?