Friday, August 14, 2009

Turunurk #36

Seekord on turunurga valmimisele kaasa aidanud Margus Sööt ja juttu tuleb probleemmalest.

Mäletatavasti käisime veebruaris Margusega Soomes maleülesannete lahendamisvõistlusel, kus olime ainsad väliskülalised. Korraldajad olid selle üle väga rõõmsad, sest tegu oli juubeliüritusega: maleprobleeme lahendati Soomes juba 30. korda. Mida ma aga ei osanud oodata, oli see, et me saime päevapealt kuulsaks.


On rõõm, et et Eesti maletajad pääsevad jätkuvalt pildile ja seda ka rahvusvahelises meedias. Üleval on näha Rootsi probleemmale ajakirja "Springaren", mille esikaant kaunistab Indrek Turu ja Margus Söödi foto. Pildi on teinud FIDE juures tegutseva Alalise Probleemmale Komisjoni (The Permanent Commission for Chess Compositions) asepresident Hannu Harkola, kes on samuti aktiivselt osalenud ülesannete lahendamisel.

Springareni ajakiri on ilmunud juba 113 numbrit ning sellel on tellijaid ja lugejaid üle terve maailma. Kompositsioonmalehuvilised saavad kõik tähtsamad ja uuemad ülesanded kätte neli korda aastas: märtsis, juunis, septembris ja detsembris. Probleemide hulgas on rohkem tähelepanu pööratud abi- ja isemattidele, kuid loomulikult ei jää välja ka tavalised paarikäigulised matid ja etüüdid. Ajakiri ei ole aga ainult diagramme täis. Sinna mahuvad ära problemistide elulood, fotod, tabelid, killukesed ajaloost ning ka uudised toimuvate võistluste ja kongresside kohta. Ajakirja eestvedaja on Rootsis elav eestlane Indrek Aunver, kelle nimi ei tohiks võõras olla ka siinsetele malehuvilistele. Lisaks sellele, et korra aastas organiseerib ta malemajas rahvusvahelist lahendamisvõistlust, on ta mänginud malet ka turniiridel.


                                                                                 Indrek Aunver, Tartu 2008.

Aunveri põhiloominguks on aga eelkõige maleprobleemide koostamine. Näiteks võitis tema ja Marguse koostöös loodud maleülesanne rahvusvahelise konkursi abimattide osakonna, mille tulemused avaldati viimases Springarenis.


                                      Indrek Aunver & Margus Sööt, abimatt kahe käiguga (4 lahendust).

Abimattide ülesannetes alustab käimist must ja mõlemad pooled teevad koostööd, et lõpuks must matistada. Seega näeksid lahendused välja järgmised:

1. Kxg3 Oe3 2. Kh4 Rf5#
1. Rxg3 Kf2 2. Rf5 Rh5#
1. Oxh4 Vg5 2. Og3 Vf5#
1. Vf6 Vxh3 2. Vf5 Re6#

Järgmine tähtis sündmus on 52. Probleemmale Kongress, mis toimub 10.-17. oktoobrini Brasiilias, Rio de Janeiros. Eesti esindajatena on registreerunud Indrek Aunver, Margus Sööt ja Allan-Robert Peetsalu.

No comments: