Saturday, July 18, 2009

Turunurk #34

Eelmisel nädalal olime kambaga Hiiumaal. Seal sai palju nalja tehtud, mitu huvitavat turniiripartiid mängitud ja ilusat suve nauditud.

Tallinnast hakkasime Pika autoga sõitma juba varahommikul, sest tema käes oli suurem osa malekomplektidest ja joogivarudest. Pikk võttis reisile kaasa ka oma naise Airi, kes oli tulnud vaatama, et mees liiga palju koerusi ei teeks. Samuti korjasime Järve bussipeatusest peale Kristjan Sarapiku. Kärdlasse jõudsime ilusti, kuigi turniirisaali kohe ei leidnud. Pikk, telefon kõrva ääres, oli esimese ropsuga õigest kohast mööda uhanud ja terve linna läbi sõitnud. Aega oli siiski palju ja kui olime malelauad ja –nupud paika sättinud, tegi samuti hommikuse praamiga saabunud Kristjan Sander ettepaneku sööma minna. Kesklinnas oli mingi kohvik, võtsime supid ja Sander hakkas Õhtulehte sirvima. Järsku pahvatas ta naerma ja luges ette:
Mees tuleb hilja koju naise juurde. Naine küsib:
„Kus sa olid nii kaua?“
„Jaagu juures, mängisime malet“
„Aga miks sa õlle järgi lõhnad?“
„Kas ma pean siis male järgi lõhnama?!“


1. voorus sain mängida elektroonilisel laual ja minu partiid Vovkiga võis otseülekandena internetist vaadata. Ma olin üllatunud, et ta käis 1. b3 ja sain terveks mänguks parema seisu. Lõpuks kahisin segases olukorras viguri kahe etturi vastu ja kaotasin. Samal päeval oli veel ka teine voor. Seal võitsin valgetega umbes 5-minutilise mängu järel Enda Lõhmust.


Siin seisus oli käigul must ja ootamatult tuli 1. ...0-0?? Proua sai ise ka kohe aru oma eksimusest ja ahhetas lauda vaadates. 2. Lh7: matt.

Päeva lõpus läksime poodi limonaade, mahlasid ja närimist võtma. Siis jalutasime ühe hosteli juurde, kus oli hea grillmajake. Mingi hetk oli meid päris palju: mina, Niki, Kristjan, Tarvo, Tarmo, Kaido ja Brita, Tuuli ja Martin ning Vovk. Sõime kõhud täis, rüüpasime natuke oma jooke ja järsku tuli Nikile meelde mõned huvitavad testid.
Üks oli näiteks selline:
„Neiu on oma ema matustel. Ta näeb seal ühte noormees, keda ta pole varem kunagi näinud. Ta armub sügavalt tollesse noormehesse. Järgmisel päeval tapab neiu oma õe. Küsimus - Miks neiu oma õe tappis.“
Ei läinud mööda viit sekundit, kui Tarmo müristas: „Et seda meest uuesti näha.“ See oli ka õige ja Niki lisas täiendava märkuse, et õigesti vastavad tavaliselt mõrvarid ja seksuaalmaniakid.
Teine mõistatus meeldis Kaidole väga, kuigi ta seda ära ei arvanud.
„Mees elab kõrghoone 18. korrusel. Kui ta tööle läheb, siis sõidab ta liftiga alla 1. korrusele. Kui ta koju tuleb, siis ta sõidab ainult 5. korruseni ja edasi läheb jala.“ Küsimus – Miks ta nii teeb?
Seda keegi vist õigesti ei pakkunudki. Vastus oli, et see mees on lilliput, ta ei ulata kõrgemale vajutada.

Teisel päeval oli samuti kaks vooru. Kõigepealt võitsin Johannes Kangurit, kes alguses mängis rahuldavalt, kuid lõpus andis kõik nupud ära. Peale seda tegime sõbraliku viigi Pikaga. Tegelikult oli mul üsna ebamugav seis peale avangut ja ma olin sunnitud kõik välja vahetama. Tõstsime lõppmängus ka veel umbes 10 käiku ja siis Pikk vangutas pead ning pakkus viiki.

Õhtul istusime sama majakese juures, seekord olid lisandunud Gert Elmaste ja Siim Kanep. Siimul oli kaasas mäng petank. Algul viskasime niisama soojenduseks, kuid kuna meid oli 15, siis saime teha turniiri. Ainus naismängija Brita oli esimeses voorus vaba, kuid see ei takistanud teda kõiki võitmast. Finaalis sai ta jagu Tarmost, kes oli ka üsna täpse käega.

3. päeval algasid mu ebaõnnestumised turniiril. Kõigepealt ei suutnud ma Tõnu Raugu vastu võita umbes kolme enametturiga vankrilõppmängu. Ma olin üsna pettunud, kui Rauk lõpus muhelevalt viiki pakkus ja ütlesin: "Jälle pääsesid, kurat." Peale seda kaotasin Sarapikule partiis, kus mul umbes 25 esimest käiku oli parem seis. Kahjuks nurjasin selle paari rumala otsusega ning lõpuks kaotasin viigilise vankrilõppmängu, kus mul puudus täielikult arusaam malest.

Õhtul toimus ekskursioon muuseumisse. Kõigepealt rääkis üks tore tädi, mis kõik selles talus juhtunud on. Siis näitas ta ühte vanaaegset käru, millega naised purjus mehi kõrtsist koju vedasid. Näitena paluti Pikal sinna siruli visata, mille peale Airi ütles, et tema küll meest kunagi kõrtsist koju vedama ei hakka. Õnneks oli seda nõus tegema Fomina. Samal ajal kui mehed suitsusaunas käisid, pakuti teistele süüa. Kala, supp, viinerid - kõike oli rohkem kui küllaga. Koduõlu sai üsna kiiresti otsa, kuid minu arust oli see kohutava maitsega. Selle joogiga on nii, et mõni kord tuleb ta väga hästi välja, teine kord jälle ülimalt halvasti. Kuid laual oli teisigi jooke ja janu käes piinlema ei pidanud. Selle õhtu staar oli Aleksander Petrov, kes rääkis vene keeles vanu anekdoote ja laulis salme. Kui me bussiga tagasi sõitsime, siis jutustas ta terve tee üht nalja, mis lühidalt oli selline:
Naine kaebas mehe töökoha parteikomiteesse, et mees ei ela temaga. Parteisekretär kutsus mehe välja ja nõudis selgitust. Too hakkas end õigustama:
"Ennekõike olen ma impotent..."
"Ennekõike olete te kommunist!" parandas parteisekretär karmilt.


Viimasel päeval kaotasin veel Tõnu Truusile ja jällegi vankrilõppmängus. Kaido võitis Nikit 14 käiguga ja sai esikoha eest suure pudeli šampust. Kõige rohkem auhindu sai aga Leo Teemäe, kellel ei jäänud muud üle kui käsi laiutada ja need vastu võtta. Tagasi sõitsime Tuuli ja Martini autoga, meil vedas, et laevale pääsesime.

Hiiumaa reis oli väga lahe, sinna tahaks järgmistel kordadel uuesti minna.

39 comments:

Anonymous said...

Hea Indrek Turu,

kes nüüd ootamatult Sinu kirjatüki kallal käis ja Viljandi MS juhi (juhtide) "öised seiklused" Hiiumaal välja lõikas?!
Olin ka ise tollel teisel õhtul samas EML kohtunikekogu koosolekul ning pärast seda, kui rohkest "limonaadist" joovastusse sattunud G.E. mulle kaela kukkus ja kallistama kippus, siis mõtlesin küll - kas see ongi siis seltskond, kes soovib maleliitu edasi juhtida. Ma julgen öelda, et see on tõesti kamp (nagu Sa ise nimetasid), kes võib puhata, malet mängida ja ka "pulli" teha, kuid sellega peaks asi ka piirduma.
Ja teine küsimus, mis tekkis mul pärast Sinu üllitise (st. kärbeteta originaali) lugemist - sõbrad, kui selliselt veedavad aega Sinu poolt loetletud maletajad ja maleaktivistid ning te seda ka avalikult reklaamite (sest Vaadeldaja on ju ka Eesti Ekspressis), siis ega selline tegevus tänasel päeval malele ja maletajatele sponsoreid juurde ei too.
Enne tuleb mõelda ja siis teha, mitte vastupidi!
Parimat ja ilusat suve jätku,
H.Olde

Anonymous said...

Paluks originaallugu!

Stennu said...

algselt oli jh rohkem juttu.

Anonymous said...

Ihahaahhaaaa. Way to Vaadeldaja. Tsensuur ka kohale jõudnud.

Kristjan Sander said...

Oh, ärge pritsige sappi. Kui kõik hakkaks siin kirjutama üksteise seiklustest jutumärkidega ja ilma - ka Sinul, Hendrik, on neid omajagu - siis läheks asi päris käest ära.

Ärgem tehkem "Vaadeldajast" klatshiportaali, ma väga palun.

Anonymous said...

Asi on juba ammu käest ära läinud ja teadagi kelle südametunnistusel see on. Ikka selle "palju mõttetut mulinat aga kasu ei kopka eest gängi".

Kui nii jätkatakse võib ennustada, et kõik läheb järjest inetumaks ja male maine muudkui paraneb.

Kristjan Sander said...

Kui asjakohased argumendid lõppevad, eks siis hakatakse ikka kuulujutte levitama ja isiklikke rünnakuid harrastama. Mul on hea meel, et sellega ei teinud algust meie pool.

Loen klatshist huvitumist enda jaoks ebaväärikaks ja seetõttu käesoleva artikli osas lõpetan.

Anonymous said...

Teen ettepaneku teha Vaadeldajas hääletus, et kes on poolt, et jätkab praegune juhatus koos esimehega ning kes on vastu. Juhul kui enamus leiab, et võiks uued inimesed jätkata, siis on see mõttekoht. Kui aga enamus pooldab praegust juhatust, siis see uue juhatuse teema jms Kristjan Sanderi hülgemöla lõpetada! Muidu juba ära tüütab see lõputu teema. Kui enamus on praeguse juhatuse jätkamise poolt, siis paneks selle teema lukku. Mis arvate?

Anonymous said...

Kui teiste inimeste enne jõustunud kohtuotsust seadusrikkujateks ja põhikirjamittetäitjateks sõimamine pole kuulujuttude levitamine ning isiklikud rünnakud siis ma ei tea mis see on.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Iga inimene võib puhata ja lõõgastuda. Sina seda Hendrik vist küll teinud ei ole?

Anonymous said...

mis on ekspressi lugejatel sellest halba,et maletajad limonaadi joovad??

Anonymous said...

ja miks annavad turniiri korraldajad esikoha eest pudeli šampust,vot see on häbilugu ja propageerib midagi...

Ekspressi lugeja said...

kas males antakse Eesti meistrivõistlustel võitjale kast viina ???

Ants said...

Reedel toimus Tartu Kalda Keskuses Igor Kullamaa mälestusvõitmus kiirmales. Ise ei osalenud. A.M. sai sealt I.Kullamaa raamatu ALISTUMISEGA EI OLE KIIRET.
Lugesin hommikul ühe jutiga läbi, karm lugu.
Tema elukäigule mõeldes, tekkis küsimus, miks rahulikul ajal aetakse "tee püsti"?

Anonymous said...

Tere hea Ants,
loen Sinu kommentaare juba pikka aega ja mõtlen, mida Sa oled tegudena teinud, näiteks alles 2007 oktoobris kaebasid Sa meie ettevõtte Konkurentsiametisse, nõudes 500 tuh. kroonist trahvi.
Praegu loen ja mõtlen, et oled vist liitunud mõtteviisiga, nagu omal ajal Gandhi, kes kutsus üles osutada veretut vastupanu.
Äkki selgitad malehuvilistele oma isiksusega seoses toimunud muutusi?
Oleks tore teada saada , kui palju oled Sina või Sinuga seotud ettevõtted on toetanud malet?
Praegu jääb mulje, et Sinu näol on tegemist mõjuka malefunktsionäärina?
Parimate tervitustega,
Toomas Valgmäe

Ants said...

Tere Toomas Valgmäe!

Esmalt võiksid Sa rääkida sellest, kuidas Sa ca 10 aastasel koostööl külmalt vaiba alt tõmbasid! Samas, äri on äri. Mina teemat ei alustanud, kuid soovin lihtsalt, et Sa ise sellise asja läbi elaksid.
Kui oled pidev Vaadeldaja lugeja, siis olen oma tegemistest juba varem kirjutanud.

Edu soovides, Ants Prii

Anonymous said...

Mnjah sügavalt kahtlen kas härra Prii sobis üldse viimase EML üldkoosoleku juhatajaks, kui ta näitaks selgelt üles oma poolehoidu praegusele EML juhatusele. Ja andke andeks härrad ja prouad koosolekul viibijad kui te sellest aru ei saanud.

Ants said...

Võib rahulikult lindistused üle kuulata. Eelistusi ei saanud keegi. Nii pidi juhatuse esimees H.Olde mahtuma etteantud aja sisse, lugupeetud Tõnu Truus sai teema juurde tagasi kutsutud ning ka austatud Gert Elmaste pikk sissejuhatav tekst sai küsimusteks formuleeritud. Ajalisse raami mahtusime ka peaaegu ära.
Oli tunda, et malerahvas pole veel harjunud kindlate koosolekureeglitega. Minul selline kogemus on ning jälgisin nende täitmist.

Anonymous said...

Klubide esindajad valisid Ants Prii koosoleku juhatajaks. Kuna klubid on korduvalt toetanud preagust juhatust oleks ka imelik kui nad juhatusevaenuliku inimese valiksid koosolekut juhatama.

Demokraatia on üks ebameeldiv asi kui oled vähemuses ja jõud ei hakka peale.

Anonymous said...

Ants, hoia alt! Juhatusest ei saadudu jagu. Igavuse peletamiseks tuleb hall nüüd sinu kallale!

Ants said...

Lugupeetud Toomas Valgmäe koommentaarist võib jääda mulje, minust, kui mõjukast malefunktsionärist. Seda ma ei ole. Olen korduvalt rõhutanud, mul ei ole malelisi ambitsioone.
Eeskujuks on Raul Rebane, kes oma rahuliku käitumisjoone- ja tarkusega suudab Gerd Kanteri taustajõud tulemuslikult töös hoida.
Lihtsate näidete varal püüangi selgitada, et nn. igapäevane"saagimine" ei anna malele midagi. Võilalused peituvad koostöös.

Marek said...

T.V. ja A.P. - asi läheb kuidagi väga isiklikuks, teema on väga kaugel maleelust.

Kuid probleem on selles, et ka males on tekkinud analoogilised isiklikud konfliktid teatud inimeste vahel ja see pärsib ka igasugu mõistlikku tegevust, sest ei saa ju nõustuda oma oponendiga ... juba selle pärast, et tegu on oponendiga (a la jänes ei ole jänes, sest lihtsalt ei ole nõus sellega ... oponendi jänes on ikka vähem jänes kui minu oma :D).

Aga mõnele anonüümsele : milline siis A.P. olema peaks ... v milline peaks olema koosolekute protokollija? Et nagu EML vastasus peaks olema sisse programmeeritud? Kahtlustan, et meie ajuehitus on väga erinevalt üles ehitatud (ja minu oma ilmselt odavamatest materjalidest, sest antud loogika ei jõua kohale).

Minu meelest, kui siin üldse keegi rohkem erapooletum ja reaalselt arutlev on, siis on see A.P. (vähemalt analüüsi tasemel). Reaalelus muidugi lisandub teooriale ka praktika ja vesi muutub palju sogasemaks.

Anonymous said...

Ants Prii soigumine on ammu ära tüüdanud. Saame kõik hästi läbi, kompromissid jne. Kõike seda on proovitud. Ligi 12 aastat on Olde maleliidu eesotsas olnud ja on selgeks saanud, et temaga koostöö osutub varem või hiljem võimatuks. Seni oled sa "males" olnud väga vähe ja peamiselt kuulanud ainult Olde seisukohti. Kahjuks on sinu jutust selgunud, et valetamist ja lubadustest mitte kinni pidamist pead sa normaalseks ja peitud sõna poliitika taha. Samuti ei mäleta, et sa oleksid teinud mõne asjaliku ettepaneku kuidas olukorda parandada. Paraku meenutab sinu käitumine Olde oma - rahva ees tehakse head nägu ja seljataga keeratakse täiega...

Anonymous said...

No mis viga ON ? ise kõik vingute ja vingute , asi oli ammu ära vaibund ja nüüd jälle siin urisete , majtea tehke siis paremini Kui H.O. , males tuleb ka selline nn. majanduslngus kui kõik vigisete , kokku peame hoidma , selles peitub jõud !

Ants said...

Tänud Marekile!
Kas anonüümse kommenteerija poolt väike taktikaline muudatus? Minu jaoks ei midagi uut, nähtud:)
Mis ei tapa, teeb tugevaks!
Seda olen ennegi öelnud, et olen süsteemis suhteliselt lühikest aega. Võib-olla see ongi eeliseks ja võimaldab asju näba teise pilguga.
H.Oldega saab vabalt asju arutada, minule ta oma seisukohti peale ei suru. Kristjani ja Gerdiga on raskem, kogu jutt taandub tasapisi väitele, Oldega ei saa koostööd teha, näed lubas ja ei teinud, ta peab tagasi astuma!
Vaadeldaja erinevate osapoolte kommentaare võrreldes:
H. Olde - poisid teeme koostööd, läheme edasi;
Kristjan ja Gert - koostööd ei saa teha, H.O peab tagasi astuma.

Panen piltlikult üles EML toimimispõhimõtte.

1)liikmete üldkoosolek
valib
2)juhatuse (7 liikmeline)
valib
3)juhatuse esimehe

4)juhatuse esimees korraldab EML tööd; suhtleb klubidega.

Peamine töötasand on 3 ja 4 vahel.
Keerulisemates situatsioonis peavad koostööd tegema 2, 3 ja 4 tasand.

Tavapäraselt kiputakse unustama 2 tasand ja ollakse veendunud, et suhtlemisest 3 tasandiga piisab.
Ei piisa!
Otsustavates küsimustes peab klubi(4) tegema koostööd juhatusega (2).

Koostöö saab alata väikestest asjadest. Usaldust on raske võita, aga kerge kaotada.
Praeguses situatsioonis kardab kumbki osapool mõnd kavalat ärapanemist ja hetkeolukord ei nihku paigast.
Ainukeseks võimaluseks jääbki rääkida, rääkida, ...!

Anonymous said...

Ants mis sul viga on? Siiani ongi ainult räägitud ja räägitud ja räägitud. Mis sellest kasu on olnud?

Anonymous said...

Täiendaks Antsu ikkagi niipalju, et praegune juhatus ei karda mingit kavalat ärapanemist, sest midagi pole karta.

Pidev sõnum vastaspoolele on olnud tõestada, et saadakse paremini hakkama (on olemas rahastamise allikad, terviklik programm, juhtimiskogemus, nimega president, head sidemed) ning vähemalt märkimisväärne osa kui mitte kogu juhatus lahkub vabatahtlikult. Või vähemalt on arvestatavate konkurentide olemasolu korral mõtet valimiskampaanial ning siis klubid saaksid otsustada.

Ants said...

Kas kogu aeg peab kohe kasu olema?
Minu viga ongi see, et ma kohe kasu taga ei aja.

Marek said...

Anonüümne kommentaar näitab seda, et inimese suhtumine teistesse ei ole teps mitte parem, kui sellel, keda ta sõimab. Kui julged teise inimese kohta midagi konkreetelt radikaalset öelda, siis oleks õiglane ka oma nime all esinede (sest olukord on karjuvalt ebavõrdne) ... vastasel korral võiks vait olla (jah, tean ... ülbikud arvavad, et nad võivad kõike).

Anonüümselt võib kirjutada, kui välja öeldul pole vahet, kes sõnade taga oli.

Mina hakkan ka juba tahtma, et praegune juhatus vahetuks, sest tead krt ... mina sooviks ka kedagi sõimata.

Anonymous said...

Hea Ants ja teised! Ma ei tea kust võtad Sa selle julguse minu nimel rääkida stiilis, et nõuan Olde mahavõtmist. Sama küsimust küsisin muide ka üldkoosolekul. Ma ei ole kordagi kedagi isiklikult rünnanud. Väidan, et tänane EML on nõrk ja minu arvates on selles nõrgim lüli juhatuse esimees. Lugege mu teksti kuidas tahate ja saage aru mida tahate. Punkt.
Marekile ja Antsule niipalju, et ei maksaks mingis blogis elu eest tõmmelda kogu selline arutelu peaks käima oma nimede all ja liidu kodukal.
Ja veel tahan küsida kus on viimase EML üldkoosoleku protokoll?
Äkki teab sellest miskit koosoleku juhataja?
hääd soovides
Gert

Kristjan Sander said...

Kuulsin, et kuulujutumootor on vaikinud... Mis on igati tervitatav.

Minul ei ole Antsule koosoleku juhatamise suhtes mingeid pretensioone.

Minu teada eelistaks nii mina kui Gert koostööd vastasseisule... Aga mismoodi teha koostööd isikuga, kes kokkulepetest kinni ei pea, on mulle arusaamatu. See poleks ju koostöö, vaid järgmise altvedamise ootus...? Kuidas Sina, Ants, seda ette kujutad?

Üldiselt võiks muidugi Maleliitu puutuvat arutada ikka mingite Maleliidu kohta käivate artiklite juures, mitte iga artikli sabas.

Mittetulundusühingute seaduse § 21 lg. 7 järgi "Pärast 14 päeva möödumist üldkoosoleku lõppemisest peab protokoll olema liikmetele kättesaadav. Liikmel on õigus saada üldkoosoleku protokolli või selle osa ärakirja."

Ants said...

Koosoleku protokollile sai täna allkiri alla ja küllap saab kohe ka üles.

Ants said...

Et asjatuid süüdistusi H.Olde aadressil ära hoida, siis tunnistan kohe, asi oli minu taga kinni.

Anonymous said...

Ants, nüüd Sa saad. Sinu pärast toimus räige seaduse rikkumine:D:D:D.

Ants said...

Eks kõik on kogenud, oma vigade tunnistamine nõuab eneseületust.
Samas tuleb näidata, et selline käitumisviis hoiab ära hilisemaid arusaamatusi ja nääklust.
Tavaliselt saab esimene ikka vastu päid ja jalgu, harjudes muutub selline teguviis tavaliseks ning võtab vähehaaval pingeid maha.

Anonymous said...

Maleliidu üldkoosoleku protokoll kõigile saadaval: http://www.maleliit.ee/maleliit/dokumendid/2009/protokoll_05_07_2009.pdf
Ehk jääb nüüd kisa ja tühisüüdistusi vähemaks.

Anonymous said...

Tänud protokolli eest!
Aga hea Ants, kas Sa vaatasid ka millele alla kirjutasid? Kuna Sina olid see, kes lubas koosolekust ka ise helisalvestist teha siis sooviksin, et protokolli viidaks sisse olulised täpsustused. Täpsustan neid meilitsi, mitte siin blogis.
Aga ühe näitena võiksin tuua Kersti Kivioja sõnavõtu, kus mainiti Gert Elmastest, Jüri Sammulit kui M. Sööti. Tahan öelda, et Kersti Kivioja rääkis üheselt Marko Söödist, millele ma hiljem ka tähelepanu juhtisin :)))
Olgem täpsed!!!!
Gert

Kristjan Sander said...

Marko Söödi teema on muidugi loba, aga protokollist on olulisi asju välja jäänud küll.