Thursday, July 30, 2009

Uudiseid arvutimalest

Järgnevalt sellest, mis viimasel ajal on arvutimales toimunud.

Ilmunud on tasuta programmi Stockfish uus versioon Stockfish 1.4. Kui ma juba Stockfish 1.2 kiitsin, siis Stockfish 1.4 on veelgi parem. Suured muutused positsiooni hindamise algoritmides on tõstnud programmi reitingu 3050-le, millega Stockfish 1.4 pretendeerib tugevaima tasuta programmi tiitlile, olles ühtlasi tugevam kõigist kommertsprogrammidest peale Rybka ja Naumi. Lisaks sellele peaks paari nädala jooksul ilmuma Brighti, mis samuti kiirelt arvutiprogrammide reitingutabelites tõuseb uus versioon Bright 0.5.

Negatiivseks uudiseks on Naum 4 looja A.Naumovi otsus loobuda programmi arendamisest. Põhjused olid finantsilised. Ilmselt oli oma osa ka sellel, et Naum 4 pole nii tuntud ja prestiižne kui Chessbase'i programmid Rybka, Fritz, Shredder, HIARCS ja Junior.

Rybka 4 plaaniti esialgselt välja lasta juba juulis, aga praegu pole see veel valmis ja uut versiooni on oodata kõige varemalt sügisel. Pole eriti tõenäoline, et lähemal ajal ilmub uus versioon mõnest teisest Chessbase'i programmist.

Augustikuus toimuvad ka 3. arvutite kiirmale maailmameistrivõistlused, kuhu praegu on registreerunud 17 programmi, nende hulgas Rybka, HIARCS ja Thinker.

No comments: