Sunday, January 11, 2009

Paul Kerese mälestusturniir

Ma pean ette ütlema, et ma olin küllalt frustreeritud pärast oma viimast mängu ning lubasin, et ma ei tegele malega enne teisipäeva. Seega näete Te minu partiide analüüsi kõige varasemalt teisipäeval.

Praegu ma tahaks osutada väikestele probleemidele, mis jõudsid minu teadvusesse.
Esiteks see, et meeste finaalturniirile oli kutsutud Volodin, kui eesti parim meesmaletaja.
Ärge saage valesti aru - mu arust on Volodin noor ja andekas mängija, aga selle tiitli vääriline ei ole ta mitte kuidagi. Samuti ärge tulge ütlema, et miks Kaido Külaots ei mängi. Ilmselgelt valib inimene selle töö, mis talle tulusam on (Kaido mängib hetkel Taanis oma klubi eest liigat). Hea küll, Volodin kutsuti. Mis õigusega mängib ta siis eelturniiri? See on lihtsalt solvav teiste võistlejate suhtes. Tüüp sai põhimõtteliselt lihtsalt freerolli.

Teine asi on selles, et kui lugeda juhend tähelepanelikult läbi, siis see aasta on millegipärast noore auhind A-grupis võimalik saada ka 19-aastasel noorel. Imelik, et tehakse selline näpukas, kui on teada, et males on noor kuni 18 aastane. Seda on iga aasta olnud. Siin, aga tehti näpukas. Kallis lugeja, mis sa arvad, kes eelmisel aastal kasvas välja noorte (18 aastaste) vanusegrupist? Aga muidugi Volodin. Ma tahan loota, et ma olen liiga paranoiline, aga siin juba langeb liiga palju juhuseid kokku.

Hendrik Olde kinnitas oma avakõnas, et nad on ka varasematel aastatel Kaleviga koostööd teinud, iseäranis palju aga see aasta. Kui küsisin juhendi kohta, et kuidas selline asi juhtus, siis vastas tema, et Kalev tegeles juhendiga. See on siis koostöö, kui ei vaadata üle mitte-malelise organistatsiooni poolt koostatud juhend? Ei tea, minu arust on asi väga mäda.

Muide, kui ma oleks viimases partiis võitnud Sharakonvi (ja kes partiid on näinud, see teab, et see oli rohkem kui reaalne!) ning Volodin poleks personaalselt kutsutud finaalturniirile, oleks mina olnud see, kes edasi saab!

Muide, kujutage ette ka sellist olukorda - 6 inimest saab edasi, siis olete teie seitsmes ja Volodin kaheksas. Teie ei saa edasi, Volodin saab. Nä-nä-nä-nä.

Tahan rõhutada, et minul ei ole Volodini kui mängija vastu midagi, aga siin on asjad kahtlased mädad.

Rohkem juttu Keresest tuleb lähipäevadel, sest kõik Vaadeldajad mängisid seda turniiri.

31 comments:

Anonymous said...

Lp Niki, võin nt Lembit Vahesaare eest natukene rääkida (loodetavasti). Tema vaatas juhendid üle ja tegi oma parandused, kuid trükki jõudsid kavalehed ja suured juhendiplakatid ikkagi vigastena (ilmselt oli saadetud vanad failid). Võib tõdeda, et Kalev vähemalt trükiste osas astus väga korralikult ämbrisse (tõsiseid vigu oli ikka päris palju).

Loomulikult on asi väga kahetsusväärne, ei vaidle vastu.

Samuti olen nõus Volodini osas (seoses eelturniiriga), aga millega ma nõus ei ole, siis Volodin minu meelest ei ole finaalis kui Eesti parim. Alguses tehti ettepanek ikkagi Kaidole (miks nii ja miks kokkuleppele ei jõutud, ei ole minu kommenteerida ... siiski, paistab, et Kaidol hektel turniiride puudumise probleemi ei ole). Edasi hakati otsima teisi nimesid ja ausaltöeldes võib Aleksander veel tükk aega oma EM kiirmale võiduga loorbereid lõigata (see müüb, paremusega ei ole siin suurt seost).

Anonymous said...

Kaido oleks võinud siiski osa võtta, käesoleva aasta koosseisu puhul oleks ta üsna kindel esikolmiku kandidaat, kellel oleks ka lootust esikohale. Ja auhinnafond ei olegi ju nii väike.
Kurb on vaadata seda praegust finaalturniiri, kus Eestist osalevad Sepp ja Volodin, kumbalgi pole enam lootust kõrgele kohale.

Anonymous said...

Mina tõesti enam aru ei saa, mis toimub! Volodini kutsumine finaali peale ebaõnnestunud eelturniiri on lihtsalt arusaamatu.
Loodan saada ka Maleliidu või Kalevi poolseid selgitusi sellisele käitumisele.
hääd soovides Gert

nikitheone said...

Marek, kes sai parima noore auhinna A-grupis?

nikitheone said...

Ahjaa, äkki keeg oskab seda ka kommenteerida uudist EML kodulehel:

Eesti tugevamatest maletajatest on oma osalusest teatanud Aleksandr Veingold, Igor Shvõrjov, Olav Sepp, Aleksandr Volodin, Tarvo Seeman, Andrei Shishkov, Monika Tsõganova, Tatjana Fomina, Viktoria Bahskite, jt.

Mina tahaks teada, mis ajast on Andrei Shiskov eesti üks tugevamatest maletaja? Tegemist on eelkõige kiirturniiriga ja peaks arvesse võtma kiirturniiride tulemused ja reitingud. Kasvõi mina saavutasin Shiskovist parema tulemuse Eesti kiirmale MV'l ning mu reiting on ka kõrgem. See näitab ilmekalt, mis toimub meil maleliidus, kus ei ole objektiivsusel kohta.

Anonymous said...

Saatuse iroonia on selles, et Volodin osutus sel turniiril parimaks meie maletajaks...

Anonymous said...

Niki, Šiškov on sinust EMV-l palju parema koha saanud [tavamales]. Sul on turniir halvasti läinud, kahju küll ... aga oma väidetes lähed sa jälle kuskile ulme valdkonda.

Gert : Volodin mitte ei kutsutud peale ebaõnnestumist, vaid ENNE ebaõnnestumist (kuigi, Sepa järel teine eestlane pole võib-olla päris ebaõnnestumine).

nikitheone said...

Marek, ma hakkan tõsiselt kahtlema su lugemis- ja analüüsimioskuses. Ma rääkisin, et tegemist on KIIRmale turniiriga ja KIIRmale EMV'l ma sain tast parema koha ja mul on kõrgem reiting.

Kus siin ulme on?

Anonymous said...

Volodin esines hästi. Kahjuks vehib Nikolai rusikatega pärast lahingut. Oleks ta sama raevukalt esinenud malelaua taga! Nüüd on süüdi kõik teised. Enne omapoolsete versioonide avaldamist võiks Mareki käest küsida, kuidas asjalood tegelikult on?

Anonymous said...

No Marek minu meelest on see kui kutsuti enne ja lubati mängida ka eelturniiri eriti küündimatu variant.
See oleks miskit taolist kui Anand teab, et mängib MM finaalmatsi aga saamaks endale sobivamat vastast läheb teis eelturniirile nottima :)
Minule kättesaadav juhend selle turniiri kohta ütleb selgelt, et finaalis 2 kutsutut, Eesti parim meesmaletaja ja 5 alagrupist. Kas Volodin on seekord kutsutu või parim? - ühesõnaga igatpidi ämber.
Teine küsimus mul seles, et mängijad jagatakse reitingute järgi 2-te gruppi jne. Kuidas jagatakse? Kas nii kuidas arasjagu tahetakse? Finaalis mängib mees kes alla 2200. B-turniiril kohtasin oma klubi liikme HK nime, kes ligi 2300.
No andestage aga ma vist ei jaga enam neid asju.
Gert

nikitheone said...

Gert. Lood olid nii, et Volodin kutsuti enne mängima, kuid ta mängis, et saada parima noore auhind (millele ta tegelt ei peaks kandideerimagi, aga vale juhendi tõttu oli see võimalik). See on minugi arust absurd.

Mängijad jaotati jah reitingu järgi kahte gruppi. Ilmselt Hillar Kärner sai endale eritingimused, sest A-grupis ei antud minu teada välja seeniori auhinda, HK aga soovis just seda saada.

nikitheone said...

Ahjaa, reitingutest nii palju, et välismaistel kasutati FIDE reitingut, eestlastel kiirmale reitingut. Seda lihtsalt teadmiseks.

Anonymous said...

Appi! Loed ja tundub, et ühe rohelise aia tagant tegelaste arutelu ja mitte maletajate...Võeehhh... Sellistele üldse midagi organiseerida või teha peab olema ikka patrioot...

Anonymous said...

"Eesti tugevamatest maletajatest on oma osalusest teatanud Aleksandr Veingold, Igor Shvõrjov, Olav Sepp, Aleksandr Volodin, Tarvo Seeman, Andrei Shishkov"

Siin on kirjutatud ikka "maletatest" vaid mitte "kiirmaletajatest".

Anonymous said...

Ühes lauses "oleks, poleks ja oleks" tuletab meelde juba kuulsat ütlust: Oleks tädil rattad all, oleks ta omnibuss.
Elu on ikkagi midagi muud kui oleksid.

Anonymous said...

Mille üle me vaidleme. Eelmisel aastal oli Eesti meeste meistrikate paremusjärjestus: Külaots, Sepp, Siskov ja Volodin.
Kui Külaots tõesti loobus Taanis raha teenimise eesmärgil Kerese turniirist, siis tõesti osalesid ju eelmise aasta meistrikate paremad..
Kindlasti on aga võistluste korraldaja asi ja õigus ka dikteerida mängureeglid. Kes maksab, see tellib ka muusika (see viimane käis Volodini kohta, kellele anti personaalne koht finaalis. Tal on ette näidata ikkagi Euroopa noorte meistritiitel kiirmales).
Kui vaadata selle aasta paremusjärjestust, siis oleksid võinud Külaots ja Kanep kindlasti mängida väga kõrgetele kohtadele.
Ei ole väga elukutselise maletaja suhtumise moodi see, et loobutakse heast võistlusest, kus on auhinnad kokku üle 80 tuhande krooni, ainult sellepärast, et Kalev, Olde või maleliit ei meeldi.
Ju on ikka küsimus kinni rohkem tippmaletajate oskustes ja kartuses kaotada ning nii piinlikku olukorda jääda. Kui maletaja ei ole võimeline võitlema turniiril kõrgete kohtade eest ja loobub võistlusest igasugusel ettekäändel, siis on tegemist väga nõrga maletajaga.
Või oskab keegi öelda, et äkki keelasid korraldajad meie suurmeistrite lubamist turniirile.

Nii mõnigi naine, kellele maleliit ja Olde ei meeldi, mängisid kaasa ja said ka auhinna.

Anonymous said...

tore, et Drejev kohale toodi, muidu oleks külaturniiri (loe: hariliku nädalalõputurniiri) tase olnud. aga minus tekitas küsimusi hoopis see, miks jagati võistlejad kahte gruppi, miks ei oleks võinud eelturniir olla 60-70 osalejaga? ja sellisel juhul oleks osalejaid kindlasti rohkem olnud, sest väga narr on maksta 2150 reitinguga tüübil 250 krooni osavõtutasu 7 vooru eest, kui on teada, et kõik tema vastased on alla 2200... ehk siis kõrge osalustasu + gruppidesse jagamine + 7 vooru 2 päeva (loe: ööbimisvajadus tallinnas) ei motiveeri eesti maletajaid osalema. tehtagu üks korralik suur eelturniir ühe päeva jooksul.

Anonymous said...

Kas ei saaks eestikeelset kommenteerimise liidest teha..ja kuidagi lihtsamat?

Keegi ananymos koguaeg räägib..
Kas teised ei taha sõna võtta??
Kas asjatundjad võiks pakkuda, mitu professionaalset maletajat hetkel Eestis on?Siis tasuks edasi vaielda..:)
Kui üle ühe,siis turniiri korraldajad peaksid varakult nendega kokkuleppe tegema..
Eesti paremate valimine toimub jõulude ajal "rahvahääletuse" teel..selleks ajaks on prof oma plaanid juba ammu teinud.
Kas ei peaks olema juhendis punkt-..et osaleb eelmise aasta parim maletaja..see on ammu teada ja võimalik plaane teha?!

Anonymous said...

Niki: ?? Sinu lause : "Mina tahaks teada, mis ajast on Andrei Shiskov eesti üks tugevamatest maletaja? " Mis see kiirmale siia puutub v mis on esialgsel teatel nii väga viga ? Jah, ei ole tugevaim, aga nimekirja lõpust vast ikka leiaks. Mh ... ja alles hakkad kahtlema, hiljaks oled jäänud siis. Mulle kui sinu fännile valmistasid oma tulemusega pettumuse ...

Gert: HK kandideeris seenioride auhinnale ja küsi ise HK käest järele.

Harrastaja tahaks küll mängida tugevamatega, aga tugevamad võib-olla harrastajatega mitte nii väga ... :D selle teema üle võibki vaidlema jääda, aga mitmes grupis on asja ennegi tehtud. Lisaks suur grupp teeks keeruliseks esimeste selgitamise, sest liiga palju oleks võrdsete punktidega mängijaid (ja siis peab hakkama mingeid kunstlikult tekitatud koefitsiente otsima).

Anonymous said...

ma mõistan jah, et GM-id ei taha mängida 2100 tüüpidega, aga point selles, et kui korralikku turniiri ei jaksa korraldada, siis olgu vähemalt korralik rahvaspordiüritus. praegune skeem pärsib B-grupi suurust. mitte et see nii tähtis oleks, aga ikkagi... kui kvaliteediga ei jaksa kerest mälestada, siis võiks seda kvantiteediga teha.

Anonymous said...

Kui mina oleksin olnud korraldaja, oleksin samuti teinud kõik ühes grupis ja konkreetsete selgete reeglitega. Oleksin enne eelturniiri kirjutanud Volodini nime finaali tabelisse (hetkel selline julgus korraldajatel puudus) ja pärast segadust ja valestimõistmist palju.
Aga see selleks tundub, et vaatamata turniiri eelarvele tehakse enamus maleturniire siiski nö "üle jala" eriti just juhendite ja kutsete-lepingute osas.
Muidugi austan iga maletaja oma soovi (nt. HK soovis kandideerida parima veterani auhinnale) ja tore kui lubati.
Aga kõigi soovidele ei ole minu arvates ikkagi võimalik vastu tulla, kui juhend sätestab teisiti.
V-o Volodini soov oli kohe mängida finaalis? Ja äkki tuleval aastal soovin mina ka mängida finaalis ja Ülar nt B-grupis, kas tulete kõigile vastu?
Väidan, et ikka veel ei saa aru :)
kõike paremat
Gert

Anonymous said...

Mis on korralik turniir? Kas 80 tuhat krooni (üle 5 tuhande Euri + suurmeistrite vastuvõtt) auhindadeks ei ole piisav kahe päeva maletamise eest?
Mulle tundub, et siin kommijad on ikka elust väga kaugel. Tegelikult ongi enamus siin anonüümsust taotlevad sõimlejad ise suhteliselt mannetud olevused, kes oma eluga hakkama ei saa ja virisevad kõigi kallal, kes midagi teevad.
Küll on auhinnad väikesed, siis jälle osamaksud liiga suured ja massi ei ole ja piisavalt tippmaletajaid ei ole ja Eesti tipud ei taha osaleda ja Maleliit on paha (juhatusest rääkimata).
Tulge ja mängige malet ning tundke mängust rõõmu. Siis kaob ka ehk see virisemise ja üksteise mustamine ära.
Kas keegi oskab öelda, et mis on siis see piisav auhinnafond ja kes peaksid olema kutsutud külalised ja kui palju tuleb maksta Ehlvestile-Külaotsale-Kanepile, et Keres oleks "vääriliselt" austatud?

Anonymous said...

Ohhhhh, mida me küll teeksime ilma Oldeta?? Issandjumal, malevanker kukuks kohe kraavi, sest teist nii võimekat, tublit, toredat, ausat, arukat ja midakõikeveel inimest lihtsalt ei ole kuskilt võtta ju. Ja kes siis veel siin anonüümselt kommimas käiks kui teda poleks? Jeerum. Oi on tublisid inimesi mailmas...

Anonymous said...

Eelmisele! Ära nori teistega kui ise oled anonüümne. Esteks oskan arvata kes oled aga ok savi.
Nõus olen sellega, et auhinnafond Eesti turniiri jaoks ok (kas ka Kerese mälestamiseks - selles pole ma kindel)
Aga juhendi jõuaks ju ikka keegi korralikult valmis teha. Eriti kui võlgades Maleliidus on mitu inimest palgal ja nende igapäevatöö peaks see olema!!!!
Gert Elmaste VMS

Anonymous said...

Pidasin silmas kommi 8:06 aga keegi tuli vahele ja ei taha teda solvata - tundub korralik inime :)
Gert

Anonymous said...

To 8:06
Hendrik sa juba kodus ja ei magagi veel!!! Tervita naist ja lapsi

Anonymous said...

ontlik inimene :)

Anonymous said...

see et ettepanekutes ja arvamusavaldustes isiklikku kriitikat nähakse, on iga inimese sügavalt isiklik probleem. juhendi läbipaistvus oli kerese mälestusturniiri puhul tõesti probleem. samamoodi on juhendi läbipaistvus probleemiks ka eelseisva eesti MV puhul - juhendis on paika panemata, kes saavad finaali juhul, kui personaalselt kutsutud loobuvad - kas selle otsustab maleliidu juhatus? oletame, et kõik kutsutud loobuvad. kas sel juhul saavad finaali eelturniiri 10 paremat? või 5 paremat + 5 otsustab maleliidu juhatus? selline asi võiks juhendis kirjas olla. pärast on jälle mingi jama, et näiteks kunitsõn on eelturniiri viies ja seejärel ilmneb, et finaali saavad siiski neli paremat... pandagu reeglid eelnevalt juhendisse kirja!

mis kerese turniiri puutub, siis ma ei ole ainuke, kellele praegune formaat ei meeldi (a la kutsutakse anand või drejev ja kolm-neli 2500 lätlast-venelast ja tehakse eelturniiriga kiirturniir). üks korralik 200 osavõtjaga Open (nt 2-päevane kiirturniir 11 vooruga) oleks parem, isegi kui drejevi-sugused sinna ei tule. korralik rahvapidu, 30 soomlast, 30 lätlast. terve ports 2300-2400 rahvast + 100 eestlast. saage aru, see on ettepanek/arvamus, mitte kriitika! praegune formaat tundub kuidagi punnitatud, eriti arvestades millised olid kerese mälestusturniirid 1975-1991. et tahaks nagu korraldada tippturniiri, aga jaksu ei ole ja seepärast teeme kiirturniiri ja kutsume ainult ühe tipu. ei ole nii mõtet.

Anonymous said...

Malesõbrad! Saage ometi aru, et ei saa teha selliseid juhendeid, mis on kõikidele üheselt mõistetavad. Siis kaob ju ära otsustajate rõõm asju nõnda otsustada nagu endale parem. Elame ikka niimodi kõik sõbralikult edasi, et kel jõud ja võim, see otsustab kuidas asjad on. Olgem sõbralikud! Kainet meelt!

Anonymous said...

vabandust! võtan kl 8.51 kirjutatud sõnad MV juhendi osas tagasi! MV finaali otsustuskriteeriumid on ilusasti juhendis kirjas! loobumiste puhul saavad 5 eelturniiri parimat + ülejäänud otsustab maleliidu juhatus.

Anonymous said...

Ehk võiks ülejäänute järjestuse otsustada avalikul küsitlusel või nt mingite reitingute järgi.
Ei usalda mina ka enam seda juhatust!