Monday, January 19, 2009

Maletamine internetis

Internetiavarustes on palju kohti, kus on võimalik mängida malet.
Siit tuleb väike ülevaade saitidest, kus on võimalik mängida.

  • Üks tuntumaid saite on ICC - Internet Chess Club. Programm on vaja alla laadida. ICC eeliseks on see, et seal on väga palju tugevaid mängijad (seal mängib Nakamura, Dreev - kokku 1200 GM'i ja IM'i). Samuti annavad seal paljud meistrid ja suurmeistrid erinevaid loenguid ning seal on mitmeid treenimisprogramme. Live ülekanded erinevatelt turniiridelt, partiide database jpm. Samuti toimub seal pidevalt turniire, millel kahjuks aga puuduvad auhinnad (saab küll enda peale mänguraha panustada, aga mängurahaks ta ka jääb). Kuid vahel on seal ka suuremaid turniire, kus võitjad võivad saada mängida simultaani Carlseniga või erinevaid pakette mitmetele suurtele turniiridele. Ka võib alguses tekkida raskusi softiga, sest seal on palju käsklusi, mis tuleks pähe õppida ning ta on üldse keerulisem teistest. GM ja IM'dele antakse tasuta kaks kontot. Saab teha ka 2-nädalase free triali. Eestlaste seas on sait üpris populaarne - kontot omavad nii Kanep kui ka Külaots, nii Lauk kui ka Sepp ja palju teisi. Mängin ise ka seal.
  • Päris populaarne on ka Venemaa Chess Assistanti sait, tuntud ka kui Chess OK või Chess Planet. Võib mängida ka netis, alla laadimata programmi. Enamus mängijad on seal pärit Venemaalt. Tase on küllaltki tugev. Tegemist on tasuta serveriga. Hetkel mängin ma ise pidevalt sellel serveris. Miks? Vastus on lihtne - igapäevaselt toimub seal mitmeid turniire, kus võib võita raha! Jah, päris raha! Tegelikult küll sa saad mingeid punkte, mis konventeeruvad virtuaalseteks rubladeks, aga selle eest võib osta Chess Assistanti poest nänni! Näiteks mina olen 4 päevaga teeninud miskit 60 rutsi, kusjuures olen mänginud võib-olla 10-12 turniiri. 150-200 rutsi eest saab raamatu, 1700 rutsi eest saab osta uue Rybka 3. Ja see annab kohe võidutahet juurde! Samuti on seal meeskonnad ning väga tihti toimub erinevaid turniire, kus saab osaleda ainult meeskonnana. Seal võib võita juba suuremaid auhindu. Samuti saavad kuu parimaid auhindu. Igastahes, lisab põnevust. Soft on nii inglise- kui ka venekeelne.
  • Väga populaarne on Chessbase'i loodud Playchess, mis väidab end olevat suurim maleserver internetis. Vist on tegemist tasulise serveriga. Ma tean, et kunagi oli see eestlastele tasuta, kuid siis hakati nõudma mult raha ja ma lahkusin sealt. Hetkel tõmbasin programmi endale, sain tasuta konto tehtud ja probleemi pole. Kuigi kodulehel on kirjas, et see asi maksab. Ilmselt varsti hakkan kirju saama, kus nõutakse raha. Selle saidi suureks eeliseks on mängijate suur arv. Kuigi ICC's on see ka päris korralik, on Playchessis see ikkagi suurem. Samuti toimub seal palju huvitavaid loenguid, millest annab infot ka Chessbase'i koduleht. Kõige rohkem on antud saidil sakslasi. Mäletan, et seal on ka miski virtuaalne raha olemas (tukatid vms?), aga ma ei tea, kas selle eest midagi omandada ka saab. Samuti mängib seal palju eestlasi.
  • Kõige populaarsem on eestlaste hulgas Vint.ee . Tegemist on kodumaise lauamängude saidiga, kus saab muuhulgas mängida ka malet. Olen ise ka seal mänginud, kuid mulle seal ei meeldinud. Esiteks tuleb seal aega kogu aeg juurde ning teiseks saab mängida ainult internetis, mis mulle üldiselt ei meeldi. Samuti on seal piiratud võimalused, vähe võimalusi erinevate toimingute teostamiseks. Samuti on seal vähe mängijaid, kuid see-eest on kõik kohalikud. Peab mainima, et reitingu edetabel on seal päris kõva. Tõenäoliselt kõige populaarsem sait algajate ja harrastajate hulgas. Vremja blogist võib lugeda, et on küpsemas idee viia läbi seal tasuliseid turniire. See lisab kindlasti asjale vürtsi juurde.
Rohkem saite praegu pähe ei tulnud. Kui kellegil on mõne saidiga kogemusi, võib julgelt anda teada. Ise hakkan praegu mängima kell 00.00 algavat turniiri, kus esikoht võib võita 20 rutsi :P.

9 comments:

Heiki said...

Teen pisut reklaami: igal pühapäeva õhtul kell 22.00 (meie aeg) on ICC-s turniir tugevamatele mängijatele (7 vooru, ajakontroll 5 0). Olen selle turniiri korraldaja. Minu kasutajanimi ICC-s on "seehero".

nikitheone said...

Kui tugev on tugev?

Timo. said...

Ma isiklikult eelistan chesscube.com ;)

Anonymous said...

Niki mis kasutajanimi sul assistant'is on?

nikitheone said...

Mis see chesscube endast kujutab?

Куницын_Николай

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

kui osta playchessi konto, siis aasta möödudes tuleb seda uuendada, muidu ei lase algul enam chattida ja hinnata ning paari nädala pärast ei lase "main room'i" siseneda, edaspidi saab ainult ülekandeid vaadata ja "beginner's room'is" mängida.
Kui teha proovikonto, siis chattida ei saa, aga paar nädalat saab tasuta "main room'is" mängida.

Anonymous said...

Playchessis saab tasuta kontoga mängida ikka päris mitu nädalat. Siis tuleb jälle uus konto teha ja saad jälle mängida. Chattida saab ka kui oled saanud etturist kõrgema ranki.

Anonymous said...

Playchess esimene aasta tuleb osta (tasuta aasta antakse kaasa ka Fritzuga), edasi saab pikendust välja mängida turniiridel. Nõrgemate jaoks nagu mina on turniiridel loosiauhinnaks 30 päeva serveriaega, mul igatahes juba 2010 tiksub. Tean vähemalt ühte eestlast, kellel on kõrgete kohtade pealt pea mitu aastat serveriaega ette varutud. Millegipärast nendel serveriaega andvatel turniiridel üle 3 meie mängija korraga näha pole.
Lisaks on veel mängitav tasuta server FICS, seal saab mängida ka pikka ajakontrolli. Pikas on turniire, kus tuleb mängida 1 partii nädalas jne. Hoiatan aga kohe arvutikasutamise kahtluse alla sattumise eest, see seltskond kipub väga tundlik olema.
Ja Chessplaneta on ka tõesti päris hea, iga päev tõsine 3 0 turniir 17:00 (minu jaoks paha aeg). Auhinnad ka vahvad, kunagi sain parima Baltikumi esindaja koha eest sada rutsi. Ingliskeelse interfeisiga ainult osa venekeelset teksti pole loetav. Kavatsen venekeelsele üle kolida.