Saturday, January 17, 2009

Eestimaa XI talimängud

Põlvas, 27.veebruarist - 1.märtsini 2009. aastal toimuvad Eestimaa XI talimängud.

Talimängudele oodatakse osalema üle 3000 sportlase kõikidest Eesti maakondadest.
Talimängude üldkokkuvõttes selgitatakse:
  • parimad vallad kahes grupis- kuni 2000 elanikku ja üle 2000 elaniku;
  • parimad linnad kahes grupis- kuni 10000 elanikku ja üle 10000 elaniku;
  • parimad maakonnad kahes grupis- kuni 40000 elanikku ja üle 40000 elaniku.

Spordialad: suusatamine, suusaorienteerumine, male, kabe, lauatennises, jalgpall, naiste ja meeste korvpall. Lisaks toimub Mammaste Tervisespordikeskuse radadel matk kõigile soovijatele.

Eelturniirid males, kabes, lauatennises, naiste ja meeste korvpallis 17.-18.jaanuaril 2009.a.

Eelturniirid males toimusid 17. jaanuaril.

Sel aastal olid vallad jaotatud nelja alagruppi ning igast pidi finaali pääsema kolm võistkonda.
Kui kolmes alagrupis oli 6 võistkonda, siis meie Kõo vallaga sattusime kõige tugevamasse gruppi, kus oli kohale tulnud 8 valla võistkonda ning üle poolte võistkondadest olid eelmiste aastate finalistid.
Aastaid tagasi koosnes võistkond vaid meeste ja naise lauast, kuid kui mõni aasta tagasi süsteem ära muudeti - lisati ka kaks noorte lauda (sel aastal oli noor kuni 16-aastane), muutusid ka jõudude vahekorrad. Ma ise küll juhendit põhjalikult lugenud ei ole, kuid võistkonnakaaslastelt kuulsin imelikest punkitest juhendis, mis keelavad naisel mängida meeste laual ja noorel täiskasvanute laual. Mina selliseid reegleid üldiselt ei poolda.
Arvestati partiipunkte.

Mina olen Eestimaa talimängudel osalenud juba aastaid Kõo valla võistkonnaga. Alguses Kõol väga hästi ei läinud - võtsime vastu kaotused Sõmerpalult ja Saardelt, kuid viimastes voorudes saime mitu suurt võitu ja enne viimast vooru olime 4. koha jagajatest 3 punktiga ees. Viimases voorus oli ees veel üks eelmiste aastate finalistidest - Viimsi. Õnnestus võtta neilt kaks punkti ja ka Saku ei võitnud vastaseid 5-0, vaid 4,5-0,5, jäädes meist poole punktiga maha ja finaalist välja.
Mina ise võitsin kõik 7 ja mu õde 6 partiid. Kõige raskem mäng oli vast Sõmerpalu valla naisega, kus mul viimase kolme sekundi jooksul õnnestus vastase kuningas keskelt äärde ajada ja matistada. Need sekundid olid tõesti pikad.
Teine viimaste sekundite mäng, mida veel nägin, oli Kasela ja Meelis Kanepi vahel, kus suurmeisterile jäi vaid sekund, kui Sten aja ületas.

Finaali pääsesid Tihemetsa alagrupist järgmised vallad:

Saarde (Heiki Lehemets ning tema õpilased, esilaual Sten Kasela)
Sõmerpalu (esilaudadel Meelis ja Siim Kanep)
Kõo (4 Vahtrat ja poistelaual Reinu õpilane)

Üldiselt sujus turniir hästi ning mingeid probleeme ei tekkinud. Peakorraldaja oli Eiki Lehemets.

Nagu võib lugeda Vremja blogist said Kernu alagrupist edasi Paikuse ja Sauga valla võistkonnad. Kolmandat kohta pole mainitud.

Kui kellelgi on veel informatsiooni teiste alagruppide kohta, kirjutage kommentaaridesse, siis saan täiendada.


Edit: Kõigepealt tänan kõiki kommenteerijaid info eest!

Kernu alagrupis oli kolmas Rae vald.

Edasi pääsesid veel Tartu, Tähtvere, Mäetaguse, Kohila, Viru-Nigula ja Luunja vald.

Anonüümne kirjutas: "we'll, võib-olla see oli ainult eelturniiril, aga meeste laual mängis küll üks ~12a poiss."
Otsisin siis välja juhendi ja uurisin täpsemalt. Seega saame järeldada, et antud võistkond lihtsalt ei järginud reegleid.
Kirjas on seal järgmiselt:

Male - valdade ja linnade võistkondadele.
Võistkonna suuruseks on 5 võistlejat- 2 meest + 1 naine + 1 poiss (sünd.1993.a. ja hiljem) + 1 tüdruk (sünd. 1993.a. ja hiljem), kusjuures naine meest ja noorteklassi võistleja täiskasvanut asendada ei saa.

Edit(2):

Linnadest said edasi: Sillamäe, Narva, Jõgeva, Põlva, Kiviõli, Paide, Kuressaare, Suure-Jaani, Kohtla-Järve, Rapla, Elva, Saue.

Rene tehtud pildid Lähte alagrupist.

Olen ka ise Lähtel mitu korda mänginud, need liiklusmärgid seintel tulid igaljuhul väga tuttavad ette.
Ja väga lahe tabel - edasipääsejate järel on lahtrisse "Põlva" tehtud nooleke :D


Edit (3): Eelturniiride üldine tabel.

16 comments:

Anonymous said...

we'll, võib-olla see oli ainult eelturniiril, aga meeste laual mängis küll üks ~12a poiss.

Anonymous said...

Kolmas oli Rae vald.

Anonymous said...

Kõik edasipääsejad leiate lehelt http://www.sportiv.ee/index.php?2/4869

Kui kuskil mängis 1993 või hiljem sündinud poiss meeste lauda, siis needpunktid peavad minema tühistamisele.

Olin ise juhendi koostamise juures ja need kitsendused, mis artiklis mainitud tulid sellest, et omavalitsused siiski leiaks igale lauale nö õige mängija. Et kus on vaid noored, kaasataks ka vanemaid, mitte ei mindaks lihtsama vastupanu teed. Ja soolise diskrimineerimise suhtes ei saa naine asendada meest, sest muidu peaks saama ka vastupidi. Kindlasti ideaalseid reegelied pole, aga kui nii on korraldajad leidnud õigemaks, siis tuleb juhendit järgida.

Mängisin (õigemini tuletasin käike meelde) ise Mäetaguse eest Lähtel ja suurimad tänud korraldajale sujuva võistluse läbiviimise eest. Üritan õhtuks ka mõned pildid üles saada.

Anonymous said...

See oli siis Valga malevõistkonnas, kus noor poiss mängis.

Anonymous said...

Mõelgem seda asja nüüd. Rene ütles: Kui kusagil meestelaual mängis 1993 või hiljem sündinud poiss, siis selle võistkonna tulemused lähevad tühistamisele? Ok, juhend on kõigile järgimiseks, aga kas ei olnud seda olukorda võimalik antud alagrupi korraldaja poolt ära hoida ja kontrollida vastavalt siis, kas asi on õige? Apse tuleb ette, ja ma ei süüdista siin kedagi, aga pärast võistlust tulemus tühistada seetõttu, et korraldaja ei kontrollinud fakte on ka võistkonna suhtes pisut ebaõiglane. Seda enam, et sel aastal muutusid juhendid päris mitme punkti osas ja oletan, et võibolla mõni võistkond ei olnud asjast lihtsalt teadlik. Reeglid on kõigile järgimiseks, ka korraldajatele ehk siis juhendis sätestatud punkte on korraldaja kohustus kontollida!

Anonymous said...

Kui tsiteerida, siis võiks seda teha täpselt. Ma ei öelnud, et selle võistkonna tulemused lähevad tühistamisele, vaid selle laua omad. Eks siin ole süüd kõikidel osapooltel, aga kui jätta see nii nagu on, siis läheb asi lumepallina veerema. Õnneks on see nö õnnelik õnnetus kuna Valga oli ju viimane, loodetavasti see poiss ei võtnud teistelt niimoodi punkte, et see midagi otsustaks.

Anonymous said...

Lähte pildid, sela ka turniiritabelid

http://pildid.sportiv.ee/thumbnails.php?album=629

Anonymous said...

Kas turniir läheb reitinguarvestusse ka?

Anonymous said...

Loos mainitud vaid valdade seas edasipääsejad, panen kirja ka kes linnadest edasi said: Sillamäe, Narva, Jõgeva, Põlva, Kiviõli, Paide, Kuressaare, Suure-Jaani, Kohtla-Järve, Rapla, Elva, Saue.

Esimese hooga tekkis küsimus, kuhu jäid Tallinn, Pärnu, Tartu, Võru malevõistkonnad? Esimese hooga tuli selline vastus - blogidesse :)

nikitheone said...

Tjah, mina ei teadnud sellest turniirist midagi enne, kui see siia blogi jõudis.
Oleks võinud rohkem infot olla, ma oleks küll mänginud.

Tuuli said...

Minule on jäänud mulje, et tegemist on valdade ja väikelinnade võistlusega (maatalimängud ju). Seega - kuna Tallinn kui suurlinn osaleda ei saa, ei olnud, Niki, sul ka võimalust. Peaksid maale kolima vms :)

Anonymous said...

Esmakordselt võisid osaleda kõik (ja nii see on ka edasipidi). Nii osalesid näiteks Ida-Virumaalt Narva ja Kohtla-Järve ning tegid seda edukalt.

Ja enam pole tegu maatalimängudega, vaid Eestimaa talimängudega ehk tehti nimeski väike rõhumuutus ning võistlus on avatud kõigile.

Iga nelja aasta tagant (nüüd 2009, järgmine 2o13) on talimängud ja iga nelja aasta tagant (järgmine 2012 Rakveres) suvemängud, kus on kõik koos.

Vaheaastatel on linnade ja valdade mängud eri kohtades eraldi. Et huvitavam oleks, siis kompleksarvestus käib suurtel ja väikestel eraldi.

Seega järgmisel aastal on loodetavasti Tallinn, Pärnu (sel aastal nad vaid kossus tulid) ja Tartu ka võistkondadega sh malega väljas.

Muutuse põhjus tuli selles, et varasematel aastatel tegeles MSL Jõud vaid maakohtade spordiga, kuid muutuste tuultes uuenes ka see liit ning nüüd ühendab ta 15 maakonna spordiliitu ja kuna spordiliitude liikmeteks reeglina enamus maakonna klubisid, siis ei saa enam piiri tõmmata linna ja maa vahel. Rohkem infot Jõudi tegemise kohta saab aadressilt www.joud.ee.

Seega - kuna Tallinn kui suurlinn sai osaleda, siis oli Nikolai, Sul ka võimalus. Ei pea Sa maale kolima vms :)

nikitheone said...

Ilmselt pean pettumuse valmistama, aga ma ei ole Tallinna elanik :).

Ma kuulun Tapa linna elanikkonda.

Anonymous said...

Kellele pettumus, kellele lohutus :) Tapa küll osales, aga valdade arvestuses. Nn vald-linnad saavad valida, kas osalevad vallana, linnana või siis panevad koguni kaks võistkonda välja (nt Suure-Jaani).

Eelturniiride üldtabeli leiab huviline aadressilt http://www.sportiv.ee/dokument/EMTM09yldtabel.htm

Anonymous said...

to Rene
Mis Võru võistkondi Sulle vaja on?
Sõmerpalu valla võistkond koosnes Võru MK liikmetest (Meelis ja Siim Kanep, Kaja Parker) ja kahest Võru MK maletrennis käivast 10-aastasest lapsest (Richard Ojar ja Kaia Kõrge).

Anonymous said...

Mulle isiklikult ei olegi mingit Võru võistkonda vaja, aga Võru linna/valla eest oleks võinud ka malevõistkond esineda. Aga võibolla tõesti kogu Võrumaa peale ongi vaid ühe võistkonna jagu mängijaid, kes ühise rindena Sõmerpalu eest välja tulid.

Samas hea, et teema püstitasin, sest iga päev ikka kiiganud ka vaatleja veebipäeviku kodulehele, aga selline surmvaikus juba ajas hirmu nahka, nüüd vähemalt teada, et päeviku toimetaja ikka elus.