Saturday, April 7, 2012

Postimees: "Taas tüli: tipud nõuavad maleliidu juhi lahkumist"


Postimehes ilmus täna artikkel pealkirjaga Taas tüli: tipud nõuavad maleliidu juhi lahkumist.


Artikliga võib tutvuda siin. 


EDIT: Samuti ilmus täna SL Õhtulehes artikkel: Jaan Ehlvest - töötu maleõpetaja

97 comments:

Anonymous said...

Aaaaahahhhhhahaaaaahahahahaaaahahahhahahahahaahahahahaahahahahaahaahaahhahaaaaahahahhhhhhhhhhhhhahahaaahaaahahahhhhahaaaaaaaaaaaaaaahhahhhhhahaaahhahahhhhahahaaahahahahhhhhahahahahaahahahahaaaaahhahahaahhahahahahahahahahahhhhhahaaaaaahhahahahahaahahhahaahahahahahahahahahahaahhaahahahhahahahahahahhaaahahhhhahahahahahhhaaahahahahahahahahahahhahahaaahahahahahahahaaaahahhhahahahaahahahahahahaahahahahaaaahahhahahahahaaaaaaaahahaahaahahahahaha!!!

Kristjan Sander said...

Lõpuks ometi ka midagi rohkemat kui kuulujutud. Kuna juhatus liikmetega ei suhtle, on Pahvi artikkel kõigiti teretulnud :)

Selline sõnakasutus on muidugi Oldele tüüpiline. Nüüd siis ilmselt sai suurmeistritel sellest lõplikult villand... Igal spordialal on olulised toetajad endised harrastajad. Maleliit on neist peaaegu ilma. Kui praegune ebausaldusväärne ja niisuguseid avaldusi tegev juht jätkab, siis jääbki ilma. Nii lihtne või keeruline see asi ongi.

Korobeinik ei ole pädev andmaks hinnangut H. Olde viimase aasta tööle, kuna ta on ise alles novembrist ametis.

H. Olde on vähemalt minu hinnangul Maleliidule rohkem kahju tekitanud kui need 50 000 eurot, mis talle väidetavalt võlgu ollakse.

Anonymous said...

Selle 50000 tuhande jutu peale küsiks, et kes tegelikult väljapressija on?
Täielikult reaalsustaju kaotanud koomik on see mees küll...

Anonymous said...

Mõni aasta tagasi aeti siin vaadeldajas umbes sama juttu. Lahkuda ei saa, kuna EML on Oldele suure summa võlgu. Kui tuleb uus juhatus, siis maksku kõigepealt Oldele võlg ära. Aga see võlg on pidevalt kasvav suurus. Küsimus - millal korraldab Eesti Vabariik Maleliidu rahakasutuse täieliku revisjoni?

Anonymous said...

teab keegi, mitme aasta palk see on?
revisioniga ei ole riigil mingit pistmist, klubid ise peavad asja ette võtma.

kuni funktsionäride palk ei tule klubide rahakotist, ei muutu midagi. vähemalt klubide nimekiri muutuks.

Anonymous said...

Huvitav kust see summa 50,000 eurot tulnud on? Piisab pilgust Maleliidu aastaaruandele saamaks aru mis tasemel väitega tegu on.

Anonymous said...

Lõik HO kirjast: «Taas kord on olukord, kus üks pool nõuab ja teine pool annab järele, sest muidu tuleb skandaal ja kannatab kogu male... Mina nimetan seda väljapressimiseks! Samas ma saan aru ja loodan, et see on hetkel erandolukord, sest liiga palju tööd on tehtud lootuses, et järgmisest aastast võiks olukord paremaks minna. Maletajate probleem on nüüd lahendatud – RAHA on neile antud.»

Üheski normaalses alaliidus ei saaks sellise avalduse teinud alaliidu juht oma ametikohal jätkata (isegi ilma täiendavat tausta teadmata). Kahjuks tundub, et Maleliit ei ole normaalne alaliit.

P.S. Hea vähemalt, et härra Olde järjekordse skandaali suutis ära hoida ja male maine ei kannata :) Palju õnne talle selle eest!

Anonymous said...

Vahemärkus: tundub, et Kanada male on üsna sarnases seisus Eesti omale: tipud (kes on üsna täpselt sama reitinguga, kui Eesti tipudki) meistrikatel ei osale ja seega tuleb olümpiatiim nõrk. Seda just sellepärast, et alaliidu juhatusega on suhted sassis: http://kevinspraggett.blogspot.com/2012/04/canada-to-participate-in-istanbul.html

Tsitaat ka jutu lõpuosast: "Canada has today a well deserved reputation for being one of the most dysfunctional and corrupt chess federations in the world. Only several sub-Saharan nations can boast having more corrupt federations! Ten years ago it was unthinkable that the CFC could become a 3rd-world corrupt organization ... today the CFC is composed of charlatans..."

Kristjan Sander said...

Ma loodan, et suurmeistrite kiri tegi lõpuks kõigile selgeks: asi ei ole mingis konkreetses RAHAS. Maleliit on hulga aastatega pankroti äärele aetud, eelarvestamist ega revisjone ei toimu, arengukava ei ole ja tegevjuht lubab vastutuse võtmise asemel endale hoopis valimatuid väljendusi. 2012. a. Eesti MV skandaal on ainult üks episood H. Olde ebaõnnestumiste reas ning sugugi mitte kõige närusem.

Kaua veel?

Anonymous said...

Maleliidu riigikogulasest president Andrei Korobeinik kinnitas, et vaatamata suurmeistrite nõudmisele ei kavatse ta Olde teenetest loobuda. «Vähemalt viimase aasta jooksul on Olde teinud head tööd.»

Kui uue presidendi arvates ei kuulu HO tööülesannete hulka Eesti paremate maletajatega normaalne (ma ei hakka siin rääkima heast) läbisaamine, Eesti meistrivõistluste võimalikult heal tasemel korraldamine ja maleolümpiale võimalikult tugeva koossesisu väljapanemine, siis on mul sellest tõepoolest väga kahju.

kõrvaltvaataja said...

räägitakse et Olde on ka enne paljude maletajatega tülli läinud.

kas keegi võtaks vaevaks koostada nimekirja ja panna aastaarvud taha, objektiivsuse huvides?

et kui tõepärane see väide siis tegelikult on.

Ardi Tedrema said...

Maleliidu lihtliikme (Laagri MAEKK) esindajana on mul hr. Pahvi artikliga tutvudes mitu vastuseta küsimust? Kui suur on EML-i tegelikud rahalised kohustused, kas kohustused kasvavad pidevalt ja ega kohustustega kaasne täiendavaid lisakohustusi?
Tsiteerin artiklit: «Ma ei tahaks summa suurust kommenteerida, kuid alaliidus igapäevast tööd tegevatele inimestele ollakse tõesti võlgu,» kinnitas Olde.
Kui summa suurust ei taheta avalikult välja ütelda, siis EML liikmetele peaksid olema tegelikud numbrid ja kohustused üheselt teada. Aga ei ole! Asi on naljast kaugel.
Kui 50 000 EUR vastab tõele, siis tekivad paratamatult järgmised küsimused, milledele vastamine on juba keerulisem. Kui EML-s on hästi töötav aparaat, siis kuidas on lastud tekkida võlgadel?
Tavamõistuse ja äriloogika kohaselt ei saa kulutada seda raha, mida sul ei ole. Kui palk on jäetud tööd tegevatele isikutele õigeaegselt välja maksmata, siis keegi peab konkreetselt sellise olukorra eest vastutama ja vastutust kandma! Samuti jagama EML liikmetele selgitusi, miks on just niimoodi toimetatud! Keegi juhatusest ja nõukogust ei ole vaevunud olukorda selgitama! Kuid selge on, et sellised suured numbrid ei ole tekkinud üleöö.
EML lihtliikme esindajana leian, et EML-s on vajalik läbi viia sõltumatu revisjon ja ühiselt analüüsida, kuidas on taoline olukord tekkinud ning seeläbi leida lahendused!
Käesolevaga kutsun kõikide EML-s olevate klubide esindajaid kaasa mõtlema, kuidas antud olukorras mõistlikult ja arukalt edasi toimetada! Selline ebamõistlik olukord ei saa kaua kesta!

Võib muidugi oma peakese ka padja sisse peita ja teha nägu, et nii peabki olema ja nii ongi hea ...

Ardi Tedrema

Anonymous said...

Kes Maleliidu juhatusest kirja Postimehele lekitas?

Anonymous said...

> revisioniga ei ole riigil
> mingit pistmist

Kuidas ei ole pistmist? Osa raha tuleb riigi (Kultuuriministeerium, talle alluv KulKa) taskust. Kui seda raha on raisatud või ebaratsionaalselt kulutatud, siis on tegemist riigi vara raiskamise või tahtlikult ebaratsionaalse kulutamisega. Revisjon on alati vajalik; kui on loodud süsteem, mis välistab revisjoni, siis tuleb lugeda kuritegelikuks ka sellise süsteemi loomine.

Anonymous said...

Lugedes PM artiklit, siis midagi on valesti. EML kodulehelt saab lugeda, et meeste MV-le on kvalifitseerunud: SM Kaido Külaots (2585); SM Meelis Kanep (2516); SM Aleksander Volodin (2496); RM Olav Sepp (2486); RM Tarvo Seeman (2396); Juri Krupenski (2276); FM Ilja Vovk (2243); M Pavel Vorobjov (2167); Roman Jezov (2162); Sander Kukk (2139); Ottomar Ladva (2125) ja Mark Lapidus (2074).
Suurmeistreid ei õnnestunud tabada ... õige tähelepanek :)
Viimane üldkoosolek toetas Oldet häältesuhtega 35 : 5 -le.
Üks suur vahu üleskeerutaja paistab olema MS ise. Omab häid suhteid PM ajakirjanikega ja need usuvad kõike mida ette söödetakse!

Anonymous said...

Keegi võiks selgitada, mis oli HO poolt kirjutatud kirja eesmärk. Mida ta saavutada tahtis? Mida ta saavutas, on nüüdseks teada, aga mida ta tegelikult saavutada tahtis selle kirjaga? Või ta sooviski seda saavutada, mida saavutas? Kui nii, siis kas ta on ikka õige inimene sellel ametikohal jätkama?

Ma saan nii aru, et HO-le anti uue juhatuse ja presidendi poolt nö aega ennast tõestada...ja ka suurmeistrid olid sellega nõus lootuses, et olukord võib siiski paraneda.
Maleliidu poolt suudeti kokku panna üsna korralik auhinnafond EMV-ks ning ka praegused tugevamad maletajad olid nõus turniiril osalema ja olekski kõik nagu korras...
Mingil veidral põhjusel pidas HO aga vajalikuks kirjutada see kiri, kus ta otsesõnu suurmeistreid laimab. Tegemist on HO poolt ikka väga suure möödapanekuga ja seab ilmselgelt kahtluse alla selle inimese õppimisvõime.

Anonymous said...

Räägitakse müstilisest HO kirjast, milles ta olevat solvanud GM-eid. Paljud on seda kirja näinud? Enamus vist mitte ning kogu lugu põhineb Külaotsa, Kanepi ja võib-olla veel mõne maletaja subjektiivsel tõlgendusel. Kas selline asi on ikka päris õige?
Kui suhted vähe keerulisemad, siis nähakse tonti seal, kus seda pole. Meie GM-d on ennegi oma tahtmisi läbi surunud ja ma sugugi ei imesta, et oma tahtmisi püütakse saavutada Postimehe ajakirjanike abiga.
Maleliidu president on näinud siseolukorda, suhelnud osapooltega ja on esialgse hinnangu välja toonud: HO on teinud head tööd! Opositsioonile selline olukord ei meeldi ning tekkiski nn. "solvumine"!
PM on tekitanud intriigi tühjast kohast!

Kristjan Sander said...

"Postimees" avaldas ju solvava tsitaadi, mitte "subjektiivse tõlgenduse".

Anonymous said...

Sepp, saada kiri Nikile ka avaldamiseks!

Anonymous said...

Loeme tähelepanelikult: «Taas kord on olukord, kus üks pool nõuab ja teine pool annab järele, sest muidu tuleb skandaal ja kannatab kogu male... Mina nimetan seda väljapressimiseks! Samas ma saan aru ja loodan, et see on hetkel erandolukord, sest liiga palju tööd on tehtud lootuses, et järgmisest aastast võiks olukord paremaks minna. Maletajate probleem on nüüd lahendatud – RAHA on neile antud.»

Kuidas siis tegelikult nimetada olukorda - kus üks pool nõuab ja teine pool annab järele???

Kas on nimetatud kedagi nimeliselt?

Miks tunevad ennast puudutatutena Külaots, Kanep, Volodin, aga teised Eesti MV-l osalejad pole nendega kaasa läinud?

Küsimused, kes vastaks?

Anonymous said...

Lugege hr Ardi Tedrema postitust ja hakake ükskord mõtlema!

Anonymous said...

Loeb ja paraku ei saa aru mille poolest võimuletunglejad olemasolevast paremad.

Jälle skandaal tekitatud, kiri ajakirjandusse lekitatud, võlasumma laest võetud.

Marek Kolk said...

Tegelikult on ju meie GM-ide avaldus lausa uskumatult palju HO-st hooliv avaldus. Pole midagi tervislikumat (vaimselt, füüsiliselt ja finantsiliselt), kui Eesti malest paar head hetke eemal olek.

Anonymous said...

AT - Tavamõistuse ja äriloogika kohaselt ei saa kulutada seda raha, mida sul ei ole. ???

Saab küll ja eriti Banaanias! Eespool mainiti, et songisepp pani 2 miljonit tasku mida tal polnud, viiol 7 milj., galojan pani lihtsalt rahadega plehku. Seda loetelu saaks jätkata.

Meenutan üht noorte võistlust toredate auhindadega - korraldaja Galojan koos EML-iga (loe HO-ga).
Nii et ka male on saanud raha, mille päritolu tekitab küsimusi (tollal tundus kõik selge ja ilus olevat).

Anonymous said...

Kui Sepp on kirja lekitanud, siis võiks selgitada, mis eesmärgil?

Anonymous said...

kas keegi paneks kokku nimekirja hr. Olde saavutustest EML juhina.

näiteks 10 nimetust, aastaarvudega.

Anonymous said...

Olgu siis 7 näidet: 1) 2016 maleolümpia Eestisse; 2) 2011 MK-turniir Eestisse; 3) alaliidu eelarve eest hoolitsemine; 4) male kajastamine meedias; 5) pidev värske vere lühiajaline juurdevool maleliidu juhatusse; 6) suhted (tipp)maletajatega; 7) kohtunikuna tegutsemine lastevõistlustel. Iga soovija võib nimekirja ise jätkata.

Anonymous said...

Peoga auhinnalisi kohti noorte tippvõistlustelt!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

See viimane on puhas olde teene küll.

Anonymous said...

Eelviimast pidasin silmas siiski :)

Anonymous said...

Viimane ka siiski :D

Anonymous said...

See 50 000 euri on Olde kütuseraha, mille ta on malenuppe vedades maha sõitnud.

Anonymous said...

See on arusaamatu, kust selline summa on võetud, lambist? See on rohkem kui 780 tuhat vanas heas kroonirahas. Huvitav kui suur peab siis olema MTÜ juhi igakuine sissetulek, et selline võlasumma tekiks? Lihtne matemaatika ütleb, et üle 20 tuhande eegu igakuiselt ja niimoodi vähemalt 3 aastat järjest. Ja vaevalt, et HO sealjuures 3 aastat nälginud oleks... et see palganumber, mille ta omale "hea töö" eest oli määranud, pidi veel oluliselt suurem ju olema.

Sellest saan aru, et Sandor Liive võib endale rahva raha eest lubada pea et kõike - on ikkagi riigifirma megasuures kasumis - aga mismoodi saab olla selline palk ühel kroonilises rahapuuduses vaevleval MTÜ juhil? Tegelikult saaks küll, AGA... selleks tuleb rohkem sponsoreid leida. Usun, et kellelgi ei oleks selle vastu midagi, kui HO palk ka 3000 eurot oleks, kui ta igakuiselt ajab sponsorraha maleliidule välja 30 tuhande euro eest ja kõik üritused ja komandeeringud saavad vaevata makstud. Aga seniks, kui lisaks sihtotstarbelisele rahale lisandub aastas kümmekond tuhat eurot sponsorraha, ei saa me siin rääkida sellistest palganumbritest ega samuti ka tehtavast heast tööst.

Anonymous said...

Mis asja see Ehlvest sonib Ottomar Ladva juhendamisest, kui selge sõnaga on öeldud, et Ottomari juhendaja on Hendrik Olde. Vaadake TIK-i kodulehte:

http://www.tik.edu.ee/p/646-sunnipaevakuu-malesimultaani-kokkuvote

Neljapäeval, 15.03. toimus kooli aulas spordihoone sünnipäevakuu raames malesimultaan. 9 õpilase vastu mängis samaaegselt 14. aastane Ottomar Ladva, kelle juhendaks on Hendrik Olde. Mitmekordne Eesti ja Euroopa meister Ottomar suutis kõiki võita vaid 35 minutiga

Anonymous said...

Oligi viimasel ajal kuidagi liiga rahulik. HO -l hakkas lihtsalt igav. Ja pange tähele, asja ajab ta meisterlikult ja seob nõukogu 3K endaga üha tugevamini. Korobeiniku kiitev hinnang HO aastasele tööle(sic!) polegi sellest vaatevinkist kuigi ootamatu.

Üks põhiargument HO kasuks on suur ja palav klubidepoolne armastus meie juhi ja õpetaja vastu. No kuulge! Tänapäeval on pole ju keeruline avaldada oma arvamust e-hääletuse abil. ID kaardid olemas ja puha. Las vaadeldaja teeb ära.

Anonymous said...

Tundub võimatu, aga ongi tööd hästi teinud!

Sooviti:
1)nõukogu - olemas;
2)tippude kaasamist - olemas (O. Sepp juhatuses);
3)Eesti MV rahaline auhinnafond - olemas;
4)noorte tippvõistluste kohad - olemas.
5)reitinguarvestus - olemas (opositsioon suutis mõneks ajaks likvideerida).

Korobeinikul igati õigus anda kiitev hinnang!

Marek Kolk said...

"5)reitinguarvestus - olemas (opositsioon suutis mõneks ajaks likvideerida)."

Natukene kahtlane väide...

Anonymous said...

Kes puhus tüli lõkkele?
Osutatakse HO sõnakasutusele.
Kolme GM pöördumisest: Kui puudub aga austus, on olukord lootusetu.
Vaataks vastupidist käitumist.
KK ei tegelenud oma malekooliga, lasi sellel hääbuda ning liikmelisuse kustutamise järel hakkas kohtu kaudu vägikaigast vedama. Eelmisele euroopakatele püüdis kvalifitseeruda EML mööda minnes. FIDE ei võtnud jutule ja jällegi süüdistati EML-i ja HO-t.
Eelmise aasta Eesti MV-d ei sobinud auhinnafondi puudumise ja vastaste madala reitingu tõttu. Masus ja reitingutes oli jällegi süüdi EML ja HO
MK on saanud HO kriitikat võistlustel svipsis oleku eest. Küsiks, kas selline käitumine on noortele eeskujuks? Jood, ära mängi!
AV on vist intriigitsemisele kaalu lisamiseks nimekirja kaasa tõmmatud.

Kusagilt ei hakka silma kahe GM lugupidav suhtumine EML-i vastu!

Anonymous said...

Vabandust, Marek! Vähemalt oled Sa oma tegevusega taas maleelule ärganud :)

Anonymous said...

Huvitav, kas Seeman osteti ära litsentsi mitte nõudmisega? Juhendis on küll kirjas, et kõik eelturniiril osalejad peavad omama litsentsi, aga temal pole seda siiamaani?

Kristjan Sander said...

Anonüüm 8.04.2012 10:04 pole ikka veel aru saanud, et maleliit on maletajate (suurmeistrite ja teiste) jaoks, mitte vastupidi.

Üldiselt mulle ka andis üsna suurt lootust, et nõukogu lõpuks moodustati. Nüüd aga tahaks teada, mida nõukogu rohkem kui nelja kuu jooksul reaalselt ära teinud on.

Korobeinik lubas arengukava koostamist talve jooksul. Kus see on? Seni kuni seda pole, ei tasu imestada, et riigilt raha vähe tuleb. Nõukogu on järelevalveorgan juhatuse üle. Mida võtab ette nõukogu käesoleva juhtumiga, kui juhatuse esimees on teinud väga mõtlematu ja kahetsusväärse avalduse? Eesti MV auhinnafondi väljapanek on muidugi väga tubli (ilma irooniata), aga et maleliit august välja tuua, tuleb taastada endiste ja praeguste harrastajate usaldus, kelle H. Olde tegevus on maleliidu toetamisest eemale peletanud. Mis selleks tehtud on?

Anonymous said...

KS sa järjekordselt vaatad olukordi oma suvast lähtuvalt!
HO ei ole mingit avaldust teinud. On lekitatud isiklikku e-kirjavahetust ja selle tekstist on välja imetud subjektiivne tõlgendus ning üles keritub nn. järjekordne skandaal.
Ei näe KK ja MK selgitusi selle skandaali tagamaadest!
Järjekordne kinnitus nn. "väljapressimisele", st. üks pool peab taastama usalduse ning teine pool jätab endale õiguse tegeleda ainult kritiseerimisega!

Marek Kolk said...

Sääsest tehti elevant ja sellega on meie lugupeetud GM-id oma võimaluse ära kasutanud. Võideti ääreettur ja mida sellest ülejäänud mängust siis oodatakse?

Oli tõesti vaja hetkel reageerida, ebaproportsionaalselt ja ilma eelneva läbirääkimiseta? Kuidas selle koostöö ja mõistmisega ikka on nüüd?

Küsime siis veel lihtsamalt, kas olukord läks nüüd paremaks?

Kristjan Sander said...

Olgu, "avaldus" võib-olla pole tõesti õige sõna. Aga tegevjuhi kiri juhatusele ja nõukogule pole ka mingi "isiklik kirjavahetus". See, et tegevjuht arvab, et võib suheldes juhatuse ja nõukoguga lubada endale selliseid väljendeid, ei kõlba ka kuhugi.

Anonymous said...

Kõikidel omavalitsustel on arengukavad. Kas arengukava olemasolu toob raha juurde? Ei too!
Paljudel juhtudel jäävad head ideed rahast ilma ja rahastatakse soosingus olevate nn. parteikaaslaste ettevõtmisi!

Kristjan Sander said...

Marek, see lugu näitab, et H. Olde pole oma vigadest õppinud. Viimase viie aasta jooksul on maleliit ükskõik mis näitajate (eelarve ja toetajad, kommunikatsioon, korraldatavad üritused) poolest põhja käinud. Kui H. Olde oma vigadest ei õpi, siis maleliit põhja ka jääb.

Anonymous said...

Kristjan, loe uuesti üle April 7, 2012 5:50 PM
Kes vastaks?

Kristjan Sander said...

Sa tahad teada, et miks Külaots, Kanep ja Volodin ennast puudutatutena tunnevad, kui neid "väljapressijateks" nimetatakse? Aga miks sa siis neilt endilt ei küsi?

Kristjan Sander said...

Kui H. Olde oma vigadest ei õpi, siis maleliit põhja ka jääb.

Mudiugi juhul, kui maleliitu ei vabastata õppimisvõimetust persoonist.

Anonymous said...

Peaaegu juba 4 aastat tagasi ilmus paljuski samasisuline suurmeistrite kiri, ainult JE on AV-ga asendunud. Need vahepealsed 4 aastat malele üsna katastroof olnud. Kas suurmeistrid tahavad järgmist samasugust 4 aastat? Eeldaks tippmaletajatelt natuke rohkem analüüsivõimet.

Kristjan Sander said...

Need neli aastat näitavad, et tippmaletajatel oli õigus siis ja on õigus ka praegu.

Anonymous said...

E-kirjavahetuse lekitamisest.
Alles siin puistati Keskerakonna kontorit ja leiti e-kirjavahetus, väga taunimisväärne tegu.
Keegi EML juhatuse-nõukogu liikmetest on samamoodi lekitanud siseringi e-kirjavahetust. Selle põhjal on ajakirjandusele söödetud mingisugune tõlgendatud versioon.
Miks KS poolt järjekorgne omakasupüüdlik tõlgendus. Riiklikul tasandil on e-kirjade lekitamine taunitav, EML tasandil aga "õige" tegevus.
Nimetaks asju õigete nimedega, simman jääb simmaniks!

Anonymous said...

Kas mõtleme male tulevikule või sellele kellel on "õigus"? "Tõde ja õigus" päriselus vaja läbi mängida? Kuhu see viiks?

Või hakkaks lõpuks mõtlema, et kui nii eesmärki ei saavuta, siis prooviks kuidagi teisiti?

Marek Kolk said...

"Sa tahad teada, et miks Külaots, Kanep ja Volodin ennast puudutatutena tunnevad, kui neid "väljapressijateks" nimetatakse? "

Esiteks sellist väljendit tsitaadis ei olnud. Lisaks, igasugune läbirääkimine on mingis mõttes väljapressimine. Võib kasutada teisi väljendeid, kui soovid.

Aga teiseks, tegelikult küll esimeseks, omavahel nagu on räägitud? Küsitud, mida tähendab, miks ja kas keegi nagu vabandada tahab või midagi sellist? Vaatame ikka reaktsiooni ka.

Otse: oodati juba neli kuud esimest pääsukest (no ikka väga oodati), keda saab lasta. Täiesti rumal valik, mammut ehmub sellest ära ja jaht jääb saagita.

4 aastat tagasi oli vast põhjust, kindlasti on ka praegu põhjust (nimetage siis "rohkem kui enne", kui tahate), aga palun räägime siis ajakirjanduses nendest põhjustest, mitte mingist tobedast kirjast, kus nagunii kõikide lausete taha ei näe ja kõike ei saa mõista. Mingi imelik kirjaskandaalide maania on Eestis viimasel ajal lahti läinud.

Kristjan Sander said...

Ei, Marek, igasugune läbirääkimine ei ole väljapressimine. Aga aitäh illustratsiooni eest mõtteviisile, mis on EML-i viinud sinna, kus see praegu on.

Kuidasmoodi kogu see lugu Pahvini jõudis, ausõna, pole aimugi. Mulle ka meeldiks, kui ei oleks jõudnud ja H. Olde küsimus oleks lahendatud ilma järjekordse avaliku skandaalita.

Anonymous said...

Aga tõepoolest vaadeldaja team, korraldage nn referendum male elu-olu asjus. Kaasake korralduse poole peale näiteks ametnik Kultuuriministeeriumist, mõni autoriteetne avaliku elu tegelane kaalukuse tõstmiseks, konsulteerige küsimus(t)e osas mõne spetsiga.

Siis saab nii mõndagi selgemaks, kas nii või naapidi. Kui Vox Populi on rahulolematu, siis ehk ka riigikogulasest president saab oldeuimast üle.
Kui aga enamus on praeguse seisuga rahul, no siis nii ongi ja kogu moos.

Kristjan Sander said...

Hea idee, aga salajane hääletamine ID kaardiga peaks käima läbi Vabariigi Valimiskomisjoni ja vaevalt et nad nõus on tegelema malereferendumi korraldamisega.

Anonymous said...

Hm, aga avaliku arvamuse uuring näiteks e-posti vahendusel? E-posti saatjaaadressiks olgu ees- ja perenimi, tänapäeval pole keeruline seda endale teha + kirjateel vms.

Kristjan Sander said...

Iseenesest võiks ju proovida, aga põhimõtteliselt peaksid sellised hääletused ikka salajased olema.

Anonymous said...

Võõra e-posti lugemine ja edastamine on EV-s ainult keskerakonnale keelatud. Mitmel korral on küsitud, et miks ja kuidas Kapost või maksuametist on mingid dokumendid lekkinud ja kõik need küsimused on hääbunud "avaliku huvi puudumise" tõttu.

Kristjan Sander said...

Keskerakonna puhul siiski varastas kellegi teise e-kirjad kolmas isik. Praegu levitas H. Olde solvavat kirja ilmselt siiski kas saatja või mõni saaja. Vähemalt ma ei tea, et hetkel oleks alust kahtlustada midagi muud.

Anonymous said...

KS jama jutt. Kõigepealt kuulus isik IRL-i ja omas juurdepääsu e-kirjadele, siis kappas Keskerakonda ja võttis kirjad kaasa. Kõik toimus peaaegu nagu EML-s.

Anonymous said...

Kristjanile: egas kokkuvõtete avaldamine tähenda alati osalejate eelistuste avalikustamist nimeliselt. Kui asjal näib jumet olevat, siis tuleb ilmselt mõne asjatundjaga konsulteerida, kel taoliste küsitluste läbiviimine on igapäevatööks.

Kristjan Sander said...

Onksion kuulus SDE-sse (mitte IRL-i) nagu ka Rumm, kelle kirjad ära varastati. Kas seda üldse Onksion tegi, on kaheldav. Mitte et see kuidagi asjasse puutuks.

Küsitlusest: muidugi võiks teha, aga ma kahtlen, kas õnnestub saavutada arvestatav osalusprotsent reitinguga maletajatest. See eeldab nii vastajate usaldust korraldaja vastu kui sellega teemaga üldse sihtgrupini jõudmist. Sugugi kõik ei loe "Vaadeldajat" ja ma ei tea, kui palju on neidki, kes viitsivad või oskavad spetsiaalselt selle jaoks hakata tegema eraldi e-kirja aadressi.

Anonymous said...

Kui maleliidu seisukoht juhatuse esimehe poolt väljendatuna (ning teised juhatuse liikmed ja president ka sellega nõustuvad) on selline, et suurmeistrid on mingid tüütud putukad kes segavad töö tegemist ning tegelevad väljapressimisega, siis ei näe ma küll midagi imelikku selles, et suurmeistrid ei näe võimalust sellise organisatsiooniga koostööd teha.
Ongi kogu lugu! Ei mingit ultimaatumit, lihtsalt tõdemus.

Kui maleliit arvab, et hea ja jätkusuutlik on selline taktika, kus loodetakse jätkuvalt ja järjepidevalt peale kasvavatele noortele ning täiskasvanute saavutussport maleliidu prioriteetide hulka ei kuulu, siis nii ongi ja suurmeistritel ei olegi midagi tegemist teha selle organisatsiooniga.

Ajalugu on päris mitmel korral näidanud, et kui noormaletajad saavad natuke vanemaks ja hakkavad oma peaga mõtlema, siis lähevad nad teatud persooniga tülli ning neil on üsna keeruline Eesti maleelus edasi toimetada. Kui Maleliit leiab, et see on ok ja suurmeistritega ei olegi vaja mingeid suhteid omada ning saab väga hästi ka ilma suurmeistriteta eesti maleelu edendada, siis nii ongi ja suurmeistritel tuleb endale mõnes teises riigis või mõnes teises valdkonnas väljund leida.

Anonymous said...

Eelmisele: tõepoolest, kuna meie tippe millekski ei peeta ega male huvides ära kasutada ei osata, siis las EML toimetab projektis "Male kooli" ja loobugu saavutusspordiga tegelemast!

Kristjanile: jah, see nõuab tõsist ettevalmistustööd. Äkki peaks hoopis Eesti Male Toetusühing selle läbi viima, saades muuhulgas ka oma tegevusele hinnangu.
Sõnaga, asi vajab kaalumist ja tarka läbiviimist, vastasel korral on tegu järjekordse tormiga veeklaasis ja kõik läheb vanamoodi edasi.

Kristjan Sander said...

Praegu ei paista küll kuskilt, et praegune EML oleks suuteline midagi asjalikku toimetama ka projektis "Male kooli".

Anonymous said...

Mõni aeg tagasi olid ühe persooniga tülis suurmeistrid Ehlvest ja Oll, tuli uus põlvkond ehk SM Külaots ja tülis temagi, siis SM Kanep, kes Külaotsast 7 aastat noorem, ja tülis temaga, siis SM Volodin, kes Kanepist 7 aastat noorem, ja tülis temagi. Kusjuures Volodin väljus alles mõni aasta tagasi noorteklassist. Palju meil neid suurmeistreid siis ikka on - kas viskame nad kõik järjest üle parda või prooviks midagi muud?

Anonymous said...

Kristjanile: noo, kuskil peab ju meie tegevjuht ka edukalt toimetama, egas president teda lihtsalt lambist kiida!

Kristjan Sander said...

Ah soo.

Anonymous said...

Kahe viimase EMTÜga seotud turniiri (Jüri ja Viljandi) tulemused lubati edastada FIDEle rahvusvahelise kiirmale reitingu arvutamiseks! Kas keegi oskab kommenteerida miks seda ei tehtud?

Anonymous said...

Riigil on kriteeriumid täiskasvanute spordi toetamisel. Meie GM-d ei suuda neid kriteeriume täita. Alaliit täiskasvanutele toetust ei saa. Kui riiki sellise tasemega sportlased ei huvita, millega saab alaliit neile kasulik olla?
Kaklemisega peletatakse mammut minema ja peavadki GM-d vaatama, kuidas hakkama saavad!
Noortespordile on riiklik tellimus/toetus ja alaliidul jääbki üle ainult noortesporti edendada.

Kristjan Sander said...

millega saab alaliit neile kasulik olla?

Alustada võiks elementaarsest viisakusest. Solvangud ja ülbitsemine ei too kindlasti kasu ei alaliidule ega funktsionäridele, kes nii käituvad.

Ja hakake ometi selle arengukavaga peale. See on ka riigi toetuse kriteerium. Praegu käib rapsimine nagu takus kanadel - mingit strateegilist plaani kuskilt ei paista, katsutakse ainult tulekahjusid kustutada, mingit eelarvestamist ei toimu ja mis alaliidust järgmisel aastal saab, ei tea keegi.

Anonymous said...

Oot, kas mitte 2600 (või oli see hoopis 2625) eloni jõudmisel polnud EML juhatuse otsusega(?) ette nähtud mingi stipendium? Kas Külaots saab seda?
Või on see otsus ammu ära muudetud, ehk viitsib keegi otsida arhiivist juhatuse protokolle/vanu koondvõistkonna moodustamise kriteeriume?

Millal siiski otsustati, et asjalik kohalike tippudega suhtlemine on liiga tülikas ja kulukas?

Kristjan Sander said...

Riigil on kriteeriumid täiskasvanute spordi toetamisel. Meie GM-d ei suuda neid kriteeriume täita.

Kust neid lugeda saab?

Anonymous said...

Riigieelarvest Kultuuriministeeriumile spordi toetuseks eraldatud vahendite jaotamise kord

§ 4. Spordialaliitude toetus
1) saavutused olümpiamängudel ja maailma- ning Euroopa meistrivõistlustel viimase nelja aasta jooksul;

https://www.riigiteataja.ee/akt/128052011012

Kristjan Sander said...

Kus on kirjas mingid kriteeriumid, mida meie GM-id ei suuda täita? "Saavutused" on üldsõnaline.

Anonymous said...

See piir, mida eelpool mainiti, oli minu mäletamist mööda 2650 ja KK ei ole selleni küündinud.

Aga jah... Maleliit võiks oma arengukavas konkreetselt välja tuua, et tema tegevussuundadeks on noorte- ja lastemale ning harrastusmale toetamine.
Kes soovib täiskasvanuna males midagi saavutada, peab seda tegema omal käel ning Maleliidu poolt toetust oodata ei ole. Siinkohal peaks veel eraldi välja tooma, et ei ole loota ei materiaalset ega ka moraalset toetust.

Kui see oleks selgesti kirja pandud, siis jääksid praegused mõttetud intriigid ja aja ning närvide kulutamised ära. Kõik teaksid millega nad saavad arvestada ning mille peale loota ja oleks võimalik kenasti edasi minna.

Kristjan Sander said...

Siis peaks Maleliit loogiliselt ka loobuma tegevustest, mis on seotud Eesti koondise lähetamisega rahvusvahelistele võistlustele, sh. maleolümpiale. Kuna aga need toimuvad FIDE egiidi all, siis ei saa nendega keegi teine, sh. tippmaletajad ise, tegeleda.

Anonymous said...

Olümpial hakkavad käima harrastussportlased. Olümpia algne põhimõte on meile ju kõigile teada...ehk, et osavõtt on tähtis, mitte võit/tulemus.

Anonymous said...

Loomulikult tegeleb EML koondise lähetamisega rahvusvahelistele võistlustele.
Koondise moodustamise aluseks on FIDE reitingud ja EMV saavutatud tulemused (vt.juhend).
Selleks on eelnevalt kindlaks määratud reeglistik ja KS ei pea sellepärast muretsema.

Kristjan Sander said...

Sa, viimane anonüüm, loe ikka eelnevad postitused ka läbi enne kui kirjutad :)

Olümpial käivad aga juba praegu harrastussportlased.

Anonymous said...

Meil on kõik maletajad harrastussportlased, kes oma igapäevast leiba teenivad igapäevatööd tehes. Olümpiale lähevad need maletajad, kes seda soovivad ja omandavad selleks õiguse.
EML noortetöö (s.o. riiklik koolitustellimus) on klubide kaudu hästi tehtud ja saavutatud ka suurepäraseid tulemusi. Tõelised profid toetavad noortetööd oma teadmistega, tehes loenguid, andes simultaane jne koostöös EML-iga.
Noor andekas õpilane O.Ladva saab stipendiumi, annab koolis simultaane...
Minu andmetel kuulub Ladva TTMKK ja seal töötab teiste hulgas treenerina H.Olde.
Õhtulehe artikli juhtkiri: Jaan Ehlvest - töötu maleõpetaja!
Kui ta töötu on, siis ta ei saa ju olla Ottomari treener.

Anonymous said...

Loodame, et mitte temast samal teemal artiklit ei peaks kunagi tulevikus lugema.

Anonymous said...

Järjekordne skandaal kindlasti aitas kaasa male koolidesse mõttele. Täname maleaktivisti.

Kristjan Sander said...

Kui tore, et tõelisi proffe defineeritakse nüüd koostöö järgi H. Oldega :)

Anonymous said...

Kas Sa ise usud ka seda juttu , mis kirjutasid`????
Ütle oma nimi ka:)

nonymous said...

Meil on kõik maletajad harrastussportlased, kes oma igapäevast leiba teenivad igapäevatööd tehes. Olümpiale lähevad need maletajad, kes seda soovivad ja omandavad selleks õiguse.
EML noortetöö (s.o. riiklik koolitustellimus) on klubide kaudu hästi tehtud ja saavutatud ka suurepäraseid tulemusi. Tõelised profid toetavad noortetööd oma teadmistega, tehes loenguid, andes simultaane jne koostöös EML-iga.
Noor andekas õpilane O.Ladva saab stipendiumi, annab koolis simultaane...
Minu andmetel kuulub Ladva TTMKK ja seal töötab teiste hulgas treenerina H.Olde.

Kristjan Sander said...

Ma teen ettepaneku hakata selle järgi ka spordijärke välja andma. Näiteks oldeismuse meistrikandidaat või meister. Suurmeistreid saab nagunii ainult üks olla :)

Edasi uutele töövõitudele!

Anonymous said...

KS ei lähe isiklikuks, mürgiseks, teravaks, ei sõima jne. :)))

Anonymous said...

Kunagi iidsetel aegadel, kui väidetavalt Eesti riik malet kohe üldse ei toetanud, käis üks kamp amatööre Argentiinas maleolümpial, üks oli hulgas suurmeister. Oma kulu ja kirjadega. Nagu teame, polnud osadel tagasi tulekuks raha.

Ja see hõbemedal ilmselt jääbki löömatuks. Mis sest, et praegu suurmeistreid lausa mitu.

Anonymous said...

Noored nagu Ladva ja Lapidus pääsevadki kiiremini löögile olümpiale kogemusi saama. Varsti on noortemale ja tippmale sünonüümid.

Kristjan Sander said...

Oh ei, muidugi ei lähe. Arendasin lihtsalt natuke edasi üht viimase aja geniaalsemat kommentaari :)

Anonymous said...

> Ja see hõbemedal ilmselt jääbki löömatuks

Kolmas koht, mitte teine. Selline on siis HO toetajate maleliste teadmiste tase. Isegi kõige olulisemaid fakte ei tea.

Anonymous said...

Jah, aga see et Ladva treener ei ole enam Lauk ega Ehlvest, ega Jakovlev nagu ammu-ammu, vaid kogunisti Hendrik Olde isiklikult, on küll päris suur uudis. Huvitav, kes treenib nende teist tublit noormaletajat Marti Medarit? Vahepeal jäi mulje, et tema ainsaks treeneriks on kogunisti Ottomar. Keerulised positsioonid neil seal TTMKK-s, keerulised positsioonid...

Anonymous said...

Igatahes see on väga suurepärane uudis, et härra Olde on Ladva treener. Sellega peaks küll kindlustatud olema, et meil lõpuks üks tippklassi maletaja peale sirgumas on, kes kindlasti ka täiskasvanute hulgas mehetegusid teeb.

Anonymous said...

Uudiseid Simo Runneli blogist.
Tartu meistrivõistlused 2012
Minu arvutuste järgi on Tartu meistrivõistluste tulemused järgmised:

1. Pavel Vorobjov 9 p.
2. Juri Seljodkin 6,5
3. Sven Reimaa 6,5
4. Ingmar Tulva 6
5. Boriss Trohhalev 5,5
6. Tiit Kõiv 4
7.-8. Karmen Viikmaa, Andrus Okas 2,5
9. Tiit Parts 1,5
10. Simo Runnel 1