Monday, September 27, 2010

Maleolümpia: Ebaõnnestunud pidu ja vastuseid kommentaaridele

Täitsa positiivne on vahepeal ka puhata ja akusid laadida. Saab hommikul korralikult magada, seni ajapuuduse tõttu vaatamata jäänud variante uurida, kirjutamata asjadest kirjutada, normaalset muusikat kuulata ja üksi olekut nautida.

Enne vaba päeva toimus siis maleolümpial traditsiooniks saanud Bermuda pidu. Kui eelmisel olümpial Dresdenis tuli peost juttu alles sama päeva õhtul, siis sel korral hakkas Eesti võistkond seal osalemist või mitte osalemist juba esimestel päevadel arutama. Võibolla tuleb see ka sellest, et võrreldes eelmiste täiskasvanute rahvusvaheliste võistkondlike võistlustega (kus olen osalenud) tundub siin võistkond palju ühtsem. Eesti võistkonna liikmed saavad ilma probleemideta üksteise kõrval istuda, ühes lauas süüa ja siiralt üksteisele kaasa elada. Usun, et selline meeldiv ja toetav õhkkond mõjub tulemustele ja muidu olemisele väga hästi.

Igaljuhul pärast 5. vooru käisime söömas, vaatasime natukene malet ja hakkasime peoks valmistuma. Tanja, Valeria, Jaan ja Triin startisid ees. Kalle, Leili, Tarvo ja Olav otsustasid peo vahele jätta ning meie Meelise, Kaido ja Sassiga startisime hiljem. Paistis olevat justkui taktikaline tegu, sest eelmisel korral kui Vikaga alguseks kohale läksime, pidime pikalt järjekorras seisma. Sel korral oli aga vastupidi. Kui esimesena liikunud eestlased pääsesid vähemalt tantsusaali, mis olevat kärarikas, täis suitsuhaisu ja väga rahvarohke, siis meie sinna jõudmisel ei lastud enam ühtegi inimest sinna - peopaik ei mahutanud isegi pooli olümpial osalejaid. Hoiataid tuli teel vastu küll palju - VIPid Karpov, Carlsen jne lasti küll eelisjärjekorras majja, kuid näiteks Cmilyte oli 50 minuti ootamise järel otsustanud lahkuda. Meie järjekorrast lahkuda veel ei jõudnud, kui korraldajad otsustasid lubada meid bowlingusaali.
Sisenemisel oli kontroll karm - vähemalt meeste pool. Naisena sain ma suhteliselt ruttu sisse ning ootasin siis veel teisi järele. Riietehoiu eesruumis seisin pikalt otse Carlseni kõrval. Reaalses elus tundub ta kuidagi teistusugune, kui näiteks selles viimases Ekspressi artiklis.
Kui lõpuks ka Meelis, Kaido ja Sass riided ära andnud olid ja ülesse liikuda võisime, paistis pidu täies hoos. Tundub, et need, kes 22-ks tulnud olid, võisid pidu isegi täitsa nautida. Näiteks paistsid väga lõbusas tujus Leedu tüdrukud. Samas, hiljem saabunutel ei olnud võimalik isegi jooke osta, sest järjekord oli pikk ja ebaselge. Tantsusaali otsustasime mitte minna, sest ainult mina naisena oleksin sinna tasuta saanud ja ei tea, kas teisi ka raha eest oleks lastud. Meeste diskrimineerimine - eks ta vist pidudel ole tihti nii.
Igaljuhul otsustasime sealt Bermuda peolt varsti pärast sisenemist lahkuda ja veetsime natukene aega hoopis hotelli lobby-baaris. Osa rahvast - näiteks Inglismaa võistkond - otsustas küll mõne tunni pärast uuele ringile minna, et ehk vähem rahvast ja pidu nauditavam, kuid eestlased suundusid magama, et järgmisel päeval värske peaga tõusta.

Viimastel päevadel on jäänud silma ka paar kommentaari, mis justkui oleksid küsimused. Püüdes olla viisakas kirjutaja, proovin neile ka vastata - parem hilja, kui mitte kunagi :)

Anonymous said...
"ülesse-alla liikumiseks vähemalt 10-15 minutit" - miks nii, jalgsi läheb ju 12. korrusele max 5 minutit:)
September 24, 2010 9:44 AM

Jah, hotellis on küll olemas trepid, kuid ametlikult on nende kasutamine mitte hotelli töötajatel keelatud. Esimesel korrusel on liftide-treppide juures valvamas ka turvamehed. Teisalt on osa eestlasi ja teisi hotellis peatujaid hakanud siiski luba küsimata treppe kasutamata. Trepid on puhastamata ja selgelt ööbijate jaoks mitte mõeldud. Nii lõppes minu trepil käik näiteks valge-kirjude sussidega (algselt olid need üleni sinised).

Anonymous said...
Venemaal on elu odavam kui Eestis. Seal tulnuks 8000 rublades maksta!
September 21, 2010 8:51 PM

Mina ei ütleks, et Venemaal elu odavam kui Eestis. Olen küll umbes 4 korda terve siin oldud aja jooksul poes käinud, kuid kordagi pole silma hakanud midagigi, mis oleks odavam kui Eestis. Isegi vesi, mida pole soovitav siin kraanist juua, maksab alates 40 rublast 1-liitrine või suurem pudel. Eestis saab 1,5 liitrise joogivee pudeli alates kolmest kroonist!
Kauplustest rääkides tundub valik üldse kesine. Näiteks olen ma oma väikese tekkinud nohu tõttu käinud juba kahes erinevas poes, et leida pabertaskurätikuid - kuid mida pole, seda pole. Lõpuks otsustasin tavalise paki salvrätikute kasuks.


Anonymous said...
Kas koondise arst kah ikka olümpiale lendas? Inimväärselt? Registreeritud vist oli?
September 22, 2010 10:43 PM

Olümpiale lendasid koos 5 meeskonna ja 5 naiskonna liiget ning 2 kaptenit. Samaaegselt olümpiaga toimub ka FIDE kongress, kus võib teoreetiliselt osaleda ka Eesti Maleliidu esindaja(d), kuid olümpia võistkonnal selle kohta andmeid pole.

Anonymous said...
Aga naiskond?
September 22, 2010 10:47 AM

Minule teadaolevatel andmetel:
Meeskond saadeti olümpiale eesotsas Eesti Male Toetusühinguga. Naiskonna olümpiale saatmise eest hoolitses Eesti Maleliit koos sponsoritega (Baltic Models, Reval Credit, Merkerson Grupp, Eesti Olümpiakomitee, Eesti Kultuurkapital jt - tänud sponsoritele!). Naiskonna liikmed said päevaraha 350 krooni 3 (sõidu)päeva eest (kokku 1050 krooni). Summa on küll tunduvalt väiksem kui meeste päevarahad (kõigile 8000 krooni), kuid arvan et progress on siiski väga positiivne, sest eelmisel olümpial ei saanud päevaraha mitte keegi, isegi sõidupäevade jaoks. Ja mis kõige olulisem - olümpial siiski osaletakse.

Samuti tänud edu soovimiste ja positiivsete kommentaaride eest!


Seisud lähevad nüüd aga aina põnevamaks, et keskendun nüüd malemängule jälle. Kuuenda vooru liveülekanded - naiskonna partiid ja meeskonna partiid.

49 comments:

Jürgen said...

Triin pakub sel olümpial samasuguseid superpositiivseid elamusi, nagu Tuuli eelmisel olümpial. Super super!

Anonymous said...

Tänane Postimees.ee esiküljelugu http://sport.postimees.ee/?id=318786

Ingmar said...

Vat 3-1 kasahhide vastu on juba muljetavaldav.

Anonymous said...

Pole paha hetkeseis, arvestades milliseid meeskondi edestatakse. Venemaa III saab olema muidugi üsna vastutuult ja ülesmäge sõit...

http://chess-results.com/tnr36795.aspx?art=0&rd=7&lan=1&flag=30&m=-1&wi=1000

Anonymous said...

Soomlaste staar Nyback sai täna mänguta nulli...

Ingmar said...

Kõva suutäis jah, eriti esimesel laual (Jakovenkot ootasin ma Vene esimesse mansasse), aga no loodame parimat. Olümpial näib igasuguseid asju juhtuvat, punkte püüdes on isegi Carlsen ja Topalov ennast juba ära katkestanud.

Jürgen said...

püha müristus, kas Külaots tõstab tõesti 25 käiguga Jakovenkole ära!!?

Jürgen said...

et siis 2 enametturiga lõppmäng... pusimist on, aga peaks koju tulema!

nikitheone said...

jap, hea töö seni Kaidolt!

sass. said...

tundub nii jah, Meelisel ka võidetud, Olav ka kaotada ei tohiks ja Volodinil ka tundub et pigem üritab tema seal...

Hoidke kapid kõvad nüüd poisid :)

Jürgen said...

pagan, ei saa lõunale minna, Volodinil läheb ka väga veriseks!

nikitheone said...

volodin kahis. miks kanzal võidetud on? ei saa mina aru

Anonymous said...

kanep uhas Rxa2, kas keegi fritzu või millegagi seda seisu ka vaatab? ma ei saa midagi aru...

nikitheone said...

kui maha võtab, on vxb3 ja lipp on kaitseta. kui lipu võtab, kaitseb vanker ratsu ära.

Anonymous said...

Volodin võidab, kui käib 24... Og4

nikitheone said...

25... Og4 on tõesti hää!

Ingmar said...

Oioi. Mul lükkus lõunaleminek edasi, kui 17. Oxh6 ilmus: see tundus täiesti võimatu kahinguna. Vähemalt olen heas seltskonnas, nähtavasti arvas Jakovenko ka nii.

nikitheone said...

Kaido - 33 käik. Võidetud, tehnika küsimus.
Meelis - 24 käik, valge käis just c4. Ettur üle, raske vigurite kordinatsiooni paika saada. B5 tuli just, hea käik!

Sepp - 28 käik. ilmselt läheb varsti lihtsustamiseks ära ja tuleb viik.

Volodin - 29 käik. Võidetud seis, variante on palju.

nikitheone said...

ai, kanepi mängus ji kb3 kahe silma vahele. ei saa aru mis sepp tegi ka :D

Jürgen said...

Volodini seisu vaadates meenub Randviiru raamat ja väljend "etturid nagu Philidori ulm"

Jürgen said...

Sepa valge odaga on vist kööga?

Ingmar said...

No hetkel ma ei näe, millega seda oda maha võtta, aga ega teda eriti olemas ka ei ole.

Jürgen said...

no minu kurvas nägemuses võtab c4 ratsu ta 5-6 käigu pärast maha

Ingmar said...

A' kas Molõlov jättis nüüd oda ette?

Jürgen said...

juhuu, esimene punkt koju, Volodin pääses duši alla!

Ingmar said...

Ehei, jätavad nad sul ette jah. Hoopis hapukas näeb teine laud välja, kui valge kuningas g7-le maandub.

Jürgen said...

piinlik muidugi, kui tuleb välja, et Rublevski oda ja ratsuga matti ei oska panna :)

Ingmar said...

Juhtub: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1533865

Ingmar said...

Kurramus, kuulus tehnik Jakovenko vist suutis välja vingerdada

Ingmar said...

Lõpuks siiski 2-2. Hea saavutus iseenesest ikkagi; kahju ainult, et saadavalolnud suur skalp kaotsi läks.

Jürgen said...

suured tänud koondisele vapustava elamuse eest! kuigi vahepeal lõhnas seisude järgi 3:1 või 2,5:1,5 järgi, on ka viik ülikõva tulemus!

Anonymous said...

mis te jamate - 3:1 võit ju??!?!

Ingmar said...

Sepp-Rublevski oli jah mingi aja 1-0 märgitud.

Tõeliselt hapu, kuigi mitte just üllatav uudis on see, et ufonaut jäi FIDE etteotsa pidama.

Anonymous said...

Putšistid said FIDE presidendivalmistel hävitavalt lüüa 95:55. Läks nii nagu pidigi minema!

Anonymous said...

9. vooru loosi üle ei saa just kurta :)

Anonymous said...

Meie malepilgud on Hantõ-Mansiiskis ja väike Eesti poiss Arthur Valge Batumis täiesti tähelepanuta. Pärnumaalt Uulu kandist pärit noormaletaja oli ju tänavu ainus Eesti esindaja noorte Euroopa meistrivõistlustel. Saadud 3,5 punkti 9st pole just palju, aga ikkagi tubli algus edaspidiseks. Oli see ju ilmselt tal teine tõsisem turniir elus. Esimene oli kevadel Pärnus Eesti kuni 8-aastaste meistrivõistlused. Pärnus tuli ta meie supertalendi Kirill Chukavini järel teiseks, edestades nii mõndagi Tallinna ja meie teiste malekantside Narva ja Kohtla-Järve malelootust. Vahemärkusena olgu öeldud, et kaks Läti esindajat (küll vanemates vanuseklassides) jäid üldse nulliga. Niisugust kõrbemist Eesti noormaletajatelt ei mäletagi. Mis puutub Arthur Valgesse, siis temast me tulevikus veel kuuleme. Edu talle ja tema treener Raivo Raalistele sinna Uulu kanti!

Anonymous said...

täitsa lõpp. seletage keegi, mis imekäigu see kolumbia vend 91. käigul tegi????

Anonymous said...

Meie naised võitsid täna Bosniat, igati tubli saavutus. Palju edu viimasteks voorudeks.

Anonymous said...

Jaan võiks lapsele õpetada, millal on õige aeg alla anda. Aga muidu tublid tüdrukud:)

Anonymous said...

Mis toimus nüüd meie meeskonnaga Kreeka vastu? Valgetega Kanep ja Volodin ei läinud võidu peale mängima ja tegid normaalses seisus viiki. Kas meeskonnavaim läinud ja mõeldakse vaid enda peale?

Jürgen said...

no pigem vaataks asjale nii, et kui Sepp oleks viiki suutnud hoida, oleks jälle suhteliselt kõva ja korralik tulemus tulnud. Volodinil on pealegi võib-olla järjekordne GM norm tulemas? pole mõtet peaga vastu seina ka joosta veidi kõvema mansa vastu.

Anonymous said...

Nojah. Kreeka ja Saksamaa olid tiba liiga kõvad pähklid katki hammustamiseks. Aga pole hullu, viimase vooru matshid vaja võita ja suht korralik lõpptulemus on tõsiasi.

Anonymous said...

"suht korralik tulemus" mentaliteediga ei olegi võimalik kunagi top 10 kohtadele mängida. Tugevamatega mängides võiks ikka rohkem mune olla :)

Anonymous said...

Meeskond 10 vooru järel 32. koht (asetus 48) ja naiskond 49. koht (asetus 49). Viimases voorus võidud ja tulemus on vägagi rahuldav. Viimase vooru võiduga peaks meeskond tõusma umbes kahekümnendaks ja naiskond kolmekümnenda koha piirimaile. Pöidlad pihku.

Anonymous said...

Meeskond 10 vooru järel 32. koht (asetus 48) ja naiskond 49. koht (asetus 49). Viimases voorus võidud ja tulemus on vägagi rahuldav. Viimase vooru võiduga peaks meeskond tõusma umbes kahekümnendaks ja naiskond kolmekümnenda koha piirimaile. Pöidlad pihku.

Anonymous said...

top 10 kohad on samasugune unistus nagu jalgpalli MM või EM finaalturniirile jõudmine. Maleolümpia on võistkonnaala ja Eesti rahvaarv ei loo sellisel võistlusel erilisi eeldusi top 10 koha saavutamiseks.

Anonymous said...

Rahvaarvuga võib tõesti põhjendada kõike. Mõned põhjendavad ka majandusedu.

Samalt inimeselt oli ilmselt ka
"Jaan võiks lapsele õpetada ..". Teisel juhul leidnuks kommentaari, et ei võidelda lõpuni. Sellises eas on iga tund sellise taseme võistlusel väga väärtuslik edasiseks.

Marek Kolk said...

Mina üldiselt ei poolda ka mõttetut vastupanu (kuigi ma olen ise veidi visa alla andma).

Siiski, siinkohal on üks väga suur erand ja see on meeskonnavõistlus. Asi pole ju sinu seisus laual. Kui on kaotatud, siis on kaotatud. Aga on oluline vahe, kas sa jätad viimase(d) mängija(d) üksinda laua taha v saavad nemad ka mingit psühholoogilist tuge, et keegi mängib veel (s.t. meeskond mängib ja mitte sina üksinda) ja kõik ei ole kaotatud. Olgugi, et kaotatud seis, siis mõnikord edasi mängides võib sellel olla positiivne mõju sinu võistkonnakaaslase mängule.

Pealegi, sinu vastased ei saa olla kindlad, et nad matši ikkagi võidavad. Alati jääb oht, et keegi saab nt kuskilt ootamatu mati ja ses suhtes säilib mingi pinge ja sedasi võib sinu partneri vastane ka veel kuskil tonti nägema hakata.

Ma olen muidugi nõus, et see minu nägemus võib osutuda ka valeks (ütleme nii, et põhjendamatuks), aga võistkonnavõistlus ei ole päris tavaline nähtus.

Jürgen said...

Marekiga nõus meeskonnavõistluse osas, ma oleksin Sepa asemel Rublevskil lasknud ikka näidata, kuidas oda ja ratsuga matti pannakse. Seda enam, et hea näide kunagisest ajast olemas, kuidas Jepišin (omal ajal vähemalt sama kõva mees kui Rublevski praegu) ei suutnud 50 käigu jooksul oda ja ratsuga matti panna. Kõike võib juhtuda, vastane hakkab viirastusi nägema, pabistama, et äkki ei mäleta isegi W-manöövrit jne. Kõrvalt võib muidugi natuke ebaviisakas tunduda, aga noh...