Monday, February 6, 2012

Kaido Külaots: Tradewise malefestival Gibraltaril


Gibraltaril toimuv maleturniir pidas sel aastal oma juubelit. Täis sai kümnes järjestikune aasta. Viimastel aastatel on turniir kandnud peasponsori, kindlustuskompanii Tradewise, nime.

Nagu eelmisel aastal, asusime Eestist teele kolmekesi. Peale minu veel Meelis Kanep ja Toomas Valgmäe. Aga miks ka mitte, eelmisel aastal oli ju läinud ülimalt hästi.

Tegemist on kindlasti maailma mainekaima ja populaarseima lahtise turniiriga. Turniiri pidulikul lõpetamisel teatati, et kodulehel tehti turniiri ajal veerand miljardit (quarter a billion) külastust. Päris müstiline number.

Kohal oli 11 maletajat, kelle reiting on üle 2700. Seegi on kindlasti rekord. Osaleda tahtjaid oli seekord väga palju ja juba pikka aega enne turniiri algust pidid korraldajad kodulehel teatama, et selleks korraks on turniirile registreerimine lõpetatud, sest rohkem vabu kohti lihtsalt ei ole.

Nagu alati, paistsid korraldajad nüüdki silma erilise feminiinse külalislahkusega. Ilmselt ei ole tugevatel naismängijatel ühtki põhjust siia turniirile mitte tulla. Neile pakutakse häid tingimusi, imelised on ka naiste eriauhinnad. Üldse on märgata huvitavat suundumust naiste male väärtustamisele. Näiteks ka peatsel naiste Euroopa meistrivõistlustel on auhinnad tiba suuremad kui meeste analoogsel turniiril. Ilmselt tuleb meestel hakata seisma võrdväärse kohtlemise eest :)

Sedapuhku ei õnnestunud küll korrata eelmise aasta suurepärast tulemust, aga ometi ei saa resultaati kehvaks pidada. Kõik kolm eestlast mängisid üle oma reitingu ja teenisid seega malelist kapitali juurde.

Minu turniiri juures paistab silma kaks huvitavat iseärasust. Mängisin arvestatava hulga huvitavaid lõppmänge (kahel korral olid minu partiid vooru pikimad) ning teises pooles olid vastasteks ainult naised. Kui käimas oli eelviimase vooru partii Polgariga, siis naljatlesime suurmeister Movsesjaniga, et kui võidan, siis saan viimases voorus kindlasti vastu Hou Yifaniga. Partii läks viiki, aga vastaseks tuli loosirattast siis Pia Cramling.

Alustasin aga samas graafikus nagu eelmisel aastal. 2 esimest suutsin võita, kusjuures teises partiis pigistasin küll pikas lõppmängus kivist vee välja.

Edasi tuli aga juba mõõtu võtta 2700ste klubilt. Kolmandas voorus tegin viigi Armeenia supersuurmeistri Sergei Movsesjaniga. Neljandas aga mängisin Tšehhi number kahe, Viktor Laznickaga. Sain selles partiis oma turniiri ainukese kaotuse, aga pääsesin vist enamiku maleblogide ülesandenurkadesse. Valgel õnnestus siin partii lõpetada ilusa lipukahinguga. Hammast õnnestus teritada nii mõnelgi „malespetsil“ – kuidas küll suurmeister sellist kombinatsiooni ei näe? Punkt üks, aega oli pärast avanguvariandi otsa kukkumist jäänud vähe. Ja punkt kaks, rahulikud alternatiivid ei tundunud mulle rahuldavad ja jätkasin kiiret käikudeseeriat, mis õnnestumise korral lahendanuks kõik probleemid. Ei õnnestunud.


Eelviimases voorus viis loos mind kokku Judit Polgariga, kes vähemalt seni on kindlasti olnud kõigi aegade parim naismaletaja. Paar vooru varem, oli Judit teinud liiga Meelisele. Tõsi, Meelisel oli täiesti reaalne šanss karistada Polgari liiga riskantset avangukäsitlust.

Mina mängisin valgetega Polgari vastu Polgari stiilis. Sitsiilia kaitses kahisin keskmängus ratsu, kusjuures kuskilt ei paistnud selle eest matti ega muid otseseis hüvesid. Aga teinekord on initsiatiiv väga oluline. Kuigi arvuti näitab mustale mingit ülekaalu, olen siiski kindel, et valge võimalused ei olnud kehvemad. Pärast teravat heitlust lõppes partii igavese tulega.

Plaan oli küll võita kaks viimast, nagu eelmiselgi aastal, aga nüüd tuli siis anda maksimum ja pigistada välja võit viimases voorus. Pingutasin seal küll maksimaalselt kaua Pia Cramlingu vastu, kuid üle 100 käigune lahing tõi tasuks kahjuks siiski vaid pool punkti.

Kokku sain siis sedapuhku +3 ehk 6,5 punkti ja 27. koha.

Meelis ei jäänud oma stardiga rahule, see oli aeglane nagu eelmiselgi aastal. Aga siis läks mäng paremini käima. Kahju oli muidugi sellest, et Polgari vastu hea seis käest läks.

Otsustavaks sai viimase vooru partii Rumeenia suurmeistri Parligrase vastu. Meelisel on Gibraltaril tekkinud Rumeenia motiiv. Eelmisel aastal kaotas ta otsustava partii Nisipeanule. Sedakorda õnnestus võtta magus revanš. Tasuks auhinnaline 22. koht.

Toomas esines tõusude ja mõõnadega. Teises voorus oleksime äärepealt omavahel kokku läinud – piilusin tema partiid kõrvallaualt. Lõpuks kogunes 5,5 punkti ja enam kui 20-punktiline reitingulisa. Väga napilt läks mööda reitingugrupi auhind. Toomas hiilgas avangulise ettevalmistusega ja vastastel ei õnnestunud peaaegu kunagi ära arvata tekkivat avangut.

Ühepalju punkte kogusid lõpuks Nigel Short ja naiste maailmameister Hiinast, kõigest 17-aastane Hou Yifan. See, mida tüdruk sellel turniiril näitas, pani tõesti kulme kergitama. Kuidagi väga palju võitis ta väga tugevaid suurmeistreid. Muuhulgas võitis ta suurt meediakära tekitanud vastasseisu Judit Polgari vastu. See viis spekulatsioonideni, et kas absoluutselt parim naismaletaja on vahetumas või on naine peagi istumas ka meeste maailmameistri troonil? See kuulub praegu muidugi veel müstika valdkonda, aga kindlasti oli tegemist ühe kõigi aegade võimsama tulemusega, mida naismaletaja on saavutanud.

Lõpetada tasub kindlasti tänusõnadega. Pikk sõit suure male juurde sai teoks tänu Eesti Male Toetusühingu ja Kultuurkapitali poolsele toetusele. Selle eest ka suured tänud!

Kaido Külaots

Lingid:
Osalejate nimekiri
Lõplik turniiritabel
Kaido vastased ja tulemused
Meelise vastased ja tulemused
Toomase vastased ja tulemused
Õhtuleht: Meelis Kanep lõpetas Gibraltari maletuniiri väärt tulemusega

3 comments:

Anonymous said...

Toodud partii oli tõepoolest väärt saavutus, võttis aega, et mõista valge seisu lootusetust ja seda vaatamata enametturile.

Anonymous said...

Ega „malespetside“ arvamust tasu eriti tähele panna. Jalka foorumites on neid, kes Maradona eest oleks kõik väravad sisse löönud, kümnete kaupa. Kiibitsejate olemasolu võib ainult heaks kiita: oleks neid rohkem, siis oleks ilmselt ka sponsoreid rohkem.

Hando said...

Tänases chessgames'i päevaülesandeks on seis mängust V Laznicka vs Kulaots

www.chessgames.com