Wednesday, February 22, 2012

Võnnu

Pühapäeval toimus teistkordselt Võnnu kiirturniir, mis jäi taaskord meelde oma suurepärase korralduse poolest. Osalejatele oli välja pandud korralikud auhinnad, osavõtumaksu sees oli toitlustamine ja kohvilaud, ning turniirist tehti kohaliku spordiklubi poolt ka videoülevaade (mis varsti peaks olema kättesaadav siin ).
Kohalikud maleentusiastid eesotsas Jürgen Innosega on aastagakõvasti vaeva näinud, nii et seekord osales turniiril ka arvukalt kohalikke noori.

Sõit turniirile toimus hr. Tedrema poolt organiseeritud väikebussiga, millega saabus võistlusele 17 Tallinna ja selle lähikonna maletajat. Selline koosreisimine on väga mõnus ja tuleb ka odavam kui eraldi sõitmine, nii et loodetavasti on tegemist jätkuva trendiga (Juba on plaanis minna Braschinsky mälestusturniirile 17. märtsil Viljandi, soovijad võtku ühendust Ardi Tedremaga telefonil 50 34 290).

Turniiri koosseis oli eelmise aasta omast veidi tugevam (lugesin just eelmise aasta ülevaadet, kus osales 6 2300+ mängijat, sel aastal oli neid 8), ning tipp oli väga ühtlane. Nimeakaimatest osalejatest olid kohal Volodin, Švõrjov, Lauk jt.
Turniiritabelit saab näha siit.

Väike ülevaade enda turniirist ka:

1. voor Popman - Valner 0-1
Toimus rahulik avang kuni vastane magas ühe vahetule maha ja jäi vähemviguriga.
Mainimist väärib vast veel Peebo kaotus Zeludkovile. Peebo oskas enda jutu järgi enamratsuga lõppmängu pähe saada. Tuul pani samal ajal Põlendiku vastu 2 vankrit ette, ning kaotas samuti.

2. voor Valner - Dragun 1-0
Vastasel puudus kindel arusaam avangust mida ta mängis, jäädes kiirelt surve alla. Partii lõppes paari elementaarse kahinguga, misjärel mustal polnud enam matist pääsu.
Teises voorus oli Peebo vastaseks R. Narva, kellele tal tuli samuti alla vanduda. See jäi ka Peebo viimaseks kaotuseks, tunnistades pärast seda vaid võite, tõustes lõpuks 4. kohale.

3. voor A. Kuusk - Valner 0-1
Teades, et mõttemängude maailmameister on üsna aeglase stiiliga mängija, valisin ühe passiivse variandi Prantsuse kaitsest. Vastane mängis hästi, ning enamiku partiist pidin seisu hoidmiseks tegema täpseid käike, ent ajakontrolli lõpupoole jõudes avas vastane oma seisu liialt, ning mul õnnestus vankrid 2. liinil topeldada, misjärel ta seis ka lagunes.
Esimestel laudadel sai selles voorus Lauk kaotuse Fomina vastu.

4. voor. Valner - Fomina 1-0
Partii läks üsna ühte väravasse - vastane kaotas avangus 2 etturit, ning seejärel komplikatsioone luua üritades ka viguri. Edasi oli asi ainul vormistamise küsimus.
Pärast seda vooru algavaks lõunapausis oli 100% peal veel neli mängijat: Volodin, Švõrjov, ma ise ja üllatajana ka valitsevat Eesti meistrit Vorobjovi võitnud Trohhelev.

5. voor Volodin - Valner 0-1
Esmakordselt 1. lauale jõudes (mida ka filmiti) oli küll väikene närv sees, ent seekordselt läks mäng suurmeistri vastu üllatavalt lihtsalt:




















Selles seisus otsustas Volodin jätkata 1. Rd4? millele järgnes Rxd5! 2. Rxd5 Oxd5 3. exd5 Vxe1 4. Lxe1 Oxd4 , ning lisaks vähemetturile on valgel probeemid liputiiva arengu ja nõrkade etturitega. Siinkohal Volodin eksis veel rängalt, käies Ld2??, mille peale Rb3 võitis koheselt.

6. voor Švõrjov - Valner 0-1
Partii kulges rahumeelselt, ning kumbki mängija erilist paremust ei saavutanud. Seisus, kus kummalgi mängijal erilisi võimalusi ei olnud, pakkusin vastasele viiki. Vastane aga keeldus viigist, ning pingutas seisu avamisega üle, jäädes halvemusse. Partii otsustas aga hetk, mil vastane jättis puhta vankri ette, misjärel ka üsna pea mati sai.

7. voor Valner - Tedrema 1-0
Kuuldes, et 7. voorus tuli mulle vastaseks üllatuslikult 5 punkti peal olev Tedrema olin loosiga vägagi rahul. Ometi tuli selles voorus punkt vägagi raskelt. Avangust hea seisu saanuna jäin toppama mingisse kinnisideesse kuningatiival läbimurde soovitamise vajalikkusest, ning kui selle lõpuks sooritatud sain, avastasin end üsna nigelast seisust. Hea kaitse ja vastase mitte kõige täpsema mängu järel suutsin õnneks kõik ohud neutraliseerida, ning mõlemapoolses ajapuuduses ka mängu punktiks vormistada.
2. laual käis samaaegselt madistamine Vovki ja Švõrjovi vahel, kus Vovk oskas võidetud vankrite lõppmängu pöörata seisuks kus tal oli ratsu vankri vastu, ning kümmekond sekundit kella peal. Švõrjov hakkas ainult aja peale mängima, üritamata seisuga võita ja seepärast otsustas kohtunik ka vaieldavas olukorras Vovki viiginõude rahuldada. Otsus tõi kaasa pika ja valju vaidluse kohtunik M. Kolgi ja suurmeistri vahel.

8. voor Valner - Vovk viik
Turniiritabelit arvestades pidasin viiki mõistlikuks tulemuseks, ning eelmisest voorust väsinud Vovk otsustas selle ka vastu võtta. 2. laual alistas Volodin samaaegselt Švõrjovi.

9. voor Peebo - Valner 1-0
Enne viimast vooru olin Volodinist vaid poole punktiga ees, ning Buckholziga tast 3ga maas, seepärast otsustasin vastase viigiettepaneku tagasi lükata. Partii kulges rahuliku stsenaariumi järgi, ning omasin kogu aeg minimaalset paremust. Kuningate lõppmängus aga kulutasin oma allesjäänud 3st minutist 2 lugemaks pikka varianti leidmata seal aga võitu läksin ähmi täis, ning tegi paar ebatäpset käiku, misjärel kaotasin etturi, ning olin sunnitud alistuma. Volodin ei suutnud samal ajal aga enamat viigist Vorobjovi vastu, kes ei hakanud suurmeistri viimast 20 sekundit kella peal maha peksma, ning kordas veidi halvemas seisus käike.

Lõpetasin turniiri koos Volodiniga 7,5 punkti peal, ning viigimurdjad õnnistasid seekord mind, nii et õnnestus ka turniir võita. 3. - 4. kohta jagasid 7 puntkiga mõlemad 1- voorus kaotanud Peebo ja Tuul.

Edit: partiid Volodini, Švõrjovi, Tedrema ja Peeboga on nähtavad siin

Kõike head,
Vaadeldamiseni!

25 comments:

Anonymous said...

Jätka sama entusjastlikult!

Anonymous said...

Palju õnne Uku Valnerile esikoha puhul! Suur tänu turniiri korraldajatele. Avaldas muljet, et palju kohalikke lapsi mängis. Järgmisel aastal võib mõni nendest ka mängutugevuselt üllatada. Nii malet populariseeritakse. Gens una sumus!

Jürgen said...

Täpsustaks, et ma ei ole Võnnu kohalik maleentusiast, rääkimata väljendist "eesotsas" ja kohalike laste rohkus ei ole ka kuidagi minu teene või süü :)

Aga kohalike noorte malesõprade rohkus on tõesti muljetavaldav ja näiteks Karel sai novembris AVRO-l välkturniiril 22st 8, nii et asi susiseb. Tore, et Viktor viitsib käia noori juhendamas ja et Kertu ja Ergo noorte maleasja nii energiliselt arendavad.

Anonymous said...

Tubli tulemus Uku ja äitäh kama sheerimast!

Kristjan Sander said...

Tubli töö kaht suurmeistrit võita!

Anonymous said...

hehe, esimene kommentaar. :D

siiski ma eeldan, et Uku teab õiget kirjapilti ja see oli lihtsalt ajupeeretus.

Anonymous said...

Mareki fotod turniirist Mareki blogis: http://marekkolk.blogspot.com/2012/02/nipernaadi-kiirturniir-2012.html

Kristjan Sander said...

Esimesel pildil on Marekil vist õnnestunud jäädvustada parapsühholoogiline fenomen.

Anonymous said...

http://www.maleliit.ee/pildid/index.php?a=04&p=050007&all=1&k=1

Anonymous said...

See on tõesti fantastiline foto. Sobiks vast kusagile konkursile saata.

Anonymous said...

Photoshop?

Ingmar said...

Eks ta oleks, jah, esimene kord maleajaloos, et kellelgi nupp näpu vahelt maha pudeneb.

Anonymous said...

Ingmar rikub jälle kõik ilusa ära. Pea-aegu oleks tabatud malenuppudes ringi tuiskavad tulnukad aga nüüd...

Ingmar said...

Ah, mis, see jutt oli ikka photoshopi hüpoteesile mingi ametliku alternatiivi pakkumiseks. Tegelikult on muidugi selge, et noor daam oma vankrit elegantselt sõrmega juhatab (huvitav seejuures, kas vastase iroonilisel pilgul võib käru tasakaaluhäiretes mingi roll olla).

Anonymous said...

Eelmises teemas heiatati pikalt reitingutest, aga kokkuvõttes ei saanud siiski mingit vastust, kas ja millal reitinguid arvestama hakatakse. Kas arvestatakse nüüd korra kvartalis või kaks korda aastas? Kes arvestama hakkab? Kui veel ei tea, siis millal saabub see teadmine? Kas pole leitud reitinguarvestajat või pole raha talle maksta? Jne. Kas oleks võimalik saada konkreetsed vastused?

Kristjan Sander said...

Konkreetseid vastuseid?! Mis sa veel ei taha...

Anonymous said...

Kirjutaks Maleliidu presidendile...?

Anonymous said...

Kirjuta muidugi ! lol :D

Anonymous said...

Huvitav kas Rae valla turniir ka sel aastal ikka toimub? Peaks juba järgmisel nv-l olema, aga siiamaani pole juhendit veel näinud. Kas keegi teab midagi rohkemat?

Anonymous said...

Maleliidu lehekülje uudistest võib lugeda, et Kaarel Nestor on Inglismaal edukalt maletanud, Palju õnne!
On ilmunud värsked FIDE reitingud, seisuga 1.märts 2012. Ka mõnel meie omadest on seal muutusi.

Anonymous said...

Mnjah, FIDE uuendab juba teist korda reitnguid, peale eesti viimast arvutamist 18.12.2011.

Kaarel Nestor said...

Aitäh!
Ma üritan lähiajal sellest turniirist kokkuvõte ka teha.

Anonymous said...

Kuna esimeseks märtsiks neljasadat litsentsiomanikku kokku ei saanud, siis Marek vist korjab oma reitingud EMLi lehelt üldse ära?

Anonymous said...

Nii ongi! Marek korjas reitingud seljakotti ja pani plagama! Nägin teda just Tartu-Viljandi maanteel jooksmas Viljandi poole, suur seljakott seljas! Peatasin auto ja küsisin, et kuhu ta kiirustab niimoodi suure kandamiga? Vastuseks sain, et polevat minu asi, aga et kotis tema elutöö ja suur varandus. Pakkusin talle küll küüti, aga ta teatas, et ta pole müüdav, mis iganes see ka tähendas...

Ingmar said...

Siis pole hullu, ma teangi üht Viljandi poissi, kes kangesti reitingut igatseb. Peaasi, et Marek blogi kotti ei paki.