Tuesday, November 22, 2011

Kiired ajad Eesti maleelus


Viimastel nädalatel on Eesti maleelus mitmedki olulised ja kiiduväärt muutused toimunud, eestlased on edukalt esinenud välismaa võistlustel ja kodumaal on korraldatud korralikke turniire. Kahjuks ei jõua Vaadeldaja enamikku sellest kajastada nii põhjalikult, kui sooviks, kuid järgnevalt üritan siiski tuua lühidalt võimalikult põhjaliku ülevaate ning iga malehuviline saab antud linkide abil juba ise lisaks uurida.

Monika Tsõganova jagas Valgevenes toimunud turniiril 6. kohta

12.-20.11.2011 Minkis toimunud turniiril osalesid Eestist Monika Tsõganova, Triin Narva, Ilja Gabovitš ja Ilja Siroš. Eelmise artikli võistluse kohta leiab siit.
Mängiti 9 vooru ajakontrolliga 1,5 tundi + 30 sekundit käigule mõlemale vastasele.
Võistluse võitis viienda asetusega noormaletaja (sündinud 1992. a) Aleksandr Kocheev (2229) kogudes 8 punkti ning teiseks tuli teise asetusega Andrey Gorovets (2417) 7,5 punktiga.
101 võistleja hulgas saavutas eestlastest parima tulemuse Monika Tsõganova 6 punktiga, jagades turniiri parima naismängijana 6.-10. kohta (8.).  Ilja Siroš sai 5,5 punkti ning jagas 18.-28. kohta (22.),  Ilja Gabovitš ning Triin Narva kogusid mõlemad 5 punkti ning jagasid 29.-42. kohta (30. ja 31.).

Partiisid kahjuks ei leidnud, kuid tulemustega saab täpsemalt tutvuda siin: http://www.chess.by/hide/eventnews/475.html

Tatjana Fomina (foto: Vaadeldaja arhiiv)
Horvaatias toimuvatel seeniorite maailmameistrivõistlustel esindab Eestit Tatjana Fomina

Juba 21. korda toimuvad seeniorite maailmameistrivõistlused males toimuvad sel korral 14.-27.11.2011 Horvaatias riigi suuruselt kolmandas linnas Rijekas. Naisteturniiril korduvalt medaleid võitnud Tatjana Fomina osaleb ka sel aastal.
Hetkel on tal kuuest mängust 2 võitu ja 3 viiki ning ta jagab 12.-18. kohta 40. osaleja hulgas. Ees on veel viis vooru.

Partiisid ja muud infot saab vaadata võistluse ametlikult kodulehelt. Lisaks on tulemused ka Chess-Results lehel.

Brasiilias toimuvatel noorte maailmameistrivõistlutel jagab Ottomar Ladva nelja vooru järel 3. kohta

Noorte male maailmameistrivõistlused toimuvad sel aaastal 17.-27. novembril Brasiilias. Eestit esindab sel korral neli noormaletajat: Arthur Valge, Ottomar Ladva, Henrik Haavamäe ja Eke Tominga. Arthur mängib 8aastaste vanusegrupis, teised noormehed 14aastaste hulgas.
Mängitakse 9 vooru ajakontrolliga 1,5 h + 30 sekundit käigule + 30 lisaminutit pärast 40. käiku mõlemale vastasele.

Kui mina veel noorte vanuseklassidesse kuulusin, esindas Eestit maailmameistrivõistlustel tavaliselt niiöelda täiskoondis, ehk osalejaid oli igas vanusegrupis nii poiste kui tüdrukute turniiril vähemalt üks. Kahjuks ei tea tagamaid, kuid arvatavasti võib üheks koondise tagahoidliku suuruse põhjuseks olla toimumispaiga kaugus, mis toob kaasa ka suuremad sõidukulud. Samuti toimus tollal maailmameistrivõistlustel 11 vooru.

Hetkel on mängitud 4 vooru, Ottomaril on 3,5 punkti (sealhulgas on ta võitnud vastaseid reitinguga 2394 ning 2228!) ning ta jagab 3.-13. kohta (tabel). Henrikul ja Ekel on 2,5 punkti ning Arthuril 1,5 punkti.

Võistluse kodulehel ei tööta paljud lingid, kuid mingi informatsiooni sealt siiski saab: http://wycc2011.com/index.php Tulemusi on arvatavsti aga lihtsam vaadata Chess-Results lehelt.

Väike artikkel noorte võistlemisest MM-il ilmus ka eilses Delfis: Hoiame pöialt: Ottomar Ladva võistleb Brasiilias male MM-il

Tali mälestusturniir Moskvas

Malesõpradele tähelepanu all on kindlasti ka 16. novembril alanud Tali memoriaal Moskvas. Live-mänge ja isegi live-videot saab vaadata siit: http://www.russiachess.org/live/online/sixth_tal_memorial/

Male Eestis: tulemused ja toimunud EML üldkoosolek

Mitmeid turniire on toimunud vahepeal ka Eestis. Lingid tulemustele (ning olemasolul pildigaleriile) leiab Vaadeldaja juhendite ja tulemuste lehelt või EML uudiste rubriigist.
Loodan, et peagi same lugeda ka Tarmo muljetest Harjumaa võistkondlikel meistrivõistlustel, mille võitja meeskonda ta kuulus (tabel, pildigalerii).

Andrei Korobeinik  (foto: www.korobeinik.ee)
Suurimaks sündmuseks kohapeal võib kindlasti lugeda otsuseid hiljaaegu toimunud Eesti Maleliidu üldkoosolekul. Kui Vaadeldaja sai kriitikat uudise mitte kohese avaldamise eest, siis see-eest on uue presidendi ja nõukogu valimist kajastatud mitmetes meedia väljaannetes. Näiteks:

ERR:
Eesti Maleliidu presidendiks sai Andrei Korobeinik
Maleliidu uus president: Lihtsalt valus oli siin toimuvat vaadata

Postimees:
Skandaalse Eesti Maleliidu presidendiks sai Andrei Korobeinik

Äripäev:
Korobeinik hakkas Maleliidu finantsseisu parandama

Eesti Päevaleht:
Maleliidu presidendiks sai Andei Korobeinik

Uudist kajastasid ka välismaa lehed. Susan Polgari maleblog:
Estonian Chess Federation elects new president


12 comments:

Anonymous said...

Ei saa mainimata jätta ka Shiskovi 100% tulemust NL turnriiril. Kas M.Kolk või keegi oskaks öelda, mis oli Shiskovi rating performance sel turniiril. Kindlasti üks läbiaegade kõvemaid tulemusi eesti turniiridel.

Anonymous said...

vist oli 2931, 100 punkti kõvem kui Carlsenil

Anonymous said...

Nojah, eks selle 100%-lise tulemuse võib mingil määral Abozenko süüks ka pidada. Viimases voorus oli tal pärast kahe vankri kahimist võimalus paari käiguline matt panna või kasudega kogu materjal tagasi võtta, aga endale omaselt hakkas ta laua taga rapsima ja tegi mõtlemata 3-4 käiku ja siis selgus, et polegi midagi teha. Endal oli kella peale 40 minutit.

Partii oli väga ilus tegelikult, lihtsalt mustadega rünnati umbes 20 käiguga Šiškov ära.

Anonymous said...

Kuskohast need Brasiilias mängivad lapsed on?

Anonymous said...

Kuidas Ladva essas mingi 1500sega viigi tegi?

T6nn said...

Andrei Korobeinik Eesti Maleliidu president! See viimase aja üks meeldivamaid uudiseid!

Tuuli said...

Anonymous Anonymous said...
Kuskohast need Brasiilias mängivad lapsed on?

Mina isiklikult neid noori peale Ottomar Ladva, kelle nimi Eesti malehuvilisele suure tõenäosusega selgitust ei vaja, ei tea. Seega uurisin sõbra Google abil ning selgus:

*Arthur Valge on 8aastane malenoor Häädemeestelt (Spordiklubi Tahk). Käesoleval aastal võitis ta EMV kuni 8aastaste vanusegrupis Andrei Timoshini järel hõbemedali (kokku osales 26 poissi).

*Eke Tominga on Surju Põhikooli õpilane (samuti Spordiklubist Tahk) ning jagas tänavu EMV kuni 14aastaste vanusegrupis 3.-4. kohta.

*Henrik Haavamäe (klubidest T.Truusi MKK ja MK Caissa) saavutas tänavu kuni 14aastaste EMV-l 5.-8. koha. Henrik Haavamäe osales ka Eesti võistkonna koosseisus Euroopa noorte kiirmale MV-l, kus Eesti võistkond saavutas kõrge teise koha.

Kuni 14a noormeeste EMV-l osales tänavu 34 noormaletajat ning turniiri võitis Ottomar Ladva 6 punktiga 7-st.

Anonymous said...

MM-il Ladval 5 punkti koos 7 partiist, Haavamäel ja Tomingal 4, kõik poisid plussis.

Anonymous said...

Ladva tegi täna viigi 2363 vastasega, head võidud 2228-2394 partneritega juba ees, ainult teise reitinguga 2428 IM-le jäigi alla.

Anonymous said...

Aga kes poistega kaasas on (treenerid, delegatsiooni juht)?

Poistele edu!

Tuuli said...

Anonymous said...
Aga kes poistega kaasas on (treenerid, delegatsiooni juht)?

Väljavõte Delfi artiklist:
"Lennukipilet Brasiiliasse on nii kallis, et treenerit Ottomaril kaasas ei ole," ütles Ailar Ladva. "Nelja last saadab kaks lapsevanemat. Üks neist on ise maletanud ja aitab neid. Interneti teel saab ka nõu anda."

Anonymous said...

Greetings, I believe your web site may be having internet
browser compatibility issues. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, if opening in I.
E., it has some overlapping issues. I simply wanted to give
you a quick heads up! Besides that, wonderful website!


http://aiica.privatedns.com/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=27546
http://agrifarms.in/activity/p/48489/
http://africa-sports.tv/motion/read_blog/11104/birdy-adder-pro-because-your-trusty-twitter-have-exceptional
http://amanjohn.com/forums/topic/campaigning-on-twitter-considerations-with-regards-to-140-character-social-marketing-care/
http://aliquotgames.com/main/?topic=buy-twitter-followers-without-having-to-spend-a-penny

my web page escourts